Het nieuws? Er is even geen nieuws

23 november 2020 | Thijs Jacobs

Het nieuws? Binnen onze geliefde cafébranche is er al een tijdje geen nieuws. Voor ons gevoel al een hele lange tijd. Zicht op heropening van de horeca is er nog even niet, zeker niet met de coronacijfers zoals we die nu zien. Ja, er is wel aandacht voor de restaurants die heel misschien kunnen openen tijdens de feestdagen. Daar wordt in ieder geval over gesproken, maar tegelijkertijd vertellen Haagse ingewijden tegen de pers dat een heropening van cafés zeker nog niet tot de mogelijkheden behoort. Maar wanneer dan wel? Duidelijkheid betekent veel voor een ondernemer; daar kun je je koers mee bepalen en lijnen uitzetten. Nu is er dus niets; geen nieuws betekent dat er ook geen heldere vooruitzichten zijn en daardoor ontstaat er dus een gebrek aan koers. De routekaart die de overheid heeft uitgezet blijkt ook nog eens onbruikbaar, het kabinet lijkt deze losgelaten te hebben, dus daar kunnen we ons ook niet meer aan vastklampen. 

Onlangs sprak ik een caféondernemer die even helemaal geen drive meer heeft. Geen puf meer om de handen uit de mouwen te steken, geen inspiratie meer om iets innovatiefs te verzinnen. Niks. En hoe kun je hem dat kwalijk nemen? Er zijn immers ook al heel veel restaurateurs die hebben aangegeven tijdens de feestdagen gesloten te blijven, terwijl zij wel een kleine mogelijkheid zien om te kunnen openen met Kerst. Ook zij vinden dat ze te lang in onzekerheid hebben gezeten en denken niet dat met zo'n korte voorbereiding nog een mooi kerstdiner in elkaar gezet kan worden, laat staan dat het winstgevend zal zijn. Er is ook een groep ondernemers die gelooft dat we de horeca beter nog even gesloten kunnen houden dit jaar, want anders gaan we begin volgend jaar weer in een lockdown vanwege oplopende besmettingscijfers. Allemaal zaken die niet direct te maken hebben met duidelijkheid of actuele regelgeving, maar met een gebrek aan perspectief. En elk van die ondernemers gaat er op zijn of haar eigen manier mee om. De ene caféondernemer verkoopt kerstbomen en probeert op die manier omzet te behalen, terwijl een ander berust in de situatie zoals die nu is. Niets wat je doet in deze situatie is fout, maar voor de gemoedsrust en handvatten om goed te kunnen sturen is enige duidelijkheid wel vereist. Laat het daar nu net aan ontbreken... Zoals zoveel caféondernemers zeggen: 'slecht nieuws is ook nieuws'.

Reageren?

Dat mag, en kan via thijs.jacobs@uitgeverijps.nl 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Columns
Column: licht aan het einde van de tunnel…

Het lijkt het nieuwe mantra te zijn van Mark en Hugo, maar volgens mij hebben we nog heel veel bochten te nemen voordat we het licht aan het verre einde kunnen zien. Tot nu toe ga ik nog op de tast door het leven en duurt het heel lang voordat we ‘we zijn er bijna’ mogen zingen. De du ...

Achtergronden Gastronomie
Horecaondernemer Han Ji over de horecatrends in 2021

2020 was voor horecaondernemers een onstuimig jaar, om het zacht uit te drukken. De komst van het coronavirus zorgde ervoor dat de horeca meerdere malen de deuren moest sluiten, ondernemers inkomsten misliepen, en creativiteit en support van de (lokale) consument een must was om te overleven. Wat st ...

Drinks Corona
2020 was ook voor bierbrouwers een rampjaar

De bierverkoop is in Nederland in 2020 met 14% gedaald ten opzichte van 2019. In de horeca en evenementenbranche was de daling zelfs ruim 58%. Dit is uiteraard het gevolg van de COVID-19-maatregelen. Sinds het (opnieuw) sluiten van de horeca in oktober zien we dat de verkoop van bier daar met 89% is ...

Wet- en regelgeving Corona
NOW 3: helft toekenningen naar horeca en detailhandel

UWV heeft in totaal ruim 77.000 aanvragen toegekend voor de derde periode van de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). Deze werkgevers hebben samen zo’n 1,3 miljoen mensen in dienst. Inmiddels heeft UWV 1,7 miljard euro aan voorschotten overgemaakt aan deze werkgevers. D ...

Wet- en regelgeving Corona
Horeca zeker tot 9 februari gesloten, hotels wel open

De horeca blijft nog zeker tot 9 februari gesloten, hotels mogen wel 'gewoon' open blijven. Dat maakte premier Mark Rutte zojuist bekend tijdens de persconferentie. Hotels mogen naast zakelijke gasten, ook recreatieve gasten ontvangen. Eerder meldde De Telegraaf dat hotels de dupe zouden ...

Columns Ondernemen
Column Monique van Gevelt: Bivakkeren in onze eigen bubbel

‘The Future is private’ was een uitspraak van de Facebook-eindbaas Mark Zuckerberg in 2019. Achteraf gezien een waarheid als een koe als je het mij vraagt. Want al bijna een jaar is ons privédomein ons enige leefgebied. En vooral in deze winterse lockdown verkeren wij enkel in hui ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: