Waarom whiskyliefhebbers in je café Sherry (opnieuw) moeten proberen

Auteur: Redactie
Drinks 8 juni 2022
Waarom whiskyliefhebbers in je café Sherry (opnieuw) moeten proberen

Wanneer Sherry ter sprake komt bij whiskyliefhebbers is de eerste associatie vaak te zoet, te droog, te zacht. Ofwel: geen fan. Deze mening wordt echter gevormd na enkel één of twee keer Sherry écht geproefd te hebben. In realiteit heeft Sherry namelijk ontzettend veel kwaliteiten en kenmerken die whiskydrinkers buitengewoon kunnen aanspreken. Whisky wordt vaak op oude Sherry vaten gerijpt, dus je kunt stellen zonder Sherry geen whisky, aldus de overkoepelende organisatie van wijnboeren, wijngaarden en wijnmakers in het wijngebied D.O. Sherry Wijnen en Azijnen in Cadiz in Spanje.

Op elkaar ingespeeld

De whisky- en Sherry-industrieën zijn goed op elkaar ingespeeld. Sinds de 19e eeuw werd Sherry naar Engeland vervoerd en de lege vaten werden snel overgenomen door de whisky-industrie. Het rijpen van whisky in met Sherry gevulde vaten voegde veel interessante smaken toe en werd al snel essentieel. Uiteraard wordt whisky ook gerijpt op eiken vaten van Port, Madeira en Sauternes. Sherry gerijpte whisky wordt nog steeds gezien als de meest complexe soort.

Overeenkomsten

De eerste overeenkomsten voor whisky en Sherryliefhebbers is de liefde voor de smaak van (droge) op eikenhout gerijpte drank en hun karakteriserende eigenschappen zoals het brede scala aan stijlen. Zo kan whisky als een fruitige Ierse Whiskey, een Amerikaanse bourbon in jonge en oude varianten of een Peated Islay whisky de behoefte naar diverse smaken beantwoorden. Verrassend genoeg, kan Sherry deze variëteit in stijlen zelfs overtreffen. Er zijn minstens acht soorten Sherry, van een frisse en delicate Manzanilla, tot een droge complexe Oloroso en een stroperig zoete Pedro Ximénez. Het is de kunst om je eigen match te vinden.

Ontdekken

“Om als whiskyliefhebber te beginnen met het ontdekken van je favoriete Sherry, kun je ook denken vanuit jouw lievelingswhisky. Zo zijn de aroma’s in een droge Olorosso evenwel te herkennen in een single malt whisky uit Speyside, Schotland. Houd je meer van een oudere Speyside whisky? Probeer dan eens een Amontillado. Je zult de overeenkomst opmerken in de gepolijste eikenhout en ledersmaak. Gaat je voorkeur meer uit naar wat sobere whisky's zoals een Highland malt uit Campbeltown of Highland? Probeer dan eens een droge, frisse en soepele Fino of Manzanilla. Je zult versteld staan van het gevoel van frisheid, met een licht bittere afdronk”, meldt de groep aan de consumenten die wellicht geïnteresseerd is in Sherry. “Zo is er dus, hoogstwaarschijnlijk, altijd een passende Sherry Wijn voor elke soort whiskydrinker.”

Blijf je graag op de hoogte?

Eén keer per week het actuele en relevante cafénieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Overig nieuws