Clubs & Nightlife bedrijven pleiten voor heropening per 1 augustus

1 juli 2020 | Thijs Jacobs

De versoepelingen die vanaf vandaag ingaan, bieden voor veel sectoren weer enige ruimte om te ondernemen, maar voor de Clubs & Nightlife bedrijven is er nog steeds geen perspectief; zij moeten tot tenminste 1 september de deuren gesloten houden. Dit is niet langer uit te leggen. In Den Haag wordt daarom vandaag om 12 uur door een kleine afvaardiging van ondernemers en vertegenwoordigers van het ‘Nachtbelang’ op een ludieke manier een manifest en protocol aangeboden aan de Tweede Kamer namens alle Clubs & Nightlife bedrijven in Nederland.

Om deze actie te versterken, zetten alle clubs en discotheken vandaag om 12:00 de deuren open en laten zij een muzieknummer horen. Met deze noodkreet willen Club & Nightlife-exploitanten aandacht vragen voor de impact van het coronavirus op hun sector en een heropening per 1 augustus 2020. Veel ondernemers staan op dit moment namelijk voor zeer moeilijke keuzes als het gaat om ontslagen of bedrijfsbeëindiging.

Vervroegde heropening per 1 augustus

Clubs, discotheken en (kleine) feestcafés in Nederland hebben zwaar te lijden onder de coronacrisis. Voor veel sectoren zijn er per 1 juli versoepelingen aangekondigd, maar voor de uitgaansscène blijft dit voorlopig uit. Clubs & Nightlife bedrijven zijn gedwongen gesloten tot ten minste 1 september. Dit is desastreus voor de bezoekers, medewerkers en ondernemers in deze sector. Op dit moment zijn er geen inkomsten en de hoge vaste lasten lopen gewoon door. Overheidssteun is niet afdoende om deze bedrijven door de coronacrisis heen te helpen. De lobby voor de sector wordt op dit moment gevoerd onder de noemer ‘Nachtbelang, save the rhythm of the night’ , bestaande uit Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en Horecabrains. Samen vertegenwoordigen zij alle Clubs & Nightlife in Nederland en pleiten zij voor een vervroegde heropening van de uitgaansscène per 1 augustus.

Heropeningsprotocol voor verantwoord en veilig uitgaan

Clubs & Nightlife bedrijven vervullen een zeer belangrijke rol voor de doelgroep; de jeugd tussen de 16 en 24 jaar, en voorzien in de behoefte aan sociale contacten, vriendschap, liefde en een gevoel van verbondenheid. Een behoefte die door de coronacrisis juist groter is dan ooit. Bovendien bieden Clubs & Nightlife bedrijven een alternatief voor grootschalige huisfeesten. Waar clubs een veilige omgeving bieden aan de gasten en een hoge veiligheidsstandaard na streven, vinden deze huisfeesten plaats zonder enige vorm van toezicht of aanwezigheid van kundig ingrijpen wanneer het mis dreigt te gaan. Om een verantwoorde heropening per 1 augustus mogelijk te maken, dienen de Clubs & Nightlife bedrijven vandaag een protocol in bij het kabinet, waarmee een veilige heropening gerealiseerd kan worden. Net als in de luchtvaartbranche, zal de sector het risico op besmetting beperken door onder andere te zorgen voor een juiste ventilatie, strikte hygiënemaatregelen en een gezondsheidscheck. Belangrijk om te vermelden is dat Clubs & Nightlife bedrijven gewend zijn te werken met crowdmanagement, een strikt deurbeleid en toezicht op gasten; daarom weten zij bij uitstek hoe ze op een verantwoorde manier hun deuren weer kunnen openen.

Oproep aan kabinet: vervroeg de heropening

Indien een vervroegde heropening uitblijft, zullen veel bedrijven omvallen, medewerkers hun banen verliezen en staan ontspannen en veilige ontmoetingsplekken voor bezoekers op het spel. Daarom roept het ‘Nachtbelang’ het kabinet op Clubs & Nightlife per 1 augustus te heropenen onder de voorwaarden zoals gesteld in het protocol. Inmiddels is er ook een petitie gestart, waar zowel ondernemers als gasten hun stem kunnen laten horen. Als een vervroegde heropening niet mogelijk blijkt te zijn, dan is het zaak dat financiële hulpmiddelen snel beschikbaar komen om de uitgaanssector overeind te houden. Naast faillissementen bestaat er namelijk ook een risico dat deze bedrijven in verkeerde handen vallen. In het kader van het voorkomen van ondermijning is overheidssteun – in de vorm van perspectief én financiële middelen - van evident belang. 

Blijf je graag op de hoogte?

Iedere week het actuele en relevante cafénieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Achtergronden
11 jaar geleden in De CaféKrant: Jazzcafé Wakker in Eemnes

De CaféKrant bestaat dit jaar 15 jaar. Om dit 'porseleinen jubileum' kracht bij te zetten, besteden we iedere week aandacht aan een interview of achtergrondverhaal uit de rijke historie van De CaféKrant. Dit keer reizen we terug naar 2010. We bezochten Jazzcafé Wakker ...

Interview Corona
Fieldlab Cafés: ''We kunnen weer doen waar we goed in zijn''

Stefan Elvers (links op de foto) is een van de gelukkige caféondernemers die deel mogen nemen aan Fieldlab Cafés in Utrecht. "Nou ja, het is helaas maar voor vier dagen, dus van korte duur." De eigenaar van Ubica is wel blij om weer wat te kunnen doen: "Het is gewoon pra ...

Interview Longread
Mens, Bedrijf & Visie: Peter Hein van Mulligen (CBS)

In de rubriek Mens, Bedrijf & Visie portretteert de redactie van De CaféKrant vooraanstaande personen in en rondom de horecabranche. De coronacrisis dendert als een donderwolk door de sector. In deze rubriek zetten we de mens, de visie en het bedrijf centraal. In deze aflevering een ge ...

Drinks
Talkshow voor foodies: De Nederlandse “Sherry Show”

Geïnspireerd op de bekende dagelijkse talkshows, start de door Europa gefinancierde campagne voor beschermde oorsprongsbenaming Sherry wijnen op de Nederlandse markt met een exclusieve “Sherry Show”. Deze dynamische kick-off wordt live uitgezonden vanuit de Balie in Amsterdam op ...

Interview Longread
Deze café-eigenaar verkoopt nu tapasboxen, bierpakketten en chocolade

Roy Spekhorst is eigenaar van Pelle’s in Deurningen, een dorp dat ligt onder de rook van Hengelo. Spekhorst houdt de moed erin tijdens deze coronacrisis en heeft allerlei initiatieven ontplooid om de boel draaiende te houden: “E-commerce wordt voor ons nu steeds belangrijker; wie had dat ...

Corona
Fieldlab Cafés van start

Het Fieldlab evenement voor de horeca is vandaag van start gegaan in Utrecht. Vijf cafés in de Domstad doen mee aan het proefevenement, waarbij TNO kijkt of en hoe de gasten en het personeel zich houden aan de maatregelen en afspraken. Het proefevenement duurt tot en met aanstaande zaterdag ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: