Clubs & Nightlife bedrijven pleiten voor heropening per 1 augustus

1 juli 2020 | Thijs Jacobs

De versoepelingen die vanaf vandaag ingaan, bieden voor veel sectoren weer enige ruimte om te ondernemen, maar voor de Clubs & Nightlife bedrijven is er nog steeds geen perspectief; zij moeten tot tenminste 1 september de deuren gesloten houden. Dit is niet langer uit te leggen. In Den Haag wordt daarom vandaag om 12 uur door een kleine afvaardiging van ondernemers en vertegenwoordigers van het ‘Nachtbelang’ op een ludieke manier een manifest en protocol aangeboden aan de Tweede Kamer namens alle Clubs & Nightlife bedrijven in Nederland.

Om deze actie te versterken, zetten alle clubs en discotheken vandaag om 12:00 de deuren open en laten zij een muzieknummer horen. Met deze noodkreet willen Club & Nightlife-exploitanten aandacht vragen voor de impact van het coronavirus op hun sector en een heropening per 1 augustus 2020. Veel ondernemers staan op dit moment namelijk voor zeer moeilijke keuzes als het gaat om ontslagen of bedrijfsbeëindiging.

Vervroegde heropening per 1 augustus

Clubs, discotheken en (kleine) feestcafés in Nederland hebben zwaar te lijden onder de coronacrisis. Voor veel sectoren zijn er per 1 juli versoepelingen aangekondigd, maar voor de uitgaansscène blijft dit voorlopig uit. Clubs & Nightlife bedrijven zijn gedwongen gesloten tot ten minste 1 september. Dit is desastreus voor de bezoekers, medewerkers en ondernemers in deze sector. Op dit moment zijn er geen inkomsten en de hoge vaste lasten lopen gewoon door. Overheidssteun is niet afdoende om deze bedrijven door de coronacrisis heen te helpen. De lobby voor de sector wordt op dit moment gevoerd onder de noemer ‘Nachtbelang, save the rhythm of the night’ , bestaande uit Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en Horecabrains. Samen vertegenwoordigen zij alle Clubs & Nightlife in Nederland en pleiten zij voor een vervroegde heropening van de uitgaansscène per 1 augustus.

Heropeningsprotocol voor verantwoord en veilig uitgaan

Clubs & Nightlife bedrijven vervullen een zeer belangrijke rol voor de doelgroep; de jeugd tussen de 16 en 24 jaar, en voorzien in de behoefte aan sociale contacten, vriendschap, liefde en een gevoel van verbondenheid. Een behoefte die door de coronacrisis juist groter is dan ooit. Bovendien bieden Clubs & Nightlife bedrijven een alternatief voor grootschalige huisfeesten. Waar clubs een veilige omgeving bieden aan de gasten en een hoge veiligheidsstandaard na streven, vinden deze huisfeesten plaats zonder enige vorm van toezicht of aanwezigheid van kundig ingrijpen wanneer het mis dreigt te gaan. Om een verantwoorde heropening per 1 augustus mogelijk te maken, dienen de Clubs & Nightlife bedrijven vandaag een protocol in bij het kabinet, waarmee een veilige heropening gerealiseerd kan worden. Net als in de luchtvaartbranche, zal de sector het risico op besmetting beperken door onder andere te zorgen voor een juiste ventilatie, strikte hygiënemaatregelen en een gezondsheidscheck. Belangrijk om te vermelden is dat Clubs & Nightlife bedrijven gewend zijn te werken met crowdmanagement, een strikt deurbeleid en toezicht op gasten; daarom weten zij bij uitstek hoe ze op een verantwoorde manier hun deuren weer kunnen openen.

Oproep aan kabinet: vervroeg de heropening

Indien een vervroegde heropening uitblijft, zullen veel bedrijven omvallen, medewerkers hun banen verliezen en staan ontspannen en veilige ontmoetingsplekken voor bezoekers op het spel. Daarom roept het ‘Nachtbelang’ het kabinet op Clubs & Nightlife per 1 augustus te heropenen onder de voorwaarden zoals gesteld in het protocol. Inmiddels is er ook een petitie gestart, waar zowel ondernemers als gasten hun stem kunnen laten horen. Als een vervroegde heropening niet mogelijk blijkt te zijn, dan is het zaak dat financiële hulpmiddelen snel beschikbaar komen om de uitgaanssector overeind te houden. Naast faillissementen bestaat er namelijk ook een risico dat deze bedrijven in verkeerde handen vallen. In het kader van het voorkomen van ondermijning is overheidssteun – in de vorm van perspectief én financiële middelen - van evident belang. 

Blijf je graag op de hoogte?

Iedere week het actuele en relevante cafénieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wet- en regelgeving KHN
KHN: Alcoholklok hotels wederom toppunt van symboolpolitiek

KHN heeft vol onbegrip kennis genomen van het kabinetsbesluit om vanaf vrijdagavond 23 oktober een alcoholklok voor hotels in te voeren. Volgens dit besluit mag er vanaf vanavond in hotels na 20:00 uur ook geen alcohol meer worden geschonken of genuttigd in publieke ruimten zoals in het restaurant o ...

Achtergronden Coronacrisis
Horecaondernemers krijgen eenmalig 2500 euro overheidssteun

De horecabedrijven die vanwege de coronacrisis gesloten zijn, kunnen een eenmalige uitkering van gemiddeld 2500 euro tegemoetzien. Het bedrag is afhankelijk van het geleden omzetverlies. Dit meldt de NOS op basis van verklaringen van Haagse ingewijden. De maatregel zal deel uitmaken van het derde st ...

Bier Wijn
Alcoholvrije drank verkopen na 20.00 uur, mag dat?

Er mag na 20.00 uur geen alcohol verkocht worden gedurende de periode van de 'gedeeltelijke lockdown' die door het kabinet is ingesteld. Niet door supermarkten, niet door slijters, maar ook niet door horecazaken die bezorgen. In veel supermarkten zijn de gangpaden waar alcohol staat vanaf 20 ...

Wet- en regelgeving Coronacrisis
Rechter oordeelt: horeca blijft dicht

De horeca blijft voorlopig dicht. Zo oordeelde de rechter vanmiddag in de rechtbank in Den Haag. Een aantal horecaondernemers had een kort geding tegen de Staat aangespannen met als inzet dat de horeca weer de deuren mocht openen. De rechter ging daar niet in mee. Over twee weken volgt de motivering ...

Financieel Ondernemen
3 vragen over loon van horecapersoneel

Werken in de horeca is in vele opzichten niet te vergelijken met een standaard '9-tot-5-baan’. Daarom spelen er ook vragen over de loonbelasting die in andere sectoren niet of minder aan bod komen. Te denken valt aan de volgende vragen: Moet een werkgever fooien van zijn personeel aange ...

Columns
Alles heeft een einde en een worst wel twee

De avondschemering is ingevallen. De sfeer in het café is als een glas bockbier. Verwarmend en rijk, maar tegelijkertijd ook fris en monter. Er ligt niets zwaar op de maag. Hoewel dat makkelijk ook anders zou kunnen, maar dat past niet bij ons team. We zijn types van handen uit de mouwen, bli ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: