Elke twee weken komen Joop en zijn vrienden bij elkaar in het café. Dat doen ze al meer dan dertig jaar. Tenminste, de vrienden van Joop. Want hij is pas later aangesloten bij de club. Hij is veruit de jongste, sommigen van zijn vrienden zijn meer dan twintig jaar ouder.
Elk jaar gaat het clubje mannen een weekendje weg. Vroeger konden dat nog wel eens een paar stevige dagen op rij zijn, waarbij café’s en restaurants amper verlaten werden. Tegenwoordig heeft het jaarlijkse uitje een iets rustiger karakter, met een smakelijke barbecue bij het huisje en een culturele activiteit.
Dit jaar is de culturele bezigheid een bezoek aan het Pasteur museum. Bij de binnenkomst worden de mannen welkom geheten door een suppoost, die een stukje met hen meeloopt en wat extra achtergronden over het museum en Louis Pasteur vertelt. “Wat voor gezelschap zijn jullie eigenlijk?” vraagt de man oprecht geïnteresseerd aan Joop. “Ow, niets bijzonders…” antwoordt hij. “Ik ben gewoon een weekendje weg met mijn vijf vaders.”
Het gezicht van de man van het museum verschiet en hij weet niet hoe snel hij terug moet benen naar de receptie, de vrienden uiteindelijk gierend van het lachen achterlatend.
We staan er maar weinig bij stil, maar die Louis Pasteur, de man waarnaar het museum is vernoemd, is heel bepalend geweest voor de bierproductie vandaag de dag. Pasteur heeft als eerste een gistcel weten te isoleren. Met een geïsoleerde gistcel is het veel gemakkelijker om bier van constante kwaliteit te brouwen, omdat alleen de eigenschappen van die ene gist naar voren komen. Vergelijk het met een opvoeding door vijf vaders: elke vader zal zijn eigen belangrijke waardes mee willen geven. Het resultaat zal divers zijn, maar niet heel constant.
“Ik sta op het punt geheimen te doorgronden en de sluier die ze bedekt, wordt almaar dunner.” Het is een zin uit het dagboek van Pasteur. Voordat Pasteur zijn ontdekking deed, was het vergisten van bier iets magisch. Men wist heus wel dat er een proces gaande was, voor de vergisting had men een totaal ander product in handen dan erna, maar wat er precies gebeurde was onbekend. Gevolg was dat veel brouwsels ineens bedorven raakte, zonder dat de brouwers wisten waarom. Met een geïsoleerde gistcel kon een giststam worden opgekweekt waarmee constant kwaliteitvast bier gemaakt kon worden, zonder dat verschillende gistsoorten of bacteriën het brouwsel infecteerden. Leerlingen van Pasteur gingen voor Heineken en Carlsberg werken. Omdat zij als eersten op grote schaal kwalitatief hoogstaand bier konden brouwen zijn zij uitgegroeid tot grote spelers in de markt.
Na het bezoek aan het museum zoeken Joop en zijn vrienden een terrasje op. De bediening is vrolijk en vlot, de bieren laten zich smaken in een tempo dat niet voor vroegere tijden onderdoet. Het uitzicht is een tegenovergelegen terras, waar maar mondjesmaat een gast plaatsneemt. Misschien ook wel logisch: er liggen geen kussens op de terrasstoelen, de parasol is niet uitgedraaid, er staan geen menukaarten op tafel en de bediening komt maar mondjesmaat naar buiten. Het resultaat is als het bier van voor de ontdekking van Louis Pasteur… Zuur.
Richard Moerkerk is de vaste columnist van De Cafékrant, internationaal biersommelier en eigenaar van De BierBasiliek. Iedere maand publiceert hij een inspirerende column. Ontdek ook de fascinerende wereld van bier met Richard Moerkerk in zijn boek 'Bier als de vrouw van mijn dromen', waarin hij grappige anekdotes, leerzame weetjes en heerlijke bierrecepten deelt.
Blijf op de hoogte!
Eén keer per week het actuele en relevante cafénieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.