De omzet van de totale Nederlandse foodservicemarkt (horeca, gemak, catering) steeg in 2023 met 13,1 procent naar 21.498 miljoen euro. De omzet van de...
Ooit wel eens een liter grapefruitsap gedronken tijdens het ontbijt? Wetenschappelijk onderlegt is het niet, maar het vermoeden bestaat dat degenen di...
Het is weer gelukt: Westvleteren is groots in het biernieuws. Niet voor het eerst inderdaad, want de Westvleteren 12 -de quadrupel van de Sint-Sixtusa...
Een kus, een pakkerd of een smakkerd, of een lange échte zoen… De eerste vergeet je nooit. Of het nu de allereerste ooit, of de eerste v...
De cafébranche is in beweging. En hoe. Onder leiding van tafelbaas Wouter Verkerk bespreken vier caféondernemers de stand van...
Bierliefhebbers kunnen we indelen in grofweg vier verschillende type gasten: de verstokte pilsdrinker. Deze gast drinkt altijd een vaasje of fluitje,...
Soms heb je van die momenten, waarbij je voor het eerst iemand aankijkt en meteen een klik ervaart. Geen idee waarin dat zit. Een open gezicht of een...
Het is een prachtige dag in Valencia. Zonnig en warm. Op een groot industrieterrein staat een bierbrouwerij en voor die brouwerij stopt een grote tour...
Internationaal Biersommelier Richard Moerkerk is al jaren de vaste columnist van De CaféKrant. Ook in 2022 schreef hij iedere maand (op é...
Het is weer het jaarlijkse moment voor lijstjes, voornemens en voorspellingen. En nippend aan een strak champagnebier sta ik stil bij de gebeurtenisse...
Ondernemen in Almere. Een café in Almere met broodjes, salades en huisgemaakte taarten op de kaart. Een doodnormaal café zou je denken....
Met enige regelmaat bezoek ik een brouwerij. Ik houd van de zoete weeïge geur uit de brouwketels en van korte lijntjes. Het is goed om contacten...
Café De Sleutel heeft een nieuwe eigenaar. Fred Dalebout breidt de Martini Hotel Group verder uit met het rijksmonument waarin De Sleutel over...
Het is vroeg in de ochtend en het zonnetje breekt door. Het belooft weer een schitterende, warme dag te worden. Het terras op klinkt als een heer...
Eens in de zoveel tijd moet ik even naar de zee. Of het zomer of winter is maakt niet uit, zo nu en dan is het tijd om naar de kust te gaan. Gelukkig...
Heb je wel eens een boer met een duikbril op en zwemvliezen aan van zijn trekker af zien stappen? Ik denk het niet… Want of die boer nou varken...
Heerlijk, op zondagmiddag naar het voetbal toe. Het is één van de laatste wedstrijden van dit seizoen, maar het affiche is mooi, de zon...
Vorige week mocht ik jureren bij de Dutch Beer Challenge. Dat is een bierwedstrijd, waarbij Nederlandse brouwers hun bieren in kunnen sturen. De brouw...
Elke dag zet Ad het terras uit. Met ruim tachtig stoelen met kussentjes, dekentjes in de winter, kaarsen, menukaarten en bloemetjes op elke tafel sche...
Toen ik begon met uitgaan kwam ik wel eens in een café met een pooltafel. In de weekenden was die afgedekt met een grote plank en daarover heen...
Best grappig… Mijn column in januari gaat vaak over bierpairing en lekkere gerechten. En dat terwijl veel mensen in de eerste maand van het jaa...
‘Speciaalbier bestaat niet…’ Of ‘Pils is ook speciaalbier…’ zijn uitspraken die ik wel eens hoor. Mij maakt het...
Op z’n tijd houd ik best wel van iets zoetigs, maar over het algemeen ben ik zoet genoeg van mezelf. Er bestaat bij menig bierkenner de volharde...
Mijn middelbare schooltijd was een pracht tijd. Mijn beste vriend was klasgenoot Martin. We deelden dezelfde passies voor muziek, humor en uitgaan&hel...
Lunchen op het terras. Het zal met de intredende herfst wel steeds minder gaan gebeuren, maar eigenlijk kan ik er geen genoeg van krijgen. En dus zit...
Om bier te kunnen brouwen heb je mout nodig. Mout is graan dat ontkiemd en daarna gedroogd is. Van verschillende soorten graan kunnen verschillende so...
Een aantal jaar geleden zou ik een sollicitatiegesprek bij een café hebben, alleen was er nog geen exacte datum en tijd afgesproken. Het was mi...
Jan Willem van Miltenburg en Janneke Bavelaar zijn gelukkig getrouwd en de eigenaren van Eetcafé van Miltenburg in Bilthoven. De lezers van De...
Kees is een gast waarvan je precies weet wat 'ie wil. Als ik hem aan zie komen schenk ik alvast een Grimbergen dubbel in en zet ik een schaaltje nootj...
Met regelmaat krijg ik bier. Om te proeven. Veel brouwers willen feedback op hun bieren en daarom komen ze me een flesje of blikje van hun nieuwste br...
De CaféKrant bestaat dit jaar 15 jaar. Om dit 'porseleinen jubileum' kracht bij te zetten, besteden we iedere week aandacht aan een int...
Zal ik eens wat verklappen? Bierliefhebbers eten alleen kaas, chocolade en nootjes! Wat zegt u? Niet waar?! Ow… ik dacht van wel hoor… H...
Stefan Elvers (links op de foto) is een van de gelukkige caféondernemers die deel mogen nemen aan Fieldlab Cafés in Utrecht. "Nou j...
Precies vier jaar geleden kwam een goede vriend met zijn hoogzwangere vriendin bij me eten. Die vriend is hobbybrouwer en het zal u dus niet verbazen...
De sneeuw en ijspret van afgelopen week deed nogal wat stof opwaaien. De drukte op de heuvels en plassen zijn een doorn in het oog voor onze horeca. S...
Bij ons, in Proeflokaal De Boom, wordt veel gedate. Normaal gesproken dan, uiteraard. Maar dat we nu gesloten zijn, wil natuurlijk niet zeggen dat er...
De laatste coronamaatregelen brengen niet echt veranderingen voor de cafés met zich mee. Het afgelopen jaar was dramatisch, maar veel erger dan...
Vanaf het begin van de lockdown in maart tot aan de sluiting in oktober kregen restaurant- en café-eigenaren gemiddeld € 12.182 minder op...
Restauranthouders kregen in juli gemiddeld 11% minder inkomsten bijgeschreven dan in dezelfde maand een jaar eerder. Bij café-ei...
De horeca is weer open, maar wel op een 'nieuwe manier'. Horeca-experts Wouter Verkerk en Gijsbregt Brouwer doken onder en beschreven op...