Brand Bierbrouwerij neemt nieuw brouwhuis in gebruik

Auteur: Redactie
Opening Drinks 25 mei 2023
Brand Bierbrouwerij neemt nieuw brouwhuis in gebruik Meesterbrouwer Brand Bierbrouwerij: Nils Reichhardt

Met de ingebruikname van een nieuw brouwhuis is vandaag een volgend hoofdstuk toegevoegd aan de geschiedenis van de Brand Brouwerij in Wijlre. De nieuwe kraamkamer van Brand speciaalbieren ziet hiermee het daglicht. Met de opening van dit moderne brouwhuis is Brand in staat om flexibel in te spelen op de levendige speciaalbierwereld en kan er volop geëxperimenteerd worden met oude en geliefde recepten of nieuwe bieren voor speciale gelegenheden.

“Een nieuw begin betekent ook op een zorgvuldige manier afscheid nemen van dat wat was”, aldus Brand Bierbrouwerij. In de nieuwe brouwerij op het bestaande terrein in Wijlre werken straks twintig mensen waarvan vier brouwers. Dat betekent dat niet iedereen die nu nog in Wijlre werkt kan blijven. Dit is eind september 2022 bekendgemaakt.

“Afgelopen maanden is veel tijd en energie gestoken in de begeleiding van werk naar werk voor onze mensen.” Het goede nieuws is dat meer dan de helft van de mensen die bij Brand werken al een nieuwe baan heeft gevonden. “Een aanzienlijk deel heeft uitzicht op een nieuwe baan en er is ook een groep die bewust nu nog niet wil nadenken over de toekomst. Dat is voor iedereen anders. Ook gaan er een aantal collega’s met pre-pensioen. Er is één gemene deler: iedereen zet de schouders eronder en de sfeer is goed.”

Nieuwe inrichting

Medio juli gaat de huidige verpakkingslijn van de Brand Brouwerij stoppen. Alle bestaande brouwactiviteiten gaan dan gewoon door, de grote volumes worden vanaf dat moment op andere locaties in het brouwerijnetwerk afgevuld. Naar verwachting stoppen de huidige brouwactiviteiten in november. Intussen wordt er, in overleg met de gemeente, provincie en bewonerscollectieven, hard gewerkt aan de herinrichting van het huidige brouwerijterrein. Het doel is dat de Brand Brouwerij in Wijlre een plek wordt waar een bierliefhebber graag wil zijn. In het groen met een glas speciaalbier in de hand.

“Eén ding is helder: Brand blijft Brand en zal onlosmakelijk verbonden zijn met Wijlre. Dat staat als een paal boven water. In de nieuwe brouwerij in Wijlre worden bieren geboren waar bierliefhebbers van kunnen genieten. Bieren die we eerder niet konden brouwen omdat de juiste schaalgrootte er niet was en nu wel is.”

Het nieuwe Brand brouwhuis draait voor driekwart op hernieuwbare energie waaronder stroom dat wordt opgewekt door het historische waterrad, beter bekend als De Molen van Otten, in Wijlre. Het doel van de brouwerij is om uiterlijk in 2023 volledig te brouwen op groene energie.


Horecadirecteur Limburg: Martijn Wijnhoven

Oud & nieuw

Om het oude te eren en het nieuwe te vieren presenteert Brand twee bieren die symbool staan voor dit nieuwe hoofdstuk van de brouwerij. Allereerst is het oudste speciaalbier van Nederland terug van weggeweest: Brand Imperator. Een ‘Helles Bock’ van 6,5 procent, een donker en rijk, ondergistend bier. Ooit pal na de tweede wereldoorlog geïntroduceerd als eerbetoon aan onze bevrijders.

Daarnaast een gloednieuw bier dat speciaal gebrouwen is voor het oer-Limburgse muziekfestival Pinkpop dat 16 juni voor de 52e keer losbarst. Het is een moderne New England IPA, oftewel een NEIPA. Een aromatisch, fruitig en troebel bier dat past bij de lente.

Blijf je graag op de hoogte?

Eén keer per week het actuele en relevante cafénieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Overig nieuws