Column Richard Moerkerk: Bier & (sp)ijs

Auteur: Richard Moerkerk
Columns Richard Moerkerk 19 juli 2022
Column Richard Moerkerk: Bier & (sp)ijs

Eens in de zoveel tijd moet ik even naar de zee. Of het zomer of winter is maakt niet uit, zo nu en dan is het tijd om naar de kust te gaan. Gelukkig woon ik er niet ver vandaan. Met stralend mooi zomerweer als vandaag en de komende dagen vind ik het heerlijk om met de fiets te gaan. Ik woon in Alkmaar en vanuit die stadse omgeving fiets je zo de polder in. Dat vind ik sowieso een schitterend landschap, zowel vanaf het land als vanaf het water gezien, maar dat terzijde. Al snel komen daarna de duinen in het zicht, die het strand nog even verbergen. Maar met in totaal veertig minuten fietsen sta ik met het zand tussen mijn tenen, heerlijk! En dan heb ik nog de keuze uit verschillende stranden ook!

Meestal laat ik mijn keuze voor een strand afhangen van het type horecazaak dat ik wil gaan bezoeken. Met de keuze uit een luxe restaurant óp het strand, goed verzorgde brasseries aan de boulevard, grand cafés aan het dorpsplein en verschillende fijne strandtenten langs de kuststrook bij mij in de buurt heb ik keuze te over. Overal is wel een goed glas bier te verkrijgen, maar inderdaad, een hotspot voor de biergeek zit er niet tussen. En voor mij hoeft dat ook niet. Het bezoeken van andere horeca inspireert me, maar de ideeën komen uit mezelf.

Een aantal jaar geleden ben ik begonnen met het geven van themaproeverijen. Het doel van deze proeverijen is om te laten zien hoe divers bier kan zijn en om te laten zien hoe mooi bier samen kan gaan met verschillende gerechten. Bij elke proeverij staat een thema centraal en uit dat thema maak ik een zestal verschillende soorten hapjes. Bij die hapjes worden bijpassende bieren geserveerd. Ik stond eens in Egmond aan Zee te wachten tot ik aan de beurt was bij de Italiaanse ijshoek. Starend naar al de verschillende soorten ijs kwam ik op ideeën, terwijl ik eigenlijk mijn keuze moest gaan maken. Maar het enige wat in mijn gedachten naar boven kwam was ‘Als er zoveel verschillende smaken ijs te bedenken zijn, moeten er toch ook hele gave biercombinaties mee te vinden zijn?’

Vervolgens, maar uit de rij -dat dan weer wel- heb ik een bevriende ijsmaker opgebeld en heb hem mijn idee voor een volgende proeverij uitgelegd. Met een aantal ijs samples en verschillende bieren ben ik gaan proeven en zo ontstond de Bier & IJs proeverij. Nou houd ik van diversiteit en dus bedacht ik verschillende thema’s om bieren mee te combineren. Onder andere Bier & Worst, Bier & Salades en Bier & Wild kwamen al voorbij. Totdat door bekende redenen na februari 2020, de themaproeverijen ook stopten.

Het mooie van inspiratie is dat het zich niet laat temmen. Ik zit dus boordevol ideeën voor nieuwe themaproeverijen. Het goede nieuws is dat de nieuwe proeverijen weer ingepland staan! Om te vieren dat deze proeverijen weer van start gaan trappen we in augustus af met de beste combinaties uit vorige edities. In september staat Bier & Vis op de agenda en in oktober maken we heerlijke combinaties met Bier & Hotdogs.

Richard is de vaste columnist van De Cafékrant, Internationaal biersommelier en eigenaar van De BierBasiliek en bereikbaar via richard@debierbasiliek.nl. Iedere derde maandag van de maand publiceert Richard een inspirerende column. Lees ze hier

Blijf je graag op de hoogte?

Eén keer per week het actuele en relevante cafénieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Overig nieuws