Column Richard Moerkerk: Met de poten in de modder

Auteur: Redactie
Columns Richard Moerkerk 21 juni 2022
Column Richard Moerkerk: Met de poten in de modder

Heb je wel eens een boer met een duikbril op en zwemvliezen aan van zijn trekker af zien stappen? Ik denk het niet… Want of die boer nou varkens, koeien of schapen houdt, aardappelen, kool of graan verbouwt, zodra hij van de trekker afstapt staat ie met zijn poten in de modder. En dan zijn zwemvliezen helemaal niet zo handig.

Heel eerlijk gezegd heb ik er een beetje moeite mee om ‘de horeca’ in zijn algemeenheid als vak te zien. Slechts heel weinigen van ons kunnen namelijk op professioneel niveau koken en óók nog heel gastvrij bedienen of iets zinnigs over een wijn of bier vertellen. Met andere woorden: kok zijn betekent niet alleen een biefstuk kunnen bakken, maar alle facetten van het koken begrijpen en de technieken daarvan machtig zijn. Daarnaast moeten de smaken kloppen en moet het bord mooi opgemaakt kunnen worden. Elke bestelling weer opnieuw en continue onder een werkdruk van de haast en dynamiek in de keuken. Dat kok zijn is een vak op zich.

Net als het bedienen. Natuurlijk kan iedere boer met zwemvliezen aan een dienblad met drankjes naar een tafel brengen. Alhoewel ik me dan wel afvraag hoe de glazen op tafel komen, want ook op een mooie houten vloer is het lopen met zwemvliezen aan niet zo gemakkelijk. En ziet die boer -zelfs als ie zijn duikbril op houdt- dat tafel drie wilt gaan bestellen, er bij de deur een nieuw tweetje staat te wachten terwijl de mevrouw die achter in de zaal zit graag wat persoonlijke aandacht wilt? Niets ten nadele van de boer, maar hij zal het waarschijnlijk niet zien. Niet alleen omdat hij die duikbril op heeft, maar simpelweg omdat het zijn vak niet is. Om verder maar niet te spreken over hóe hij met de gasten omgaat…

Een biersommelier adviseert het juiste bier. Bijvoorbeeld tijdens het kiezen van de enorm grote bierkaart, tijdens een spontane proeverij of de perfecte match bij een gerecht. Bij het bier komt het juiste glas en de sommelier weet te vertellen waarom dit glas gebruikt moet worden. Als het bier van de tap komt heeft de sommelier de goede tapdruk ingesteld en de bieren van fles komen op de juiste temperatuur op de bar, zodat alle smaken perfect tot hun recht komen. Binnen twee volzinnen heeft hij of zij uitgelegd waar de geur, kleur en smaak van dit bier vandaan komen. En voor de geïnteresseerde gast heeft de sommelier parate kennis over het water waarmee het bier gebrouwen is, de verschillende graan en hop soorten en wat de gist met de wort gedaan heeft.

Dit vak komt samen in de horeca. Zowel als biersommelier op de werkvloer als trainer voor het personeel, achter de schermen. Natuurlijk kan een biersommelier ook bij een brouwerij of in een bierwinkel werken, of schrijver zijn en over bier schrijven. Het aantal biersommeliers in Nederland groeit en ik zie steeds meer hobbyisten die zich internationaal biersommelier mogen noemen. Heel fijn dat het kennisniveau stijgt, maar ik waak tegelijkertijd voor de boer met zwemvliezen aan. Op 11 juli vind het Nederlands Kampioenschap Biersommeliers plaats. De deelnemers worden getest op theoretische kennis, het blind kunnen herkennen van bierstijlen en afwijkingen in bier en hun presentatie-skills. De beste 5 biersommeliers van Nederland worden afgevaardigd naar het WK. Mogen de besten winnen, en ik hoop dus vurig dat de winnaars elke dag met hun poten in de modder staan.  

Richard is de vaste columnist van De Cafékrant, Internationaal biersommelier en eigenaar van De BierBasiliek en bereikbaar via richard@debierbasiliek.nl. Iedere derde maandag van de maand publiceert Richard een inspirerende column. Lees ze hier

Blijf je graag op de hoogte?

Eén keer per week het actuele en relevante cafénieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Overig nieuws