Mag een café lachgas verkopen?

14 juni 2019 | Thijs Jacobs

Lachgas is een middel dat wordt gebruikt als verdovingsmiddel bij operaties en recreatief als roesmiddel. Sinds juli 2016 valt lachgas dat verkocht wordt in ballonnen onder de Warenwet, dus niet meer onder de Geneesmiddelenwet. Hierdoor is de NVWA de partij die toeziet op de verkoop van lachgasballonnen. De partij treedt echter niet handhavend op, aangezien bij doorsnee recreatief gebruik geen ernstige gezondheidseffecten worden verwacht.

Wat wordt dan verstaan onder recreatief gebruik? In de praktijk is het gebruiken van tien lachgasballonnen gelijk aan een anesthesiebehandeling van een kwartier met 50 procent lachgas. Het gebruik van minder dan tien lachgasballonnen per gebeurtenis (en dan maximaal een keer in de maand of minder frequent) wordt dus gezien als recreatief gebruik. Hierbij zijn, ook op langere termijn, geen gezondheidseffecten te verwachten. Het is echter niet uit te sluiten dat er wel degelijk risico's kleven aan het gebruik van lachgas; zeker als er teveel van wordt gebruikt of wanneer het op een onveilige manier wordt ingenomen of gebruikt.

Op de website van de NVWA lezen we het volgende: 

'Degene die ballonnen met lachgas op festivals aanbiedt aan gebruikers, voor geld of gratis, is een producent in de zin van de Warenwet (een ‘waar’). En is daarmee verantwoordelijk voor de veiligheid van het product dat hij of zij levert. Datzelfde geldt voor (internet)leveranciers van lachgaspatronen die duidelijk recreatief gebruik propageren. Toepassen of verhandelen van lachgas voor een ander doel dan waarvoor de fabrikant het heeft gemaakt, is niet per definitie illegaal. Degene die lachgas voor andere doeleinden verhandelt moet wel nagaan of het ook veilig te gebruiken is door de mensen aan wie het product wordt verhandeld.'

'Degene die lachgas verstrekt is er verantwoordelijk voor dat het product voldoet aan de eisen. Het product mag op basis van art. 18 onder a. van de Warenwet gezien haar bestemming te verwachten gebruik geen bijzondere gevaren voor gezondheid of veiligheid opleveren. Om na te gaan of handhavend optreden door de NVWA nodig is voor lachgas bij recreatief gebruik op basis van de Warenwet, heeft de NVWA het RIVM gevraagd na te gaan of er sprake is van een ernstig gezondheidsrisico. Door de uitkomst van dit RIVM-onderzoek (2016) ziet de NVWA geen reden om handhavend op te treden.'

Verkopen mag

De conclusie? Lachgaspatronen en lachgasballonnen mogen verkocht worden, ook in de horeca! Er zijn al wel retailbedrijven die maatregelen hebben aangekondigd om verantwoorde verkoop te stimuleren. Naar het schijjnt, krijgen veel horecaondernemers het verzoek van gasten of zij lachgas aanbieden en daardoor leeft bij veel ondernemers de vraag of zij aan het verzoek gehoor willen geven. Er zijn al commerciële partijen die 'veilig lachgas' aanbieden aan de horeca. Toch willen veel café-eigenaren niet mee in de hype en steeds meer gemeenten, zoals Arnhem, stellen dat ze een verbod op lachgas in de horeca willen voeren. De gemeente wijst verzoeken van handelaren die het gas op festivals willen verkopen al af. Maar de wens van de gemeente roept dan direct ook de vraag op waarom een dergelijk verbod enkel in de horeca doorgevoerd moet worden en niet breder. In Winschoten hebben kroegeigenaren en de burgemeester vorig jaar al afgesproken dat er in het weekend geen lachgas meer verkocht wordt in de horeca. 

Standpunt KHN

KHN heeft echter wel een standpunt in deze kwestie. De werkgeversorganisatie acht het onwenselijk dat lachgas in de horeca wordt verkocht. Op de website van KHN lezen we het volgende:

'Meer in zijn algemeenheid moet een horecaondernemer waken over de gezondheid en veiligheid van zijn/haar gasten. Hoewel de verkoop van lachgasballonnen in principe is toegestaan vindt KHN  het onwenselijk wanneer lachgaspatronen en lachgasballonnen in de horeca worden verkocht.'

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Drinks
Dit wist je (nog) niet over grappa

Grappa is een Italiaanse gedistilleerde drank, vervaardigd uit de restanten van de druiven na de wijnbereiding. De schillen en de pitten van de druiven (pulp) vormen de basis van grappa. Vroeger gold het als een economische manier om alles uit de wijnproductie te halen, tegenwoordig is het een delic...

Opening Rotterdam
[FOTO'S] Is dit de gaafste horecahotspot van Rotterdam?

Één plek waar je terecht kunt voor een tal van uiteenlopende culturen, thema's en smaken. Midden in het centrum van Rotterdam opende café DoDo haar imposante deuren voor publiek. Met maar liefst 220 zitplaatsen verdeeld over 7 uiteenlopende wereldse themaruimtes, belooft dez...

Café Achtergronden
Café De Singel (Zwolle) staat te koop

Eén van de bekendste cafés van Zwolle, Café De Singel, staat in de verkoop. De kroeg is eveneens een muziekpodium en verschillende beroemde muzikanten zetten er hun eerste stappen op het podium, zoals Miss Montreal, Bertolf en Typhoon. De liveoptredens maakten van dit café...

Wet- en regelgeving
Handhaving verbod rookruimtes horeca vanaf 1 april 2020

Vanaf 1 april 2020 zal het verbod op rookruimtes in de horeca worden gehandhaafd. Eind september werden in een uitspraak van de Hoge Raad al deze rookruimtes per direct verboden. De komende tijd kunnen horecaondernemers zich voorbereiden en heeft de NVWA de tijd om het toezicht in te richten. Blo...

Tech
Het rendement van e-mailmarketing wordt zwaar onderschat

Mocht je in het huidige tijdperk als marketeer in de horeca werken, dan moet je van veel markten thuis zijn. Natuurlijk moet je bijhouden wat andere partijen doen. Dit nog naast kennis van sociale media tot aan search engine marketing. Het vak van marketeer wordt steeds lastiger en de concurrentie i...

Koffie & thee Internationaal
Wist je dat we vandaag in koffiestaking zijn?

Tik de gast die een koffie bestelt vandaag maar op de vingers, want de Eerlijke Koffiestaling is een feit. Op het werk en in de horeca drinken we dagelijks veel kopjes koffie. Weinig mensen zijn zich echter bewust van de problematiek die schuilgaat achter de koffie. Om bewustwording ten aanzien van ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: