Horeca stemt deel 3; PVV

1 maart 2021 | Thijs Jacobs
Horeca stemt deel 3; PVV

Op 17 maart gaat Nederland naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. In aanloop naar die verkiezingen analyseert de redactie van De CaféKrant wat de grote politieke partijen voor ondernemend Nederland in hun verkiezingsprogramma hebben staan. Het zijn roerige tijden voor horecaondernemers.

Benieuwd naar de andere politieke partijen? Lees hier de andere partijprogramma's

In deze rubriek laten wij aspecten uit het verkiezingsprogramma terugkeren die van toepassing zijn op het ondernemerschap. Alle andere aspecten laten we buiten beschouwing. Kijk voor de volledige verkiezingsprogramma’s op de website van de politieke partij. In de derde aflevering van deze serie; PVV.

Horeca ontbreekt

In het partijprogramma van de PVV, de partij van Geert Wilders, zien we geen specifieke uitlatingen over de horeca. Wel wordt er aandacht geschonken aan belastingen – met name aan een lagere belastingdruk – en een terugtrekking van Nederland uit de EU.

De PVV maakt zich sterk voor zelfstandig ondernemers, werkgevers en werknemers die getroffen werden of worden door de coronacrisis. In het verkiezingsprogramma lezen we het volgende: ‘Zolang de coronacrisis duurt, moeten ondernemers en werknemers financieel worden geholpen. Bij 100% sluiten, 100% vergoeding voor de kosten. Voor wie onverhoopt zijn baan verliest, blijven de WW en ontslagbescherming onaangetast.’

Ondernemen

Het verkiezingsprogramma heeft verder weinig aanknopingspunten met betrekking tot het door ons gekozen hoofdonderwerp ‘ondernemen’ en ‘ondernemers’. Het woord ‘ondernemer’ komt drie keer in de tekst voor, het woord mkb vinden we helemaal niet terug. Hieronder een overzicht met punten uit het programma die relevant (kunnen) zijn.

Relevante aandachtspunten op een rij

Belastingen:

Belastingen verlagen

Btw (op boodschappen) verlagen

Meer uren werken moet lonen

Onderwijs:

Doorlopende leerlijnen van het vmbo naar het mbo en uiteindelijk het hbo

Passend onderwijs moet echt passend worden; elke leerling een plek

Onderwijsveroudering in plaats van onderwijsvernieuwing

Economie:

Verlagen huren

Verlagen energierekening

Werk:

Geen aantasting WW en ontslagvergoeding

Verhogen minimumloon

AOW-leeftijd op 65

Behoud huidig pensioenstelsel

Tegengaan doorgeschoten flexibilisering arbeidsmarkt

Zzp’ers betaalbaar vrijwillig verzekeren arbeidsongeschiktheid en pensioen

Blijf je graag op de hoogte?

Eén keer per week het actuele en relevante cafénieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Interview Longread
Mens, Bedrijf & Visie: Peter Hein van Mulligen (CBS)

In de rubriek Mens, Bedrijf & Visie portretteert de redactie van De CaféKrant vooraanstaande personen in en rondom de horecabranche. De coronacrisis dendert als een donderwolk door de sector. In deze rubriek zetten we de mens, de visie en het bedrijf centraal. In deze aflevering een ge ...

Drinks
Talkshow voor foodies: De Nederlandse “Sherry Show”

Geïnspireerd op de bekende dagelijkse talkshows, start de door Europa gefinancierde campagne voor beschermde oorsprongsbenaming Sherry wijnen op de Nederlandse markt met een exclusieve “Sherry Show”. Deze dynamische kick-off wordt live uitgezonden vanuit de Balie in Amsterdam op ...

Corona
Fieldlab Cafés van start

Het Fieldlab evenement voor de horeca is gisteren van start gegaan in Utrecht. Vijf cafés in de Domstad doen mee aan het proefevenement, waarbij TNO kijkt of en hoe de gasten en het personeel zich houden aan de maatregelen en afspraken. Het proefevenement duurt tot en met aanstaande zaterdag ...

Interview Longread
Deze café-eigenaar verkoopt nu tapasboxen, bierpakketten en chocolade

Roy Spekhorst is eigenaar van Pelle’s in Deurningen, een dorp dat ligt onder de rook van Hengelo. Spekhorst houdt de moed erin tijdens deze coronacrisis en heeft allerlei initiatieven ontplooid om de boel draaiende te houden: “E-commerce wordt voor ons nu steeds belangrijker; wie had dat ...

Columns
Met Pasen de terrassen open werd het duidelijk niet. Joh!

En dan zeggen: “Ze horen alleen wat ze willen horen." Of: ”Als er iets uitlekt, betekent het niet dat het al zo besloten is." Ja, dat weten wij uiteraard inmiddels ook wel! Maar neem dan eens een goed besluit. "Ja, maar we zeggen toch steeds 'als, als, als' erbij? ...

Achtergronden Branded Content
Wise: het platform voor het boeken van een werkplek in de horeca

Vanaf de heropening kunnen horecaondernemers laptopgebruikers in de eigen zaak reguleren en ontvangen met Wise. Via het innovatieve platform bieden horecaondernemers werkplekken aan (thuis)werkers. Zo kunnen werkgevers, werknemers, freelancers en ondernemers geschikte werkplekken vinden, boeken en b ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: