Column Richard Moerkerk: Vader Jacob ...

17 februari 2020 | Richard Moerkerk

Het mooie aan bier is dat het verweven zit in veel van ons dagelijks leven. Bijvoorbeeld in (straat)namen, kinderliedjes of uitdrukkingen in de Nederlandse taal.

Metten zijn ochtendgebeden van monniken. Het woord stamt af van het Latijnse matutinus, dat ‘ochtend’ betekend. De metten zijn niet bij veel monniken populair, want het zijn de langste gebeden van de dag en ze moeten erg vroeg gezongen worden. Soms wel om drie uur in de ochtend! Daarom werden de metten nog wel eens afgeraffeld of ingekort, 'korte metten maken' dus.

Jacobus Klaaszn was in 1385 zestien jaar oud toen hij als ‘novice’ -een nieuweling- in de abdij van Rotselaar kwam en ook hij was niet gecharmeerd van de metten. Het bier in de abdij werd gebrouwen door Vader Isidoor en Jacobus kwam bij Vader Isidoor in de leer.  De oude brouwmeester brouwde zijn bier naar zijn eigen karaktereigenschappen; rustig en ingetogen. Hoewel de brouwsels van Isidoor degelijk en constant van smaak waren, spannend waren ze dus niet. Toch leerde Jacobus bij hem ijverig over het brouwproces.

Rochefort

Op een mooie dag was Jacobus op bezoek bij de abdij van Rochefort. Ik zie helemaal voor me hoe hij ter plekke van het bier genoot. Dit bier was zó lekker en Jacobus werd zó enthousiast, zo’n bier wilde hij ook kunnen brouwen! Na zijn laatste slok haastte de jonge gelovige brouwer zich terug naar de abdij in Rotselaar. Meteen vroeg hij aan Vader Isidoor of hij een eigen bier mocht ontwikkelen, geïnspireerd op het bier van Rochefort.

Vader Isidoor gaf zijn goedkeuring, onder de voorwaarde dat Jacobus zijn experimenten in zijn vrije tijd deed. Gepassioneerd sloeg Jacobus aan het brouwen. Maar in een regime van bidden en werken kostte Jacobus’ geëxperimenteer dus zijn nachtrust, waardoor hij zich nogal eens versliep voor de metten. Maar dat wist u eigenlijk allang al, want dit verhaal wordt al jaren bezongen in het liedje “Vader Jacob, Vader Jacob, slaapt gij nog…?”

Richard is de vaste columnist van De Cafékrant, Internationaal biersommelier en eigenaar van De BierBasiliek. Iedere derde maandag van de maand publiceert Richard een inspirerende column.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Interview Coronacrisis
"Flinke huurverlaging is voor horecaondernemers nu zeker mogelijk"

Hotelier Bart Reints Bok, directeur/eigenaar van Charme Hotels, houdt voor hotelvakblad Hospitality Management een 'coronadagboek' bij. Hij vertelde daarin over de niet zo heel nette handelswijze van Emesa, bekend van Vakantievelingen.nl en onderdeel van Talpa, en de annuleringspraktijken bi...

Achtergronden
Gratis download: De CaféKrant, maart 2020

Coronavirus of niet, De CaféKrant blijft je op de hoogte houden van het laatste nieuws - voornamelijk online - maar biedt je prachtige interviews en achtergrondverhalen in de krant zelf. Voor degenen die vanwege de gedwongen sluiting even niets om handen hebben, is dit een uitgave om naar uit...

Coronacrisis
Kabinet beslist 31 maart over maatregelen die gelden tot en met 6 april

Het kabinet besluit volgende week dinsdag 31 maart hoe het land verdergaat in de strijd tegen het coronavirus. De maatrgelen die tot en met 6 april gelden, waaronder het sluiten van eet- en drinkgelegenheden, musea en thuiswerken, worden dan verder besproken. Er is nog geen duidelijkheid over wannee...

Personeel Coronacrisis
FNV Horeca heeft grote zorgen over tijdelijke en flexibele contracten

Met het pakket aan maatregelen dat het kabinet vorige week aankondigde zijn er bij veel werkenden in de horeca zorgen over werk en inkomen weggenomen. Echter blijft de toekomst onzeker, zeker voor medewerkers met een flexibel of tijdelijk contract. Ondanks het pakket aan maatregelen die ervoor mo...

Coronacrisis
Verscherpte maatregelen. Wat betekent dit voor de horeca?

Het kabinet kondigde gisteravond verscherpte maatregelen aan om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Voorlopig blijven de eerder verkondigde maatregelen, waaronder sluiting van de horeca tot en met 6 april 2020, staan. Wanneer de horeca weer open mag is vooralsnog niet duidelijk. De...

Coronacrisis
Al ruim 3600 horecazaken nemen deel aan 'Help de Horeca' initiatief

Meer dan 3600 ondernemers hebben zich de afgelopen dagen aangemeld bij het initiatief ‘Help de Horeca’. Koninklijke Horeca Nederland startte het platform samen met vele (horeca)partners om horecaondernemers te ondersteunen in deze moeilijke periode. Vanaf vandaag kunnen gasten een waarde...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: