Column: niet zeuren, maar veranderen

17 december 2018 | Thijs Jacobs

We drinken steeds minder alcohol en eten minder vlees. Ook suikerhoudende dranken, zoals frisdranken en vruchtensappen, gaan minder vaak over de toonbank. Dat is geen aanname, maar een harde realiteit: het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft het voedingspatroon tussen 2007 en 2010 namelijk vergeleken met dat tussen 2012 en 2016 en kwam tot deze conclusies. Nu kunnen we met zijn allen stug door blijven gaan met het aanbieden van bier en bitterballen in onze cafés - en voor de BOB een glaasje cola of sinas - maar dan gaan we het niet redden als cafébranche.

Eigenlijk is het net zoals met het roken. Het is gewoon einde verhaal, passé. Niet zeuren, maar vooruitkijken. Wees nou eerlijk, je wilt toch ook niet dat je eigen kinderen sigaretten opsteken zoals wij dat vroeger deden? Die tijden zijn voorbij. Met de kennis die we nu hebben, is het logisch dat roken aan banden werd gelegd. Nu zijn onverantwoorde vormen van voeding aan de beurt, soorten voeding die niet alleen onverantwoord zijn voor je lichaam, maar ook voor het milieu en het dierenwelzijn. De beelden van krijsende varkens, van ontbossing, overstromingen vanwege de opwarming van de aarde en ernstige vormen van obesitas kennen we allemaal, behale ene meneer Trump. Die vindt dat 'fake news' en denkt alleen aan beloofde belastingverlagingen voor de allerrijksten. Maar dat terzijde, de samenleving is er simpelweg klaar mee en verstandige ondernemers spelen in op veranderend consumentengedrag.

Dus, hoe nu verder? De eerste kroeg met alcoholvrij bier op de tap is er al. Er zullen er nog veel volgen, geloof me. Alcoholarme dranken zullen steeds gretiger aftrek vinden en voor wie helemaal geen alcohol wil drinken, moet je met alle liefde creatief zijn. Waters met smaakjes, liefst zelfgemaakt of lokaal, gaan een groot succes worden. Net als groenten- en fruitmixen die als non-alcoholische cocktail op de kaart worden gepresenteerd. Flinke margemakers, mits je de kennis in huis hebt om ze te maken. Daarnaast zijn bijna alle horecazaken anno nu niet meer alleen een café, lunchroom, restaurant of hotel... Nee, ze zijn van alles een beetje, dus zoek de verdieping op en gooi niet pas de deuren open om vier uur 's middags om vervolgens die paar vaste gasten tot twee uur 's nachts een paar eurootjes te laten besteden. Zoek een bredere en nieuwe doelgroep op, serveer ook ontbijt en lunch, focus je wat meer op jongeren die een gezond hapje willen eten en laat je inspireren door de laatste food trends. Volgens mij zijn we, eerlijk gezegd, een beetje in slaap gesukkeld in onze sector en vinden we het stiekem heel fijn om heel hard te klagen, met brancheorganisatie KHN als diepe spits. Veranderen vinden we collectief minder fijn... 

Wil je reageren? Dat vind ik leuk! Lekker zeuren mag, maar constructieve bijdragen zijn natuurlijk nog veel beter! Stuur een mail naar thijs.jacobs@uitgeverijps.nl en ik beantwoord je mail heel graag!

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wet- en regelgeving KHN
KHN: Alcoholklok hotels wederom toppunt van symboolpolitiek

KHN heeft vol onbegrip kennis genomen van het kabinetsbesluit om vanaf vrijdagavond 23 oktober een alcoholklok voor hotels in te voeren. Volgens dit besluit mag er vanaf vanavond in hotels na 20:00 uur ook geen alcohol meer worden geschonken of genuttigd in publieke ruimten zoals in het restaurant o ...

Achtergronden Coronacrisis
Horecaondernemers krijgen eenmalig 2500 euro overheidssteun

De horecabedrijven die vanwege de coronacrisis gesloten zijn, kunnen een eenmalige uitkering van gemiddeld 2500 euro tegemoetzien. Het bedrag is afhankelijk van het geleden omzetverlies. Dit meldt de NOS op basis van verklaringen van Haagse ingewijden. De maatregel zal deel uitmaken van het derde st ...

Bier Wijn
Alcoholvrije drank verkopen na 20.00 uur, mag dat?

Er mag na 20.00 uur geen alcohol verkocht worden gedurende de periode van de 'gedeeltelijke lockdown' die door het kabinet is ingesteld. Niet door supermarkten, niet door slijters, maar ook niet door horecazaken die bezorgen. In veel supermarkten zijn de gangpaden waar alcohol staat vanaf 20 ...

Wet- en regelgeving Coronacrisis
Rechter oordeelt: horeca blijft dicht

De horeca blijft voorlopig dicht. Zo oordeelde de rechter vanmiddag in de rechtbank in Den Haag. Een aantal horecaondernemers had een kort geding tegen de Staat aangespannen met als inzet dat de horeca weer de deuren mocht openen. De rechter ging daar niet in mee. Over twee weken volgt de motivering ...

Financieel Ondernemen
3 vragen over loon van horecapersoneel

Werken in de horeca is in vele opzichten niet te vergelijken met een standaard '9-tot-5-baan’. Daarom spelen er ook vragen over de loonbelasting die in andere sectoren niet of minder aan bod komen. Te denken valt aan de volgende vragen: Moet een werkgever fooien van zijn personeel aange ...

Columns
Alles heeft een einde en een worst wel twee

De avondschemering is ingevallen. De sfeer in het café is als een glas bockbier. Verwarmend en rijk, maar tegelijkertijd ook fris en monter. Er ligt niets zwaar op de maag. Hoewel dat makkelijk ook anders zou kunnen, maar dat past niet bij ons team. We zijn types van handen uit de mouwen, bli ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: