Horecaondernemers verliezen 18% van inkomsten sinds begin coronacrisis

5 november 2020 | redactie

Vanaf het begin van de lockdown in maart tot aan de sluiting in oktober kregen restaurant- en café-eigenaren gemiddeld € 12.182 minder op hun rekening bijgeschreven dan tijdens dezelfde periode vorig jaar. Dit komt neer op een inkomstendaling van 18%. Dit blijkt uit onderzoek van Knab, op basis van geanonimiseerde transactiedata van ruim 1.300 Nederlandse horecaondernemers.

Café-eigenaren hardst geraakt door coronamaatregelen

Onder de horecaondernemers worden café-eigenaren het hardst getroffen door de coronamaatregelen. Sinds het begin van de eerste lockdown tot aan de huidige sluiting kreeg een café-eigenaar gemiddeld € 19.777 minder op de rekening bijgeschreven. Dat komt neer op een daling van 24% vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Deze inkomensdaling is mede het gevolg van de sluiting tijdens lucratieve dagen als Koningsdag en de feestdagen in mei. Ook kunnen café-eigenaren doorgaans niet terugvallen op afhaal- en bezorgdiensten. 

Restaurants voor sluiting net weer op niveau vorig jaar

Restauranteigenaren ontvingen sinds de lockdown in het voorjaar gemiddeld € 9.310 minder op hun rekening: 15% minder dan in 2019. De schade is nog enigszins beperkt doordat restaurants in augustus (+1%) en september (+6%) voor het eerst weer positieve cijfers lieten zien. Tijdens de vorige lockdown - toen alle restaurants dicht waren - hadden zij gemiddeld 36% minder inkomsten. Eventuele steunmaatregelen van de overheid zijn hierbij niet meegenomen.

Meer dan de helft van de horecaondernemers gebruikt steunmaatregel

Ruim de helft van de horecaondernemers maakt gebruik van één of meer van de steunmaatregelen van de overheid. 45% ontving de TOGS-regeling, waarbij eenmalig € 4.000 wordt uitgekeerd in de zwaarst getroffen sectoren.

Daarnaast hebben horecaondernemers met personeel via de NOW-regeling - onder bepaalde voorwaarden - recht op compensatie van een deel van de loonkosten. Tijdens het eerste steunpakket kreeg 12% van de café-eigenaren en 9% van de restauranteigenaren via deze regeling minimaal één maand geld op de rekening gestort. Deze percentages waren lager tijdens het tweede steunpakket. Toen ontving 7% van de ondernemers met een café en 3% van de restauranteigenaren tenminste één keer geld via de NOW-regeling. 

Meer info via deze link.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Achtergronden
11 jaar geleden in De CaféKrant: Wijnbar Viqh, Haarlem

De CaféKrant bestaat dit jaar 15 jaar. Om dit 'porseleinen jubileum' kracht bij te zetten, besteden we iedere week aandacht aan een interview of achtergrondverhaal uit de rijke historie van De CaféKrant. Dit keer reizen we terug naar 2010. We bezochten wijnbar Viqh in Haarle ...

Economie Achtergronden
Advies Belastingdienst aan horecaondernemers: verleng bijzonder uitstel van betaling

Is uw bijzonder uitstel van betaling afgelopen en kunt u nog niet aan uw nieuwe betalingsverplichtingen voldoen? Verleng dan uw bijzonder uitstel van betaling. Dat kan nog tot en met 30 juni. Afgelopen zaterdag ontvingen 60.000 ondernemers, waaronder uit de horecabranche, hierover een brief van de B ...

KHN Corona
KHN: uit eten met sneltest onbespreekbaar

De uitspraken van minister De Jonge over de rol van sneltesten in het openingsplan van het kabinet kunnen rekenen op stevige kritiek vanuit horecaondernemers. Zo wordt er mogelijk gesproken over versoepelingen, waarbij de horeca voor uit eten open mag met de inzet van sneltesten. Vooral het feit dat ...

Economie Achtergronden
CBS: relatief veel horecabedrijven opgeheven

In het eerste kwartaal van 2021 werden zo’n 30,2 duizend bedrijven opgeheven, ruim 9 duizend minder dan in hetzelfde kwartaal het jaar ervoor. Bij 85 procent van de opheffingen ging het om bedrijven met één werkzame persoon. Er werden 4,7 duizend bedrijven met meer dan é&e ...

Achtergronden Corona
Kan de horeca eigenlijk wel open als het weer mag?

Als de horeca op een gegeven moment weer open mag, dan is het nog maar de vraag of elke horecagelegenheid dat ook kan. BNR Nieuwsradio ging op onderzoek uit en deed daarbij ook navraag hij KHN. Bij veel ondernemers ontbreekt het op dit moment aan financiële middelen om personeel te betalen of v ...

Interview Longread
''Het terras openen heeft eigenlijk geen zin voor ons''

Andrea de Lange is eigenaresse van Brasserie Jansen in Zwolle. De terrassen mogen weliswaar weer gedeeltelijk open, maar zij koos ervoor haar terras gesloten te houden. Een weloverwogen keuze, zo blijkt. “Als je kijkt naar alle administratie en de opstartkosten die daarbij komen kijken, dan he ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: