Schippers wil kleurcodering horeca afschaffen

7 oktober 2016 | Jorien Slager

Minister Schippers van Volksgezondheid wil af van de kleurcodering bij inspectiegegevens voor de horeca. In plaats van het openbaar maken van de kleuren denkt ze aan online samenvattingen van inspectierapporten. De Consumentenbond is hier fel tegen en noemt dit een forse tegenslag voor consumenten. Foodwatch is al een e-mailactie gestart.

Met de kleurcodering (groen, geel, donkeroranje of rood) kunnen consumenten in één oogopslag zien of een horecagelegenheid aan de voorgeschreven hygiëne-eisen voldoet. Schippers gaf al eerder aan niet verder te willen met de kleurcodes. Die zouden in haar ogen namelijk een schijnveiligheid bieden.

De Consumentenbond is tegen de samenvattingen en inspectierapporten van Schippers, omdat consumenten zich dan door rapporten heen moeten worstelen. De bond vermoedt dat haar wens is ingegeven door een lobby vanuit het bedrijfsleven. De Consumentenbond wil dat het huidige systeem met het totaaloordeel van de NVWA-inspecteur in de vorm van de kleurencodering gehandhaafd blijft.

Ook foodwatch pleit voor een herkenbaar, eenvoudig systeem. De gestarte e-mailactie is inmiddels al door bijna 4000 mensen ondertekend.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Food Achtergronden
Prijs voeding fors gestegen, vooral vlees en vis veel duurder

De prijzen van voedingsmiddelen stegen in mei 3,8 procent, nagenoeg de hoogste prijsstijging van voedsel in de afgelopen tien jaar. De prijzen voor vlees en vis stegen het sterkst. Dit meldt het CBS op basis van nadere analyse van de consumentenprijsindex. Na de eerste maanden van 2009 stegen de ...

Opening Utrecht
Familiezaak KARAF Food & Drinks opent haar deuren

Utrecht heeft er een nieuwe horecagelegenheid bij: KARAF Food & Drinks aan de Korte Jansstraat. Na meerdere succesvolle restaurants, beginnen eigenaren Fatma en Mustafa Kara deze nieuwe zaak met terras op een prachtige locatie in de Domstad. Voor Utrechtse horecaliefhebbers is KARAF geen onbe...

Columns
Column: roken verbieden is juist gastvrij!

Ik blijf het opmerkelijk vinden. Dat alle berichten die betrekking hebben op ‘roken’ op onze caféwebsite de grootste bezoekersaantallen krijgen, vrijwel zonder uitzondering. Wat is dat toch, die fascinatie voor het rookverbod in de horeca? Inmiddels is het rookverbod ruim tien jaa...

Onderzoek: aantal nieuwe foodfestivals drastisch gedaald

Het aantal festivals is in twee jaar tijd met ruim 10% teruggelopen. Dat blijkt uit onderzoek van de Hogeschool van Amsterdam naar het festivallandschap in Nederland. Verantwoordelijk lector Harry van Vliet (Crossmedia): "De daling in het aantal muziekfestivals was al zichtbaar in 2017, maar de...

Amsterdam Opening
Nieuwe pop-up keuken Luca's Pizza opent in de Kopstootbar

Vanaf zaterdag 15 juni opent er een nieuwe pop-up keuken in de Amsterdamse Kopstootbar. Om de paar maanden werkt er een nieuwe chef in de pop-up keuken van de bar. Dit keer is het de beurt aan Luc Geertzen, die er Luca's Pizza opent. De pizzeria is gedurende de zomer te bewonderen. De pizzeri...

Achtergronden
Mag een café lachgas verkopen?

Lachgas is een middel dat wordt gebruikt als verdovingsmiddel bij operaties en recreatief als roesmiddel. Sinds juli 2016 valt lachgas dat verkocht wordt in ballonnen onder de Warenwet, dus niet meer onder de Geneesmiddelenwet. Hierdoor is de NVWA de partij die toeziet op de verkoop van lachgasballo...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: