Column Richard Moerkerk: Meer 0.0 van de tap

19 januari 2020 | David Bakker

De gedachte aan een grapefruitsalade met bladspinazie, geroosterde pijnboompitjes en een steak tartaar maakt het me bijzonder lastig om deze column te typen. Helemaal nu ik ook nog aan een begeleidend witbier van Lowlander denk, het water loopt me in de mond! Het bier is gebrouwen met sinaasappel- en citroenschillen en de smaken daarvan sluiten naadloos aan bij de citrussalade. De moutige smaken van het bier onderstrepen de hartige smaak van de steak tartaar, terwijl het aardse van de pijnboompitjes verdieping geeft aan de pairing.

Een klein detail: de Lowlander wit is een 0.0% bier. Een heel smaakvol alcoholvrij bier, dat kan gelukkig tegenwoordig gewoon.

Van de tap

Over alcoholvrije bieren wordt al voldoende geschreven. De voordelen van een goed assortiment alcoholvrije en alcoholarme bieren hoef ik u niet meer uit te leggen. En dat Nederlanders hun bier het liefst van de tap geschonken krijgen zal u ook bekend zijn. Maar juist daarom mis ik iets in het bierlandschap: alcoholvrij bier van de tap.

Een vers getapte Playground Non Alcoholic IPA van vandeStreek lijkt me een lust voor het oog. Als u er een dessertje van ‘arroz con leche’ en mandarijnensorbet bij serveert, vliegen uw gasten u - met tranen van blijdschap in hun ogen - om de nek. Maar zover is het helaas nog niet. Tot nu toe zijn slechts alcoholvrije pilseners van de fust verkrijgbaar, en daar zijn overigens ook hele mooie bierpairingen mee te maken.

Bierpairing

Maar ik houd wel van diversiteit. De smaken van alcoholvrije en alcoholarme bieren kloppen tegenwoordig en lenen zich perfect voor een gave bierpairing. Als brouwers van bijvoorbeeld Jopen, vandeStreek en de Leckere hun alcoholvrije en alcoholarme bieren op fust afvullen wordt de bierbeleving in de horeca nog completer. Experimenteert u eens met een bijpassend hapje of gerecht. Als u de juiste combinatie serveert, zullen uw gasten weten dat ze alcoholvrij drinken, maar de smaak zal niet onderdoen voor een bier mét alcohol. De gedachte alleen al… Het water loopt me in de mond… Ik duik snel m’n keuken in.

Richard is de vaste columnist van De Cafékrant, Internationaal biersommelier en eigenaar van De BierBasiliek. Iedere derde maandag van de maand publiceert Richard een inspirerende column. Lees ze hier.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Economie Coronacrisis
Vooral horecaondernemers maken zich zorgen over voortbestaan onderneming

Het vertrouwen in het voortbestaan bij de huidige economische situatie is in juni in nagenoeg alle sectoren van het niet-financiële bedrijfsleven toegenomen. In de meeste sectoren dacht meer dan de helft van de bedrijven in juni minstens nog een jaar te bestaan. In mei was dit nog alleen in de ...

Koffie & thee Longread
Koffiekennis: alles over koffievarianten

Specialty coffee is in de afgelopen jaren steeds populairder geworden in Nederland. In de horeca is koffie essentieel, net als in B&B en dan zeker bij het ontbijt. Omdat specialty coffees steeds gangbaarder zijn, is het verstandig om eens in deze donkerbruine materie te duiken. Want wat is speci...

Amsterdam Café
Nedstede koopt vastgoed en exploitatie café De Vergulde Gaper in de Jordaan

Nedstede heeft het vastgoed en de exploitatie van café De Vergulde Gaper gekocht. Het beroemde café ligt middenin de Jordaan, aan de Prinsenstraat 30, op de hoek van de Prinsengracht. De Vergulde Gaper is geliefd onder zowel Amsterdamse locals als toeristen, niet alleen vanwege zijn...

Tech Coronacrisis
Horecaplatform Nocto biedt oplossing voor de anderhalvemetersamenleving

De horeca behoort tot één van de industrieën die zwaar getroffen is door COVID-19. Na 81 dagen gesloten te zijn geweest, mocht de horeca 1 juni weer open. Verschillende regels moeten dan wel worden nageleefd. Terwijl ongeduldig wordt gewacht op versoepelingen, komt Rotterdamse sta...

KHN Coronacrisis
Clubs & Nightlife bedrijven pleiten voor heropening per 1 augustus

De versoepelingen die vanaf vandaag ingaan, bieden voor veel sectoren weer enige ruimte om te ondernemen, maar voor de Clubs & Nightlife bedrijven is er nog steeds geen perspectief; zij moeten tot tenminste 1 september de deuren gesloten houden. Dit is niet langer uit te leggen. In Den Haag word...

Wet- en regelgeving Coronacrisis
Bezorgen van drankpakketten door horeca mag niet meer

Vanaf woensdag 1 juli mogen horecaondernemers in de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid geen drankpakketten, met daarin licht alcoholische dranken, meer bezorgen, zo lezen we op de website van De Gelderlander. Tijdens het hoogtepunt van de coronacrisis werd er voor de horeca een uitzondering gemaakt, m...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: