Column Richard Moerkerk: aandacht maakt bier nog lekkerder

16 december 2019 | Richard Moerkerk

Wie houdt er nou niet van? Tijdens je horecabezoek naar mensen kijken? Op het terras, in de bediening en achter de bar voltrekken zich volledige theatershows waar je als professional ook zo van kan genieten.

Zo zat ik laatst aan de hoek van een bar in Amsterdam te kijken naar de barman en werd ik overdonderd door gevoelens van weemoed en thuiskomen tegelijk. Het schouwspel van een kastelein die met zóveel liefde en aandacht een glas pils inschonk, had ik tot dat moment nog nooit in Nederland gezien. Het deed me terugdenken aan de tijd dat ik in Ninove, België, woonde. Op mijn vrije dagen zat ik daar regelmatig op een terras in het midden van de stad. Het terras was vaak verlaten, maar stond vol in de zon en het ritueel waarmee de meneer het glas pils tapte was werkelijk prachtig om te zien.

De aandacht en concentratie die hij gaf aan het schenkritueel was ongekend. Vanaf het moment dat de bestelling geplaatst was, werd elke handeling zo geconcentreerd, met militaire precisie en liefde uitgevoerd, dat het elke keer weer een genot was om naar te kijken. En dat niet alleen, want juist door het zien van dat strakke ritueel smaakte het bier nog beter. Fenomenaal!

U begrijpt dat in België mijn passie voor bieren is ontstaan. Eenmaal terug in Nederland heb ik, in het restaurant waar ik in 2006 werkte, een bierkaart geïntroduceerd. We waren nog wel de hype rond bier voor, maar het sloeg wel aan. Later ben ik opgeleid tot Internationaal Biersommelier en ben ik gestopt bij het restaurant, zodat ik me volledig op bier kon concentreren. Ik geef bierproeverijen, verzorg bier-spijscombinaties, trainingen en bierdiners. Overigens heb ik de horeca niet verlaten, want ik sta ook nog op de werkvloer van een prachtig bierproeflokaal: De Boom in Alkmaar.

Als uw nieuwe columnist mag ik u meenemen in mijn wondere wereld van het bier. Ik hoop dat mijn schrijfsels inspireren om gasten een betere bierbeleving te bieden. Zo smaakt elk glas bier nog beter.

Proost!

Richard is de vaste columnist van De Cafékrant, Internationaal biersommelier en eigenaar van De BierBasiliek. Iedere derde maandag van de maand publiceert Richard een inspirerende column. Lees ze hier

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

KHN Coronacrisis
Horeca eerder dicht? ''Buitenproportioneel!''

Koninklijke Horeca Nederland vindt het voornemen van het kabinet om horeca in de Randstad (in zes veiligheidsregio's waar het aantal besmettingen met het coronavirus snel stijgt) waardeloos. Dirk Beljaarts, directeur van KHN noemt het in het NOS Radio 1 Journaal 'buitenproportioneel' en ...

KHN Coronacrisis
KHN vreest extra coronamaatregelen in grote steden

Gisterenavond bereikte Koninklijke Horeca Nederland (KHN) het signaal dat er in enkele Nederlandse regio’s extra coronamaatregelen worden ingevoerd, die mogelijk ook voor de horeca zullen gelden. Via verschillende bronnen heeft KHN vernomen dat een verplichte horecasluiting om 24:00 voor een a...

Nice 'n Easy
De verschillen tussen THT en TGT

De NVWA controleert of bedrijven die zich met eten bezig houden zich aan de wetten en regels houden. Op de website van dit overheidsorgaan legt de NVWA de verschillen uit tussen ‘ten minste houdbaar tot’ en ‘te gebruiken tot.’ In de meeste gevallen stelt de fabrikant van h...

Amsterdam Cocktails
Tess Posthumus en Timo Janse openen cocktailbar Dutch Courage

In coronatijd een bar beginnen? Wereldwijd bekroonde bartenders Tess Posthumus en Timo Janse doen het. Waar coronamaatregelen de verbouwing flink vertraagden, opent cocktailbar Dutch Courage vanaf 14 september officieel de deuren. De cocktailbar op de Amsterdamse Zeedijk 12 is een ode aan jenever en...

Economie Coronacrisis
Aantal werkenden in horeca weer terug op pre-corona niveau

Het aantal werkenden in de horeca is weer terug op het niveau van voor de lockdown. De zomergroei blijft in de meeste horecasectoren echter steken. Dat blijkt uit onderzoek van het aantal ingeroosterde medewerkers van roosterplanning- en flexwerkbureau voor horecawerknemers L1NDA. Aan de hand van ee...

Columns
Waarom zou je niet tegen de stroom in zwemmen?

Ik ben geen luistervink, maar in de trein is het vaak onmogelijk om een gesprek niet op te vangen. Zo ook het gesprek van twee meiden aan de andere kant van de coupé. "Ik rook 4 pakjes sigaretten per week. Soms baal ik zo van mezelf. Ik ga gewoon geen sigaretten meer kopen en niet mee...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: