Column Richard Moerkerk: Hokjes

Auteur: Richard Moerkerk
Columns Richard Moerkerk 29 maart 2023
Column Richard Moerkerk: Hokjes

Bierliefhebbers kunnen we indelen in grofweg vier verschillende type gasten: de verstokte pilsdrinker. Deze gast drinkt altijd een vaasje of fluitje, het liefst onder de toevoeging van ‘Het hoeft allemaal niet zo gek…’.

Daarnaast kennen we de gast die een breed bierassortiment geweldig vind, maar toch ook telkens hetzelfde bier blijft drinken. Vaak vergroeit hun naam met hun favoriete bier, zodat -als je ‘Grimbergen Rob’ roept- iedereen weet wie je bedoeld.

De derde categorie is ook een groep die je wat persoonlijker kent, en dan vooral qua smaak. Deze mensen laten zich graag verrassen, willen niet omkijken naar de kaart of het bord met wisselbieren en vragen bij binnenkomst aan de medewerkers ‘Waar heb ik trek in vandaag?’.

Als laatste kennen we de Untappers. Deze bierdrinkers maakt het niet uit of ze een bier lekker vinden of niet. Elk glas moet een unieke check-in zijn op de bierapp Untappd, een soort dagboek waarbij foto’s en ratings bijgehouden kunnen worden. De smaak is daarbij ondergeschikt.

Afhankelijk van mijn stemming behoor ik, in meer of mindere mate, tot één van bovenstaande groepen. Ik houd van proeven en ontdekken. En ik gebruik daarbij Untappd, zodat ik later en vaak ter voorbereiding van een proeverij de geur, kleur en smaak van een bier weer kan oproepen. Maar ik houd ook van mijn klassiekers en ga een bier waarvan ik intens geniet echt niet laten staan omdat ik het al eens gedronken heb. Sterker nog, er zijn cafés waar ik meestal hetzelfde bier drink. Ik zal daar toch eens vragen of mijn naam al met het bier vergroeit is… En als ik geen zin heb om na te denken over welke smaken ik in mijn bier proef, (is het nou perzik of toch meer mango?) drink ik lekker een pils. Gedachteloos en gulzig genieten.

Over pils gesproken: ik ben net weer terug van een reis naar Tsjechië, de bakermat van het pilsenerbier. Het volk is er dorstig en dus zijn de glazen groot. Net als de porties van het eten, de gerechten uit de Tsjechische keuken zijn sowieso al stevig en vaak wat grof. Men is er trots op het bier. Als ik een bierkaart maak of een bierproeverij voorbereid, let ik altijd op de diversiteit in smaken. Je wilt immers wel wat te proeven hebben. De Tsjechen hebben doorgaans een wat minder breed bieraanbod. Pils en schwarzbier zijn de hoofdmoot. Voor meer verschillende stijlen of bovengistende bieren moet je toch echt op zoek naar een gespecialiseerde cafés. Die zijn in het centrum van Praag goed te vinden, maar vaak ook vrij toeristisch.

Net buiten de binnenstad zijn een aantal kleine, ambachtelijke brouwerijen en brewpubs te vinden. En hoewel ik al een aantal keer in Praag geweest ben, was het nu voor het eerst dat ik deze plekken bezocht. De ontvangst was telkens hartelijk en informeel, de bieren van onberispelijke kwaliteit. Daarbij werden de bieren goed afgestemd op de geserveerde gerechten, die -tot mijn grote verrassing- nog verfijnd waren ook! Genietend van al dat lekkers, de aandacht en de setting bedacht ik me dat daar alles samen viel. Op dat ene moment paste ik tegelijkertijd in alle vier de categorieën voor bierliefhebbers.

Richard is de vaste columnist van De Cafékrant, Internationaal biersommelier en eigenaar van De BierBasiliek en bereikbaar via richard@debierbasiliek.nl. Iedere maand publiceert Richard een inspirerende column. Lees ze hier

Blijf je graag op de hoogte?

Eén keer per week het actuele en relevante cafénieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Overig nieuws