TivoliVredenburg krijgt pilot voor herbruikbare wijnflessen

Auteur: redactie
Duurzaamheid 7 mei 2024
TivoliVredenburg krijgt pilot voor herbruikbare wijnflessen

Terwijl bierflesjes hergebruiken de normaalste zaak van de wereld is, lijkt het opnieuw gebruiken van wijnflessen nog ver weg. Daar komt nu verandering in op initiatief van Walraven Sax. In samenwerking met bierbrouwerij AB InBev en muziekpodium TivoliVredenburg lanceert de wijndistributeur eind april een nationale pilot voor een circulair flessensysteem.

De wijnindustrie is de grootste verbruiker van glas in Nederland. In de Nederlandse horecasector eindigt maar liefst 90 procent van de glazen flessen als afval. Dit komt neer op ruim 450 miljoen flessen per jaar. Het proces van glasrecycling lijkt duurzaam, maar is behoorlijk inefficiënt. Het omsmelten van glas tot nieuw glas kost enorme hoeveelheden energie. Gelukkig is er een duurzamere optie: het hergebruiken van glazen flessen.

Circulaire wijnflessen

Cantina alla Spina, een Nederlandse start-up, heeft een herbruikbaar systeem ontwikkeld voor wijnflessen die lokaal worden gevuld en na gebruik gewassen. Walraven Sax zag hier de kans om samen een nationaal systeem te ontwikkelen voor een circulaire fles. Want waarom is dit belangrijk? Uit berekeningen blijkt dat er tot 51 procent CO2 bespaard kan worden door bulktransport en het gebruik van herbruikbare flessen. Ook zorgt dit voor 70 procent lager waterverbruik. Het water wordt namelijk alleen gebruikt bij het spoelen. Dit leidt tot aanzienlijk minder waterverbruik dan bij het smelten en opnieuw vormen van glas.

Proeftuin voor innovatieve ideeën

Om het idee in de praktijk te testen, heeft Walraven Sax de handen ineengeslagen met twee partners: horecaleverancier AB InBev en muziekpodium TivoliVredenburg. TivoliVredenburg behoort in Nederland tot de podia die het best presteren op het gebied van duurzaamheid en is dan ook pionier in het omarmen van duurzame initiatieven binnen het horecalandschap. “We willen graag een proeftuin zijn waar onze partners innovatieve ideeën op het gebied van duurzaamheid kunnen testen”, zegt zakelijk directeur Suzanne van Dommelen.

Als de pilot succesvol blijkt, wil Walraven Sax dit systeem de toekomst maken voor de hele wijnindustrie. “Ons ultieme doel is dat alle wijnflessen in Nederland worden hergebruikt”, aldus commercieel directeur Manuela Feijoo Jimeno van Walraven Sax. Partner en horecaleverancier AB InBev neemt het logistieke gedeelte van de pilot op zich. De pilot start eind april en zal drie maanden duren.

Fotografie: Juri Hiensch

Overig nieuws