Je hebt gezocht op: caf%C3%A9

FSIN: "Horecamarkt beter dan ooit, maar verdienmodel onder druk"
8 januari 2024Nieuws

FSIN: "Horecamarkt beter dan ooit, maar verdienmodel onder druk"

De omzet van de totale Nederlandse foodservicemarkt (horeca, gemak, catering) steeg in 2023 met 13,1 procent naar 21.498 miljoen euro. De omzet van de...

Column Richard Moerkerk: De man die met dorst geboren is
20 juni 2023Nieuws

Column Richard Moerkerk: De man die met dorst geboren is

Ooit wel eens een liter grapefruitsap gedronken tijdens het ontbijt? Wetenschappelijk onderlegt is het niet, maar het vermoeden bestaat dat degenen di...

Column Richard Moerkerk: Westvleteren de markt op
23 mei 2023Nieuws

Column Richard Moerkerk: Westvleteren de markt op

Het is weer gelukt: Westvleteren is groots in het biernieuws. Niet voor het eerst inderdaad, want de Westvleteren 12 -de quadrupel van de Sint-Sixtusa...

Column Richard Moerkerk: Een droom van een zoen
19 april 2023Nieuws

Column Richard Moerkerk: Een droom van een zoen

Een kus, een pakkerd of een smakkerd, of een lange échte zoen… De eerste vergeet je nooit. Of het nu de allereerste ooit, of de eerste v...

Cafébazen over de branche deel 2: Inkoopprijzen
13 april 2023Nieuws

Cafébazen over de branche deel 2: Inkoopprijzen

De cafébranche is in beweging. En hoe. Onder leiding van tafelbaas Wouter Verkerk bespreken vier caféondernemers de stand van...

Column Richard Moerkerk: Hokjes
29 maart 2023Nieuws

Column Richard Moerkerk: Hokjes

Bierliefhebbers kunnen we indelen in grofweg vier verschillende type gasten: de verstokte pilsdrinker. Deze gast drinkt altijd een vaasje of fluitje,...

Column Richard Moerkerk: Sprankeling
22 februari 2023Nieuws

Column Richard Moerkerk: Sprankeling

Soms heb je van die momenten, waarbij je voor het eerst iemand aankijkt en meteen een klik ervaart. Geen idee waarin dat zit. Een open gezicht of een...

Bier als muziek in mijn oren
18 januari 2023Nieuws

Bier als muziek in mijn oren

Het is een prachtige dag in Valencia. Zonnig en warm. Op een groot industrieterrein staat een bierbrouwerij en voor die brouwerij stopt een grote tour...

Teruglezen: De columns van Richard Moerkerk in 2022
30 december 2022Nieuws

Teruglezen: De columns van Richard Moerkerk in 2022

Internationaal Biersommelier Richard Moerkerk is al jaren de vaste columnist van De CaféKrant. Ook in 2022 schreef hij iedere maand (op é...

Column Richard Moerkerk: Glazen bol
29 december 2022Nieuws

Column Richard Moerkerk: Glazen bol

Het is weer het jaarlijkse moment voor lijstjes, voornemens en voorspellingen. En nippend aan een strak champagnebier sta ik stil bij de gebeurtenisse...

Dertien katten zorgen voor verbinding in kattencafé in Almere
21 december 2022Nieuws

Dertien katten zorgen voor verbinding in kattencafé in Almere

Ondernemen in Almere. Een café in Almere met broodjes, salades en huisgemaakte taarten op de kaart. Een doodnormaal café zou je denken....

Column Richard Moerkerk: Bie de bron
20 september 2022Nieuws

Column Richard Moerkerk: Bie de bron

Met enige regelmaat bezoek ik een brouwerij. Ik houd van de zoete weeïge geur uit de brouwketels en van korte lijntjes. Het is goed om contacten...

MHG neemt café De Sleutel in Groningen over
2 september 2022Nieuws

MHG neemt café De Sleutel in Groningen over

Café De Sleutel heeft een nieuwe eigenaar. Fred Dalebout breidt de Martini Hotel Group verder uit met het rijksmonument waarin De Sleutel over...

Column Richard Moerkerk: Over temperatuur valt niet te twisten
16 augustus 2022Nieuws

Column Richard Moerkerk: Over temperatuur valt niet te twisten

Het is vroeg in de ochtend en het zonnetje breekt door. Het belooft weer een schitterende, warme dag te worden. Het terras op klinkt als een heer...

Column Richard Moerkerk: Bier & (sp)ijs
19 juli 2022Nieuws

Column Richard Moerkerk: Bier & (sp)ijs

Eens in de zoveel tijd moet ik even naar de zee. Of het zomer of winter is maakt niet uit, zo nu en dan is het tijd om naar de kust te gaan. Gelukkig...

Column Richard Moerkerk: Met de poten in de modder
21 juni 2022Nieuws

Column Richard Moerkerk: Met de poten in de modder

Heb je wel eens een boer met een duikbril op en zwemvliezen aan van zijn trekker af zien stappen? Ik denk het niet… Want of die boer nou varken...

Column Richard Moerkerk: De andere kant van de medaille: Deel 2
17 mei 2022Nieuws

Column Richard Moerkerk: De andere kant van de medaille: Deel 2

Heerlijk, op zondagmiddag naar het voetbal toe. Het is één van de laatste wedstrijden van dit seizoen, maar het affiche is mooi, de zon...

Column Richard Moerkerk: De andere kant van de medaille: Deel 1
20 april 2022Nieuws

Column Richard Moerkerk: De andere kant van de medaille: Deel 1

Vorige week mocht ik jureren bij de Dutch Beer Challenge. Dat is een bierwedstrijd, waarbij Nederlandse brouwers hun bieren in kunnen sturen. De brouw...

Column Richard Moerkerk: De aangeklede knijper
22 maart 2022Nieuws

Column Richard Moerkerk: De aangeklede knijper

Elke dag zet Ad het terras uit. Met ruim tachtig stoelen met kussentjes, dekentjes in de winter, kaarsen, menukaarten en bloemetjes op elke tafel sche...

Column Richard Moerkerk: Mooie ogen en hoge ogen
21 februari 2022Nieuws

Column Richard Moerkerk: Mooie ogen en hoge ogen

Toen ik begon met uitgaan kwam ik wel eens in een café met een pooltafel. In de weekenden was die afgedekt met een grote plank en daarover heen...

Column Richard Moerkerk: Hop in de pan
21 januari 2022Nieuws

Column Richard Moerkerk: Hop in de pan

Best grappig… Mijn column in januari gaat vaak over bierpairing en lekkere gerechten. En dat terwijl veel mensen in de eerste maand van het jaa...

Column Richard Moerkerk: Wolf in schaapskleren
20 december 2021Nieuws

Column Richard Moerkerk: Wolf in schaapskleren

‘Speciaalbier bestaat niet…’ Of ‘Pils is ook speciaalbier…’ zijn uitspraken die ik wel eens hoor. Mij maakt het...

Column Richard Moerkerk: Anti-zoet
16 november 2021Nieuws

Column Richard Moerkerk: Anti-zoet

Op z’n tijd houd ik best wel van iets zoetigs, maar over het algemeen ben ik zoet genoeg van mezelf. Er bestaat bij menig bierkenner de volharde...

Column: mag ik er nog wat naast?
19 oktober 2021Nieuws

Column: mag ik er nog wat naast?

Mijn middelbare schooltijd was een pracht tijd. Mijn beste vriend was klasgenoot Martin. We deelden dezelfde passies voor muziek, humor en uitgaan&hel...

Column: je moet het allemaal maar net weten
20 september 2021Nieuws

Column: je moet het allemaal maar net weten

Lunchen op het terras. Het zal met de intredende herfst wel steeds minder gaan gebeuren, maar eigenlijk kan ik er geen genoeg van krijgen. En dus zit...

Column: haat en liefde
17 augustus 2021Nieuws

Column: haat en liefde

Om bier te kunnen brouwen heb je mout nodig. Mout is graan dat ontkiemd en daarna gedroogd is. Van verschillende soorten graan kunnen verschillende so...

Arbeidersbier op het terras?
20 juli 2021Nieuws

Arbeidersbier op het terras?

Een aantal jaar geleden zou ik een sollicitatiegesprek bij een café hebben, alleen was er nog geen exacte datum en tijd afgesproken. Het was mi...

Interview: ''Wij zijn de spil van het maatschappelijke leven''
28 juni 2021Nieuws

Interview: ''Wij zijn de spil van het maatschappelijke leven''

Jan Willem van Miltenburg en Janneke Bavelaar zijn gelukkig getrouwd en de eigenaren van Eetcafé van Miltenburg in Bilthoven. De lezers van De...

Column Richard Moerkerk: Alles of niets
22 juni 2021Nieuws

Column Richard Moerkerk: Alles of niets

Kees is een gast waarvan je precies weet wat 'ie wil. Als ik hem aan zie komen schenk ik alvast een Grimbergen dubbel in en zet ik een schaaltje nootj...

Column Richard Moerkerk: Proeven is mijn hobby!
21 mei 2021Nieuws

Column Richard Moerkerk: Proeven is mijn hobby!

Met regelmaat krijg ik bier. Om te proeven. Veel brouwers willen feedback op hun bieren en daarom komen ze me een flesje of blikje van hun nieuwste br...

9 jaar geleden in De CaféKrant: Café De Toeter, Groningen
14 mei 2021Nieuws

9 jaar geleden in De CaféKrant: Café De Toeter, Groningen

De CaféKrant bestaat dit jaar 15 jaar. Om dit 'porseleinen jubileum' kracht bij te zetten, besteden we iedere week aandacht aan een int...

Column Richard Moerkerk: De nootjes bij bier zijn lastig te kraken
20 april 2021Nieuws

Column Richard Moerkerk: De nootjes bij bier zijn lastig te kraken

Zal ik eens wat verklappen? Bierliefhebbers eten alleen kaas, chocolade en nootjes! Wat zegt u? Niet waar?! Ow… ik dacht van wel hoor… H...

Fieldlab Cafés: ''We kunnen weer doen waar we goed in zijn''
16 april 2021Nieuws

Fieldlab Cafés: ''We kunnen weer doen waar we goed in zijn''

Stefan Elvers (links op de foto) is een van de gelukkige caféondernemers die deel mogen nemen aan Fieldlab Cafés in Utrecht. "Nou j...

Zet het bier maar koud!
15 maart 2021Nieuws

Zet het bier maar koud!

Precies vier jaar geleden kwam een goede vriend met zijn hoogzwangere vriendin bij me eten. Die vriend is hobbybrouwer en het zal u dus niet verbazen...

Het trauma van het citroentje in het witbier
15 februari 2021Nieuws

Het trauma van het citroentje in het witbier

De sneeuw en ijspret van afgelopen week deed nogal wat stof opwaaien. De drukte op de heuvels en plassen zijn een doorn in het oog voor onze horeca. S...

Column Richard Moerkerk: Daten met een bier
18 januari 2021Nieuws

Column Richard Moerkerk: Daten met een bier

Bij ons, in Proeflokaal De Boom, wordt veel gedate. Normaal gesproken dan, uiteraard. Maar dat we nu gesloten zijn, wil natuurlijk niet zeggen dat er...

Column Richard Moerkerk: een blikje meerwaarde
23 december 2020Nieuws

Column Richard Moerkerk: een blikje meerwaarde

De laatste coronamaatregelen brengen niet echt veranderingen voor de cafés met zich mee. Het afgelopen jaar was dramatisch, maar veel erger dan...

Horecaondernemers verliezen 18% van inkomsten sinds begin coronacrisis
5 november 2020Nieuws

Horecaondernemers verliezen 18% van inkomsten sinds begin coronacrisis

Vanaf het begin van de lockdown in maart tot aan de sluiting in oktober kregen restaurant- en café-eigenaren gemiddeld € 12.182 minder op...

Inkomsten restaurants en cafés in juli nog ruim 10% lager dan vorig jaar
12 augustus 2020Nieuws

Inkomsten restaurants en cafés in juli nog ruim 10% lager dan vorig jaar

Restauranthouders kregen in juli gemiddeld 11% minder inkomsten bijgeschreven dan in dezelfde maand een jaar eerder. Bij café-ei...

Win het boek 'Horeca na corona: ja, wij zijn weer open'
24 juni 2020Nieuws

Win het boek 'Horeca na corona: ja, wij zijn weer open'

De horeca is weer open, maar wel op een 'nieuwe manier'. Horeca-experts Wouter Verkerk en Gijsbregt Brouwer doken onder en beschreven op...