U heeft gezocht op : NVWA

18 oktober 2019 Wet- en regelgeving
Handhaving verbod rookruimtes horeca vanaf 1 april 2020

Vanaf 1 april 2020 zal het verbod op rookruimtes in de horeca worden gehandhaafd. Eind september werden in een uitspraak van de Hoge Raad al deze rookruimtes per direct verboden. De komende tijd kunnen horecaondernemers zich voorbereiden en heeft de NVWA de tijd om het toezicht in te richten. Blo...

27 september 2019 Wet- en regelgeving Achtergronden
Rookruimtes in horeca definitief en per direct verboden

Rookruimtes in restaurants, cafés en andere horecagelegenheden zijn definitief verboden. De Hoge Raad heeft dit vrijdag bepaald. De nu nog aanwezige rookruimtes moeten daarom per direct sluiten. Of er ook direct wordt gehandhaafd is nog niet duidelijk. Daarover later meer. Clean Air Neder...

9 juli 2019 Achtergronden Longread
Zo gaat de NVWA te werk

De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit houdt toezicht op de voedselveiligheid bij horecabedrijven, brouwerijen en andere horecaleveranciers. Als ondernemer heb je veel invloed op een goede beoordeling en daarmee een lichtere vorm van toezicht door de NVWA. Zorg dus dat je weet wat de NVWA belangr...

4 juli 2019
Terugroepactie van Société des Caves Roquefort

In overleg met het NVWA haalt Société des caves, Roquefort Société, uit de verkoop en roept het terug van bij de consumenten wegens de mogelijke aanwezigheid van salmonella.Société des caves vraagt haar klanten om volgende producten niet te consumeren: Be...

28 juni 2019 Interview Longread
Op pad met de inspecteur van de NVWA: "Jullie krijgen een waarschuwing"

Iedereen die in de horeca werkt, kent de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De instantie ziet toe op naleving van de hygiëneregels en controleert of er op de juiste manier wordt gewerkt. Je leest regelmatig over de NVWA, maar hoe ziet zo’n controle er in de praktijk uit en wa...

14 juni 2019 Achtergronden
Mag een café lachgas verkopen?

UPDATE 9 december 2019: Lachgas wordt een softdrug: het kabinet plaatst dit verdovende middel onder de Opiumwet. Hierdoor wordt het bezit, de handel, verkoop, vervoer en de productie van lachgas verboden. De branchevereniging Van Lachgas Leveranciers (BVLL) voorspelt door de maatregel echter m&ea...

11 april 2019 Achtergronden Restaurant
Onderzoek RTL: veel restaurants lappen hygiëneregels aan de laars

RTL Nieuws heeft na een lange tijd van wachten (ruim een jaar!) de inspectierapporten uit 2017 van de NVWA ontvangen. Uit deze documenten blijkt, dat steeds meer restaurants onder verscherpt toezicht staan van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA), omdat zij de regels voor hygiëne en...

13 december 2018 Wet- en regelgeving Achtergronden
Consumentenbond: hygiënescore horeca moet toegankelijk blijven

De Consumentenbond roept de Tweede Kamer op de openbaarmaking van de inspectiegegevens van de horeca gemakkelijk toegankelijk te houden. Het kabinet wil alleen nog maar samenvattingen van de inspectierapporten publiceren, zonder overzichtelijke kleurcodering. De Consumentenbond vindt dit onacceptabe...

15 oktober 2018 Interview Longread
Interview: lunchcafé waar je kunt douchen

Lunchrooms bevinden zich in de meeste gevallen in (stads)centra en stemmen daar het aanbod op af. Winkelend publiek, vriendinnengroepen en schoolgaande jeugd zijn er kind aan huis, maar je zult er zelden een trucker zien. Bij Lunchcafé Jut & Jul is het juist andersom, de truckers kunnen h...

26 september 2018 Wet- en regelgeving Longread
Gratis download: alles over de NVWA en de horeca

We hebben een gratis whitepaper voor je. We gingen op onderzoek uit en hebben de opgedane kennis gebundeld in deze whitepaper over de NVWA. De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit houdt immers toezicht op de voedselveiligheid bij horecabedrijven, brouwerijen en andere horecaleveranciers. Als on...

2 juli 2018 Wet- en regelgeving Achtergronden
NVWA deelde voor tien miljoen aan boetes uit

De NVWA heeft sinds de invoering van het rookverbod in de horeca (1 juli 2008) voor meer dan tien miljoen euro aan boetes uitgeschreven. Er werden in die periode ruim 20.500 boetes en waarschuwingen gegeven, zo blijkt uit gegevens van de NVWA. De naleving is verder toegenomen, ook bij kleine caf&...

19 maart 2018 Wet- en regelgeving
Kroegen Deventer op de bon

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft dit weekend gecontroleerd op het naleven van het rookverbod in de horeca in Deventer, zo lezen we in De Stentor. In twee van de vier gecontroleerde horecazaken werd volgens de NVWA gerookt waar dat niet is toegestaan. Boete Bij de eerste overtr...

13 februari 2018 Wet- en regelgeving
KHN noemt verbanning rookruimtes dramatisch

Horecabedrijven mogen geen aparte ruimte meer hebben voor rokers. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag vandaag, dinsdag 13 februari 2018, bepaald. De uitspraak is dramatisch voor horecabedrijven met een rookruimte. Rookverbod Sinds 1 juli 2008 geldt in de horeca een rookverbod. Voor speciaal ...

23 augustus 2017 Achtergronden
NVWA publiceert resultaten inspecties

Voedselveiligheid is van groot belang voor de consument. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) maakt de resultaten van inspecties van steeds meer steden inzichtelijk. Maandag wordt Den Haag aan de inspectiekaart toegevoegd, terwijl de resultaten van Utrecht al zichtbaar waren. De resulta...

1 augustus 2017 Achtergronden
Meer informatie over besmette eieren in Nederland

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt consumenten om eieren met de code X-NL-40155XX* niet te eten omdat het gehalte van de schadelijke stof fipronil daarin zodanig hoog is dat consumptie een acuut gevaar oplevert voor de volksgezondheid. Het gaat om eieren van 1 producent. De...

22 februari 2017
Strengere aanpak NVWA: Minder waarschuwing, snellere boete

Per 15 februari hanteert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit een nieuwe aanpak. Deze wordt eenduidiger, transparanter en strenger. Op verzoek van de Tweede Kamer heeft de NVWA het beleid aangepast. In het nieuwe beleid krijgt een bedrijf direct een boete, als na de eerste keer waarschuwen ...

14 februari 2017 Wet- en regelgeving
Horeca nog vaak in de fout bij verkoop van tabak

In 2016 zijn 176 boetes uitgedeeld aan ondernemers die tabak verkochten minderjarigen. De NVWA heeft in elf gevallen de verkoop van tabak bij een ondernemer gstilgelegd. Dit gebeurt nadat drie keer binnen twaalf maanden sprake is van een overtreding van de leeftijdsgrens bij verkoop van tabak. De...

6 januari 2017 Wet- en regelgeving Restaurant
Meer boetes voor horeca door strengere inspecties

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft vorig jaar 7.766 boetes uitgedeeld voor misleidende reclames, vieze restaurants en dieronvriendelijke situaties, meldt De Volkskrant. Dat is 20 procent meer dan het jaar ervoor. De stijging van het aantal geldstraffen is het gevolg van strenger...

6 januari 2017 Wet- en regelgeving
Heksenjacht op horecabazen: Straf ook drinkende jongeren

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) moet oppassen dat het controleren van horecabazen op verstrekken van alcohol aan minderjarigen, geen heksenjacht wordt. Volgens de Koninklijke Horeca Nederland (KHN) worden ondernemers door de huidige regelgeving een stuk harder én vaker gestr...

18 juli 2016
Meer horeca onder verscherpt toezicht NVWA

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft de afgelopen 3 jaar meer horecabedrijven onder verscherpt toezicht gesteld. Ook is er sprake van een stijging in het aantal spoedsluitingen. Dat blijkt uit inspectieresultaten van de NVWA over de jaren 2013, 2014 en 2015. De NVWA heeft naast ho...

29 juni 2016 Food Vis Achtergronden
Voorzorgsmaatregelen mosselen en oesters Oosterschelde

Mosselen en oesters uit het Oostelijke deel van de Oosterschelde en de Noordelijke tak mogen niet in de handel worden gebracht. Mosselen en oesters uit de nabijgelegen verwatergebieden moeten worden getest voordat ze in de handel worden gebracht. Dit heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit ...

3 mei 2016
Ophalen glazen in rookruimte: 600 euro boete

Op woensdag 4 mei vindt de rechtszaak plaats, waarin de rokersruimte van discotheek Fox in Stadskanaal wordt behandeld. Eigenaar Jeroen van Broekhoeven weigert namelijk een boete van 600 euro te betalen. Hij kreeg die boete omdat een van zijn portiers glazen ophaalde uit die ruimte. Portier be...

15 december 2015
De Horeca 100 van 2015

We presenteren je het Horeca Jaaroverzicht 2015 in 100 momenten. Het jaar is nog net niet afgelopen, maar we nemen je graag nu al mee door een roerig horecajaar. De Horeca 100 publiceren wij ieder jaar in december. Geniet ervan! Januari: Club Trouw wordt studentenhotel De club wordt omgetov...

15 december 2015
Horecagasten testen straks zelf hun eten

Health is een belangrijk onderdeel voor techbedrijven. Binnen niet al te lange tijd zullen ook in jouw zaak gasten zitten die zelf een apparaatje bij zich hebben waarmee ze precies kunnen onderzoeken wat er in het eten zit. Van gluut en pesticide tot kwikgehalte en bactieriën, het kan dadelijk al...

2 oktober 2015
Stijging hygiëne-overtredingen in horeca

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA legde vorig jaar 9.177 maatregelen op aan de 13.619 horecabedrijven die bezocht werden na overtredingen van de hygiëne-eisen. Dit is vaker dan het jaar daarvoor. Dit meldt Nu.nl De NVWA heeft vorig jaar wel meer horecabedrijven bezocht dan in 2013. ...

25 september 2015
Exclusief: Illegale sigaar van de overheid

Het rookverbod heeft als gevolg dat je als café-eigenaar wel een rookruimte mag hebben in je café, maar er niet mag werken. Glazen opruimen en de asbak legen? Dat mag feitelijk niet. Er zijn gevallen bekend waarbij de barman na sluitingstijd tijdens het schoonmaken en opruimen een sigaret opstak...

14 september 2015
Resultaten naleefniveau rookverbod

In opdracht van de NVWA meet onderzoeksbureau INTRAVAL regelmatig het naleefniveau van het rookverbod in de horeca. Het gaat hierbij om een representatieve steekproef over de horeca in heel Nederland. De resultaten van dit onderzoek geven extra inzicht waar inzet van inspecteurs nodig is. In onder...

19 juni 2015
Bijna alle cafes zijn rookvrij

Bijna alle cafés zijn rookvrij; bij 96% wordt niet meer gerookt. Van de kleine cafés zonder personeel die tot oktober 2014 onder een uitzonderingsregel vielen, is nu 88% rookvrij. Dat blijkt uit onderzoek dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) de afgelopen maanden heeft laten verr...

28 april 2015
NVWA deelt boetes uit op Koningsdag

In het kader van de voedselveiligheid op vrijmarkten en oranjefeesten zijn op Koningsdag 2015 62 inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op pad gegaan om inspecties uit te voeren. Verspreid over het land zijn er meer dan 370 inspecties uitgevoerd. Daarbij werden vooral be...

1 april 2015

We kunnen met zijn allen blijven klagen over het rookverbod en de verhoging van de leeftijd waarop alcohol gedronken mag worden, maar het is tijd voor actie. Tijd voor positief denken, omzeilen van regels en creatieve oplossingen. Tjakkaaaa! Alhoewel… Zijn er nog wel creatieve oplossingen denkbaa...

26 februari 2015
Rookverbod horeca goed nageleefd

Nederlandse horecaondernemers houden zich steeds beter aan het rookverbod. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) dat in september en oktober 2014 onder circa 900 horecabedrijven in 25 gemeenten is uitgevoerd door bureau Intraval. Bij restaurants...

6 januari 2015
Rob Geus' keurmerk is oplichterij?

Rob Geus moet het ontgelden. En terecht, naar het schijnt. Televisieprogramma Rambam heeft het 'keurmerk' van Geus eens onder de loep genomen en kwam tot de conclusie dat de felbegeerde sticker te koop is. Het prijskaartje voor de sticker is niet misselijk: 2700 euro. Felle reactie Op 3FM reag...

8 december 2014
NVWA zet verkeerde beoordeling in app

Lunchroom Vooraf en Toe in Leiden heeft een probleem: in de app van de NVWA krijgt de zaak een slechte beoordeling, maar dat blijkt klinkklare onzin. Dergelijke fouten in de 'Horeca Inspectiekaart' van de NVWA kunnen de horeca forse schade toebrengen, dus tijd voor de NVWA om orde op zaken te stel...

21 oktober 2014
Algeheel rookverbod direct van kracht

De kogel is door de kerk: er mag in geen enkel café meer gerookt worden. Het gehele rookverbod voor de horeca gaat per direct in. Ook kleine cafés zonder personeel vallen niet meer onder de uitzonderig. Staatssecretaris Dit werd dinsdagavond door staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezond...

17 september 2014
Kat verbannen uit café

Op social media is er al veel om te doen. Café 't Loosje op de Nieuwmarkt in Amsterdam mag Smokey, de twintigjarige kat, niet langer in het café laten wonen. De NVWA wil het beestje niet langer in de zaak hebben. MEER LEZEN OVER DE NVWA? KLIK HIER! Petitie Op internet circuleert al een pe...

28 juli 2014
Zoutgehalte in eten daalt in 2013

Het zoutgehalte in levensmiddelen wordt langzaam minder, maar er zijn nog steeds grote verschillen in zoutgehaltes in vergelijkbare producten van verschillende fabrikanten. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Steekproef De NVWA meet zoutgehaltes in di...

21 juli 2014
Allergenenwetgeving: KHN ondersteunt ondernemers

Vanaf 13 december 2014 geldt de nieuwe allergenenwetgeving waarmee horecaondernemers verplicht zijn om allergeneninformatie beschikbaar te hebben voor gasten die hierom vragen. Om ervoor te zorgen dat deze wet ook gemakkelijk toepasbaar en praktijkgericht is, ging KHN de afgelopen maanden met de NV...

11 juli 2014
Ontbreekt je zaak op de Horeca Inspectiekaart? Vul de verklaring in!

Naar aanleiding van de afgelopen maandag gelanceerde Horeca Inspectiekaart sprak ik met Roel Vincken, woordvoerder van de NVWA over de reden van dit overzicht en hoe lunchroomhouders hun zaak zichtbaar kunnen krijgen op de website of de app. Openheid Het belangrijkste doel van de Horeca Inspect...

7 juli 2014
Inspectieresultaten NVWA online

Op maandag 7 juli start de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) met publicatie van de inspectieresultaten van horecabedrijven. De groene en oranje beoordelingen van ruim 1600 lunchrooms staan vanaf dan op de Horeca inspectiekaart Met de gelijknamige app kunnen consumenten op hun iPhone e...

27 juni 2014
NVWA publiceert inspectieresultaten

Op 7 juli zal de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) starten met publicatie van inspectieresultaten van horecabedrijven. Lunchrooms zijn als eerste aan de beurt; de NVWA start immers met een lijst van 2000 lunchrooms. Kleurtje De betrokken zaken krijgen een 'kleurtje' en aan de han...

2 juni 2014
3000 euro voor keurmerk van Rob Geus

Rob Geus probeert een slaatje te slaan uit zijn bekendheid. De NVWA is de officiële instantie die controleert op hygiëne, maar Rob Geus heeft zijn eigen keurmerk in het leven geroepen. Een bezoekje van de presentator kost de horecaondernemer 3000 euro. Wat krijg je daarvoor? Het Rob Geus keurmer...

26 maart 2014
NVWA faalt ernstig: vlees onveilig

Durft u het nog aan? Vlees op het menu? Het vlees dat in Nederland in de schappen ligt, blijkt niet veilig te zijn. Zowel het bedrijfsleven als de overheid slagen er niet in de veiligheid voor consumenten te waarborgen. Er gaat veel mis in de gehele keten en slechte hygiëne en fraude blijken meer...

17 februari 2014
Ook België denkt aan openbaren resultaten horeca-inspecties

In België is men net als in Nederland voornemens om inspectierapporten over horecazaken openbaar te maken. Het federaal voedselagentschap FAVV is van plan om op zo kort mogelijke termijn alle inspectieverslagen van horecazaken online te zetten. Branchevereniging Horeca Vlaanderen weet het zo net ...

13 februari 2014
Let op! NVWA zet het online!

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) publiceert de inspectieresultaten van lunchrooms online via haar website en app. Ook de overige horeca en andere sectoren binnen de (voedsel)productieketen zullen volgen. De NVWA wil gegevens openbaar maken. Groen of rood Via de zogenoemde 'H...

23 december 2013
Ga gerust uit, slechts 0,7% van alle horeca in de fout

Berichtgeving van RTL Nieuws op basis van rapporten van de NVWA toont aan dat bijna 300 restaurants en andere horecabedrijven in Nederland er in 2011, 2012 en 2013 stelselmatig een potje van maken. Verdere analyse door de redactie van De RestaurantKrant toont aan dat het op een gemiddeld totaal van...

23 augustus 2013
Dit mag uw jongste horecawerker niet!

De NVWA heeft in opdracht van het ministerie van SZW onlangs 194 horecabedrijven geïnspecteerd op misstanden met jonge werknemers. Hoewel het nalevingspercentage ten opzichte van 2010 is gestegen, worden er nog steeds overtredingen geconstateerd. De laatste inspectieronde waren dat er 173 bij 85 ...

29 juli 2013
Iki bier staat op knappen

Een waarschuwing door de NVWA en biermaker iki Bier. Er is gebleken dat het flesje iki Bier Yuzu 33 cl met als uiterste houdbaarheidsdatum 16-11-2014 kan overschuimen en/of spontaan kan barsten. U vindt de houdbaarheidsdatum op de kroonkurk van de fles. Omruilen Speciaal voor de horeca: indien...

31 mei 2013

Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) worden door veel eigenaren van cafés waar gerookt mag worden niet hartelijk ontvangen. Dit meldt De Volkskrant naar aanleiding van een debat in de Tweede Kamer. Zij worden agressief behandeld door zowel eigenaren als bezoekers. Dit...

26 april 2013
NVWA controleert op 29 en 30 april

Tientallen inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voeren op 29 en 30 april inspecties uit op voedselbereiding tijdens oranjemarkten. Vorig jaar bleek dat 50 procent van de straatverkopers hun producten niet op orde had. Schoon keukengerei De inspecteurs letten op de...

4 februari 2013
Geen sticker rookverbod? Boete!

Horecaondernemers die in hun zaak geen melding maken over het geldende rookverbod, krijgen bij controle direct een boete. Het aantal bedrijven dat een sticker of poster heeft, is flink gedaald. Twee vijfde heeft zaken op orde Dit blijkt uit navraag door De CaféKrant bij de Nederlandse Voedsel- ...

20 december 2012
Nóg betere naleving rookverbod horeca

Het rookverbod in de horeca wordt nog beter nageleefd dan al het geval was. Er werden bij de najaarscontrole van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) minder rokers en asbakken aangetroffen. Iets beter dan vorig jaar Volgens metingen van de NVWA werden er in de zogeheten najaarsmeting...

22 november 2012
Hallo media; de horeca is wel rookvrij!

De horeca wordt in de berichtgeving over het verhogen van de minimumleeftijd van tabak naar 18 jaar afgeschilderd als een walhalla voor rokers. Beste verslaggevers; de branche is al jaren bijna helemaal rookvrij. Jammerlijk over één kam Eén voorbeeld: in EditieNL van RTL4 wordt in de uitzendi...

8 september 2010
Leren omgaan met excessen

Volgens Brenda van Dranen, adjunct-directeur van de Stichting Horeca Onderwijs, lopen horecabedrijven onnodige risico's doordat medewerkers niet weten hoe ze moeten omgaan met partydrugsgebruik en comazuipen. Ze geeft aan dat de kennis over aanpak van dergelijke excessen en over de wettelijke regels...

19 juli 2010
Controle jongeren in horeca onder de maat

Jongeren proberen steeds minder alcohol te kopen, maar als ze het wel doen, lukt dat meestal wel. Vooral in de horeca laat de leeftijdscontrole nog steeds veel te wensen over. Dat blijkt uit een recent gepubliceerd onderzoek van de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA). Ten opzichte van 2001 is ...

Laad meer resultaten

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: