Column Richard Moerkerk: De aangeklede knijper

Auteur: Richard Moerkerk
Columns Richard Moerkerk 22 maart 2022
Column Richard Moerkerk: De aangeklede knijper

Elke dag zet Ad het terras uit. Met ruim tachtig stoelen met kussentjes, dekentjes in de winter, kaarsen, menukaarten en bloemetjes op elke tafel scheelt dat een hoop werk voor degene die het café opent. Ad komt ‘s ochtends vroeg en gaat lekker op z’n eigen tempo aan de slag. Hij ruimt de lege flessen op en gooit het karton in de container van de milieustraat. Hij draait de parasols uit en hangt de dakgoten tussen de parasols. Als bijna alles gedaan is begint de eerste dienst en drinkt ie een kopje koffie met degene die opent. Wie er ook opent, het moment van samen met Ad een kopje koffie drinken is goud waard. Ad is tachtig jaar oud en doet de meest fantastische uitspraken. Bij het kopje koffie begint ie steevast met een glimlach en een dikke knipoog: “Je moet maar even kijken, want jij weet het allemaal en ik ben maar een aangeklede knijper, maar heb ik het allemaal goed gedaan?”.

Qua uiterlijk lijkt Ad een beetje op Toon Hermans en qua karakter eigenlijk ook, want met Ad is het, mede door zijn beroemde uitspraken, altijd komedie. Als Ad ’s middags voor een pilsje komt vraagt hij uitvoerig: “Wat denk je?... Is dat er nog? Kan ik nog een pilsje krijgen?” Je ziet hem glunderen als vanachter de bar een plagend antwoord komt. “Even kijken hoor, of we nog wel iets hebben staan…” “Nou…” reageert Ad “…aan een boom zo vol geladen, mist men één twee pruimpjes niet…”. Het gebeurd wel eens dat iemand in het café een glaasje teveel op heeft. Ad zit dan rustig in een hoekje te grinniken: “Hij loopt erbij als een tuberculose ooievaar!”

De alcohol in bier wordt geproduceerd door gist, dat moge duidelijk zijn. Maar dat diezelfde gist nog twee producten aanmaakt is veel interessanter en eigenlijk onderbelicht. Want naast alcohol en koolzuurgas maakt gist juist datgene waar het allemaal om gaat… Smaak! En in een tijd waarin brouwers bieren veelal op smaak maken met enorme ladingen hop of toevoegingen die je niet zomaar in bier zou verwachten is het goed om nog eens stil te staan bij de basis. Want gist is in staat om fruitige, kruidige of aardse smaken te produceren. Een ook verschillende zure smaken kunnen bij de gist vandaan komen. Inderdaad, gist maakt de ziel van het bier. Waarom zouden brouwers daar dan niet meer gebruik van maken?

Simpelweg omdat al op elk etiket de ingrediënten water, mout, hop en (soms) gist vermeld staan. Daarmee valt een brouwer niet op. De brouwer is pas uniek als ie vanille, pinda’s, abrikozen, Hymalayaans zeezout, cheesecake, vlierbloesem of marshmallows mee brouwt. Of, beter nog, alles tegelijk. Nou is brouwen een zwaar vak. Maar een brouwer maakt wort, geen bier. De gist zet de suikers uit de wort om in smaak, koolzuurgas en alcohol, waarna de wort geen wort meer is maar bier. Gist is dus het werkpaard van de brouwerij.

Ad zet dus elke dag het terras uit. Ook dat is zwaar werk, zeker voor een man van zijn leeftijd. Maar onmisbaar is Ad pas door zijn originele one-liners, de altijd vrolijke noot en de lachers op zijn hand. Of het waar is? Vraag het Ad maar op een zaterdagmiddag. Ik weet zeker dat ie moet lachen en zal antwoorden: “Als hij gaapt dan liegt ie al!”

Richard is de vaste columnist van De Cafékrant, Internationaal biersommelier en eigenaar van De BierBasiliek en bereikbaar via richard@debierbasiliek.nl. Iedere derde maandag van de maand publiceert Richard een inspirerende column. Lees ze hier

Blijf je graag op de hoogte?

Eén keer per week het actuele en relevante cafénieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Overig nieuws