Column Janneke Bavelaar: Trots op het familiebedrijf!

Auteur: Janneke Bavelaar
Columns van miltenburg 22 februari 2024
Column Janneke Bavelaar: Trots op het familiebedrijf!

Eens in de zoveel tijd komt er een vlaag voorbij van verbazing. Nou dat klinkt eigenlijk te negatief, het is er meer eentje van verwondering. Dan verwonder ik mij waarom wij toch hebben gekozen, én blijven doorgaan, met zo’n arbeidsintensief bedrijf als de onze. Tijd om dat weer eens onder de loep te nemen.

Ons bedrijf is een familiebedrijf. Dat doe je samen. Het zou vast ook kunnen dat een deel van het gezin erin deelneemt maar dan wordt het alweer een beetje moeilijker. En ja, tuurlijk hebben mijn schoonouders dat ook altijd gezegd, maar zoiets dringt alleen maar tot je door wanneer je het zelf meemaakt. In den beginne was ik er nog van overtuigd dat we allebei onze eigen bedrijven zouden kunnen hebben. Dat is lastig gebleken.

Het is niet alleen ons gevoel, de statistieken tonen dit ook aan. Wat fijn is, want dan wéét je dat een familiebedrijf alleen maar kan voort blijven bestaan als je alles, en alles van iedereen, erin stopt. Familiebedrijven vormen een bijzondere vorm van ondernemen, een vorm die vaak alleen wordt begrepen door mensen afkomstig van en opgegroeid in een familie met een bedrijf. Van Miltenburg is geen uitzondering op deze regel. Beiden komen we uit families met bedrijven.

Een derde van alle banen in Nederland is in een familiebedrijf terug te vinden. Ook is de kans dat je een baan verliest in een familiebedrijf 25 procent kleiner dan in een bedrijf dat geen familiebedrijf is. 95 procent van de top 100 familiebedrijven staat geregistreerd als een erkend leerbedrijf. Familiebedrijven focussen op de lange termijn, familiebedrijven blijven langer bestaan én familiebedrijven zijn dé constante factor van onze economie.

Dat betekent dus dat het alleen kan als je er met zijn allen voor de volle 100 procent op inzet. En inzetten op het laten groeien van onze MiltyFam blijkt toch altijd weer de drijfveer om door te gaan. Verzaken doen we dus niet. We gaan door met er steeds weer voor te zorgen dat alles er netjes bij staat, dat iedereen zin heeft om te komen werken, en dat onze gasten zich thuis voelen en mooie herinneringen bij ons maken. Steeds iets beter, steeds iets efficiënter. Ook als mensen blijven zeggen: ‘wat doe jij eigenlijk?’. Ook dan gaan we door. Want nog een statistisch weetje is dat familiebedrijven meer blijven investeren en innoveren, ook in tijden van crisis. Klappen kunnen opvangen, problemen kunnen oplossen en dit allemaal delen is de drijfveer. Ook als het betekent dat wij zelf een stapje opzij en soms zelfs een stapje terug moeten zetten.

Het is tegelijkertijd een soort trots, wat ook een drijfveer is. Trots op dat we bijna de 100 jaar naderen, trots dat we kunnen bijdragen aan de maatschappij, trots dat wij uiteraard ook een leerbedrijf zijn en trots dat we onze mensen meestal lang bij ons houden. Trots op het familiebedrijf! Maar wie weet wat de toekomst brengt en krijgen wij het nog eens voor elkaar om twee familiebedrijven te laten samensmelten. De enige manier om erachter te komen is… het te proberen.

Op naar een zonnige en zeer gezellige lente!

Over de auteurs

Jan Willem en Janneke (zie foto) zijn de eigenaren van Eetcafé van Miltenburg in Bilthoven. Al meer dan negentig jaar vormt Eetcafé Van Miltenburg het bruisende hart van De Bilt en Bilthoven. Het eetcafé is inmiddels drie generaties lang in het bezit van de familie Van Miltenburg. In dit dossier hebben we alle columns gebundeld.

Blijf je graag op de hoogte?

Eén keer per week het actuele en relevante cafénieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Overig nieuws