Stadshaven Brouwerij Rotterdam opent eind 2020

22 januari 2020 | Thijs Jacobs

Stedelijke herontwikkeling in Merwe-Vierhavens (M4H Rotterdam) maakt de komst van Stadshaven Brouwerij Rotterdam met restaurant mogelijk. De brouwerij wordt gerealiseerd in een voormalige havenloods aan de Merwehaven. De horeca op locatie wordt geëxploiteerd door de Bierfabriek.

Gemeente Rotterdam en Havenbedrijf Rotterdam ontwikkelen samen M4H tot innovatief woon-werkgebied. De Stadshaven Brouwerij en de Bierfabriek leveren een belangrijke bijdrage aan de leefbaarheid en sociale dynamiek in dit (haven)gebied. De Stadshaven Brouwerij heeft een start capaciteit van 20.000 HL (2 mln liter bier) per jaar. Hiermee is de brouwerij de grootste van Rotterdam en één van de grotere ambachtelijke brouwerijen van Nederland. De opening staat gepland voor oktober 2020.

Naar Rotterdam

Brouwerij én horeca zijn een initiatief van de Bierfabriek. Bierfabriek is in 2011 gestart als een combinatie van microbrouwerij en restaurant. De Rotterdamse locatie is na Amsterdam, Delft en Almere de vierde vestiging. In iedere vestiging staat een microbrouwerij midden in het restaurant, waar de bovengistende speciaalbieren ambachtelijk worden gebrouwen. Gasten tappen hun eigen bier en eten veelal de ‘signature dish’, het op houtskool gegrilde kippetje.

Bierfabriek directeur Harm van Deuren: “Het is een lang gekoesterde wens om met Bierfabriek naar Rotterdam te komen. Begin 2018 hebben we als eigenaren de wens uitgesproken dat we bij de volgende vestiging graag een grotere brouwerij wilden starten. De huidige drie microbrouwerijen brouwen enkel voor de eigen locaties, maar daar kunnen we geen flessen of fusten afvullen. We wilden kijken of we de dubbelslag konden slaan; we gingen op zoek naar een ruimte voor een grote brouwerij en dan bij voorkeur in Rotterdam. We vonden een prachtige oude fruitloods van 5.000m2 aan de Galileïstraat in Merwe-Vierhavens (M4H). De komende 10 jaar wordt dit hele gebied ontwikkeld tot woon- en werkgebied, daar willen wij graag aan bijdragen”. Als onderdeel van de herontwikkeling van het gebied herstelt het Havenbedrijf het pand uit 1912 in oude glorie.

Nieuwe brouwerij, nieuwe bieren

De hypermoderne brouwerij wordt ‘turn key’ geleverd door Braukon, een vooraanstaande brouwerij-producent uit Zuid-Duitsland. De Stadshaven brouwerij heeft een vergelijkbare capaciteit zoals die van succesvolle craft brouwerijen als  Jopen, ’t IJ en De Molen en kan het bier zowel in fles, fust als blik afvullen. Naast de bestaande Bierfabriek bieren (een Blond bier, Amber en een Porter) wordt het assortiment verder uitgebreid met karakteristieke en tegelijkertijd toegankelijke nieuwe bieren.

Versterking team

Bierfabriek investeert circa 7 miljoen in de Rotterdamse brouwerij en transformeert hiermee van een kleine horecaketen naar een toonaangevende brouwerij met vier eigen horecalocaties. Voor deze stap zocht Bierfabriek naar versterking van het team. Rotterdammer Reinier Schipper, voormalig CEO van United Dutch Breweries (UDB), heeft zich verbonden aan de onderneming. Reinier: “Toen ik hoorde van dit initiatief ging mijn Rotterdamse bierhart sneller kloppen. Ik vind het  fantastisch dat op deze locatie weer een echte Rotterdamse brouwerij komt. Ik ben mijn carrière begonnen in een Rotterdamse brouwerij en de cirkel is nu rond; met veel plezier wil ik me de komende jaren inzetten om hier een succes van te maken.” Meesterbrouwer en Rotterdammer Wesley Aarse gaat het brouwteam leiden. Vanaf zijn afstuderen in 2011 aan de HAS in ’s-Hertogenbosch werkte hij bij diverse craft brouwerijen door heel Nederland.

M4H: part of Rotterdam Makers District

M4H vormt samen met RDM het Rotterdam Makers District; dé plek in de regio voor de innovatieve maakindustrie. Het Makers District leent zich er perfect voor, jonge bedrijven kunnen hier doorgroeien naar grote gevestigde ondernemingen. Grote bedrijven kunnen hier experimenteren met nieuwe producten of processen. Er worden nieuwe technologieën uitgedacht, getest en toegepast. Deze nieuwe technologieën zijn gebaseerd op digitalisering, robotisering, additive manufacturing, en op het toepassen van nieuwe, duurzame energie en materialen. Dit maakt het Makers District tot een proeftuin en etalage van de nieuwe economie. Voor iedereen zichtbaar.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Food trends
De Dessertclub creëert eerste zoete bitterbal van Nederland

Het eerste dessert only pop-up restaurant van Nederland, de Dessertclub, krijgt wegens het grote succes een vervolg. Op 1 oktober opent het restaurant opnieuw haar deuren in Apeldoorn met een compleet nieuw 7-gangen menu. De Dessertclub heeft daarvoor een bijzondere versie van een typisch Nederlands...

Drinks trends
Consument kiest voor bewustere drinks sinds de lockdown

Met dank aan de crisis waarin we ons nog steeds begeven, maken consumenten steeds bewustere keuzes. Maar hoe uiten de consumententrends van nu zich eigenlijk? Het is niet gek te concluderen dat de afgelopen periode en de situatie waarin we ons bevinden diepe sporen hebben achtergelaten. Niet alleen ...

Columns
Column: Het kanten randje van gastvrijheid

“Ah! Ge zijt nen nieuwe zeker, van hier verderop?” zei de man met een vrolijk gezicht tegen me. Ik stond me te vergapen aan de enorme hoeveelheid soorten bier, dat had ik nog nooit gezien. Allemaal verschillende flesjes, met kleurrijke etiketten. De ene nog mooier dan de andere. Het had ...

Nice 'n Easy
Convenience: is het wel gezond?

Convenienceproducten zijn een uitkomst voor de professionele keuken, maar ook in het café. Vooral vanwege de tijdwinst die het gebruik ervan oplevert. Maar er zijn, bij overmatig gebruik van bepaalde soorten convenienceproducten, ook nadelen. Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid en ...

Awards Cocktails
Botanero verkozen tot beste cocktailbar van Nederland

Botanero Rotterdam is door mannenblad Esquire uitgeroepen tot Beste Nieuwe Cocktailbar van 2020. De vakjury van de jaarlijkse cocktailbarverkiezing prijst de Mexicaans-geïnspireerde cocktailbar ‘die laat zien waar de nieuwe Rotterdamse cocktailscene voor staat: cocktails van hoge kwalitei...

Branded Content Nice 'n Easy
Horeca-hotspot op het Eindhovense Strijp-S

Bram van Uden: “Parkeren doe je voor de deur of dichtbij op P De Hoek. Blok 63-S vind je op 5 minuten loopafstand van station Strijp-S, het Klokgebouw of het PSV-stadion. Hier beleef je de energie en open sfeer van het culturele en creatieve hart van Eindhoven. Gewoon lekker eten, gezelligheid...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: