Je hebt gezocht op: biersommelier

Kameraod Brouwers organiseert met Euro Toques 'Beer & Food Battle'
29 april 2024Nieuws

Kameraod Brouwers organiseert met Euro Toques 'Beer & Food Battle'

In restaurants wordt volgens Kameraod Brouwers steeds vaker gevraagd naar alternatieven voor wijn als begeleiding van een gerecht. Het blijkt dat spec...

Column Richard Moerkerk: Maartse bieren
29 maart 2024Nieuws

Column Richard Moerkerk: Maartse bieren

Bier is niet om naar te kijken, zeg ik altijd. Met andere woorden: drink het vers. Bier is geen belegging en hoewel sommige bieren goed kunnen rijpen,...

Column Richard Moerkerk: Biercultuur
19 februari 2024Nieuws

Column Richard Moerkerk: Biercultuur

In Nederland is er behoorlijk weinig van de winter te merken, maar gelukkig is er in skigebieden als Zuid-Duitsland, Oostenrijk en Italië nog gen...

Column Richard Moerkerk: Charles Dickens aan het bier
21 december 2023Nieuws

Column Richard Moerkerk: Charles Dickens aan het bier

Dit kerstverhaal gaat over twee brouwers. Die twee brouwers komen uit dezelfde familie, het zijn namelijk broer en zus. De zus is de oudste van het st...

Column Richard Moerkerk: De kunde van de kelner
30 november 2023Nieuws

Column Richard Moerkerk: De kunde van de kelner

Brussel, aan de Avenue Louise, in een klassieke brasserie. Constant rinkelende kopjes en schoteltjes, het geluid van klinkende glazen en een koor van...

De beste columns, nieuwe verhalen en rake biersuggesties in één boek over bier
9 november 2023Nieuws

De beste columns, nieuwe verhalen en rake biersuggesties in één boek over bier

De vaste biercolumnist van De CaféKrant, internationaal biersommelier Richard Moerkerk, heeft 40 verhalen en 22 gerechten gebundeld in een boek...

Column Richard Moerkerk: Niet eens met rum
25 oktober 2023Nieuws

Column Richard Moerkerk: Niet eens met rum

Mijn oom heeft jarenlang bij de marine gewerkt. In de jaren zeventig en tachtig voer hij op een onderzeeër, de duikboot die nu te bezichtigen is...

Themamaand Bier: Wat kan er misgaan met bier in de horeca?
28 september 2023Nieuws

Themamaand Bier: Wat kan er misgaan met bier in de horeca?

Over het algemeen is bier een eenvoudig te serveren product: een gast doet een bestelling, de barman trekt de tap open of pakt een flesje of blik uit...

Themamaand Bier: Bier wordt (eindelijk) serieus genomen
26 september 2023Nieuws

Themamaand Bier: Bier wordt (eindelijk) serieus genomen

In Frankrijk en Italië wordt er vaak een beetje meewarig gekeken wanneer een gast in een restaurant om een biertje vraagt bij het eten en ook in...

Themamaand Bier: Nippen aan kennis met het bierwoordenboek
21 september 2023Nieuws

Themamaand Bier: Nippen aan kennis met het bierwoordenboek

In dit artikel licht deze website de wereld van bier toe, in alfabetische volgorde. Van een simpel fluitje tot het verschil tussen geuze en gose, je l...

Hoe blijft een café met 320 bieren rendabel?
20 september 2023Nieuws

Hoe blijft een café met 320 bieren rendabel?

Ondernemen in Assen. Café De Koppelpaarden in Assen, dat zichzelf trots afficheert als 'hét biercafé van Assen', heeft sinds de o...

Themamaand Bier: Welke kant gaat de Nederlandse biermarkt op?
5 september 2023Nieuws

Themamaand Bier: Welke kant gaat de Nederlandse biermarkt op?

Het zal weinig mensen ontgaan zijn dat de bierprijzen in de horeca het afgelopen jaar flink zijn gestegen. Deze hogere prijzen hebben vooralsnog echte...

Dennis Kort is de beste biersommelier van Nederland
5 juli 2023Nieuws

Dennis Kort is de beste biersommelier van Nederland

Dennis Kort heeft afgelopen maandag het Nederlands Kampioenschap der Biersommeliers gewonnen. De 35-jarige Brabander was er in de voorgaande jaren al...

Column Richard Moerkerk: De man die met dorst geboren is
20 juni 2023Nieuws

Column Richard Moerkerk: De man die met dorst geboren is

Ooit wel eens een liter grapefruitsap gedronken tijdens het ontbijt? Wetenschappelijk onderlegt is het niet, maar het vermoeden bestaat dat degenen di...

Column Richard Moerkerk: Westvleteren de markt op
23 mei 2023Nieuws

Column Richard Moerkerk: Westvleteren de markt op

Het is weer gelukt: Westvleteren is groots in het biernieuws. Niet voor het eerst inderdaad, want de Westvleteren 12 -de quadrupel van de Sint-Sixtusa...

Column Richard Moerkerk: Een droom van een zoen
19 april 2023Nieuws

Column Richard Moerkerk: Een droom van een zoen

Een kus, een pakkerd of een smakkerd, of een lange échte zoen… De eerste vergeet je nooit. Of het nu de allereerste ooit, of de eerste v...

Column Richard Moerkerk: Hokjes
29 maart 2023Nieuws

Column Richard Moerkerk: Hokjes

Bierliefhebbers kunnen we indelen in grofweg vier verschillende type gasten: de verstokte pilsdrinker. Deze gast drinkt altijd een vaasje of fluitje,...

Download hier De CaféKrant maart 2023 editie
17 maart 2023Nieuws

Download hier De CaféKrant maart 2023 editie

De nieuwste uitgave van De CaféKrant met als thema ‘Betalen’ is nu kosteloos te downloaden of online te lezen via deze link. Een ed...

Wegens succes terug bij Beekse Bergen: Brew@theZoo
9 maart 2023Nieuws

Wegens succes terug bij Beekse Bergen: Brew@theZoo

Brew@theZoo keert terug naar Safaripark Beekse Bergen met een dubbel zo groot aanbod. Bezoekers kunnen 23 en 24 juni het hart ophalen aan ru...

Column Richard Moerkerk: Sprankeling
22 februari 2023Nieuws

Column Richard Moerkerk: Sprankeling

Soms heb je van die momenten, waarbij je voor het eerst iemand aankijkt en meteen een klik ervaart. Geen idee waarin dat zit. Een open gezicht of een...

Bier als muziek in mijn oren
18 januari 2023Nieuws

Bier als muziek in mijn oren

Het is een prachtige dag in Valencia. Zonnig en warm. Op een groot industrieterrein staat een bierbrouwerij en voor die brouwerij stopt een grote tour...

Teruglezen: De columns van Richard Moerkerk in 2022
30 december 2022Nieuws

Teruglezen: De columns van Richard Moerkerk in 2022

Internationaal Biersommelier Richard Moerkerk is al jaren de vaste columnist van De CaféKrant. Ook in 2022 schreef hij iedere maand (op é...

Column Richard Moerkerk: Glazen bol
29 december 2022Nieuws

Column Richard Moerkerk: Glazen bol

Het is weer het jaarlijkse moment voor lijstjes, voornemens en voorspellingen. En nippend aan een strak champagnebier sta ik stil bij de gebeurtenisse...

Column Richard Moerkerk: Bie de bron
20 september 2022Nieuws

Column Richard Moerkerk: Bie de bron

Met enige regelmaat bezoek ik een brouwerij. Ik houd van de zoete weeïge geur uit de brouwketels en van korte lijntjes. Het is goed om contacten...

Download hier de nieuwste editie van De CaféKrant
15 september 2022Nieuws

Download hier de nieuwste editie van De CaféKrant

Vers van de pers, maar dan digitaal: de nieuwste editie van vakblad De CaféKrant is nu kosteloos te downloaden of online te lezen. Ee...

Column Ivo Thijssen: Herfstkleuren
9 september 2022Nieuws

Column Ivo Thijssen: Herfstkleuren

Oh herfst, wat zullen veel mensen naar je uitkijken dit jaar. We hunkeren naar wat verkoeling en -durf ik het te zeggen- zelfs regen. De bierherfst be...

Het herfstterras; zeven tips voor meer omzet
5 september 2022Nieuws

Het herfstterras; zeven tips voor meer omzet

De meteorologische zomer liep op 31 augustus op z'n einde. Maar van een abrupt einde van de zomer is niets te merken. September is de maand van &#...

Column Richard Moerkerk: Over temperatuur valt niet te twisten
16 augustus 2022Nieuws

Column Richard Moerkerk: Over temperatuur valt niet te twisten

Het is vroeg in de ochtend en het zonnetje breekt door. Het belooft weer een schitterende, warme dag te worden. Het terras op klinkt als een heer...

Column Richard Moerkerk: Bier & (sp)ijs
19 juli 2022Nieuws

Column Richard Moerkerk: Bier & (sp)ijs

Eens in de zoveel tijd moet ik even naar de zee. Of het zomer of winter is maakt niet uit, zo nu en dan is het tijd om naar de kust te gaan. Gelukkig...

Nederland heeft een nieuwe kampioen biersommelier
13 juli 2022Nieuws

Nederland heeft een nieuwe kampioen biersommelier

Hij is 32 jaar, komt uit Nijmegen en zijn naam is Hubert Hecker. Na een competitie bestaande uit in totaal vijf onderdelen kwam hij in Everdingen als...

Maak je eigen biercocktails
5 juli 2022Nieuws

Maak je eigen biercocktails

Een goed gemaakt bier is een traktatie op zichzelf. Daar hoef je in principe niets aan toe te voegen. Toch kan het mixen en combineren van bieren bijz...

Column Richard Moerkerk: Met de poten in de modder
21 juni 2022Nieuws

Column Richard Moerkerk: Met de poten in de modder

Heb je wel eens een boer met een duikbril op en zwemvliezen aan van zijn trekker af zien stappen? Ik denk het niet… Want of die boer nou varken...

 Jubileumeditie Week van het Nederlandse Bier
19 mei 2022Nieuws

Jubileumeditie Week van het Nederlandse Bier

In 2023 vindt voor de 10e keer de Week van het Nederlandse Bier plaats. Een week waarin de Nederlandse biercultuur in de schijnwerper staat en leden v...

Column Richard Moerkerk: De andere kant van de medaille: Deel 2
17 mei 2022Nieuws

Column Richard Moerkerk: De andere kant van de medaille: Deel 2

Heerlijk, op zondagmiddag naar het voetbal toe. Het is één van de laatste wedstrijden van dit seizoen, maar het affiche is mooi, de zon...

Column Richard Moerkerk: De andere kant van de medaille: Deel 1
20 april 2022Nieuws

Column Richard Moerkerk: De andere kant van de medaille: Deel 1

Vorige week mocht ik jureren bij de Dutch Beer Challenge. Dat is een bierwedstrijd, waarbij Nederlandse brouwers hun bieren in kunnen sturen. De brouw...

Zo verkoop je straks fors meer bier
15 april 2022Nieuws

Zo verkoop je straks fors meer bier

Juist nu is het zaak om efficiënt en bewust te gaan verkopen. Kennis van sales is namelijk heel belangrijk om een zo hoog mogelijke omzet en marg...

Hoe bouw je een degelijk zomerteam voor het café?
31 maart 2022Nieuws

Hoe bouw je een degelijk zomerteam voor het café?

De zomer komt eraan, medewerkers zijn lastig te vinden en het komt er dus op aan dat je als bedrijf je inwerkprocedures op orde hebt. Elk jaar, wellic...

Column Richard Moerkerk: De aangeklede knijper
22 maart 2022Nieuws

Column Richard Moerkerk: De aangeklede knijper

Elke dag zet Ad het terras uit. Met ruim tachtig stoelen met kussentjes, dekentjes in de winter, kaarsen, menukaarten en bloemetjes op elke tafel sche...

Speciaalbierfestival Brew@theZoo naar Nederland
9 maart 2022Nieuws

Speciaalbierfestival Brew@theZoo naar Nederland

Het in het buitenland al populaire evenement Brew@theZoo komt voor het eerst naar Nederland. Op vrijdag 24 en zaterdag 25 juni 2022 kunnen bierliefheb...

0,0 blijft ook na dry january en verdient een plek op de kaart
4 maart 2022Nieuws

0,0 blijft ook na dry january en verdient een plek op de kaart

De relatie tussen de Nederlandse consument en alcoholvrij bier begon niet geheel op de juiste voet. Toen de firma Heineken in 1988 het alcohol vrije b...