U heeft gezocht op : wijn

23 oktober 2019 Drinks
Dit wist je (nog) niet over grappa

Grappa is een Italiaanse gedistilleerde drank, vervaardigd uit de restanten van de druiven na de wijnbereiding. De schillen en de pitten van de druiven (pulp) vormen de basis van grappa. Vroeger gold het als een economische manier om alles uit de wijnproductie te halen, tegenwoordig is het een delic...

18 oktober 2019 Wet- en regelgeving
Handhaving verbod rookruimtes horeca vanaf 1 april 2020

Vanaf 1 april 2020 zal het verbod op rookruimtes in de horeca worden gehandhaafd. Eind september werden in een uitspraak van de Hoge Raad al deze rookruimtes per direct verboden. De komende tijd kunnen horecaondernemers zich voorbereiden en heeft de NVWA de tijd om het toezicht in te richten. Blo...

14 oktober 2019 Bier Interview Longread
Bierkenner Thomas Wijns over tapverlies en speciaalbieren

Welk bier heb je op de tap? Natuurlijk het ‘gewone’ pils, want dat is de nummer één en lekker doordrinkbaar, maar steeds vaker zien we dat cafés het aantal tapkranen uitbreiden om aan de vraag naar andere bieren te kunnen voldoen en ook restaurants hebben een steeds ...

10 oktober 2019 Events
Jubileumeditie BBB Maastricht groot succes

De 65e editie van BBB Maastricht was een groot succes en laat consistentie in groei zien. Meer dan 400 exposanten zorgden voor een beursvloer bomvol inspiratie op het gebied van (non)food, drinks en gastronomie. Maar er was vooral aandacht voor innovatie en culinair talent. De toon is gezet voor de ...

10 oktober 2019 Wijn
Speciale wijnactie voor onze lezers!

Vinites biedt onze lezers samen met Francis Ford Coppola Winery een speciale aanbieding aan. Via de webshop kun je gebruikmaken van een aantrekkelijke korting, waarbij je niet 342 euro, maar 300 euro betaalt voor 36 flessen (3 dozen) met twee wijnen: Chardonnay 'Rosso and Bianco' 2017 en Cab...

23 september 2019 Events Achtergronden
BBB Maastricht viert jubileum en pakt uit

BBB Maastricht is de oudste horecabeurs van ons land. Wie de beurs nog nooit heeft bezocht zal versteld staan van de veelzijdigheid in het aanbod en het uitmuntende programma. Voor bierliefhebbers is er de Specialty Beer Bay, culinaire fijnproevers en keukenprofessionals kunnen hun kennis bijschaven...

23 september 2019 Interview Longread
Interview Café d’Alderliefste, Bergen: ''Als kind stond ik al achter de toog''

In hartje Bergen, een kunstenaarsdorp en populaire toeristenbestemming, vind je Café d’Alderliefste. Monique van Klaveren is al bijna tien jaar eigenaresse van dit prachtige bruine café, waar je vanaf elf uur ’s ochtends welkom bent voor een heerlijke kop koffie en waar de ...

18 september 2019 Bier
Kasteel Maurick Vught introduceert eigen kasteelbier met Oranje-Spaanse noot

Kasteel Maurick in Vught introduceert een ambachtelijk gebrouwen kasteelbier met de naam Heerlijke Hendrik. Het bier is geïnspireerd op prins Frederik Hendrik van Oranje die vanuit Kasteel Maurick in 1629 de strijd tegen de Spanjaarden leidde tijdens de belegering van ’s-Hertogenbosch. He...

12 september 2019 Events
Erik Stroink, BBB Maastricht: "Hier zie je het allerbeste uit de branche"

Erik Stroink is Product Manager van de oudste horecavakbeurs van de Benelux, de BBB in Maastricht. Hij heeft het druk, want van 7 tot en met 9 oktober staat de Bourgondische hoofdstad van Nederland alweer voor de vijfenzestigste keer in het teken van de horeca tijdens dit jaarlijkse evenement. "...

7 september 2019 Interview Longread
Interview oprichters Social Deal: ''Van lege tafels naar meer winst''

Rens van de Berg en Bart Oosterholt zijn de oprichters van Social Deal, het platform waar consumenten met korting de beste deals voor vrijetijdsbestedingen kunnen scoren. En ja, de horeca is een zeer grote doelgroep voor Social Deal. Rens: “We bestaan nu zo’n achteneenhalf jaar en zijn i...

2 september 2019 Events
Wijnexperts Lars Daniëls en Birthe van Meegeren op BBB Maastricht

De komst van Lars Daniëls en Birthe van Meegeren naar Folie Culinaire, 7, 8 & 9 oktober in MECC Maastricht, betekent kennisoverdracht van wijnen en bijzondere smaken op hét hoogste niveau. Folie Culinaire is het exclusieve onderdeel binnen horecabeurs BBB Maastricht voor het ...

27 augustus 2019 Personalia
Felix Bekkers mede-eigenaar van House of Watt

Per 1 september 2019 wordt Felix Bekkers mede-eigenaar van House of Watt in Amsterdam. De 28-jarige Bekkers is al sinds de oprichting betrokken bij deze Amsterdamse evenmentenlocatie als Chef Kok. In zijn nieuwe rol als mede-eigenaar zal hij zich echter ook gaan richten op de “voorkant” ...

13 augustus 2019 Lunch Diner Opening
Nieuwe hotspot in Amsterdam-Noord [Foto's]

Bar-restaurant IJver heeft haar deuren voor gasten geopend op de NDSM-werf in Amsterdam Noord. Ruim een jaar lang liepen hier werklieden in en uit nadat er vijf jaar geleden de eerste plannen werden gemaakt. Het team, bestaande uit 5 jonge ambitieuze ondernemers, kan niet wachten om van deze feno...

8 augustus 2019 Opening
Food & Wine bar Pierre Par CP gerestyled [foto's]

Op dinsdag 6 augustus opende food & wine bar Pierre par CP aan de Denneweg in Den Haag opnieuw haar deuren na een grote make over. Interieurontwerper Jeroen Smeele restylde de zaak in het hart van de Zuid-Hollandse hoofdstad. Met een bijzondere kaart maakt eigenaar Joey de Kruijf, samen met b...

29 juli 2019 Drinks Cocktails
Interview: De historie van jenever

Een hang naar nostalgie bracht hem op het idee om een eeuwenoud jeneverrecept nieuw leven in te blazen. Gevonden in de kelders van het gemeentelijk archief in Weesp. Molenaar Christian Pfeiffer stookt ‘zijn’ Anker Weesp. “Een product moet een verhaal vertellen. Deze jenever voer ov...

25 juli 2019 Achtergronden Wijn
Wat is oranje wijn?

Oranje wijn is ineens populairder geworden en misschien wordt het wel een serieuze bedreiging voor rood, wit en rosé. Is het een modeverschijnsel, net als de blauwe wijn? Feitelijk niet, want oranje wijn was tijdens de Renaissance zeer gangbaar. Juist de volstrekt heldere witte wijn, zoals we...

24 juli 2019 Economie
Zwolle wederom goedkoopste terrasstad, Amsterdam de duurste

Zwolle is wederom de goedkoopste terrasstad in Nederland en Amsterdam de duurste, mede doordat hier de grootste prijsstijging was. De verhoging van 7,8% betekent dat de consument voor een rondje drank op het terras in de hoofdstad € 27,05 kwijt is (gemiddeld € 3,40 per drankje). Ter ver...

23 juli 2019 Drinks Koffie & thee
Welke dorstlessers hebben de laagste klimaatbelasting?

De mussen vallen van het dak en je terras zit vol met dorstige gasten. Wil je ze een klimaatbewuste dorstlesser adviseren? Lees dan vooral verder! Wat we drinken draagt immers voor bijna een kwart bij aan de totale klimaatbelasting van voeding. Tijdens deze tropische dagen maakt het voor het klimaat...

22 juli 2019 Bier Tech Wijn Interview
In dit café tappen de gasten zelf

Iedere handeling in een café kost je menskracht. Hierdoor heb je personeel nodig. Natuurlijk is afrekenen steeds eenvoudiger geworden binnen de horeca, net als in de retail. Contactloos betalen is niet meer weg te denken en steeds meer mensen betalen cashloos. Je kunt echter nog een stapje ve...

16 juli 2019 Opening
Opening Franklin: Zeeuwse charme in Middelburg [foto's]

In een monumentaal pand uit 1752 in de oude binnenstad van Middelburg heeft Brasserie Franklin recentelijk haar deuren geopend. De brasserie is onderdeel van Boutique Hotel Franklin die samen met de eerste cocktailbar van Zeeland, Sir Franklin, op 10 augustus 2019 wordt geopend. In dit nieuwe bou...

15 juli 2019 Interview Longread
Interview: de mooiste strandtent van Nederland

Strandpaviljoen De Staat viert deze zomer haar tienjarig bestaan. Jeroen Kuiper is de trotse eigenaar van deze ultieme ‘strandhotspot’ op Scheveningen, die vooral door locals wordt bezocht. Toeristen bezoeken de boulevard, wie de drukte wil vermijden en wil genieten van één...

11 juli 2019 Events Advertorial
Bezoek Gastvrij Rotterdam 2019: topwedstrijden en vakinformatie

De zevende editie van horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam vindt plaats van maandag 23 t/m 25 september 2019 in Rotterdam Ahoy. Naar verwachting zullen ruim 450 exposanten meer dan 15.000 ondernemers en managers uit de horeca verwelkomen op hun stand. Het toonaangevende gastronomische platform voor ...

9 juli 2019 Achtergronden Longread
Zo gaat de NVWA te werk

De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit houdt toezicht op de voedselveiligheid bij horecabedrijven, brouwerijen en andere horecaleveranciers. Als ondernemer heb je veel invloed op een goede beoordeling en daarmee een lichtere vorm van toezicht door de NVWA. Zorg dus dat je weet wat de NVWA belangr...

2 juli 2019 Opening Verbouwen
Ter Marsch & Co verbouwd vanwege verbouwing NH Hotel

De afgelopen maanden heeft bar en grillrestaurant Ter Marsch & Co hard gewerkt aan de heropening van haar zaak aan de Amsterdamse Bloemenmarkt en het resultaat is spraak- en smaakmakend. Ter Marsch & Co creëerde samen met ontwerpbureau Dark&Stormy een spraakmakend interieur waar zij...

24 juni 2019 Events
Bezoek Gastvrij Rotterdam 2019

De zevende editie van horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam vindt plaats van maandag 23 t/m 25 september 2019 in Rotterdam Ahoy. Naar verwachting zullen ruim 450 exposanten meer dan 15.000 ondernemers en managers uit de horeca verwelkomen op hun stand. Het toonaangevende gastronomische platform voor ...

21 juni 2019 Food trends
De culinaire trends van het moment 

Wat prikt Nederland de komende tijd op zijn vork? Bij welke keukens schuiven we dit keer aan? TheFork dook – in de aanloop naar TheFork Restaurants Awards - in de lekkerste materie. Het culinaire platform analyseerde de 31 favoriete restaurants van topchefs en vond vier trends om van te gaan w...

17 juni 2019 Opening Utrecht
Familiezaak KARAF Food & Drinks opent haar deuren

Utrecht heeft er een nieuwe horecagelegenheid bij: KARAF Food & Drinks aan de Korte Jansstraat. Na meerdere succesvolle restaurants, beginnen eigenaren Fatma en Mustafa Kara deze nieuwe zaak met terras op een prachtige locatie in de Domstad. Voor Utrechtse horecaliefhebbers is KARAF geen onbe...

7 juni 2019 Wijn Longread BUAS
Waarom toch die lange wijnverhalen aan tafel?

Rob van Ginneken is docent aan de Hoge Hotelschool van Breda University of Applied Sciences. Rob behaalde in 2010 het WSET Diploma in Wines and Spirits, en is in Breda Certified Educator voor de WSET cursussen op niveau 1, 2 en 3. De Wine & Spirit Education Trust is wereldwijd de grootste aanbie...

4 juni 2019 Awards Wijn
Birthe van Meegeren allereerste Wijnvrouw van het Jaar

Op vrijdag 31 mei heeft de vakjury van Wijnvrouw van het Jaar Birthe van Meegeren uitgeroepen tot de allereerste Wijnvrouw van het Jaar. Deze nieuwe award werd voor de eerste maal feestelijk uitgereikt tijdens Villa’s Culinair Wijntheater op Villa Westend. Winnares Birthe werkt al meer dan 20 ...

31 mei 2019 Snacks Culinair
Gerenommeerde chefs runnen pop-up snackbar

Hier proosten we op: Bacchus Wijnfestival organiseert in juni weer het gezelligste wijnfestival van 't land in het Amsterdamse Bos en ELLE is daar bij. En niet zomaar. Bacchus en ELLE Eten bundelen hun liefde voor wijn en spijs samen in een levensechte ELLE Eten X Bacchus Snackbar. Nu is dit nat...

13 mei 2019 Wet- en regelgeving Horeca & Recht
Van Drank- en Horecawet naar Alcoholwet; wat betekent dit voor jou?

Omdat de tijd niet stilstaat en de ontwikkelingen op het gebied van winkel- en horecaconcepten zich blijven opstapelen, is de regering van mening dat vele bepalingen uit de huidige Drank- en Horecawet achterhaald zijn. Dat klopt ook wel: de basis van deze wet stamt uit 1964 en ondanks vele wijziging...

3 mei 2019 Achtergronden
5 tips om jouw horecazaak voor te bereiden op Moederdag

OpenTable, wereldleider in restaurantreservering, heeft 5 tips verzameld om als horecazaak het meeste uit Moederdag te halen. Door de juiste voorbereiding kun je een geweldige ervaring bieden aan je gasten: 1. Plan vooruit. Organisatie is essentieel rondom speciale data. Probeer vooruit te pl...

4 april 2019 Opening
Par Hasard breidt uit met zonnige locatie aan het Hoofddorpplein

Momenteel wordt er hard gebouwd aan de nieuwe vestiging van Par Hasard in een charmant hoekpand in de Amsterdamse Schinkelbuurt. Par Hasard Hoofddorpplein krijgt een groot zonnig terras, een friterie met een eigen entree en een sfeervol eetcafé. Aan franchise-ondernemer Vincent Weijl de eer o...

4 april 2019 Snacks Achtergronden
De borrelkaart: kwaliteit wint altijd van marge

Wil je je gasten binnenhouden, dan kan het geen kwaad om een borrelplankje op de kaart te hebben staan. Maar wat zet je daar dan op? Is het nodig om je te onderscheiden of wil iedereen stiekem gewoon een bitterbal? Marcus Biemans van café De Vergulde Kruik in Leiden maakt van zijn borrelka...

1 april 2019 Amsterdam Toerisme
Stadscentrum Amsterdam krijgt toegangspoortjes

In navolging van Venetië heeft nu ook Amsterdam besloten om toegangsgeld te heffen voor een bezoek aan de binnenstad. Vanaf 14 oktober 2019 worden er poortjes geplaatst bij alle toegangswegen die toegang verschaffen tot het stadscentrum. Uiterlijk 1 januari 2020 zal de 'Touristic Payment Zo...

25 maart 2019 Interview Longread
Interview: "Dit jazzcafé is een bedevaartsoord voor muzikanten"

Dit interview speelt zich af op heilige grond. Hier, in het Leidse jazz- en wijncafé De Twee Spieghels, stond de legendarische tenorsaxofonist Ben Webster immers voor het laatst op het podium. Hij sprak de volgende woorden toen hij in 1973 het concert vroegtijdig af moest breken vanwege gezon...

24 maart 2019 Columns
Column: daarom neem ik mijn kinderen niet mee naar zo'n café

In de maartuitgave van De CaféKrant schreef ik in mijn voorwoord over kinderen in het café. Ik bezocht café De Twee Spieghels in Leiden, waar kinderen pas welkom zijn als ze zelfstandig op een barkruk kunnen klimmen. Dat is niet ingegeven door kinderhaat of iets dergelijks, maar...

21 maart 2019 Culinair Michelin Wijn
Edger Groeneveld geslaagd voor Meesterproef SVH Wijnmeester

Op woensdag 20 maart 2019 is Edger Groeneveld, Sommelier bij Restaurant ’t Nonnetje in Harderwijk, geslaagd voor zijn Meesterproef SVH Wijnmeester. Na zijn inauguratie mag Edger als 35ste SVH Wijnmeester toetreden tot de SVH Meesterfamilie. Tweesterrenrestaurant ’t Nonnetje wordt daarmee...

18 maart 2019 Bier Events
Bijna 450 bieren in 5e Dutch Beer Challenge

Op woensdag 20 maart 2019 is Rotterdam weer een dag de bierhoofdstad van Nederland. Dan wordt in Arminius congres- en debatcentrum voor de vierde keer de ‘Dutch Beer Challenge’ georganiseerd. Alle ruim 650 Nederlandse brouwerijen en brouwerijhuurders zijn benaderd en velen hebben &eacut...

8 maart 2019 Personeel Onderwijs
Horeca Academie laat zien hoe mooi het horecavak is

Werken in de horeca heeft door de jaren heen een negatieve reputatie gekregen. Ondanks dat je in de horeca veel vrijheid en variatie in dagelijkse taken en werkzaamheden hebt, is het vak niet voor iedereen aantrekkelijk. Dit gegeven, en de groei in het aantal horecazaken in Nederland, leidt tot het ...

4 maart 2019 Awards Bier
Bijna tijd voor de vijfde Dutch Beer Challenge

Op woensdag 20 maart 2019 is Rotterdam weer een dag de bierhoofdstad van Nederland. Dan wordt in Arminius congres- en debatcentrum voor de vijfde keer de ‘Dutch Beer Challenge’ georganiseerd. Alle ruim 650 Nederlandse brouwerijen en brouwerijhuurders zijn benaderd en velen hebben al &eac...

27 februari 2019 Bier
Bier uit jenevervaten, is dat de nieuwe trend?

De Grand Prestige Vatgerijpt van Hertog Jan heeft dit jaar gerijpt in geselecteerde vaten van drie Nederlandse jeneverdistillateurs; Hooghoudt, Rutte en Zuidam. Twee eeuwenoude, traditionele ambachten smelten zo samen. Sinds 2017 ontwikkelen de brouwers van Hertog Jan jaarlijks een eenmalige, exclus...

19 februari 2019 Wet- en regelgeving Horeca & Recht
Blurring 2.0: goed geregeld?

Consumenten winkelen steeds vaker online en zijn minder vaak in winkelstraten te vinden. Tijdens een dagje uit is het winkelend publiek op zoek naar een 'totaalbeleving' en wordt de keuze voor een horecagelegenheid in toenemende mate bepaald door de sfeer, de beleving en het aanbod. Als hore...

18 februari 2019 Economie Wijn
2018 uitzonderlijk wijnjaar

Wijnmakers hadden niets te klagen in 2018, het was een prachtjaar. De wijnprijs zal hierdoor omlaag gaan in Spanje en Italië, zo lezen we op NU.nl. Maar geldt dit ook voor Nederlandse wijn? De zomer van 2018 was de warmste zomer sinds minimaal 1706, dit kwam goed uit voor wijnbouwers, temper...

12 februari 2019 Columns
Ben jij duidelijk of geef je gemengde signalen af aan je medewerkers?

Als ondernemer heb je de prioriteiten en doelstellingen voor je horecabedrijf op je netvlies staan. Je weet exact wat je wilt met je bedrijf. Je voelt aan wat je wel en niet moet doen. De zaak leiden is voor jou gesneden koek. Het is nu eenmaal jouw toko. Jij beslist en draagt alle verantwoordelijkh...

11 februari 2019 Columns Interview Longread
Horeca-etiquette: ''Ga er nooit vanuit dat de heer betaalt!''

Anne-Marie van Leggelo is expert op het gebied van etiquette. Ze brengt ons graag de fijne kneepjes van haar vak bij. Dit keer behandelen we het onderwerp ‘omgangsvormen en upselling’. Lastige materie, want je begeeft je op glad ijs, waarbij je etiquette en commercie op een fijne manier ...

31 januari 2019 Opening
Moeke breidt uit

Moeke, bar & keuken, is een eigentijds grandcafé met een huiselijke uitstraling. Een ontspannen plek waar je wordt verwend en echt thuiskomt bij Moeke. Inmiddels zijn er 5 Moekes verspreid over het land en worden dit jaar meerdere steden verrijkt met een Moeke, waaronder Ede en Schevening...

25 januari 2019 Opening Internationaal
Deense hotelketen introduceert alcoholvrij barconcept

De toonaangevende Deense boetiekhotelketen Brøchner Hotels staat erom bekend het anders te doen. Dus niet alleen als het gaat om het omzetten van iconische architectuur in het hart van Kopenhagen in unieke boetiekhotels. Nu lanceert Brøchner Hotels een nieuw alcoholvrij barconcept No/L...

21 januari 2019 Bier Events
Lustrumeditie Dutch Beer Challenge

Op woensdag 20 maart 2019 wordt Rotterdam voor de vijfde keer het hoppige en moutige epicentrum van Nederland. De vijfde en dus lustrumeditie van de ‘Dutch Beer Challenge’ (powered by Mitra) zal dan opnieuw plaatsvinden in debatcentrum Arminius. Alle ruim 650 Nederlandse brouwerijen e...

18 januari 2019 Achtergronden Culinair
Cuisine on tour voor vierde jaar op rij partner Vrienden van Amstel LIVE

De grootste Amstelkroeg van Nederland is weer open. Op donderdag 17 januari is de 21e editie van de Vrienden van Amstel LIVE van start gegaan. Gedurende 11 showavonden bezoeken meer dan 145.000 gasten een volledig uitverkocht Vrienden van Amstel LIVE In Ahoy Rotterdam. Culinaire invulling Trot...

14 januari 2019 Achtergronden Longread
Cash verdwijnt voorlopig nog niet uit de horeca

Na een jarenlange promotie van pinnen en contactloos betalen, hoor je de laatste tijd steeds vaker de roep om contant betalen. De Nederlandsche Bank laat van zich horen als voorstander van cash. Wat moet je daarmee in de horeca, waar contant geld voor onveilige situaties zorgt? Maatregelen nemen! ...

14 januari 2019 Koffie & thee Longread
Achtergrond: Koffie is complex, maar de moeite waard

Koffie is een complex product. Er zijn zoveel verschillende smaakvariëteiten en koffielanden. En dan de prijs. Is koffie nu duurder geworden de laatste jaren? Volgens verschillende onderzoeken blijkt van wel. Volgens koffiekenner Frans Kooijman, eigenaar van koffiehotspot 30ml in Utrecht, moete...

14 januari 2019 Columns Achtergronden
Column: Dry January

'Huichelachtig', zo omschrijft een Schiedamse mevrouw de Dry January actie tegenover RTV Rijnmond. Zelf kende ik de actie nog niet echt, maar het idee om in januari te matigen bestaat natuurlijk al langer. Wanneer je meedoet aan de Dry January actie, drink je gedurende de hele maand januari ...

9 januari 2019 Awards Wijn
Barrel uit Groningen bekroond tot Wine Bar of the Year 2018

Na meer dan 12.000 publieksstemmen en 15 onaangekondigde jurybezoeken werd vanmiddag op de Horecava de ‘Wine Bar of the Year 2018’ bekend gemaakt. De genomineerde wijnbars verzamelden zich rondom het 'Alles Over Wijnplein' waar zij te horen kregen dat Barrel uit Groningen zich W...

4 januari 2019 Events Horecava 2019
Sterrenkoks koken op Horecava

Makro maakt onderdeel uit van de grootste vakbeurs van Nederland omdat de Horecava net als Makro de horeca naar een hoger plan wil tillen. Van 7 t/m 10 januari is de Horecava in de RAI Amsterdam. Makro zal zorgen voor versproducten in het pop-up restaurant en deelnemen aan het Horecava InnovationLAB...

27 december 2018 Economie Achtergronden
Verhoging btw-tarief: doorberekenen of niet?

De btw-verhoging van het lage tarief (van 6 naar 9 procent) komt akelig dichtbij. Op 1 januari 2019 moet de horeca daarom bij vrijwel de gehele inkoop, met uitzondering van alcoholhoudende dranken, rekening houden met een prijsverhoging. Goed om te weten: bier tot 0,5% en wijn tot 1,2% vallen onder ...

21 december 2018 Achtergronden Wijn
Migraine door drinken van rode wijn

Ruim een derde van de migrainepatiënten wijst alcohol aan als veroorzaker van een hoofdpijnaanval. Met name rode wijn wordt door de getroffenen aangewezen als boosdoener. Onderzoekers van het LUMC concludeerden dit naar aanleiding van de uitkomsten van een vragenlijstonderzoek onder 2197 migrai...

12 december 2018 Opening Culinair
Bar-bistro geopend in voormalig DE hoofdkantoor

Op 30 november opende Mr. Black and the White Ox dan eindelijk echt zijn deuren. Onder de rook van de Douwe Egberts fabriek, die altijd zo heerlijk naar vers gebrande koffie ruikt, bevindt zich dit nieuwe restaurant. Deze bar-bistro is de gehele dag geopend voor een ontbijt en een kop koffie tot een...

29 november 2018 Wijn
Ronnie Brouwer geslaagd voor Meesterproef SVH Wijnmeester

Op 28 november jl. heeft Ronnie Brouwer, Restaurantmanager/Sommelier bij Restaurant De Kromme Dissel* in Heelsum, een succesvolle Meesterproef SVH Wijnmeester afgelegd. Begin 2019 zal Ronnie Brouwer geïnaugureerd worden als 34ste SVH Wijnmeester van Nederland. Meesterproef De Meest...

23 november 2018 Wet- en regelgeving KHN
KHN ondertekent Preventieakkoord: Rookruimten pas vanaf 1 juli 2022 verboden

In oktober liet KHN-voorzitter Robèr Willemsen het al doorschemeren, vandaag wordt het officieel bekrachtigd. De rookruimtes in de horeca mogen tot 1 juli 2022 open blijven. Dat staat in het het Nationaal Preventie-akkoord. In dit akkoord staan maatregelen die een groot aantal partijen gaa...

21 november 2018 Opening
Kop van Oost officieel geopend

Bar-restaurant De Kop van Oost heeft officieel haar deuren geopend. Deze nieuwe hotspot in Amsterdam Oost heeft een spraakmakend interieur, een fantastisch terras met uitzicht op het water en de molen van Brouwerij ’t IJ en een menukaart vol klassiekers met een twist. De Kop van Oost is ee...

20 november 2018 Wet- en regelgeving Hotel & Personeel
Roken op het werk

Lange tijd was het heel gewoon dat niet alleen gasten in een café rookten, maar ook dat de barman een sigaretje opstak terwijl hij zijn gasten van een drankje voorzag. Dat beeld is veranderd. Wat zijn ook alweer de regels omtrent roken op of rondom het werk? De werkgever heeft de wette...

19 november 2018 Opening
Café/restaurant opent in Veronicaschip aan de NDSM-werf

Op vrijdag 16 november heeft het Veronicaschip haar deuren officieel geopend in het gelijknamige schip aan de NDSM-werf. Het restaurant bevindt zich in het binnendek van het beroemde schip en lokale ingrediënten als vis en groente zullen er een belangrijke rol gaan vervullen. Naast het binnenge...

19 november 2018 Columns Interview Longread
Etiquette bij netwerkborrels: Netwerken is net werken

Anne-Marie van Leggelo is expert op het gebied van etiquette. Ze brengt ons graag de fijne kneepjes van haar vak bij. Dit keer behandelen we de Kerst-, nieuwjaars- en netwerkborrel. Binnen de horeca zijn daar ook aardig wat valkuilen, zo blijkt. Zowel voor de gast als voor het horecapersoneel! De...

26 oktober 2018 Amsterdam Opening
Melkweg opent café-restaurant MILK aan Marnixstraat Amsterdam

Popcultuurpodium de Melkweg heeft vandaag de deuren van haar eigen café/restaurant genaamd MILK geopend aan de Marnixstraat 409 in Amsterdam. Het café/restaurant, waarvan het interieur geïnspireerd is door het American diner concept, is de hele dag geopend voor lunch, borrel en di...

16 oktober 2018 Drinks Longread
Achtergrond: alcoholarm bier in opkomst, alcoholvrije wijn nog niet populair

Overdag een ijskoud glas bier of een goed glas wijn. Hoewel in Nederland die cultuur niet heerst, verandert de behoefte van de consument. De mogelijkheid om een glas wijn of een biertje bij de lunch te bestellen groeit. Alcoholvrije wijnen zijn (nog) niet populair in de horeca, maar bieren die weini...

15 oktober 2018 Drinks Achtergronden
Terrasonderzoek: Oslo het duurst, Amsterdam goedkoop

Oslo is de duurste stad van Europa om een terras te pakken. De gemiddelde prijs voor een rondje drank op het terras in de Noorse hoofdstad is € 53,71. Dit is ruim drie keer zo duur als Budapest, waar je € 15,94 kwijt bent voor een rondje (2 espresso, 2 fris, 2 halve liters bier en 2 ros&ea...

15 oktober 2018 Achtergronden Wijn
Dit is wel een heel duur wijntje!

Twee flessen wijn zijn bij veilinghuis Sotheby's in New York onder de hamer gegaan voor de astronomische bedragen van respectievelijk 558.000 dollar en 496.000 dollar. De flessen komen uit het jaar 1945 en zijn afkomstig van het beroemde wijnhuis Romanée Conti. Op de website van De Telegr...

4 oktober 2018 Events
Bomvol programma BBB Maastricht 2018

Met nog een paar dagen voor de opening van de 64ste editie van BBB Maastricht, presenteert de organisatie een bomvol programma voor horeca professionals uit alle segmenten. Nieuw dit jaar is onder andere de innovatieve netwerkapp Grip die bezoekers en exposanten op basis profielen aan elkaar koppelt...

2 oktober 2018 Achtergronden
Download nu de septembereditie van De CaféKrant!

De septembereditie van De CaféKrant kun je weer gratis downloaden via deze link. Je hoeft alleen maar je e-mailadres in te vullen. In deze editie aandacht voor het bezoek dat wij brachten aan Bierderij Waterland - een prachtig brouwcafé - maar ook aandacht voor het belang van de wissel...

26 september 2018 Cocktails Hotel
Pulitzer's Bar introduceert Ernest Hemingway cocktailmenu

Deze herfst lanceert Pulitzer’s Bar een nieuwe cocktailreeks geïnspireerd op het legendarische leven van Pulitzerprijswinnaar Ernest Hemingway. Met de nieuwe cocktail collectie neemt de bar je mee van Italiaanse aperitieven tot vergeten cocktailklassiekers en zwoele Cubaanse cocktails. ...

21 september 2018 Achtergronden
Grand Café Moeke Enschede flink verbouwd

Grand Café Moeke Enschede heeft de bovenste verdieping van het restaurant geopend, waardoor het aantal plaatsen is verdubbeld. Moeke is een gezellig en laagdrempelig, eigentijds grand café waar je komt voor een heerlijke kop koffie, lunch of diner. Een plek waar iedereen zich thuis voe...

19 september 2018 Wijn
Eerste diploma’s SVH Vinoloog/Sommelier uitgereikt

Op woensdag 19 september 2018 hebben de eerste geslaagden tijdens de vakbeurs Gastvrij Rotterdam het officiële SVH Vinoloog/Sommelier diploma ontvangen. SVH Vinoloog/Sommelier is als examen ontwikkeld voor de horeca, zodat meer mensen met de wijnkennis van een vinoloog gasten kunnen adviseren o...

12 september 2018 Columns Starten in de horeca Ondernemen
Column: hoe je te wapenen tegen personeelstekort?

‘Ondernemersvertrouwen positief ondanks oplopend personeelstekort’, staat er te lezen in de laatste kwartaalcijfers van het CBS. Natuurlijk is er reden voor optimisme. De omzetten stijgen wederom en gasten zijn gewillig om geld te investeren in vertier. Toch is er geen ruimte voor eufori...

10 september 2018 Awards Events
Laatste kans om mee te doen met het NK Oestersteken 2018

Dinsdag 9 oktober organiseren horecabeurs BBB Maastricht, Stichting Europa Culinair en het Wijntheater® voor de 25ste keer "La Grande Finale" van het NK Oestersteken in MECC Maastricht. De winnaar van het NK oestersteken 2018 krijgt niet alleen de prachtige wisseltrofee, maar ook een v...

31 augustus 2018 Achtergronden Wijn
Job de Swart Nederlands derde Master of Wine

Nederland heeft er een derde Master of Wine bij. Arnhemmer Job de Swart (37) mag vanaf vandaag de felbegeerde letters MW achter zijn naam zetten. Hij ontving de officiële titel vanmorgen van Penny Richards, directeur van The Institute of Masters of Wine in Londen. Master of Wine (MW) is de h...

30 augustus 2018
Jenevermuseum enige Nederlandse locatie voor distillateursopleiding

Als enige locatie in Nederland zet het Nationaal Jenevermuseum in Schiedam vanaf zaterdag 6 oktober de deuren open voor de opleiding tot distillateur. Na het grote succes van vorig jaar, waarbij alle plaatsen waren vergeven, wordt ook dit jaar de uitgebreide cursus in het museum gegeven. De &lsqu...

29 augustus 2018
Test jouw horecaskills op het vernieuwde Passie voor Horeca

Ben jij een (beginnend) medewerker of ondernemer in de horeca? Dan is het vernieuwde platform Passie voor Horeca erg handig voor jou of jouw (nieuwe) collega’s! Je vindt hier gratis E-learnings over verschillende onderwerpen voor zowel de keuken als de bediening om jouw skills en basisvaardigh...

27 augustus 2018 Achtergronden Wijn
Gast betaalt per ongeluk 3800 euro voor een glas wijn

Café De Groene Engel in Oss is op zoek naar een gast die per ongeluk 3800 euro betaalde voor een glas wijn. Het glas wijn kostte 3,80 euro, maar per ongeluk werd er bij het pinnen 3800 euro ingevoerd, waarna de gast dit bedrag pinde. Het café is nu op zoek naar de gedupeerde bezoeke...

21 augustus 2018
Vijftig jaar Café de Slock: uniek door zichzelf te blijven

Waar hippe koffietentjes, lunchrooms en ijssalons de pan uit rijzen, zie je de ouderwetse bruine kroeg steeds meer uit het hedendaagse straatbeeld verdwijnen. Het ene na het andere stamcafé sluit voorgoed de deuren. En daar komen geen nieuwe meer voor terug. Een karakteristieke bruine kroe...

21 augustus 2018 Events
Innovatief netwerken tijdens BBB Maastricht 2018

BBB Maastricht, de oudste horecavakbeurs van Nederland, vindt plaats van maandag 8 t/m woensdag 10 oktober in MECC Maastricht. BBB Maastricht biedt een veelzijdig programma voor horecaprofessionals uit ieder segment. Van (speciaal) bieren tot biologische streekproducten en van innovatieve productont...

14 augustus 2018 trends Bier
Er wordt bewuster bier gedronken

De Nederlandse consument duikt steeds dieper in de mogelijkheden van een divers bieraanbod. Hoewel pils nog altijd de onbetwiste leider is in het schap, is er een aanhoudende populariteit van speciaalbier en alcoholvrije en -arme bieren. Dit blijkt uit het jaarlijks terugkerende Nationaal Bierond...

3 augustus 2018 Drinks Wijn
Trend: rode wijn kun je prima koelen

De rode wijn heeft het bij deze tropische temperaturen zwaar; men bestelt dan eerder een glas gekoelde rosé of witte wijn. Toch kan ook rode wijn uitstekend gekoeld geserveerd worden, maar daarbij dient wel rekening te worden gehouden met een aantal factoren. Koelen van rode wijn... Daar r...

25 juli 2018 Bier
Swinkels Family Brewers gaat samenwerking aan met lokale craftbrouwers

Swinkels Family Brewers kondigt met trots een strategische samenwerking aan met brouwerijen Maximus uit Utrecht en Oersoep uit Nijmegen. Dit betekent dat Swinkels Family Brewers de distributie gaat doen voor de bieren van beide brouwerijen in horeca, supermarkten en slijters. De brouwerijen blijven ...

16 juli 2018 Columns Column David Bakker
Column: blurring is juist een zegen

Een glas whisky bij de barbier, een wijntje bij de kapper en een stukje ambachtelijke Spaanse pata negra worst bij de slijter. Blurring is al lang en breed geaccepteerd door de consument, het wordt misschien al een beetje verwacht. Waar veel winkels de kans hebben gepakt om hun aanbod te vergroten m...

6 juli 2018 Opening Restaurant
Opening Restaurant STAN&CO Zeist

Vandaag opent restaurant STAN&CO zijn deuren in de oude gasfabriek in het centrum van Zeist. Na een begrip te zijn geworden in het centrum van Utrecht en Arnhem wordt Zeist de derde STAN&CO locatie. Met 160 zitplaatsen binnen en 165 zitplaatsen op het terras is deze STAN&CO dé ple...

28 juni 2018 Achtergronden Internationaal
Nederlanders grootste terrasgangers onder Europeanen

Het zomerseizoen staat voor de deur! De zon schijnt steeds langer, wat betekent dat we steeds vaker op het terras te vinden zijn. IENS meldt dat er in 2017 steeds meer reserveringen binnen kwamen voor restaurants met een buitenterras, met een totale stijging van 20%. Uit onderzoek blijkt dat Nederla...

26 juni 2018 Economie Achtergronden
Onderzoek: wat kost een drankje in een strandpaviljoen?

Met de zomer voor de deur deed besparingsplatform Actiecode.nl een onderzoek naar de strandtenten (strandpaviljoens) in Nederland. Prijzen voor onder meer bier, wijn, fris en tosti’s werden in kaart gebracht voor een beter inzicht. Naast de reguliere strandpaviljoens is er tevens gekeken na...

26 juni 2018 Koffie & thee Interview Longread
Interview: thee wordt steeds belangrijker

In Nederland drinken we per persoon gemiddeld 100 liter thee per jaar. Dat komt neer op ongeveer drie koppen per persoon per dag. Toch wordt een van de oudste drankjes ter wereld vooral thuis gedronken. Dat moet dus veranderen. Nu de consument meer beleving wil ervaren aan de producten die hij koopt...

20 juni 2018 Wet- en regelgeving Ondernemen
Regels btw-aangifte en btw-tarieven in de horeca

Boekhouden. Ook vaak het noodzakelijk kwaad genoemd, maar essentieel voor een goede bedrijfsvoering. Niet alleen voor de Belastingdienst, ook voor de ondernemer zelf. Het geeft rust, duidelijkheid en een goed inzicht van zaken, mits goed ingericht. Dit artikel geeft antwoord op de vragen die bij de ...

15 juni 2018 Achtergronden Wijn
Vrouwen genieten meer van wijn dan mannen

Vrouwen genieten meer van wijn dan mannen, zo blijkt uit onderzoek van wetenschappers van de Polytechnische Universiteit van Madrid. Zij kwamen tot deze conclusie nadat 280 vrijwilligers een blinde smaaktest hadden gedaan. Hierbij moesten zes wijnen geproefd worden, zo lezen we op hln.be. Gelukza...

29 mei 2018 Events
Horecapersoneel gaat strijd met elkaar aan tijdens De Rotterdamse Kelnerrace

Horecapersoneel uit Rotterdam is al weken aan het trainen voor hét hardloopevenement van het jaar: De Rotterdamse Kelnerrace. Voor de deur bij Café van Zanten aan de Binnenrotte gaan maandag 4 juni twintig teams – ieder van een andere horecazaak uit de Maasstad – d...

28 mei 2018 Columns Blog
Column: wat als je geen bier drinkt?

Het gaat met de horeca in Nederland best goed, enkel de cafébranche blijft achter. Waarom weten wij toch niet te profiteren van het stijgende consumentenvertrouwen en de hogere bestedingen? Volgens mij komt het door een ‘tunnel view’, en dan zeer zeker met betrekking tot het drank...

24 mei 2018 Culinair Rotterdam
Topvlees van de houtskoolgrill bij de With

Dry aged ribeye, kakelvers piepkuiken en spareribs van Iberico. Voor een goed stuk vlees ga je naar de With. Dit nieuwe bar-restaurant op de Witte de Withstraat in Rotterdam is de specialist voor gerechten van de houtskoolgrill. Een mooi drankassortiment en een stijlvolle inrichting vol details make...

18 mei 2018 Wet- en regelgeving
KHN: overheid moet horeca tegemoet komen in tijd of geld bij verbod rookruimten

Op 6 april jl. kondigde staatssecretaris Blokhuis van VWS aan dat hij rookruimten in de horeca over 2 jaar wil verbieden. Uit een enquête die door bijna 2500 leden van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is ingevuld, blijkt dat een verbod grote impact heeft. Horecaondernemers zien bij een verbo...

17 mei 2018 Opening Utrecht
Leidsche Rijn Centrum geopend: veel horeca

Van dagzaak tot avondhoreca: enkele nieuwe namen versterken het horeca-aanbod van Leidsche Rijn Centrum. Backerij Werelds, Bagels & Beans, Ma Bella Cake Café, Kiprestaurant Alan & Pim's, broodjeszaak dagelijks Lekker, Wijn en eetbar Most en Miyabi Asian Cuisine openen in Utrechts ...

15 mei 2018 Drinks Events
Eerste editie Wine & Whisky festival BARN47

Op zaterdag 19 mei vindt de eerste editie van BARN47’s Wine&Whisky Festival plaats. Tussen 15.00 en 21.00 uur kunnen gasten een route bewandelen langs verschillende wijn – en whiskystands. BARN47 heeft speciaal voor deze dag het ‘W&W paspoort’ geïntroduceerd, waa...

4 mei 2018
Teun van Essen: van theatermaker tot succesvol horecaondernemer

Theatermaker Teun van Essen is het levende bewijs dat je geen bartype hoeft te zijn om een succesvol cafébedrijf op te zetten. Met Miles, Jackson, Shots en Brel voegde hij de afgelopen tien jaar steeds iets nieuws toe, waarvoor Amersfoorters van de bank af komen. “Theater en horeca ligg...

3 mei 2018 Wijn Festival
Amsterdams eerste natuurwijnfestival

Zondag 3 juni staat bioscoop, wijnbar en petit restaurant FC Hyena geheel in het teken van een nieuw Italiaans natuurwijnfestival: VI.NO.SO. Bezoekers krijgen de kans om de natuurwijnen van meer dan tien Italiaanse wijnboeren te proeven en hen het hemd van het lijf te vragen. Natuurwijnen zijn wijne...

1 mei 2018 Amsterdam Opening
De Kop van Oost in de zomer open

Deze zomer is Amsterdam een hotspot rijker. Momenteel wordt een voormalige fabrieksloods aan het Zeeburgerpad in Amsterdam Oost getransformeerd naar een bijzondere horecazaak. De Kop van Oost krijgt een spraakmakend interieur, een fantastisch terras met uitzicht op het water en de molen van Brouweri...

Laad meer resultaten

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: