Column Richard Moerkerk: aandacht maakt bier nog lekkerder

16 december 2019 | Richard Moerker

Wie houdt er nou niet van? Tijdens je horecabezoek naar mensen kijken? Op het terras, in de bediening en achter de bar voltrekken zich volledige theatershows waar je als professional ook zo van kan genieten.

Zo zat ik laatst aan de hoek van een bar in Amsterdam te kijken naar de barman en werd ik overdonderd door gevoelens van weemoed en thuiskomen tegelijk. Het schouwspel van een kastelein die met zóveel liefde en aandacht een glas pils inschonk, had ik tot dat moment nog nooit in Nederland gezien. Het deed me terugdenken aan de tijd dat ik in Ninove, België, woonde. Op mijn vrije dagen zat ik daar regelmatig op een terras in het midden van de stad. Het terras was vaak verlaten, maar stond vol in de zon en het ritueel waarmee de meneer het glas pils tapte was werkelijk prachtig om te zien.

De aandacht en concentratie die hij gaf aan het schenkritueel was ongekend. Vanaf het moment dat de bestelling geplaatst was, werd elke handeling zo geconcentreerd, met militaire precisie en liefde uitgevoerd, dat het elke keer weer een genot was om naar te kijken. En dat niet alleen, want juist door het zien van dat strakke ritueel smaakte het bier nog beter. Fenomenaal!

U begrijpt dat in België mijn passie voor bieren is ontstaan. Eenmaal terug in Nederland heb ik, in het restaurant waar ik in 2006 werkte, een bierkaart geïntroduceerd. We waren nog wel de hype rond bier voor, maar het sloeg wel aan. Later ben ik opgeleid tot Internationaal Biersommelier en ben ik gestopt bij het restaurant, zodat ik me volledig op bier kon concentreren. Ik geef bierproeverijen, verzorg bier-spijscombinaties, trainingen en bierdiners. Overigens heb ik de horeca niet verlaten, want ik sta ook nog op de werkvloer van een prachtig bierproeflokaal: De Boom in Alkmaar.

Als uw nieuwe columnist mag ik u meenemen in mijn wondere wereld van het bier. Ik hoop dat mijn schrijfsels inspireren om gasten een betere bierbeleving te bieden. Zo smaakt elk glas bier nog beter.

Proost!

Richard is de vaste columnist van De Cafékrant, Internationaal biersommelier en eigenaar van De BierBasiliek. Iedere derde maandag van de maand publiceert Richard een inspirerende column.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Opening Internationaal
Deus Ex Machina brengt uniek retail- en restaurantconcept naar Nederland

Deus Ex Machina is meer dan alleen een merk. Het brengt een lifestyle voor alle riders, bikers, creatieven, foodfanaten en artistiekelingen tot leven. Met hun recent geopende ‘tempel’ genaamd The Wat of Why aan de Amsterdamse Herengracht start ook in de lage landen de jacht naar plezier....

Bier Rotterdam
Stadshaven Brouwerij Rotterdam opent eind 2020

Stedelijke herontwikkeling in Merwe-Vierhavens (M4H Rotterdam) maakt de komst van Stadshaven Brouwerij Rotterdam met restaurant mogelijk. De brouwerij wordt gerealiseerd in een voormalige havenloods aan de Merwehaven. De horeca op locatie wordt geëxploiteerd door de Bierfabriek. Gemeente Rot...

Koffie & thee Achtergronden
Het Grote Koffiebar Onderzoek: zo drinkt Nederland koffie in een koffiebar

Specialty coffee is in de afgelopen jaren steeds populairder geworden in Nederland. Uit onderzoek van Koffietje.nl blijkt dat ongeveer de helft van de koffiedrinkers één of meerdere keren per week een koffiebar bezoekt. Per bezoek bestellen we gemiddeld 2 drankjes, met een sterke voor...

Bier
Horecaconcern IQ Creative stapt over op Bud

IQ Creative, een van de belangrijkste spelers in de Amsterdamse horeca, maakt vandaag bekend te kiezen voor Bierbrouwerij AB InBev. Het bedrijf van Bert van der Leden en ’s werelds grootste brouwer zijn al sinds de introductie van Bud in Nederland in gesprek. De samenwerking wordt vandaag door...

Ondernemen
Mis geen extra omzet: download de HorecaMarketingKalender

Hij is er weer! Je kunt de HorecaMarketingKalender 2020 nu gratis downloaden via deze link! De HorecaMarketingKalender is hét overzicht van feestdagen, vakanties en evenementen in Nederland en omgeving. Heb je je ooit weleens afgevraagd wat al die Duitsers ineens in je zaak deden? Dat kwam...

Interview
Maggie Blue: All-day (and night) concept in Alphen aan den Rijn [video]

Van lunch tot dj’s en livemuziek op de vrijdag- en zaterdagavonden: Maggie Blue in Alphen aan den Rijn heeft het allemaal. Sinds 24 juli 2017 zijn de deuren van Maggie Blue geopend. Sindsdien hebben ze erg veel gedaan om uniek te zijn, maar ook aanspreekbaar en inspirerend voor gasten. Mike, (...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: