Column Richard Moerkerk: Hoezo bierTJE?

18 mei 2020 | Richard Moerkerk

Voor een item over bier op een website werd ik gevraagd naar wat -volgens mij- het meest onderschatte bier is. Toen het stuk gepubliceerd werd stond er boven: “We vroegen bier-sommeliers naar het meest onderschatte biertje”. BierTJE?! Over onderschatten gesproken… Door bier te verkleinen doet de schrijver meteen alle brouwsels tekort! En dat terwijl menig bier krachtiger is dan de ruggengraat van de innemer. Niks ‘biertje’ dus.

Maar goed, terug naar de orde van de dag. Hoewel de toekomst van horecaondernemers nog zeer onzeker blijft, mogen binnenkort de restaurants en cafés weer open. We kunnen heel voorzichtig weer vooruit gaan kijken. Ieder zal voor zich moeten gaan bekijken op welke manier kosten terug kunnen worden verdient onder de geldende beperkende maatregelen. Een ding is al duidelijk; aan de gasten ligt het niet.

De afgelopen weken zijn cafés bedolven onder steunbetuigingen van vaste gasten en donaties vanuit online pubquizzen. Fantastisch lieve gebaren en waarvoor enorm veel dank! De barman mist niet alleen de financiële kant van de gast, ook het sociale gedeelte is een groot gemis. Wij zijn eenvoudigweg geen mensen die thuiszitten. We willen reuring om ons heen. Het geluid van een vol café, met een harde schaterlach er doorheen. Het klinken van volgetapte glazen tegen elkaar, ik mis het enorm. En dat geldt voor gasten net zo, ze staan te springen om weer naar het café te mogen.

En juist die hunkering staat in schril contrast met dat ene verkleinwoord… ‘biertje’. Want niet alleen websites gebruiken die term, je hoort ‘m overal. De horecasluiting maakt men gedwongen bewust van hoe luxe het was om ‘even een biertje te gaan drinken’. Men hoefde niet na te denken over die mooie schuimkraag, dat perfect geserveerde glas bier. Dat was er gewoon. Je liep het café binnen, bestelde een ‘biertje’ en het kwam.

Nu is dat allemaal niet meer zo vanzelfsprekend. Wel dat dat bier weer perfect geserveerd zal worden, maar niet dat men spontaan in het café bier gaat drinken. Het verplichte reserveren zal het probleem niet zijn, dat heeft de gast er voor over. Dat er meer gasten zijn dan het maximum aantal plaatsen binnen is de bottleneck. Naar het café gaan wordt een luxe, een traktatie. Het cafébezoek zal waardevoller worden voor onze gasten, niet alleen omdat zij het al maanden hebben moeten missen, maar ook omdat ze het nog meer moeten gaan missen. Ook als we weer open zijn. Als gasten eenmaal een plekje hebben weten te bemachtigen zullen ze daar zo optimaal mogelijk van willen genieten. Daar past het vluchtige ‘even een biertje drinken’ niet meer bij. Laten we bier dan ook bier noemen en niet meer kleineren.

Richard is de vaste columnist van De Cafékrant, Internationaal biersommelier en eigenaar van De BierBasiliek. Iedere derde maandag van de maand publiceert Richard een inspirerende column. Lees ze hier.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Columns
Column: Het kanten randje van gastvrijheid

“Ah! Ge zijt nen nieuwe zeker, van hier verderop?” zei de man met een vrolijk gezicht tegen me. Ik stond me te vergapen aan de enorme hoeveelheid soorten bier, dat had ik nog nooit gezien. Allemaal verschillende flesjes, met kleurrijke etiketten. De ene nog mooier dan de andere. Het had ...

Rotterdam
Sfeerhoreca gaat over in The Party Group

In januari dit jaar werd de droom van Olivier van Hoey Smith werkelijkheid: na een jarenlange samenwerking met zakenpartner Chiel Jongejan ging Van Hoey Smith zijn eigen weg onder de naam The Party Group. De ondernemer nam de helft van Sfeerhoreca over en werd zo de trotse eigenaar van De Vrienden L...

Awards Cocktails
Alex Danger wint Bobby’s National Cocktail Competition

Op 21 september organiseerde Bobby’s Dry Gin de tweede editie van Bobby’s National Cocktail Competition. Tien van Nederlands beste bartenders verzamelden zich in Schiedam om de jury hun meest bijzondere cocktail te presenteren. Alex Danger van cocktailbar Mavis ging er met zijn Bobby&rsq...

Wet- en regelgeving Horeca & Recht
Een gewijzigde Bibob-toets: wat betekent dat?

Zoals iedere horecaondernemer weet, kan geen restaurant of café worden geopend zonder de daartoe benodigde vergunning of vergunningen. Bij de aanvraag van zo’n vergunning, bijvoorbeeld een exploitatie- of Drank- en horecawetvergunning, is het mogelijk dat de aanvrager een zogenaamde Bib...

Wet- en regelgeving Coronacrisis
Nieuwe coronamaatregelen: waarom moet de horeca eigenlijk eerder dicht?

Vanaf zondag 18.00 uur zijn de nieuwe coronamaatregelen van kracht gegaan, waarvan de meeste gericht zijn op de horeca. Premier Rutte toonde zich bezorgd over de verspreiding van het virus en vond de maatregelen nodig en logisch: "Hoe later op de avond, hoe moeilijker de anderhalve meter."...

KHN Coronacrisis
KHN: kabinet voert disproportionele maatregelen in tegen horeca

De blijvende toename in het aantal besmettingen was de aanleiding voor een extra persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge vanavond. Naast een update van de huidige stand van zaken, werden er voor 6 van de 25 veiligheidsregio’s extra maatregelen aangekondigd, waaronder maatregelen...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: