Nieuwe werkgeversorganisatie ijvert voor eigentijdse Horeca CAO

6 september 2017 | Roy Spijker

Nieuwe Horeca Nederland. Dit is de naam van een nieuwe werkgeversorganisatie in de horeca. Het eerste doel: een nieuwe CAO die beter aansluit bij de hedendaagse horeca- en fastservicebranche.

Frans van Rooij zegt namens de nieuwe werkgeversvereniging in oprichting: “87% van het fastservice-personeel kiest bewust voor een tijdelijk dienstverband. Het zijn jonge mensen die tijdens hun studie een centje bijverdienen maar daarna de horeca weer verlaten. De arbeidsvoorwaarden zijn nu vooral afgestemd op de 13% vaste krachten. Dat is in de praktijk onwerkbaar. Voor de ondernemers én voor de jonge medewerkers.”

Dat Nieuwe Horeca Nederland juist nu in het leven wordt geroepen is geen toeval. Dit najaar starten de onderhandelingen voor een nieuwe horeca CAO. De branche heeft het ruim drie jaar moeten stellen zonder een algemeen verbindend verklaarde CAO.  Na druk van werknemers via sociale media, gaat de grootste bestaande werkgeversorganisatie KHN schoorvoetend weer naar de onderhandelingstafel. “Zoals de situatie de afgelopen jaren was, dat zou ik willen belonen met een brevet van onvermogen. Het is onvoorstelbaar hoe de klassieke belangenorganisaties de boel op zijn beloop hebben gelaten. En dit geldt ook voor het beroepsonderwijs,” zegt Van Rooij. Hij stelt dat de gesettelde belangenbehartigers er niet in slagen oplossingen te bieden die recht doen aan de moderne horeca. “Het lijkt wel of men alles wil houden zoals het vroeger in de klassieke horeca was.”

Revolutionaire veranderingen
Nieuwe Horeca Nederland is een initiatief dat voortkomt uit de vakvereniging voor professionele frituurders. Het bestuur van deze vakvereniging vroeg zijn secretariaatskantoor (waarvan Van Rooij de directeur is) om de mogelijkheid van een CAO nieuwe stijl te verkennen. Hierop vooruitlopend wordt nu de nieuwe werkgeversorganisatie in het leven geroepen. Van Rooij: “In de hele fastservicebranche en de rest van de moderne horeca leeft de behoefte aan een eigentijdse CAO. De horeca verandert revolutionair. Denk hierbij aan fastfoodrestaurants, fast casual restaurants, maaltijdbezorgers, wereldrestaurants en andere nieuwe bedrijfsconcepten. Het is de hoogste tijd dat we de arbeidsvoorwaarden aanpassen bij alle veranderingen in de horeca en foodservice.” Nieuwe Horeca Nederland zoekt de komende weken contact met de bonden. Bij potentiële leden zal bovendien input worden gevraagd voor een concept-CAO.

Eigentijds beroepsonderwijs
Hoewel de arbeidsvoorwaarden voorlopig het speerpunt zijn, heeft Nieuwe Horeca Nederland een brede opvatting van zijn taak als eigentijdse werkgeversorganisatie. Dit betekent dat de nieuwe vereniging op termijn ook zijn vleugels zal uitslaan naar andere beleidsterreinen dan alleen arbeidsvoorwaarden. Zo wordt het stimuleren van eigentijds beroepsonderwijs na de definitieve oprichting direct één van de kerntaken. “Net als de CAO richt het vakonderwijs zich helemaal op de klassieke horeca. Een recent onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau toonde weer eens aan dat het middelbaar beroepsonderwijs ver achterblijft bij de actuele arbeidsmarkt,” zegt Van Rooij. “Ook tijdelijke medewerkers moeten vakbekwaam zijn. Dus moet je voor fastservicebedrijven en andere moderne horecabedrijven onderwijs hebben dat goed aansluit op de praktijk. Dat is nu niet het geval. Sterker nog, het aantal horecastudenten loopt terug.” Nieuwe Horeca Nederland gaat zich dus hard maken voor adequate vakopleidingen en een passend aanbod van trainingen. Verder zal de werkgeversorganisatie zijn leden dezelfde voordelen bieden als klassieke belangenbehartigers. Het gaat hierbij om voordelen van leveranciers, dienstverleners, verzekeraars en energiebedrijven, maar ook om collectieve kortingen op onder meer muziek- en beeldrechten.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wet- en regelgeving Corona
Avondklok bij instemming Kamer van kracht; bezorgen mag

Het demissionair kabinet wil de verwachte avondklok in gaan voeren. Dat maakte premier Rutte op de persconferentie van woensdag 20 januari bekend. Donderdag 21 januari debatteert het kabinet over de invoering met de Tweede Kamer. Als de Kamer het besluit steunt, wordt de avondklok ingevoerd. De avon ...

Wet- en regelgeving Interview
Let op: wijzigingen in de wetgeving voor de horeca

Op het kantoor van Catch Legal werken juristen aan allerhande kwesties die betrekking hebben op bestuursrecht en omgevingsrecht. Binnen dit domein vallen veel zaken die voor horecaondernemers van belang zijn, want bijna alles waarbij je te maken krijgt met de overheid, valt hierbinnen. Van verbouwin ...

Financieel Horeca & Belasting
De 3 meest gebruikte ondernemingsvormen in de horeca

In het artikel ‘'Hoe wordt de winst van uw café belast? Leer het hier!’ vertellen wij u alles over de belasting die u betaalt over de winst van uw horecaonderneming. Of u vennootschapsbelasting of inkomstenbelasting moet betalen, is afhankelijk van de rechtsvorm waarmee u uw o ...

Columns Drinks
Column Richard Moerkerk: Daten met een bier

Bij ons, in Proeflokaal De Boom, wordt veel gedate. Normaal gesproken dan, uiteraard. Maar dat we nu gesloten zijn, wil natuurlijk niet zeggen dat er op het moment helemaal niet gedate wordt natuurlijk. Wandelen is helemaal hot en ik denk dat aankomende stelletjes sneller thuis afspreken, waar ze an ...

Economie Corona
2670 nieuwe horecaondernemingen sinds eerste lockdown

Coronacrisis of niet, het aantal horecaondernemingen stijgt. Sinds de eerste lockdown, in maart 2020, zijn er 2670 horecazaken bij gekomen. Hiermee heeft de verwachte kaalslag in de horeca dus niet plaatsgevonden. Cijfers van de Kamer van Koophandel (KvK) maken inzichtelijk dat er nu ruim 74.000 ...

Columns
Column: licht aan het einde van de tunnel…

Het lijkt het nieuwe mantra te zijn van Mark en Hugo, maar volgens mij hebben we nog heel veel bochten te nemen voordat we het licht aan het verre einde kunnen zien. Tot nu toe ga ik nog op de tast door het leven en duurt het heel lang voordat we ‘we zijn er bijna’ mogen zingen. De du ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: