Column Richard Moerkerk: aandacht maakt bier nog lekkerder

16 december 2019 | Richard Moerkerk

Wie houdt er nou niet van? Tijdens je horecabezoek naar mensen kijken? Op het terras, in de bediening en achter de bar voltrekken zich volledige theatershows waar je als professional ook zo van kan genieten.

Zo zat ik laatst aan de hoek van een bar in Amsterdam te kijken naar de barman en werd ik overdonderd door gevoelens van weemoed en thuiskomen tegelijk. Het schouwspel van een kastelein die met zóveel liefde en aandacht een glas pils inschonk, had ik tot dat moment nog nooit in Nederland gezien. Het deed me terugdenken aan de tijd dat ik in Ninove, België, woonde. Op mijn vrije dagen zat ik daar regelmatig op een terras in het midden van de stad. Het terras was vaak verlaten, maar stond vol in de zon en het ritueel waarmee de meneer het glas pils tapte was werkelijk prachtig om te zien.

De aandacht en concentratie die hij gaf aan het schenkritueel was ongekend. Vanaf het moment dat de bestelling geplaatst was, werd elke handeling zo geconcentreerd, met militaire precisie en liefde uitgevoerd, dat het elke keer weer een genot was om naar te kijken. En dat niet alleen, want juist door het zien van dat strakke ritueel smaakte het bier nog beter. Fenomenaal!

U begrijpt dat in België mijn passie voor bieren is ontstaan. Eenmaal terug in Nederland heb ik, in het restaurant waar ik in 2006 werkte, een bierkaart geïntroduceerd. We waren nog wel de hype rond bier voor, maar het sloeg wel aan. Later ben ik opgeleid tot Internationaal Biersommelier en ben ik gestopt bij het restaurant, zodat ik me volledig op bier kon concentreren. Ik geef bierproeverijen, verzorg bier-spijscombinaties, trainingen en bierdiners. Overigens heb ik de horeca niet verlaten, want ik sta ook nog op de werkvloer van een prachtig bierproeflokaal: De Boom in Alkmaar.

Als uw nieuwe columnist mag ik u meenemen in mijn wondere wereld van het bier. Ik hoop dat mijn schrijfsels inspireren om gasten een betere bierbeleving te bieden. Zo smaakt elk glas bier nog beter.

Proost!

Richard is de vaste columnist van De Cafékrant, Internationaal biersommelier en eigenaar van De BierBasiliek. Iedere derde maandag van de maand publiceert Richard een inspirerende column. Lees ze hier

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Koffie & thee Longread
Koffiekennis: alles over koffievarianten

Specialty coffee is in de afgelopen jaren steeds populairder geworden in Nederland. In de horeca is koffie essentieel, net als in B&B en dan zeker bij het ontbijt. Omdat specialty coffees steeds gangbaarder zijn, is het verstandig om eens in deze donkerbruine materie te duiken. Want wat is speci...

Amsterdam Café
Nedstede koopt vastgoed en exploitatie café De Vergulde Gaper in de Jordaan

Nedstede heeft het vastgoed en de exploitatie van café De Vergulde Gaper gekocht. Het beroemde café ligt middenin de Jordaan, aan de Prinsenstraat 30, op de hoek van de Prinsengracht. De Vergulde Gaper is geliefd onder zowel Amsterdamse locals als toeristen, niet alleen vanwege zijn...

Tech Coronacrisis
Horecaplatform Nocto biedt oplossing voor de anderhalvemetersamenleving

De horeca behoort tot één van de industrieën die zwaar getroffen is door COVID-19. Na 81 dagen gesloten te zijn geweest, mocht de horeca 1 juni weer open. Verschillende regels moeten dan wel worden nageleefd. Terwijl ongeduldig wordt gewacht op versoepelingen, komt Rotterdamse sta...

KHN Coronacrisis
Clubs & Nightlife bedrijven pleiten voor heropening per 1 augustus

De versoepelingen die vanaf vandaag ingaan, bieden voor veel sectoren weer enige ruimte om te ondernemen, maar voor de Clubs & Nightlife bedrijven is er nog steeds geen perspectief; zij moeten tot tenminste 1 september de deuren gesloten houden. Dit is niet langer uit te leggen. In Den Haag word...

Wet- en regelgeving Coronacrisis
Bezorgen van drankpakketten door horeca mag niet meer

Vanaf woensdag 1 juli mogen horecaondernemers in de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid geen drankpakketten, met daarin licht alcoholische dranken, meer bezorgen, zo lezen we op de website van De Gelderlander. Tijdens het hoogtepunt van de coronacrisis werd er voor de horeca een uitzondering gemaakt, m...

Drinks Achtergronden
Nederlanders drinken steeds vaker caloriearme frisdranken

Uit de jaarlijkse monitoringscijfers van de Nederlandse vereniging Frisdranken, Waters, Sappen (FWS) blijkt dat frisdrankproducenten voorlopen op de afspraken uit het Nationaal Preventieakkoord. Staatssecretaris Paul Blokhuis meldde vorige week in een brief aan de Tweede Kamer dat de industrie al in...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: