U heeft gezocht op : Bier

14 januari 2021 Drinks Corona
2020 was ook voor bierbrouwers een rampjaar

De bierverkoop is in Nederland in 2020 met 14% gedaald ten opzichte van 2019. In de horeca en evenementenbranche was de daling zelfs ruim 58%. Dit is uiteraard het gevolg van de COVID-19-maatregelen. Sinds het (opnieuw) sluiten van de horeca in oktober zien we dat de verkoop van bier daar met 89% is ...

5 januari 2021 Achtergronden Corona
Onderzoek: consumptie horecabezoeker veranderd na eerste lockdown

Horeca in Nederland heeft na de eerste lockdown de weg omhoog vrij snel weten te vinden. Halverwege juli is het omzetniveau zelfs even gestegen tot het niveau van 2019. Dit blijkt uit een jaarlijkse analyse van TAPP, dat consumpties in 4000 zaken in Nederland monitort en analyseert. Opvallend genoeg ...

31 december 2020 Interview Longread
Interview: Café dicht? Dan maar een kringloopwinkel!

‘Tja, je moet toch wat.’ Dat dacht Peter Liesveld, eigenaar van café De Nieuwe Stek in Amsterdam, in ieder geval. Nu de cafés voor de tweede keer langere tijd gesloten zijn vanwege de coronamaatregelen, bedacht hij iets om de zaak toch draaiende te houden en om enigszins ui ...

28 december 2020 Interview Longread
Thijs Jacobs: mijn drie favoriete interviews van 2020

Het was een lastig jaar, to say the least. De caféondernemers lopen op hun achterste benen en op onze redactie probeerden we je dagelijks op de hoogte te houden van de laatste ontwikkelingen, maar hebben we ook getracht positieve verhalen op te tekenen en je tips te geven om - ondanks alles - ...

24 december 2020 Food Corona
Vanwege corona zijn dit de 10 foodtrends voor 2021

Vanwege corona zitten de meeste mensen ook in 2021 meer thuis dan ooit. Dit zorgt ervoor dat de verwachte food trends voor 2021 een hoog corona-proof karakter hebben. We wrijven over onze glazen bol en zetten een aantal food trends voor het nieuwe jaar op een rij. 1. Ontbijt De meeste grote be ...

23 december 2020 Columns Drinks
Column Richard Moerkerk: een blikje meerwaarde

De laatste coronamaatregelen brengen niet echt veranderingen voor de cafés met zich mee. Het afgelopen jaar was dramatisch, maar veel erger dan dat de cafés gesloten zijn kan het toch niet worden. Met de vaccins op komst wordt het tijd om voorzichtig vooruit te gaan kijken. Blik op voo ...

18 december 2020 Wet- en regelgeving
Nieuwe Alcoholwet aangenomen in Eerste Kamer

Op dinsdag 15 december 2020 heeft de Eerste Kamer het voorstel tot de wijziging van de Drank- en Horecawet als hamerstuk afgedaan. Daarmee is de nieuwe naam van de wet, te weten de Alcoholwet, een feit. Maar wat verandert er ook alweer nog meer door deze wijziging? In mei 2019 publiceerden wij al ...

16 december 2020 Economie Drinks
Biermarkt daalt met ruim een kwart

In november is de bierverkoop met 25,8% een stuk lager dan in november vorig jaar. Dit ondanks een lichte stijging in de thuisconsumptie van bier. Die nam met 7,5% toe. De grootste daling zit nog steeds in de horeca. Die nam met 92% af, als gevolg van de COVID-maatregelen. Brouwers in de probleme ...

24 november 2020 Digitaal Ondernemen
Digitaal ondernemen in het café

De horeca is dicht. Dat betekent niet dat er niets gebeurt. Afhalen, bezorgen, pakketten samenstellen, online kookcursussen en bierproeverijn organiseren: De horeca staat verre van stil. Het digitale landschap geeft de horeca op dit moment de tools in handen om omzet te genereren. Nu fysiek conta ...

20 november 2020 Drinks
Bavaria doopt nieuwe brouwinstallatie voor nieuwe 0.0% die smaakt als pils 

Vandaag onthult brouwerij Bavaria, onderdeel van Swinkels Family Brewers, haar nieuwste 0.0% brouwinstallatie voor alcoholvrij en alcoholarm bier. Deze brouwinstallatie, genaamd Fenix, stelt Bavaria in staat om een nieuw alcoholvrij bier te brouwen dat schuimt, ruikt én smaakt als een alcohol ...

19 november 2020 Drinks
Biermarkt krijgt flinke klap in oktober

Ondanks dat de horeca pas halverwege oktober sloot is de bierverkoop in oktober met 26,7% gedaald. De afname in de horeca was 85,2% lager en de thuisconsumptie groeide met 0,7%. De verwachting is dat de cijfers van november nog dramatischer worden omdat de horeca deze gehele maand gesloten is. Di ...

17 november 2020 Columns Drinks
Column Richard Moerkerk: Blik op vooruit

Bier is altijd al divers en multi-inzetbaar geweest. Alleen waren we dat ten tijde van de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw even vergeten. Op een paar uitzonderingen in enkele cafés en speciaalzaken na, was het pils wat de klok sloeg. En zelfs die net genoemde uitzonderingen beschi ...

16 november 2020 Achtergronden Corona
Café gesloten? Dan maar kerstbomen verkopen

Horecaondernemers, en zeer zeker café-eigenaren, zijn creatief in deze uitdagende tijden. Om het hoofd boven water te houden, zijn verschillende ondernemers al enige tijd geleden gestart met het bezorgen of laten afhalen van food en drinks, maar nu de horecasluiting al wat langer duurt en er ...

12 november 2020 Columns Ondernemen
Het nieuwe horecaspel: blurring 3.0

Er was ooit een tijd waar wij als horeca ons groen en geel ergerden aan de retail, die opeens een horecafunctie erbij nam. Winkels die koffie en thee met gebak gingen aanbieden. Of de kapper op de hoek die een wijntje serveerde terwijl de kleurspoeling introk. De retail flirtte met de horeca. Zo ...

5 november 2020 Economie
Brouwerij AB Inbev: geen kwijtschelding meer voor horeca

Bierbrouwer AB Inbev scheldt de huur voor panden van cafés en restaurants niet langer kwijt. Tijdens de eerste lockdown werd de huur voor de maand april nog kwijtgescholden, terwijl uitstel van betaling werd verleend voor mei. De vaste lasten van de horecaondernemers blijven doorlopen, ter ...

2 november 2020
Overname Texelse Bierbrouwerij door Heineken

HEINEKEN Nederland (Heineken) neemt de Texelse Bierbrouwerij over. Hiermee krijgt de succesvolle brouwer van het gelijknamige eiland een stevige impuls om zich op het vasteland verder te ontwikkelen. Dankzij deze acquisitie zal het prijswinnende Skuumkoppe en ook de andere speciaalbieren in nog meer ...

2 november 2020
Creatief: caféondernemer verkoopt biervoorraad in plastic flessen

Caféondernemers in Nederland kunnen hun (speciaal)bier van de tap maar moeilijk kwijt gedurende deze gedeeltelijke lockdown, waarin de horeca gesloten is. De voorraden zijn beperkt houdbaar, dus in sommige gevallen wordt het helaas weggegooid. Er zijn echter ondernemers die op een bijzondere ...

23 oktober 2020 Wet- en regelgeving KHN
KHN: Alcoholklok hotels wederom toppunt van symboolpolitiek

KHN heeft vol onbegrip kennis genomen van het kabinetsbesluit om vanaf vrijdagavond 23 oktober een alcoholklok voor hotels in te voeren. Volgens dit besluit mag er vanaf vanavond in hotels na 20:00 uur ook geen alcohol meer worden geschonken of genuttigd in publieke ruimten zoals in het restaurant o ...

22 oktober 2020
Alcoholvrije drank verkopen na 20.00 uur, mag dat?

Er mag na 20.00 uur geen alcohol verkocht worden gedurende de periode van de 'gedeeltelijke lockdown' die door het kabinet is ingesteld. Niet door supermarkten, niet door slijters, maar ook niet door horecazaken die bezorgen. In veel supermarkten zijn de gangpaden waar alcohol staat vanaf 20 ...

20 oktober 2020 Columns
Alles heeft een einde en een worst wel twee

De avondschemering is ingevallen. De sfeer in het café is als een glas bockbier. Verwarmend en rijk, maar tegelijkertijd ook fris en monter. Er ligt niets zwaar op de maag. Hoewel dat makkelijk ook anders zou kunnen, maar dat past niet bij ons team. We zijn types van handen uit de mouwen, bli ...

15 oktober 2020
Reclamecode voor alcoholvrij en –arm bier ingevoerd

Vandaag is de Reclamecode voor Alcoholvrij en -Arm Bier (RvAAB) in werking getreden. In de code is o.a. vastgelegd dat reclame voor alcoholvrij en -arm bier niet gericht mag worden op jongeren onder de 18 jaar en dat reclame voor alcoholarm bier niet gericht mag worden op zwangere vrouwen en op acti ...

7 oktober 2020 Interview Longread
Henk en Chrissie Westbroek: ''Jammer dat onze brouwer niet zo coulant is''

Na 25 jaar vindt Henk Westbroek, de oprichter van het ooit zo iconische rockcafé Stairway to Heaven, aan de Mariaplaats in Utrecht, het wel genoeg. Hij draagt het stokje over aan dochter Chrissie, die er samen met haar partner Dani een hotspot in de stijl van New Orleans van gaat maken. Henk: ...

6 oktober 2020 Interview Longread
Een diephartig gesprek met de Venlose horecaondernemer John Keulartz

Op audiëntie bij John Keulartz (links op de foto), de bekendste horecaondernemer van Venlo en omstreken. Het woord audiëntie ligt niet ver van de werkelijkheid, want niet alleen ontvangt Keulartz zelden de schrijvende pers, bij binnenkomst waan je je direct in een museum. Overal vind je hi ...

3 oktober 2020 Branded Content
Lindeboom viert 150 jaar leven in de brouwerij

Lindeboom Bierbrouwerij viert dit jaar 150 jaar leven in de brouwerij. Anderhalve eeuw beweging met continue groei en ontwikkeling van smakelijke bieren. Lindeboom is een volledig zelfstandig en autonoom Limburgs familiebedrijf, in de vijfde generatie. De laatste tien jaar focust Lindeboom op het br ...

25 september 2020 Drinks
Consument kiest voor bewustere drinks sinds de lockdown

Met dank aan de crisis waarin we ons nog steeds begeven, maken consumenten steeds bewustere keuzes. Maar hoe uiten de consumententrends van nu zich eigenlijk? Het is niet gek te concluderen dat de afgelopen periode en de situatie waarin we ons bevinden diepe sporen hebben achtergelaten. Niet alleen ...

24 september 2020 Columns
Column: Het kanten randje van gastvrijheid

“Ah! Ge zijt nen nieuwe zeker, van hier verderop?” zei de man met een vrolijk gezicht tegen me. Ik stond me te vergapen aan de enorme hoeveelheid soorten bier, dat had ik nog nooit gezien. Allemaal verschillende flesjes, met kleurrijke etiketten. De ene nog mooier dan de andere. Het had ...

22 september 2020
Sfeerhoreca gaat over in The Party Group

In januari dit jaar werd de droom van Olivier van Hoey Smith werkelijkheid: na een jarenlange samenwerking met zakenpartner Chiel Jongejan ging Van Hoey Smith zijn eigen weg onder de naam The Party Group. De ondernemer nam de helft van Sfeerhoreca over en werd zo de trotse eigenaar van De Vrienden L ...

14 september 2020
Tess Posthumus en Timo Janse openen cocktailbar Dutch Courage

In coronatijd een bar beginnen? Wereldwijd bekroonde bartenders Tess Posthumus en Timo Janse doen het. Waar coronamaatregelen de verbouwing flink vertraagden, opent cocktailbar Dutch Courage vanaf 14 september officieel de deuren. De cocktailbar op de Amsterdamse Zeedijk 12 is een ode aan jenever en ...

10 september 2020 Ondernemen Nice 'n Easy
Zo maak je de perfecte borrelplank voor het café

Convenience bestaat in vele vormen, zelfs op het gebied van het borrelmoment. In het café wordt vrijwel uitsluitend met convenience gewerkt, want het bier stroomt kant-en-klaar uit de tap, de wijn zit drinkklaar in de fles en het flesje fris hoeft alleen nog maar ontdaan te worden van de kroo ...

1 september 2020 Nice 'n Easy
Wat is convenience eigenlijk?

In vrijwel iedere professionele keuken worden convenience- oftewel gemaksproducten gebruikt. Wanneer we zoeken naar een sluitende definitie van ‘convenience food’, dan komen we er verschillende tegen, waaronder: ‘voedingsmiddelen met een hogere bewerkingsgraad, die de gebruiker toe ...

31 augustus 2020
Makro en Warsteiner werken samen aan totaaloplossing voor horeca

Makro Nederland en Warsteiner Benelux trappen vandaag een samenwerking af en starten met het leveren van een totaaloplossing voor de horeca. Vanuit de gezamenlijke doelen zijn Warsteiner en Makro op het gebied van bier elkaars preferred partner. Met een gezamenlijk ambitie om ondernemers in de ho ...

31 augustus 2020
Zo leer je hoe je bier en spijs combineert

Op 6 oktober verzorgt biersommelier en Certified Cicerone® Ivo Thijssen, in samenwerking met Horeca Management Academy, de masterclass high-end bier&food pairing. Ivo: "Ik ga de deelnemers alles vertellen over smaken en het combineren van bier en spijs. Het wordt duidelijk geen inspirat ...

28 augustus 2020
Twentsche Foodhal presenteert eigen bier met spetterend optreden

Op donderdag 3 september gaat de Twentsche Foodhal proosten met hun gasten op hun eigen bier 'Twentsche Streken'. Het bier is al een tijdje geland in de Twentsche Foodhal, alleen door corona is het evenement destijds geannuleerd. Nu tijd voor een herkansing, met live-muziek van Ten Times A M ...

20 augustus 2020
Super Lyan klaar voor heropening met nieuwe barmanager

Cocktailbar Super Lyan, begin dit jaar door Belvedere uitgeroepen tot Beste Hotelbar van Amsterdam, is klaar voor de heropening op 26 augustus onder leiding van hun nieuwe barmanager én met een nieuw menu. Nieuwe barmanager Lewis Thomson is benoemd tot nieuwe barmanager van cocktailbar ...

17 augustus 2020
Bar Kartel - little kitchen: de nieuwste hotspot van Amsterdam

Geïnspireerd door de foodtrucks op festivals met gerechten uit verschillende culturen – oftewel foodkartels - en het buitengevoel, haalt de nieuwste hotspot van Amsterdam de outdoor experience naar binnen. Met een keuken die streetfood gerechten van over de hele wereld serveert is er dan ...

17 augustus 2020 Columns
Column Richard Moerkerk: Bier als de vrouw van mijn dromen

Bier is als de vrouw van mijn dromen. Elegant, maar ze kan tegelijkertijd ook pittig uit de hoek komen. Ze is verleidelijk, met klasse en haar stijl. Het ene moment is ze ongecompliceerd, op het andere moment is ze een fantastische partner bij een diepgaand gesprek. Ze brengt mensen bij elkaar en ...

29 juli 2020
Opmerkelijk: aantal bierbrouwerijen in Nederland gestegen

Het aantal bierbrouwerijen in Nederland is opnieuw gestegen. Dit jaar kwamen er tot nu toe netto 13 brouwerijen bij. Opmerkelijke statistieken in deze tijd van corona. Volgens Bierista.nl is het hoogtepunt van de bierrevolutie bereikt. Vanaf nu zal het aantal bierbrouwerijen dalen, zo voorziet Alain ...

20 juli 2020 Columns
Column Richard Moerkerk: Lager hoger op de ladder

De titel van deze column heeft wel wat weg van het grapje over de twee rechters die naast elkaar zitten; is de linker dan ook een rechter? Natuurlijk gaat het hier niet over rechters, maar over bier. Of specifieker, ondergisting. Een brouwer maakt wort. Wort is een zoete siroop waarvan de suikers ...

7 juli 2020 Longread
Koffiekennis: alles over koffievarianten

Specialty coffee is in de afgelopen jaren steeds populairder geworden in Nederland. In de horeca is koffie essentieel, net als in B&B en dan zeker bij het ontbijt. Omdat specialty coffees steeds gangbaarder zijn, is het verstandig om eens in deze donkerbruine materie te duiken. Want wat is speci ...

16 juni 2020 Columns
Column Richard Moerkerk: Vaderdag

Vandaag heb ik bij hotel restaurant Merlet in Schoorl filmpjes opgenomen. In de filmpjes vertel ik over een viertal bieren die de Wagyu burger van chefkok Mattijs Kaptein begeleiden. Elk bier geeft een andere dimensie aan de pairing. Bij de combinatie met een weizenbier wordt de vleessmaak van de bu ...

4 juni 2020 Interview Longread Corona
Utrechtse horecaondernemers: "De run op de horeca blijft uit"

We zijn nu drie dagen onderweg sinds de 'heropening' van de horeca. Tijd om horecaondernemers te bezoeken en te vragen naar de ervaringen met het ondernemen met coronabeperkingen en de verwachting voor de toekomst. In Utrecht bezochten we daarom verschillende horecaondernemers en voelden vooral het ...

1 juni 2020 Corona
Liveblog 2: Yessss! Wij gaan weer open!!

Niet alleen in Utrecht hoorde je een zucht van verlichting. Maar ook in en op andere plaatsen in Nederland slaakte de horeca een vreugdekreet(je). We mogen weer. We zijn er klaar voor en nu maar hopen dat de gasten komen. Want ook onder horecaondernemers is er de zorg of gasten niet eerst even de ka ...

1 juni 2020 Corona
Liveblog 1: Yesss!! Wij gaan weer open!!

Liveblog. Wij hebben er zin! Wij zijn er klaar voor! Dat is wat Utrechtse horecaondernemers ons vanochtend vol enthousiasme vertelden. De redactie van Lunchroom, De RestaurantKrant en de CaféKrant is vandaag in het land en doet verslag van de eerste dag dat de horeca na maanden weer open mag. Ti ...

27 mei 2020
Swinkels Family Brewers komt versneld met Swinckels’ 0.0%

Swinkels Family Brewers komt versneld met Swinckels’ 0.0%, een nieuw alcoholvrij bier, en brengt deze exclusief naar de horeca. Swinckels’ Superior 0.0% Beer is een uitgesproken, fris en verfijnd alcoholvrij bier. De brouwer voegt hiermee nog een alcoholvrij bier toe aan haar uitgebreide ...

20 mei 2020
Swinkels Family Brewers geeft 'rondje voor jouw zaak'

Swinkels Family Brewers komt met ‘Rondje voor jouw zaak’: een online platform waar consumenten een vat bier kunnen winnen voor hun favoriete horecazaak. De consument koopt een van de deelnemende bieren in de supermarkt of horeca, scant deze met zijn mobiele telefoon, selecteert zijn favo ...

18 mei 2020 Columns
Column Richard Moerkerk: Hoezo bierTJE?

Voor een item over bier op een website werd ik gevraagd naar wat -volgens mij- het meest onderschatte bier is. Toen het stuk gepubliceerd werd stond er boven: “We vroegen bier-sommeliers naar het meest onderschatte biertje”. BierTJE?! Over onderschatten gesproken… Door bier te ver ...

14 mei 2020
Dit is het beste bier van Nederland

Tijdens een live stream op facebook is de Mitra Award het Beste Bier van Nederland 2020 bekend gemaakt. Als overall winnaar van de zesde editie van de Dutch Beer Challenge is Stadsbrouwerij Eindhoven de gelukkige met hun bier ‘150 Watt’. Dit bier won de gouden medaille in de categorie &l ...

8 mei 2020 Corona
Hemelse Kroeglucht in een flesje!

1 juni weer naar de kroeg! Dat klinkt goed! Maar ze zeggen niet voor niets ‘een goede voorbereiding is het halve werk’, en dus moet je je op je eerste bezoek aan de kroeg wél even goed voorbereiden. Dat biertje kun je natuurlijk ook thuis drinken, maar er zijn een paar dingen die ...

30 april 2020
Hertog Jan doneert alle opbrengsten nieuw bier aan horeca

Hertog Jan lanceert een nieuw speciaalbier om horecaondernemers te steunen in deze moeilijke tijden. Vanaf vandaag kunnen consumenten het nieuwe speciaalbier Grand Prestige Genootschap aanschaffen via de Hertog Jan online brouwerijwinkel. De Arcense brouwer doneert alle verkoopopbrengsten aan 24 ...

20 april 2020 Corona
Nederlands grappigste barman gaat op quarantaine-kroegentocht

Nu de de horeca gesloten is wilde cabaretier en barkeeper Arjan Kleton iets ondernemen om de horeca een hart onder de riem te steken. Op vrijdag 13 maart trad hij nog op en vervolgens gingen ook alle theaters defintief dicht en werd zijn theatertour ook uitgesteld. Zijn voorstelling 'Met de f ...

20 april 2020 Columns
Column Richard Moerkerk: Brouwerijen en bierbedrijven

Zonder smering loopt alles naar de tering. Bier smeert niet alleen de keel, maar het is ook een sociaal en economisch smeermiddel. Bier brengt mensen samen, althans… dat deed het. Horecadeuren zitten dicht, er is daar niets meer te smeren. Dat doet niet alleen pijn in de horeca, maar de horec ...

15 april 2020
Bierverkoop 36 procent gedaald

De maatregelen rondom COVID-19 hebben geleid tot een daling van de bierverkoop van 36 procent. Deze daling is gemeten vanaf 15 maart, toen de sluiting van de horeca inging in Nederland. Sommige kleinere brouwers hebben momenteel zelfs te maken met een daling van de bierverkoop van meer dan 90 procen ...

8 april 2020
81 winnende bieren na zesde Dutch Beer Challenge

Op woensdag 11 maart 2020 vond in Rotterdam de zesde editie van de ‘Dutch Beer Challenge’ plaats. 91 Nederlandse brouwerijen hebben gezamenlijk 400 bieren ingestuurd om deel te nemen aan deze Nederlandse bierwedstrijd. Vanwege de corona-crisis vond de prijsuitreiking dit jaar plaats via ...

2 april 2020
Brouwer luidt de noodklok: “Tachtig procent van mijn omzet valt weg”

Niet alleen de horeca, ook leveranciers zien de omzetten drastisch dalen. Rob van den Meijdenberg, oprichter en eigenaar van KraftBier uit Tilburg wordt op zijn creativiteit gewezen om te overleven. “Ruim tachtig procent van mijn omzet komt uit de horeca en evenementen.” Midden in een ...

1 april 2020 Corona
Bierbrouwer doneert handgels aan ziekenhuizen

Om de gezondheidszorg te ondersteunen doneert Bierbrouwerij AB InBev vandaag 5.000 flessen handgels aan ziekenhuizen en zorginstellingen in Nederland. De handgels zijn gemaakt van de rest-alcohol die de brouwer overhoudt na het brouwen van alcoholvrij bier. De donatie is de eerste van een reeks dona ...

17 maart 2020 Achtergronden Corona
Tips voor caféondernemers: zo ga je de coronacrisis te lijf [liveblog]

Alle drink- en eetgelegenheden in Nederland zijn vanwege de coronacrisis gesloten. Een zware periode voor de de horecaondernemers en -medewerkers. Door het hele land onstaan in deze donkere dagen prachtige initiatieven om de branche overeind te houden. 'We are in this together'. In dit l ...

16 maart 2020 Achtergronden Corona
Nederlandse Brouwers: We stellen ons flexibel op richting horeca

Het zijn roerige tijden in ons land. Er gebeurt iets wat we niet eerder hebben meegemaakt en het raakt ons allemaal. Ouderen, werkenden, onze kinderen, de scholen en de horeca. De Nederlandse brouwerijen hebben al heel snel de nodige maatregelen genomen om hun werknemers veilig te houden en hun v ...

16 maart 2020 Columns
Column Richard Moerkerk: Creëer een gelegenheid

Grote bierbrouwerijen zetten in marketingcampagnes hun bier nog wel eens neer als een ultiem product voor stoere mannen. Maar, is bier een mannendrank? Ik vind van niet. Net zo min als dat kriekbieren ‘typisch vrouwenbier’ zouden zijn. Ik heb het u al eens eerder verteld; de smaken in bi ...

10 maart 2020 Events
Was trinken Sie?

Een heerlijk Duits biertje in een bierpul, samen met je vrienden prosten in een Duitse bar of tijdens het Oktoberfeest. Sinds 1994 wordt op 23 april de dag van het Duitse bier gevierd. Maar wat vieren we tijdens deze dag eigenlijk? En hoe kun je deze feestdag toepassen in jou horecaonderneming? 5 ...

5 maart 2020
ToetToet wordt TringTring

Cafés en restaurants in de Reguliersdwarsstraat worden van maart tot en met mei bevoorraad door koelbakfietsen. Het gaat om een proef die de gemeente Amsterdam doet met onder meer TringTring en Easy-Dish. Hiermee wilt gemeente kijken of deze vorm van bevoorrading structureel mogelijk is, ook ...

28 februari 2020
Alcoholvrij: Deze bieren zijn (on)geschikt

Alcoholvrij bier is verankerd in het Nederlandse horecalandschap. De vereniging van Nederlandse Brouwers publiceerde eind februari dat de consumptie van alcoholvrij bier in de horeca in 2019 met ruim 24 procent is gestegen ten opzichte van het jaar daarvoor. Internationaal biersommelier Richard Moer ...

28 februari 2020
“Bier moet passen bij het gerecht”

Aan de rand van het bruisende centrum van Eindhoven vind je Stadsbrouwerij Eindhoven en café 100 Watt, dat niet alleen een café is, maar ook een plek waar je kunt genieten van een diner of lunch. “Dat denken veel mensen inderdaad, dat we alleen een café zijn, maar je kunt ...

28 februari 2020 Achtergronden
Alcoholvrij bier en speciaalbier voor tiende jaar op rij in de lift

De consumptie van speciaalbier en alcoholvrij bier laat voor het tiende jaar op rij groei zien. Pils blijft veruit de grootste biercategorie en is net zoals de totale markt stabiel ten opzichte van 2018. Consumenten variëren tegenwoordig veel meer in hun bierkeuze. Speciaalbier is in vele smake ...

21 februari 2020 Video
Op reportage: Eetcafé De Poort

Net buiten het centrum van Utrecht staat het gezellige eetcafé De Poort. Iedereen die in Utrecht woont kent dit café en komen er ook regelmatig. De Poort zorgt voor een uniek huiskamergevoel waar je kan uitrusten, bijkletsen en lekker eten en drinken. "Onze naam komt doordat ...

21 februari 2020
Vier brouwerijen sluiten zich aan bij Nederlandse Brouwers

Brouwerij Two Chefs Brewing, Kompaan Dutch Craft Beer Company, Brouwerij Noordt en Brouwerij Duvel Moortgat Nederland zijn per februari 2020 lid bij Nederlandse Brouwers. Hiermee telt de vereniging Nederlandse Brouwers voortaan veertien leden, die samen ruim 95 procent van de bierproductie in Nederl ...

17 februari 2020 Columns
Column Richard Moerkerk: Vader Jacob ...

Het mooie aan bier is dat het verweven zit in veel van ons dagelijks leven. Bijvoorbeeld in (straat)namen, kinderliedjes of uitdrukkingen in de Nederlandse taal. Metten zijn ochtendgebeden van monniken. Het woord stamt af van het Latijnse matutinus, dat ‘ochtend’ betekend. De metten z ...

12 februari 2020
Maritiem museum gooit het roer om met eigen horeca

Het Maritiem Museum Rotterdam opent een gloednieuw café op zaterdag 22 februari. Vanaf dat moment baat het museum zijn horeca zelf uit om de bezoekerservaring nog beter te maken, nadat eind vorig jaar ook de museumwinkel in eigen beheer is genomen. Het café draagt de naam ‘Het La ...

12 februari 2020 Events
Heineken terug als hoofdsponsor van SAIL

Heineken verbindt zich als hoofdsponsor aan de jubileumeditie van SAIL, van 12 tot en met 16 augustus voor de 10e keer in Amsterdam. De brouwer was in 1975 al betrokken bij de start van SAIL, toen vanwege het 700-jarig bestaan van Amsterdam. Als Nederlands icoon met de wortels in Amsterdam wil Heine ...

29 januari 2020
De laatste hoop voor 'Joop'!

Craft brouwerij Jopen roept Jopies op zich te melden. "Vlinder! Maan! Wolfie! Komen jullie eten?" De namen die we onze kinderen geven, zijn de afgelopen jaren flink veranderd. Met als gevolg dat het slecht gaat met de naam Joop in Nederland. Jopenbier luidt de noodklok en is een campagne g ...

27 januari 2020
Luxor Theater Rotterdam kiest voor nieuwe partner Bierbrouwerij AB InBev

Luxor Theater Rotterdam kiest voor Bierbrouwerij AB InBev als nieuwe bierpartner. De brouwer gaat tenminste de komende vijf jaar zowel het oude als het nieuwe Luxor Theater van bier voorzien. Bud komt op alle locaties als hoofdmerk op tap. Daarnaast zetten de partners in op een breed aanbod alcoholv ...

22 januari 2020 Internationaal
Deus Ex Machina brengt uniek retail- en restaurantconcept naar Nederland

Deus Ex Machina is meer dan alleen een merk. Het brengt een lifestyle voor alle riders, bikers, creatieven, foodfanaten en artistiekelingen tot leven. Met hun recent geopende ‘tempel’ genaamd The Wat of Why aan de Amsterdamse Herengracht start ook in de lage landen de jacht naar plezier. ...

22 januari 2020
Stadshaven Brouwerij Rotterdam opent eind 2020

Stedelijke herontwikkeling in Merwe-Vierhavens (M4H Rotterdam) maakt de komst van Stadshaven Brouwerij Rotterdam met restaurant mogelijk. De brouwerij wordt gerealiseerd in een voormalige havenloods aan de Merwehaven. De horeca op locatie wordt geëxploiteerd door de Bierfabriek. Gemeente Rot ...

22 januari 2020
Horecaconcern IQ Creative stapt over op Bud

IQ Creative, een van de belangrijkste spelers in de Amsterdamse horeca, maakt vandaag bekend te kiezen voor Bierbrouwerij AB InBev. Het bedrijf van Bert van der Leden en ’s werelds grootste brouwer zijn al sinds de introductie van Bud in Nederland in gesprek. De samenwerking wordt vandaag door ...

19 januari 2020 Columns
Column Richard Moerkerk: Meer 0.0 van de tap

De gedachte aan een grapefruitsalade met bladspinazie, geroosterde pijnboompitjes en een steak tartaar maakt het me bijzonder lastig om deze column te typen. Helemaal nu ik ook nog aan een begeleidend witbier van Lowlander denk, het water loopt me in de mond! Het bier is gebrouwen met sinaasappel- e ...

17 januari 2020
Amber Ott is de beste biertapper van Nederland

Biertappen is echt een vak en vraagt om vakmanschap. Dat was vandaag duidelijk te zien tijdens de finale van het Nederlands Kampioenschap Biertappen op Horecava 2020. Van alle barmannen en barvrouwen die de afgelopen maanden meededen aan de regionale voorrondes, stonden er vandaag 47 deelnemers in d ...

9 januari 2020
Mark Hanssen nieuwe Horecadirecteur Bierbrouwerij AB InBev

Mark Hanssen (44) start per 1 januari 2020 als nieuwe Horecadirecteur van Bierbrouwerij AB InBev. Hij volgt Pieter Anciaux op, die horeca- en operationsdirecteur wordt voor België en Luxemburg. Mark Hanssen werkt sinds 2000 bij Bierbrouwerij bij de brouwer en vervulde sindsdien diverse sales- e ...

6 januari 2020 Interview Longread
Plantaardig eten en lekker bier: bij Oproer Brouwerij vind je het

Een gezellige plek waar je milieubewust kunt eten onder het genot van een biertje. Dat is Oproer Brouwerij in Utrecht. Toen de twee bierbrouwers Mark Strooker en Bart-Jan Hoeijmakers de handen ineensloegen, ontstond er een unieke plek waar bier en plantaardig eten samenkomen. De naam Oproer staat ...

2 januari 2020 Interview Longread
Perron 22 Enschede: ''Horeca is hard werken, je moet er liefde voor hebben''

Van lunchen tot dineren en van vergaderen tot bruiloften. Perron 22 biedt voor iedereen een plek. Nelleke Staal, horecaondernemer en bedrijfsleider van het restaurant, heeft de pensioengerechtigde leeftijd bereikt en werkt nu dus op vrijwillige basis, het hoeft niet meer: ‘’Ik kan niet t ...

30 december 2019 Drinks
Vir-Gin tijdens Week van het Alcoholvrije drankje

Een lekker biertje tijdens de kerstborrel, een goede fles wijn bij het kerstdiner en een glas champagne om op het nieuwe jaar te proosten. In december stelt menig Nederlander z’n lever aardig op de proef. Om het jaar nu écht gezond en guilt-free in te wijden, organiseert Metropole Caf&e ...

30 december 2019 Achtergronden
Top 10 meest gelezen artikelen in 2019

Het is weer zover. Het lijstje waarvan je wist dat het zou komen is er! Deze tien artikelen werden in 2019 het meest gelezen door de bezoekers van de website van De CaféKrant. De ultieme uitsmijter van het jaar. Hierbij wensen we je een fijne jaarwisseling toe. 1. Mag een café lachg ...

30 december 2019 Interview Longread
Interview: op bezoek bij het iconische Café Hoppe in Amsterdam

Aan de Spui van Amsterdam bevindt zich een van de bekendste cafés in Nederland, café Hoppe. Het café is razend populair door het goede bier en de bitterballen die geserveerd worden, de gezelligheid, de mix van mensen en de sfeer die het café met zich meebrengt. Voordat ...

23 december 2019 Interview Longread
Interview: "Risico’s nemen met themafeesten leidt tot succes"

Een droom die uitkomt. John Bergman zet de familietraditie voort en begint in 1999 zijn eigen café in de binnenstad van Gorinchem, Café ’t Uyltje. Deze runt hij samen met zijn dochter Esther (37). “Een café voor jong en oud”, aldus Esther Bergman. “Ik ...

20 december 2019 Interview Longread
Op bezoek bij het Sportstad Café in Heerenveen: "Doe mij maar echt contact"

Abe Lenstra is een van de bekendste en beste Nederlandse voetballers aller tijden en is - niet geheel onbelangrijk voor de context van deze inleiding - een Fries. Hij maakte 700 doelpunten in 730 wedstrijden en het bekende voetbalstadion van Sportclub Heerenveen is naar hem vernoemd. We trotseerden ...

18 december 2019 Interview Longread
Café de Twee Wezen: ondernemen zonder ondernemersachtergrond

Op 1 januari 2001 nam Erwin Rotteveel (50) Café de Twee Wezen in Sassenheim over. Toen hij het café overnam had hij nog geen ondernemersachtergrond. Nadat hij zijn havo-diploma had gehaald, ging hij meteen aan het werk. Op school kan je bepaalde dingen die in een café gebeure ...

17 december 2019 Events
21 december: Vier het leven…Vier de winter

Op 21 december, de eerste dag van de winter, organiseert Berne Abdijbier de thema-avond Vier het leven…Vier de winter! Het Proeflokaal van Berne Abdijbier bij de Abdij van Berne te Heeswijk-Dinther is normaal alleen overdag geopend maar deze avondopenstelling wordt gevierd in een gezellige wa ...

16 december 2019
Bar 1672 is de nieuwe aanwinst van Martini Hotel Group

Op 12/12 is om 16.72 uur (oftewel 17.12 uur) in Groningen een nieuw restaurant, wine- en cocktailbar geopend: Bar 1672. De bijzondere horecagelegenheid in het karakteristieke pand aan het Gedempte Zuiderdiep op nummer 15 is de recente aanwinst van Martini Hotel Group. Over Bar 1672 Bar 1672 is ...

16 december 2019 Columns
Column Richard Moerkerk: aandacht maakt bier nog lekkerder

Wie houdt er nou niet van? Tijdens je horecabezoek naar mensen kijken? Op het terras, in de bediening en achter de bar voltrekken zich volledige theatershows waar je als professional ook zo van kan genieten. Zo zat ik laatst aan de hoek van een bar in Amsterdam te kijken naar de barman en werd ik ...

12 december 2019
Nieuwe Rotterdamse hotspot Williams Canteen biedt gast all day concept

Sinds vorige week heeft het Witte de With kwartier in Rotterdam er met Williams Canteen een uitstekende publiekstrekker bij. Dit all day concept van Kim Riekwel, Jamil Sancha en zijn vrouw Stefanie - bekend van Supermercado - biedt niet alleen een uitstekende dinerkaart met culinaire hoogstandjes en ...

12 december 2019 Achtergronden
Koninklijke Grolsch stimuleert verantwoord alcoholgebruik

?Koninklijke Grolsch gaat al haar klanten met een focus op sport- en studentenverenigingen én evenementen helpen om een gezonder alcoholbeleid te voeren. Barvrijwilligers kunnen sinds deze maand via de Enschedese brouwer een face-to-face Instructie Verantwoord Alcohol schenken (IVA) training ...

2 december 2019
Bierfans halen abdijbier persoonlijk op

Zondag 1 december 2019 was de introductie en ophaaldag van de éérste Vatgerijpte Speciale Editie. Dit vatgerijpte nieuwe bier werd natuurlijk op de Abdij van Berne geïntroduceerd. Eeuwen geleden rijpte het bier van de abdij ook altijd op eikenhouten vaten. Het werd door de bierbe ...

2 december 2019
Scheldebrouwerij pakt weer goud

Bij de prestigieuze Brussels Beer Challenge heeft de blonde Strandgaper van Scheldebrouwerij voor de tweede keer dit jaar hoge ogen gegooid. Na in augustus al als ‘Belgian Country Winner’ uit de bus te komen bij de World Beer Awards in Londen staat hun ‘Golden Ale’ voor de tw ...

29 november 2019
Bierspecialist Richard Moerkerk: Award winner en nieuwe columnist

De Alkmaarse Richard Moerkerk van Proeflokaal De Boom is de allereerste Bierspecialist in de horeca. Hij ontving in theater Amsterdam de Entree Award. Daarnaast is Richard de nieuw, vaste columnist van De Cafékrant. Richard zal maandelijks met zijn inhoudelijke columns de caféonderneme ...

28 november 2019 Achtergronden
Actie met Grolsch levert recordopbrengst van € 127.525 op voor Stichting KiKa

De jaarlijkse actie Geniet & Geef, de beste brouwers voor het goede doel, kent in 2019 een recordopbrengst van maar liefst €127.525. De opbrengst, die in zijn geheel ten goede komt aan Stichting KiKa (Kinderen Kankervrij), wordt aangewend voor vernieuwend onderzoek en andere activiteiten op ...

25 november 2019
Entree Awards voor de dertiende keer uitgereikt

Gisteravond zijn in Theater Amsterdam de Entree Awards uitgereikt. De dertien horeca-vakprijzen gingen onder meer naar de Best Bartender (Andrei Talapanescu), Best Hotel Design (Supernova in Rotterdam) en Best Restaurant Concept (Graphite in Amsterdam). De oprichters van horecagroep De Drie Wijzen u ...

21 november 2019
Sijf wint Café Top 100 2019

Het Rotterdamse Café Sijf is verkozen tot winnaar van de Café Top 100. De karakteristieke verborgen parel midden in het centrum van Rotterdam wist de vak- én hoofdjury van Misset Horeca te overtuigen met een onovertroffen indruk. De vakjury was niet alleen te spreken over de mod ...

14 november 2019 Achtergronden
Man valt eigenaar café aan vanwege sluitingstijd

Nadat de eigenaar van een café op de Grote Markt in Bergen op Zoom besloot dat hij de deur ging sluiten, kwamen er nog een aantal personen het café binnen. Zij waren het hier niet mee eens en een 46-jarige man uit Tholen besluit daarom de eigenaar aan te vallen. De man is later aangeho ...

8 november 2019
Van Duijnen Groep neemt Horecatechniek Nederland over

Van Duijnen Groep, onder andere eigenaar van Van Duijnen Horeca Service (VDHS) te Almere, (marktleider in Nederland op het gebied van drank-technische installaties en tapautomatisering voor de horeca), neemt per 1 november 2019 het Amsterdamse Horecatechniek Nederland over. De overname komt voort ui ...

7 november 2019
Nederlands Bockbier uniek in de wereld

Zodra de bladeren aan de bomen beginnen te kleuren, hunkert de Nederlandse bierliefhebber naar een zacht en verwarmend Bockbier. Met zo’n heerlijk roodbruin gekleurd biertje met karamelachtige aroma’s doorstaat de Nederlander al jaren elke herfststorm. En daarin is ons land uniek, zo con ...

1 november 2019 Onderwijs
BBB Maastricht en horeca-opleiding BierTalent slaan handen in elkaar

Op de eerste dag van BBB Maastricht hebben BBB en BierTalent officieel hun samenwerking bekrachtigd. Met BierTalent lanceert StiBON een nieuwe opleiding, speciaal gericht op de horeca. Na een succesvolle start in Amsterdam, Haarlem en Breda biedt BierTalent samen met de BBB Academy de bieropleidi ...

28 oktober 2019 Economie
AB InBev weet minder bier te verkopen

De grootste bierbrouwer ter wereld, Anheuser-Busch InBev, heeft in het derde kwartaal minder bier weten te verkopen. Met name in de Verenigde Staten en China zijn bierverkopen verminder ten opzichte van een jaar geleden. In de VS zijn koolzuurhoudende alcoholdrankjes met een fruitsmaak in opkomst. D ...

Laad meer resultaten

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: