U heeft gezocht op : leiden

21 maart 2019 Columns
Column: daarom neem ik mijn kinderen niet mee naar zo'n café

In de maartuitgave van De CaféKrant schreef ik in mijn voorwoord over kinderen in het café. Ik bezocht café De Twee Spieghels in Leiden, waar kinderen pas welkom zijn als ze zelfstandig op een barkruk kunnen klimmen. Dat is niet ingegeven door kinderhaat of iets dergelijks, maar...

12 maart 2019 Economie Personeel KHN
Horeca groeit tot 2025 met 100.000 medewerkers

De horeca groeit, er zijn meer horecabedrijven en dus zijn er ook meer medewerkers nodig. Het aantal horecamedewerkers groeit de komende jaren met 100.000: van 443.900 begin 2018 naar 540.800 in 2025. Dat blijkt uit de nieuwe arbeidsmarktmonitor die SVH en KHN hebben laten uitvoeren. Om deze groei t...

11 maart 2019 Columns Starten in de horeca
Het recept voor spanningen in je team

Sommige mensen begrijp je niet. Dat wil niet zeggen dat wat ze vertellen inhoudsloos of oninteressant is. Ze kunnen hun verhaal gewoon niet goed overbrengen. Het is de manier waarop ze het uitleggen en vertellen. Ze draaien om de brei heen of willen te veel communiceren in één zin. Som...

8 maart 2019 Achtergronden Tech
Haal jij als horecaondernemer wel alles uit social media?

Je horecabedrijf is steeds slechter zichtbaar op Facebook. Het gratis promoten van je bedrijf is aan banden gelegd. Reacties uitlokken, winacties doen en zelfs vragen om een like, het is allemaal uit den boze. Want Facebook wil enkel waardevolle verhalen zien. Wil je je horecabedrijf actief promoten...

1 maart 2019 Interview Longread
Interview: ''In dit café is de beroemde rode ster van Heineken ontworpen''

Hier, in een drukke winkelstraat in Leiden, werd de wereldberoemde rode ster van Heineken ontworpen. Aan de bar van De Vergulde Kruik werd de ster eigenhandig getekend door meneer Heineken; overigens is het de enige bar in Nederland met een zilveren bierkraan. Absoluut een bezoekje waard, en zodoend...

25 februari 2019 Awards
Meest Markante Horecaondernemer van Brabant

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) Brabant heeft Pim van Beurden van o.a. grand café De Zwaan in Hilvarenbeek uitgeroepen tot Meest Markante Horecaondernemer in de regio Brabant 2018/2019. Hij dingt in het najaar van 2019 mee naar de landelijke titel Meest Markante Horecaondernemer van Nederl...

12 februari 2019 Columns
Ben jij duidelijk of geef je gemengde signalen af aan je medewerkers?

Als ondernemer heb je de prioriteiten en doelstellingen voor je horecabedrijf op je netvlies staan. Je weet exact wat je wilt met je bedrijf. Je voelt aan wat je wel en niet moet doen. De zaak leiden is voor jou gesneden koek. Het is nu eenmaal jouw toko. Jij beslist en draagt alle verantwoordelijkh...

7 januari 2019 Wet- en regelgeving Horeca & Recht
Alcohol schenken aan meerderjarigen. Dat mag (niet)

Vragen jouw medewerkers bij elke bestelling van een alcoholhoudende drank het legitimatiebewijs van de koper zodat zijn of haar leeftijd kan worden gecontroleerd? Waarschijnlijk niet. Het is ook niet altijd noodzakelijk om een legitimatiebewijs te vragen. Toch is het als werkgever van belang om bewu...

2 januari 2019 Wet- en regelgeving Interview Longread
Als horecaondernemer onverzekerd zonder NEN 3140?

Horecaondernemers lopen risico, net als iedere andere ondernemer. Risico’s kun je afdekken met verzekeringen, maar dan moet je wel de juiste verzekering afsluiten en goed kijken naar je eigen verantwoordelijkheid. Waar moeten horecaondernemers op letten bij het afsluiten van verzekeringen? ...

14 december 2018 Achtergronden Culinair
Kerstmenu: Spoom en foie gras uit de gratie 

In bijna de helft van de Nederlandse restaurants wordt deze Kerst hert als hoofdgerecht gereserveerd. Hiermee is hert het populairste hoofdgerecht op de kerstmenu’s in de Nederlandse horeca. In Nederland betaal je in 2018 gemiddeld € 61,- voor een vijfgangen kerstdiner. Goedkoop eten doe ...

12 december 2018 Columns
Column: lef loont

Als ondernemer wil je natuurlijk bij de tijd blijven, zodat je je gasten kan blijven verrassen. Dus je bezoekt horecabeurzen, je leest de jaarlijkse trendrapporten en je maakt zo nu en dan een inspiratiebezoek aan een hippe stad. Om je heen kijkend kom je bijna om in de trends. De ene trend is no...

22 november 2018 Awards
Yukio Motohashi is de beste praktijkopleider van Nederland

Tijdens het Ambassadeursgala mbo op 19 november jl. hebben minister van PCW Ingrid van Engelshoven en voorzitter van MKB-Nederland Jacco Vonhof de beste praktijkopleider van Nederland 2018 bekend gemaakt. Leermeester Yukio Motohashi van Café Brasserie Dudok in Rotterdam nam deze prijs afgelop...

22 november 2018 Achtergronden
Overname Van Hessen is rond

Per 1 oktober 2018 is Van Hessen, leverancier van automatiseringssystemen voor de horeca, overgenomen door Ronnie Hinrichs. Ruud Clements zal voorlopig nog werkzaam blijven binnen Van Hessen om zorg te dragen voor een degelijke overdracht. Ruud Clements staat al meer dan 30 jaar aan het roer van ...

21 november 2018 Wet- en regelgeving Horeca & Recht
Introductie: reeks over bestuursrecht en horeca

Vanaf december werkt Catch Legal met ons samen om de Nederlandse horecaondernemers op toegankelijke wijze meer kennis mee te geven over het bestuursrecht. De juristen van Catch Legal helpen verschillende horecaondernemers dagelijks met zaken over een Algemene Plaatselijke Verordening (Apv), de Drank...

8 november 2018 Awards Onderwijs
Top 10 Beste Leerbedrijf Horeca bekend

Op woensdag 7 november heeft SVH de Top 10 van de wedstrijd Beste Leerbedrijf Horeca bekendgemaakt. Nadat de nominatieronde op vrijdag 12 oktober werd gesloten, hebben leerlingen, docenten en leermeesters hun leerbedrijven kunnen beoordelen tijdens de beoordelingsronde. De tien hoogst geëindigd...

19 oktober 2018
De oplossingen voor lastige medewerkers

Met regelmaat krijg ik een vraag van een werkgever wat hij kan doen met een medewerker als er iets niet meer lekker loopt in de arbeidsrelatie. Dat kan van alles zijn: de werknemer gaat zijn eigen gang, trekt zich weinig van werkafspraken of collega’s aan, maakt fouten, meldt zich te pas en te...

15 oktober 2018 Drinks Achtergronden
Terrasonderzoek: Oslo het duurst, Amsterdam goedkoop

Oslo is de duurste stad van Europa om een terras te pakken. De gemiddelde prijs voor een rondje drank op het terras in de Noorse hoofdstad is € 53,71. Dit is ruim drie keer zo duur als Budapest, waar je € 15,94 kwijt bent voor een rondje (2 espresso, 2 fris, 2 halve liters bier en 2 ros&ea...

9 oktober 2018 Bier Achtergronden
Bier&cO wordt onderdeel van Swinkels Family Brewers

Swinkels Family Brewers en handelshuis Bier&cO kondigen vandaag met trots aan hun krachten te bundelen. Bier&cO, een van de grootste importeurs van speciaalbier van Europa, wordt onderdeel van Swinkels Family Brewers. Met de overname versterkt Swinkels Family Brewers de lokale relevantie van...

11 september 2018 Awards Mensen KHN
Patrick Beijk Meest Markante Horecaondernemer van Groningen

Patrick Beijk mag zich dit jaar én volgend jaar de Meest Markante Horecaondernemer van de provincie Groningen noemen. Patrick, eigenaar van onder andere mr. Mofongo en The Dog Bollocks, stond met vier andere horecaondernemers in de finale. Patrick valt volgens de jury op door zijn uitdagende ...

7 september 2018 Awards Rotterdam
Dudok Rotterdam wint Beste Praktijkopleider 2018 provincie Zuid-Holland

Yukio Motobashi, opleider binnen Café Brasserie Dudok Rotterdam, heeft de prijs voor beste praktijkopleider van mbo-studenten binnen de sector Voedsel, groen en gastvrijheid in provincie Zuid-Holland gewonnen. Dit maakte Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) beken...

31 augustus 2018 Achtergronden Wijn
Job de Swart Nederlands derde Master of Wine

Nederland heeft er een derde Master of Wine bij. Arnhemmer Job de Swart (37) mag vanaf vandaag de felbegeerde letters MW achter zijn naam zetten. Hij ontving de officiële titel vanmorgen van Penny Richards, directeur van The Institute of Masters of Wine in Londen. Master of Wine (MW) is de h...

31 augustus 2018 Events Personeel
FNV Horeca organiseert event voor horecaprofessionals

Horecamedewerkers krijgen onvoldoende mogelijkheden om zich (verder) te ontwikkelen in het horecavak. De huidige cao stimuleert werkgevers wel om aandacht te besteden aan de persoonlijke ontwikkeling van hun medewerkers, maar in de praktijk blijkt dat concrete acties uitblijven. FNV Horeca vindt het...

29 augustus 2018
Test jouw horecaskills op het vernieuwde Passie voor Horeca

Ben jij een (beginnend) medewerker of ondernemer in de horeca? Dan is het vernieuwde platform Passie voor Horeca erg handig voor jou of jouw (nieuwe) collega’s! Je vindt hier gratis E-learnings over verschillende onderwerpen voor zowel de keuken als de bediening om jouw skills en basisvaardigh...

2 augustus 2018 trends
De Mocktail verklaard; nieuwe terrastopper

Minder suiker, minder calorieën, maar wel meer beleving en een luxere uitstraling. Met frisdranken kun je alle kanten op en misschien wordt deze zomer wel de zomer van de mocktail. Een moderne benaming voor een cocktail zonder alcohol. Blijkbaar niet alleen maar iets voor zwangere vrouwen en be...

20 juli 2018 Drinks Achtergronden
Terrasonderzoek: Amsterdam de duurste, Zwolle het goedkoopst

Amsterdam is wederom de duurste terrasstad van Nederland. De gemiddelde prijs voor een rondje drank op het terras in onze hoofdstad is € 25,10, dit is 3,5% hoger dan vorig jaar. Landelijk steeg de terrasprijs gemiddeld met 2,5% dit jaar naar € 22,64. Zwolle is, net als vorig jaar, de goedk...

11 juli 2018 Columns Starten in de horeca Ondernemen
Column: zorg dat je gezien wordt zoals je gezien wilt worden

Je hebt van die cafés waar je al jaren langsloopt en denkt; ‘daar loop ik niet naar binnen.’ Of ‘hier hoor ik niet’. De uitstraling van de gevel lonkt niet of je kunt niet goed binnen kijken om te zien wat er gebeurt. Zo kwam de dag dat een vriendin zei dat ze in een h...

20 juni 2018 Wet- en regelgeving Ondernemen
Regels btw-aangifte en btw-tarieven in de horeca

Boekhouden. Ook vaak het noodzakelijk kwaad genoemd, maar essentieel voor een goede bedrijfsvoering. Niet alleen voor de Belastingdienst, ook voor de ondernemer zelf. Het geeft rust, duidelijkheid en een goed inzicht van zaken, mits goed ingericht. Dit artikel geeft antwoord op de vragen die bij de ...

30 mei 2018 Wet- en regelgeving Overheid
Amsterdam is hufterig gedrag zat

Vanaf donderdag worden mannen tussen de 18-34 jaar uit Nederland en het Verenigd Koninkrijk met de campagne Enjoy & Respect nadrukkelijk aangesproken op gedrag dat in Amsterdam niet wordt getolereerd. Een groot deel van deze doelgroep komt in het weekeinde naar Amsterdam om te feesten, te dri...

18 mei 2018 Wet- en regelgeving
KHN: overheid moet horeca tegemoet komen in tijd of geld bij verbod rookruimten

Op 6 april jl. kondigde staatssecretaris Blokhuis van VWS aan dat hij rookruimten in de horeca over 2 jaar wil verbieden. Uit een enquête die door bijna 2500 leden van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is ingevuld, blijkt dat een verbod grote impact heeft. Horecaondernemers zien bij een verbo...

11 april 2018 Wet- en regelgeving KHN
Waarschuwing KHN: zonder rookruimten meer veiligheidsrisico’s en overlast op straat

Op 6 april jl. schreef de staatssecretaris van VWS, de heer Blokhuis, in een brief aan de Tweede Kamer dat hij rookruimten in de horeca op termijn wil verbieden. De afgelopen dagen deden ruim 1100 horecaondernemers mee aan een enquête van KHN over de impact van dit voornemen. Van de respondent...

3 april 2018 Wet- en regelgeving KHN
Oproep KHN aan gemeenten en Tweede Kamer: stop oneerlijke concurrentie horeca

Oneerlijke concurrentie in de horeca blijft een hardnekkig probleem. Dat blijkt uit een onderzoek van KHN onder meer dan 1100 horecaondernemers. Steeds vaker worden horecaondernemers geconfronteerd met oneerlijke concurrentie door gesubsidieerde instellingen, zoals buurthuizen, schouwburgen en sport...

13 maart 2018 Columns Starten in de horeca
Monique van Gevelt: hoe uniek en onderscheidend is jouw café?

Momenteel zit ik in een aantal intensieve trajecten om horecaconcepten te herzien en weer sterk in de markt te zetten. Deze bedrijven draaien helemaal niet slecht, maar realiseren zich dat de tijd doortikt en de gast meer verwacht dan ooit tevoren. En dan is je concept aanscherpen meer dan een likje...

23 februari 2018 Columns Starten in de horeca Ondernemen
Hoe ga je om met drugs op de werkvloer?

Alcohol en inmiddels ook drugs komen frequent voor binnen de horeca. Niet alleen gasten nuttigen het een en ander, personeelsleden soms net zo. Een aantal jaren geleden was er een serveerster, werkzaam in een hotel op Aruba, die in haar vrije tijd cocaïne had genuttigd. De dag erop moest zij ee...

16 februari 2018 Columns Starten in de horeca
Monique van Gevelt: gaat het nu echt zo goed met de horeca?

Als ik de berichten in de media lees, zit de horeca in zijn gloriejaren. De omzet plust, kwartaal na kwartaal, en de bomen schijnen tot in de hemel te groeien. De cijfers van het CBS zijn dan ook lovend. Na de harde klap van 2008 zit de horeca ondertussen op het hoogst gemeten omzetniveau ooit. D...

29 januari 2018 Economie Achtergronden
Rabobank: positieve vooruitzichten horeca

De positieve ontwikkelingen in het bestedingspatroon van consumenten en het groeiend inkomende toerisme, zorgen voor een positieve stemming in de horeca en recreatie. Dit resulteert in omzetgroei, meer investeringen en kwaliteitsverbetering. Toch is het voor ondernemers in de sector belangrijk om sc...

29 januari 2018 Opening Restaurant
Debuut opent horeca in Capital C Amsterdam

Horecaonderneming Debuut heeft een contract getekend met Capital C, het nieuwe centrum voor de creatieve industrie dat in 2019 haar deuren opent in de voormalige Diamantbeurs in Amsterdam. Debuut opent hier een all day concept en start daarmee haar eerste horecaconcept in Amsterdam. Het centrum v...

26 januari 2018 Starten in de horeca
Monique van Gevelt: 5 denkpatronen die jou als ondernemer het leven zuur kunnen maken

Ondernemen in de horeca vergt nogal wat inzet. Het is zelden achteroverleunen en dat je zaak dan vanzelf draait. Om je café succesvol te leiden heb je bepaalde kwaliteiten en de juiste instelling nodig. Jouw manier van denken en je aannames vormen je ondernemerschap nu eenmaal in positieve of...

23 januari 2018 Café Sluiting
Gemeente Amsterdam sluit café na vondst drugs

Op dinsdag 23 januari 2018 is op last van waarnemend burgemeester Van Aartsen, Café Admiraal aan de Admiraal de Ruijterweg gesloten. De sluiting is op grond van de Opiumwet en de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Op 6 december 2017 heeft een integrale controle van politie en gemee...

5 januari 2018 trends
Toekomsttrends op Horecava 2018: van wormenhotel tot Google Food

Maandag 8 januari gaat de 62e editie van de Horecava van start. Circulariteit en technologie zijn belangrijke thema’s dit jaar. De wereld verandert. Technologische ontwikkelingen en trends in de horeca volgen elkaar steeds sneller op en gaan hand in hand met ambacht en duurzaamheid. Hoe dit in...

4 januari 2018 Personeel Interview
Interview Ricardo Eshuis, SVH, deel 1: ‘Er zijn veel baanwisselingen in de horeca'

Hoe is het gesteld met de arbeidsmarkt en de opleidingsbehoeften in de horeca anno nu? Dat vroegen ze zich af bij Stichting Vakbekwaamheid Horeca. Dus is de SVH samen met KHN op zoek gegaan naar een antwoord op deze vraag. Wij spraken met Ricardo Eshuis, directeur van SVH, over het onderzoek 'Ar...

8 november 2017 Awards Amsterdam
Dit is de beste horecaflexplek in Nederland: Volkshotel Amsterdam

Het Volkshotel aan de Wibautstraat in Amsterdam is de beste horecaflexplek van 2017. Na bezoek aan tientallen flexplekken in Nederland gaf de jury de hoogste score aan LAB55 in de categorie ‘lokaal’. Wat landelijk de Beste Flexplek 2017 is, wordt morgen bekend gemaakt. Een professione...

7 november 2017 Awards
Top 10 Beste Leerbedrijf Horeca bekend

Op dinsdag 7 november heeft SVH de top 10 van de wedstrijd Beste Leerbedrijf Horeca 2017/2018 bekendgemaakt. Leerlingen en docenten hebben de afgelopen maanden de tijd gehad om hun leerbedrijven te nomineren. In totaal waren er 183 horecabedrijven genomineerd waarvan 143 zich hebben aangemeld ...

11 oktober 2017 KHN
KHN niet positief over btw-verhoging

De vier partijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie hebben op dinsdag 10 oktober het nieuwe regeerakkoord gepresenteerd. Helaas blijkt de verhoging van het lage btw-tarief van 6 naar 9 procent een feit. Een maatregel die grote impact heeft op onze branche. KHN zet de voor de horeca belangrijkste maatrege...

9 oktober 2017 Personeel Achtergronden
Groot personeelstekort in de horeca: personeelsbehoud van belang

Maandag 9 oktober 2017 verschijnt het onderzoeksrapport ‘Arbeidsmarkt en Opleidings-behoefte Horeca’ van Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH) en KHN. Het onderzoek laat zien hoeveel mensen er nu in de horeca werken en hoeveel nieuwe, extra medewerkers er de komende tijd nodig zijn. Uit ...

6 oktober 2017
Eigenaar Leids Café de tregter houdt er mee op

Marius van der Ploeg van Café de Tregter in Leiden stop na 25 jaar met zijn café aan de Herenstraat. Dat schrijft het Leidsch Dagblad. Op 1 december zet Van der Ploeg er een punt achter. Tegen de krant zegt de eigenaar dat hij recentelijk 59 jaar is geworden en voor zichzelf heeft b...

13 september 2017 Rotterdam
Groei horecasector ook zichtbaar op Gastvrij Rotterdam

Na maandenlange voorbereiding inclusief een grootschalige renovatie van de beurshallen staat Gastvrij Rotterdam op het punt van beginnen. Op maandag 18 september 2017 openen de deuren van Rotterdam Ahoy voor het eerste jubileum van de snelgroeiende horecavakbeurs. De beursvloer is opnieuw groter qua...

11 september 2017
Aantal cafés in Nederland daalt

Het aantal cafés in Nederland is in vijf jaar tijd gedaald van 9.300 naar 8.950. Dat is een daling van 4 procent. Dat blijkt uit cijfers van horeca-adviesbureau Van Spronsen & Partners. Over een periode van tien jaar is de daling nog veel sterker. In tien jaar tijd verdwenen er 1324 caf&...

5 september 2017 Drinks Achtergronden
Gratis waterkaraffen voor Haagse horeca

Gisteren vond de lancering plaats van de Dunea ‘Kraanwaterkaraffen Estafette’. Met deze estafette wil Dunea horecaondernemers stimuleren om kraanwater aan klanten te schenken. De eerste 12 kraanwaterkaraffen werden door de Haagse burgemeester Pauline Krikke en Wim Drossaert, directeur va...

1 september 2017 Sluiting
Sluiting café Postjesweg Amsterdam

Vandaag, 1 september 2017, is op last van burgemeester Van der Laan café Din Din aan de Postjesweg gesloten. De sluiting is op grond van de Opiumwet. Naar aanleiding van diverse signalen over de handel in verdovende middelen en overlast in dit café heeft de politie een onderzoek ing...

1 september 2017 KHN
KHN reageert op CBS Kwartaalmonitor

De horeca had een goed tweede kwartaal in 2017. De omzet groeide met 9,1% ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. Van het eerste naar het tweede kwartaal groeide de omzet met 1,8% (gecorrigeerd voor het seizoen). Dat blijkt uit de CBS Kwartaalmonitor horeca van 31 augustus 2017. KHN reagee...

7 augustus 2017 Wijn
Interesse in wijn was nog nooit zo groot in Nederland

Nieuwe cijfers van de Wine & Spirit Education Trust (WSET) tonen aan dat de vraag naar opleidingen op het gebied van wijnen en gedistilleerde dranken, zowel in Nederland als wereldwijd, nog nooit zo hoog is geweest. WSET, de grootste wereldwijde aanbieder van opleidingen op het gebied van wij...

14 juli 2017
‘Inhaalslag maken met opleidingen is van levensbelang’

“Frituur- en fastservicebedrijven moeten een flinke inhaalslag maken met opleidingen. We blijven ver achter bij andere branches.” Dat zegt Frans van Rooij van de Vereniging Professionele Frituurders. Hij reageert hiermee op het onderzoeksrapport dat deze week door het Centraal Bureau voo...

28 juni 2017 Achtergronden Ondernemen
Kosten besparen met een goede boekhouding

Boekhouden, dat doe je toch voor de fiscus? Dat is wat vooral beginnende ondernemers denken. Maar ervaring leert dat een goede registratie goud waard is. Kloppende cijfers zijn niet alleen voer voor belastinginspecteurs, maar bieden ook een schat aan informatie voor de ondernemer. Twee horeca-accoun...

23 juni 2017 Amsterdam Interview
Eigenaresse vrouwencafé Vivelavie stopt ermee 

Zeventig jaar is ze inmiddels, Mieke Martelhoff van Vrouwencafé Vivelavie in Amsterdam. Dit weekend neemt de eigenaresse afscheid van haar café. Het Parool heeft een afscheidsinterview met de onderneemster. Café Vivelavie is 37 jaar geleden aan de Nieuwezijds Voorburgwal. Mar...

20 juni 2017 Café Achtergronden
Terrassen mogen langer open met dit warme weer

De terrassen in de stad Leiden blijven langer open met het warme weer. Omdat de temperatuur boven de 28 graden komt, mogen de horecaondernemers de terrassen tot 01.00 's nachts geopend houden. Weekend Als het kwik tijdens het weekend boven de 28 graden uitstijgt, dan mogen de terrassen to...

20 juni 2017 Economie KHN
KHN: cafés moeten zich meer specialiseren

Marktonderzoeksbureau GfK onderzocht in opdracht van onder meer Koninklijke Horeca Nederland (KHN) wat volgens het Nederlandse publiek het favoriete avondje uit is. Want terwijl het goed gaat met de horeca, hebben cafés en discotheken het moeilijk, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Burea...

16 juni 2017 Interview
Interview: Café Het Veulen, Den Bosch

Bijna een kwart eeuw runde Wiggert Mes café Het Veulen in Den Bosch, een eeuwigheid in het land van de natte horeca. Met hard werken, een passie voor speciaal bier en een beetje geluk groeide Het Veulen uit tot een volwassen borrelcafé met een een eigen bier: Veulen Blond. Het wordt gebrouwen onde...

15 juni 2017 Koffie & thee Achtergronden
Gestreste Nederlander flink aan de koffie

Uit onderzoek van Kaldi koffie & thee blijkt dat Nederlanders snel naar een kopje koffie grijpen als ze gestrest zijn. Ruim 20% van de ondervraagden geeft aan meer koffie te drinken indien ze gestrest of gespannen zijn. Aan het onderzoek deden ruim 1400 mensen mee. Vrouwen grijpen sneller naa...

2 juni 2017 Economie Café
Daling aantal discotheken zet door

Het aantal discotheken blijft onverminderd hard dalen in Nederland. De afgelopen vijf jaar is het aantal discotheken in Nederland afgenomen van 226 naar 174, een daling van 23%. De afgelopen tien jaar daalde het aantal discotheken met 44%. In de drankensector, waar de discotheek onder valt, daald...

31 mei 2017
Aanmelding Beste Leerbedrijf Horeca 2017/2018 geopend

Aanmelding Beste leerbedrijf Horeca 2017/2018 geopend Op 1 juni gaat Beste Leerbedrijf Horeca 2017/2018 van start. Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH) is er als organisator helemaal klaar voor, maar zijn de leerbedrijven, leerlingen en docenten er ook klaar voor? Beste Leerbedrijf Horeca zorgt ...

31 mei 2017 Opening Restaurant
Hudson Bar & Kitchen opent nieuwe vestiging in Leiden

Na een maandenlange verbouwing opende deze maand Hudson Bar & Kitchen aan de Leidsche Nieuwe Beestenmarkt. De gigantische raampartij en het zonnige terras bieden een sfeervol uitzicht op de levendige omgeving. Zoals de naam al doet vermoeden neemt Hudson Bar & Kitchen bezoekers mee langs een...

19 mei 2017 Bier
Groene stroom tanken bij Brand Bier brouwerij

Werknemers, omwonenden en bezoekers kunnen in Wijlre voortaan groene stroom ‘tanken’, die is opgewekt door de Brand Bier brouwerij. Brand installeerde bij de parkeerplaats van de brouwerij een oplaadpaal voor hybride en elektrische auto’s. Wethouder Piet Franssen van de gemeente Gu...

18 mei 2017 Economie Achtergronden
Hoge kwaliteit Nederlands betalingsverkeer goed nieuws voor horeca

Het betalingsverkeer in Nederland werd in 2016 gekenmerkt door veel digitale innovaties, een hoge beschikbaarheid van de diverse betaalketens en zeer lage schade door fraude. Het jaarverslag over 2016 van Betaalvereniging Nederland schetst ontwikkelingen waarmee Nederland zich kan scharen in de Euro...

2 mei 2017
Nacht van de Fooi zoekt deelnemers 

Op zaterdag 20 mei 2017 staan deelnemende horecabedrijven in veertien steden hun fooi af aan kleinschalige en duurzame ontwikkelingsprojecten.In Utrecht, Amsterdam, Rotterdam, Wageningen, Groningen, Den Haag, Tilburg, Nijmegen, Eindhoven, Breda, Den Bosch, Delft, Leiden en Maastricht kunnen horecaon...

24 maart 2017 Bier Events
Event: Leven in de Brouwerij

Bierliefhebber? En nog geen plannen voor dit weekend? Tijdens de eerste editie van Leven in de Brouwerij Festival in Leiden kunnen liefhebbers van bieren hun hart ophalen. Meer dan veertig brouwerijen zullen in het centrum van de stad ruim 150 verschillende bieren aan u voorstellen. De Stadsgehoo...

8 maart 2017 Food Events
Lepeltje Lepeltje breidt uit naar acht steden

Het cultureel foodfestival Lepeltje Lepeltje trekt dit jaar naar maar liefst acht steden. Naast de nieuwe steden Leiden en Breda worden ook Apeldoorn, Dordrecht, Amersfoort, Utrecht, Zwolle en Eindhoven aangedaan. Het seizoen wordt feestelijk geopend op Bevrijdingsdag in Apeldoorn. De meest uiteenlo...

20 februari 2017 Opening
Harbour Club Olympisch Stadion krijgt nieuwe uitbater en concept

Het uitgebrande Harbour Club Café in het Olympisch Stadion krijgt een nieuwe uitbater en een nieuw concept. De rechtszaak tegen de verzekeraar wordt overigens gewoon doorgezet. Horecaondernemers Singha Witteman en Bas Bloemink, bekend van verschillende horecazaken in Den Haag en Leide...

27 januari 2017 Opening
Anne&Max opent tiende vestiging

Freshfood&Coffeecafé Anne&Max opent op 3 februari haar nieuwste vestiging. De nieuwe Anne&Max komt aan de Oostelijke Handelskade in Amsterdam Zeeburg en wordt de tiende locatie van de keten. De nieuwste Anne&Max komt in het voormalig pakhuis van de Koninklijke Hollandsche L...

13 januari 2017 trends Bier
Dit worden de biertrends voor 2017

Al jaren stijgt de consumptie van bier in Nederland. In 2016 dronk bijna 50% van de Nederlanders maandelijks een biertje (bron: Nationaal bieronderzoek 2016). Tijd om eens te kijken wat deze dorstlesser het komende jaar voor ons in petto heeft. Thomas Wijns zet de vijf belangrijkste trends op een ri...

11 januari 2017 Koffie & thee
Theemerk Dilmah groot succes op Horecava

Dilmah is niet zomaar een theemerk. Het is een merk dat haar kracht ontleent aan haar constante inzet voor kwaliteit en authenticiteit in thee. Thee is een geschenk van Moeder Natuur. Het is een drank die heelt, beschermt en verkwikt, en die bovendien door de subtiele verschillen in zonlicht, bodem,...

6 januari 2017 Wet- en regelgeving Restaurant
Meer boetes voor horeca door strengere inspecties

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft vorig jaar 7.766 boetes uitgedeeld voor misleidende reclames, vieze restaurants en dieronvriendelijke situaties, meldt De Volkskrant. Dat is 20 procent meer dan het jaar ervoor. De stijging van het aantal geldstraffen is het gevolg van strenger...

28 december 2016 Wijn
Vanavond: documentaire over de grootste wijnoplichter ooit

Hoe heeft de grootste wijnoplichter ooit, jarenlang wijnhandelaren en verzamelaars kunnen misleiden door bekroonde kwaliteitswijnen te vervalsen en voor exorbitant hoge prijzen te verkopen? Een reconstructie. Rudy Kurniawan 2Doc: Sour Grapes gaat over Rudy Kurniawan, de grootste wijnoplichter ...

28 november 2016 Opening
Wiertz Company opent urban grand café in Kerkrade

De Limburgse organisatie Wiertz Company van ondernemersechtpaar Dionne Wiertz-Buck en Harm Wiertz opent in 2017 een urban grand café, Bites 'n Booze op de markt in Kerkrade. Voor dit doel verwierf het echtpaar onlangs het voormalige 'Navarro pand' aan de Markt 53. Dit pand kwam af...

11 november 2016 trends Koffie & thee
De 7 koffietrends voor 2017

1. Koude koffie Koffie wordt steeds vaker gebruikt als ingrediënt voor koude dranken. ‘Cold Brew’ is in de Verenigde Staten al behoorlijk hot. Wist je bijvoorbeeld dat een hip koffiecafé zonder tap ondenkbaar is in de VS? Niet voor bier, maar voor bijvoorbeeld een Cold ...

9 november 2016 Awards Café
Rotterdammer Herman Hell staat met drie kroegen in café top 100

Kroegbaas Herman Hell is nuchter maar stiekem best een beetje trots: zijn drie Rotterdamse kroegen prijken vandaag in de Nederlandse café top 100. Café van Zanten, NRC en Sijf hebben alle drie een plek weten te bemachtigen in de felbegeerde nationale lijst. “Toen we vandaag te h...

31 oktober 2016 Achtergronden
Landgoedcafé in pop-up store Leiden

Vanaf vrijdag 4 november aanstaande vind je het eeuwenoude familielandgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt uit de Betuwe in Leiden. In de pop-up store in het voormalige pand van de V&D aan de Aalmarkt, opent dan de Landgoedwinkel met landgoedcafé voor 2 maanden haar deuren in de stad. H...

6 september 2016 Events
Op de foto met een T-rex in Leidense Waag

T-rex Trix, de koningin der dinosauriërs staat vanaf 10 september in Naturalis en in de Waag (Leiden) kunnen gasten op bezoek met een heuse T-rex. Tijdens de tentoonstelling waant men zich te midden van bewegende dinosaurussen in het Krijt en is er een heus Dinolab waar botten geprepareerd word...

24 augustus 2016
Friese horecabedrijven op muzikale manier duurzaam

Op 29 augustus presenteren Syb van der Ploeg en Piter Wilkens hun eerste single en clip met als thema duurzaamheid; ‘Jou it troch’. Zij geven in Hotel Restaurant Iesicht te Oudega (Sm.) ook een toelichting op het plan voor de Grien 10 Muzyk Toer van de stichting JIT. In het kader van de ...

10 augustus 2016 Food
Resultaten uit studie over F&B-sector gepubliceerd

De resultaten uit de Edelman Trust Barometer 2016-resultaten voor de voedsel- en levensmiddelenindustrie zijn recentelijk gepubliceerd. Deze resultaten maken deel uit van de Edelman Trust Barometer 2016. Begin dit jaar zijn daarvoor de algemene resultaten gepubliceerd. Recentelijk is er een substudi...

5 augustus 2016
Hoe pickpockets in de horeca te werk gaan

Diefstal van persoonlijke bezittingen komt helaas nog te vaak voor in horecagelegenheden. De laatste tijd zijn vooral de duurdere smartphones, zoals de iPhone, doelwit van dieven. In een filmpje dat de landelijke politie heeft gemaakt, wordt getoond hoe dieven te werk gaan. Gemiddeld worden er al...

27 juli 2016
Distilleerderij Cooymans maakt doorstart

Liefhebbers van een borrel van Floryn, Cooymans-advocaat, Legner of een Koffiekaatje kunnen gerust zijn. De jenevermerken, likeuren en wijnen van distilleerderij Cooymans hebben kopers gevonden en blijven bestaan. Avandis neemt de activiteiten van Distilleerderij Cooymans en wijnactiviteiten Delcave...

25 juli 2016 Economie
Laagste loonkosten in de horeca

De gemiddelde loonkosten per gewerkt uur waren vorig jaar het hoogst bij de financiële instellingen (55 euro) en het laagst in de horeca (18 euro), meldt het CBS vandaag in haar onderzoek naar de loonontwikkeling in 2015. Bij de financiële instellingen werken relatief veel meer hoger opgel...

22 juli 2016 Amsterdam
Plan voor gratis WiFi in Amsterdam

Samen met grote internetondernemingen gaat de gemeente Amsterdam de mogelijkheden verkennen voor gratis openbare WiFi-hotspots in de stad. De motie werd vorige week ingediend door de SP-fractie en is aangenomen door de raad. Een groeiend aantal steden wereldwijd biedt inwoners gratis internet ...

28 juni 2016 Drinks Café Achtergronden
Alles wat je moet weten over frisdranken

De Nederlandse vereniging Frisdranken, Waters, Sappen liet vorig jaar een onderzoek uitvoeren naar het gebruik en de waardering van frisdrank. De onderzoekers richtten zich op 1066 Nederlanders van 18 jaar en ouder die frisdrank (koolzuurhoudende en koolzuurvrije) dronken. Ook sportdranken en energi...

27 juni 2016 Café Bier Achtergronden
Op bezoek bij 'bierwalhalla' Belgisch Café De Pintelier, Groningen

Caféondernemer Eric Harder is wat je noemt een echte kastelein. Vol enthousiasme en gedrevenheid vertelt hij over zijn grote passie voor bier en herinnert hij zich de ene na de andere bijzondere en grappige anekdote uit zijn jarenlange loopbaan als kroegeigenaar. Pilot van Jupiler “...

23 juni 2016 Economie Wet- en regelgeving
Gastvrij Nederland overhandigt manifest aan VVD

Voorzitter Gastvrij Nederland Kees van Wijk heeft vandaag het manifest van de gastvrijheidssector overhandigd aan Erik Ziengs, woordvoerder ondernemerschap en gastvrijheidseconomie van de VVD fractie. Gastvrij Nederland heeft dit manifest opgesteld met het oog op de Tweede Kamerverkiezingen in maart...

23 juni 2016 Café Bier
"Het aanbod van speciaalbier explodeert"

Caféondernemer Eric Harder is wat je noemt een echte kastelein. Vol enthousiasme en gedrevenheid vertelt hij over zijn grote passie voor bier en herinnert hij zich de ene na de andere bijzondere en grappige anekdote uit zijn jarenlange loopbaan als kroegeigenaar. Pilot van Jupiler “...

21 juni 2016
Wie heeft de meest duurzame horecazaak?

De Gaia Green Awards zijn nieuwe awards voor horecabedrijven die zich onderscheiden op het gebied van duurzaam ondernemen. De award is een initiatief van een brede coalitie van organisaties en partijen actief in de horecasector. Gisteren zijn de genomineerden bekend gemaakt. De 15 genomineerde bedri...

17 juni 2016 Café
Amsterdams café gesloten vanwege drugshandel

Vandaag, vrijdag 17 juni, is op last van burgemeester Van der Laan Café ‘t Pleintje aan de Harriet Freezerstraat 104 gesloten. De sluiting is op grond van de Opiumwet. Uit de politierapportage van 4 mei 2016 blijkt dat er bij het Team Criminele Inlichtingen (TCI) de afgelopen twee ...

30 mei 2016
Nacht van de Fooi brengt 65.000 euro op

Afgelopen zaterdag stonden veertien steden in het teken van de Nacht van de Fooi. 581 kroegen, restaurants en uitgaansgelegenheden stonden deze dag hun fooi af aan zes kleinschalige en duurzame ontwikkelingsprojecten onder het motto ‘Keep the Change, Change the world’. Amsterdam, Breda, Den Ha...

30 mei 2016
Ontdek de 7 theedrinktrends

Thee is al jaren een geliefde drank in de horeca. Als hoofddrank tijdens de lunch, of als 'dessert' na een diner. Speciaal voor jou verzamelden we 7 trends op het gebied van thee. 1. De juiste temperatuur Bij koffie was het al bekend dat de juiste temperatuur grote invloed heeft op de smaak. De...

24 mei 2016
28 mei Nacht van de Fooi

Zaterdag 28 mei vindt de twaalfde editie van de Nacht van de Fooi plaats. In veertien steden staan op deze dag de deelnemende horecagelegenheden hun fooi af aan zes kleinschalige en duurzame ontwikkelingsprojecten. De hele dag door is het mogelijk om uit te gaan en ondertussen iets bij te dragen a...

20 mei 2016
KEES eten & drinken opent in Poortugaal

MagnEETcafé in Poortugaal heeft plaats gemaakt voor KEES eten & drinken. Na ruim zes weken verbouwen heeft KEES eten & drinken zijn deuren geopend. KEES eten & drinken is mondiaal maar houdt vast aan zijn Rotterdamse roots. De koks van KEES werken met een Josper grill maar serveren ook graag e...

19 mei 2016
Haagse koffiebar lanceert picknickbox

Wie een romantische picknick wil organiseren of samen met vrienden of familieleden wil genieten van een heerlijke lunch in de buitenlucht, kan vanaf dit voorjaar gebruik maken van de verrassende picknickbox van Hometown Coffee & More. Deze maand introduceert de gezellige koffiebar aan het Buitenho...

13 mei 2016
Restaurantconcept MaMa Kelly breidt uit

Het Haagse restaurant MaMa Kelly krijgt een vervolg. Het concept leent zich goed voor uitbreiding, zo bleek ook na een druk bezochte pop-up versie van MaMa Kelly op de Amsterdamse horecavakbeurs Horecava in januari van dit jaar. Over de uitrol Om MaMa Kelly succesvol uit te rollen in Nederland,...

29 maart 2016
Bagels & Beans gaat ook kleding verkopen

Het is vast een 1 april-grap, gezien de foto's, maar wel heel leuk bedacht en zeker uit te voeren. Bagels & Beans verandert met ingang van komende vrijdag (volgens het persbericht) namelijk in een moderne winkel van Sinkel: medewerkers dragen artikelen van lokale winkeliers die je ter plekke kunt ...

18 februari 2016
Makro gaat nieuwe koers varen

Makro vormt zich om tot een inspirerend platform voor zelfstandige ondernemers. Daarom worden de 17 bestaande vestigingen omgebouwd tot unieke marktplaatsen. Makro investeert meer dan 50 miljoen euro om haar vestigingen te vernieuwen. Thematische oplossingen In de vernieuwde vestigingen van M...

17 februari 2016
Domino's noteert winst- en omzetgroei

Domino's Pizza Enterprises Limited, moederorganisatie van Domino's Pizza Nederland, presenteert vandaag haar halfjaarresultaten. Het bedrijf rapporteerde een nettowinst van 45,6 miljoen dollar, ruim 56% hoger dan dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf heeft meer dan 1,700 vestigingen in Australi...

1 januari 2016 Brood Recepten
Boerenvolkoren met geitenkaas en vijgenjam

Boerenvolkoren met geitenkaas en vijgenjam van Vooraf en Toe, Leiden Ingrediënten boerenvolkoren broodje geitenkaas vijgenjam sla paprika, in reepjes olijfolie bieslook, fijn gesneden Bereidingswijze Snij het boerenvolkoren broodje in tweeën. Breng wat vijgenjam aan op het ...

22 december 2015
Minister wil AirDnD de ruimte geven

AirDnD.nl, het platform waarmee iedereen een huiskamerrestaurant kan zoeken, boeken, betalen en beoordelen, wordt door Koninklijke Horeaca Nederland gezien als een grote bedreiging voor de traditionele horeca. De brancheorganisatie vreest valse concurrentie en vindt dat dat hobbykoks aan dezelfde ...

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: