Horeca naar de stembus deel 4; de SP

3 maart 2021 | David Bakker
Horeca naar de stembus deel 4; de SP

Op 17 maart gaat Nederland naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. In aanloop naar die verkiezingen analyseert de redactie van De CaféKrant wat de grote politieke partijen voor ondernemend Nederland in hun verkiezingsprogramma hebben staan. Het zijn roerige tijden voor horecaondernemers.

Benieuwd naar de andere politieke partijen? Lees hier de andere partijprogramma's

In deze rubriek laten wij aspecten uit het verkiezingsprogramma terugkeren die van toepassing zijn op het ondernemerschap: belastingen, arbeidsmarkt, onderwijs en het ondernemerschap. Alle andere aspecten laten we buiten beschouwing. Kijk voor de volledig verkiezingsprogramma’s op de website van de politieke partij. In de vierde aflevering van deze serie; SP.

De Socialistische Partij schrijft in haar verkiezingsprogramma dat het midden- en kleinbedrijf ontzettend belangrijk is voor de Nederlandse economie. De socialisten willen dat grote bedrijven meer belasting gaan betalen en dat jongeren een grote kans maken op de arbeidsmarkt.

Ondernemen

De partij van lijsttrekker Lilian Marijnissen wil hulp voor lokale ondernemers, onder meer door bestedingen voortaan ‘mkb-vriendelijk’ te maken, betere huurbescherming van panden en ondersteuning bij ziekte van werknemers.

Verder wil de SP dat - met een nationale investeringbank - lokale ondernemers makkelijker kunnen lenen en bevordert de partij duurzame vernieuwingen.

De SP wil de baangerelateerde investeringskorting afschaffen.

De Socialistische Partij wil de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek verhogen en daarmee het mkb steunen.

Arbeidsmarkt

Als het aan de SP ligt gaat de AOW-leeftijd terug naar 65 jaar.

De Socialistische Partij wil de lasten op arbeid verlagen voor iedereen tot en met een modaal inkomen.

De SP wil het minimumloon verhogen tot 14 euro per uur.

Voor ZZP’ers wil de partij van Marijnissen de sociale zekerheid verbeteren. Onder andere door recht op pensioen en een collectieve verzekering tegen arbeidsongeschiktheid.

Onderwijs

De SP vindt dat veel kinderen beter leren op een werkplek dan in een klaslokaal. De partij geeft ruimte voor beroepsopleidingen in het mbo die aansluiten op de arbeidsmarkt.

Voor de jongeren die geen startkwalificatie kunnen halen wil de SP arbeidskwalificatie invoeren die duidelijk maakt wat hun vaardigheden zijn.

De partij van Marijnissen vindt dat studenten zonder schulden moeten kunnen studeren. Als het aan de SP ligt krijgen alle studenten voortaan aan studiebeurs.

Belastingen

De SP wil dat grote bedrijven meer belasting gaan betalen. Speciale belastingafspraken met multinationals wil de partij afschaffen.

De Socialistische Partij wil een specifieke ‘digitaks’ invoeren. De partij wil daarmee dat onlinebedrijven en internetplatforms hun bijdrage leveren.

De SP wil exclusieve privileges voor buitenlandse investeerders afschaffen.

Blijf je graag op de hoogte?

Eén keer per week het actuele en relevante cafénieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Interview Longread
Mens, Bedrijf & Visie: Peter Hein van Mulligen (CBS)

In de rubriek Mens, Bedrijf & Visie portretteert de redactie van De CaféKrant vooraanstaande personen in en rondom de horecabranche. De coronacrisis dendert als een donderwolk door de sector. In deze rubriek zetten we de mens, de visie en het bedrijf centraal. In deze aflevering een ge ...

Drinks
Talkshow voor foodies: De Nederlandse “Sherry Show”

Geïnspireerd op de bekende dagelijkse talkshows, start de door Europa gefinancierde campagne voor beschermde oorsprongsbenaming Sherry wijnen op de Nederlandse markt met een exclusieve “Sherry Show”. Deze dynamische kick-off wordt live uitgezonden vanuit de Balie in Amsterdam op ...

Corona
Fieldlab Cafés van start

Het Fieldlab evenement voor de horeca is gisteren van start gegaan in Utrecht. Vijf cafés in de Domstad doen mee aan het proefevenement, waarbij TNO kijkt of en hoe de gasten en het personeel zich houden aan de maatregelen en afspraken. Het proefevenement duurt tot en met aanstaande zaterdag ...

Interview Longread
Deze café-eigenaar verkoopt nu tapasboxen, bierpakketten en chocolade

Roy Spekhorst is eigenaar van Pelle’s in Deurningen, een dorp dat ligt onder de rook van Hengelo. Spekhorst houdt de moed erin tijdens deze coronacrisis en heeft allerlei initiatieven ontplooid om de boel draaiende te houden: “E-commerce wordt voor ons nu steeds belangrijker; wie had dat ...

Columns
Met Pasen de terrassen open werd het duidelijk niet. Joh!

En dan zeggen: “Ze horen alleen wat ze willen horen." Of: ”Als er iets uitlekt, betekent het niet dat het al zo besloten is." Ja, dat weten wij uiteraard inmiddels ook wel! Maar neem dan eens een goed besluit. "Ja, maar we zeggen toch steeds 'als, als, als' erbij? ...

Achtergronden Branded Content
Wise: het platform voor het boeken van een werkplek in de horeca

Vanaf de heropening kunnen horecaondernemers laptopgebruikers in de eigen zaak reguleren en ontvangen met Wise. Via het innovatieve platform bieden horecaondernemers werkplekken aan (thuis)werkers. Zo kunnen werkgevers, werknemers, freelancers en ondernemers geschikte werkplekken vinden, boeken en b ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: