Horeca Alliantie werkt mee aan Field Labs voor cafés 

2 februari 2021 | Redactie

De Horeca Alliantie werkt wél samen met het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat aan experimenten voor de natte horeca via zogenaamde Field Labs. Tijdens deze Field Labs onderzoeken gedragsdeskundigen onder welke voorwaarden en omstandigheden cafés en andere drankverstrekkers op termijn kunnen heropenen. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) trok zich terug uit het experiment.

De Field Labs strekken zich nadrukkelijk niet uit tot restaurants en andere droge horeca. Frans van Rooij van de Horeca Alliantie (samenwerking VCHO, ProFri en NHG) zegt: “Voor restaurants zullen, als de horeca mag heropenen, minimaal dezelfde regels gelden als in de zomer van 2020. Registratie, gezondheidscheck, hygiënemaatregelen, beperkte groepsgrootte en waarborging van de anderhalve meter afstand. Het dragen van mondkapjes is een van de aanvullende voorwaarden. Het OMT heeft hierover al eerder een positief advies uitgebracht aan het kabinet. Ook is hiervoor brede steun in de Tweede Kamer.”

Cafés aparte risicogroep

Van Rooij zegt na gesprekken met het ministerie en met staatssecretaris Mona Keijzer over de Field Labs: “Het OMT bekijkt de natte horeca als een apart segment met een groter risico. Ook de politiek perceptie laat nog te wensen over. Dat is dan ook de reden dat de heropening van cafés tegelijk met restaurants uitgesloten is. KHN kan dit wel willen, maar dat gaat niet gebeuren.” Bij het Field Labs-onderzoek worden gedragingen van consumenten en de houdbaarheid van aanvullende regels, bijvoorbeeld ademtesten bij de ingang, in de praktijk getoetst. Op dit moment wordt bekeken welke mogelijke wettelijke beperkingen er zijn om deze praktijkexperimenten voor de natte horeca te laten starten. “Voor het uitvoeren van Field Labs is het ministerie van EZK afhankelijk van de andere ministeries. Dat geldt dus niet alleen voor de natte horeca, maar ook voor de proeftuinen die voor andere sectoren zijn aangekondigd”, aldus Van Rooij.

Restaurants op één lijn met winkels

Naar verwachting maakt het kabinet deze week bekend dat winkels mogen heropenen voor afhaalbestellingen (click & collect). De Horeca Alliantie ziet dit als een positief signaal. “Het betekent dat het kabinet de winkels wat afhalen betreft gelijkstelt met de horeca. Wij hopen dat dit straks ook andersom het geval zal zijn. Du moment dat de winkels weer mogen heropenen voor functionele aankopen, kunnen ook de restaurants en andere eetgelegenheden hun deuren weer openen voor functioneel eten.” 

Blijf je graag op de hoogte?

Eén keer per week het actuele en relevante cafénieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Interview Longread
Mens, Bedrijf & Visie: Peter Hein van Mulligen (CBS)

In de rubriek Mens, Bedrijf & Visie portretteert de redactie van De CaféKrant vooraanstaande personen in en rondom de horecabranche. De coronacrisis dendert als een donderwolk door de sector. In deze rubriek zetten we de mens, de visie en het bedrijf centraal. In deze aflevering een ge ...

Drinks
Talkshow voor foodies: De Nederlandse “Sherry Show”

Geïnspireerd op de bekende dagelijkse talkshows, start de door Europa gefinancierde campagne voor beschermde oorsprongsbenaming Sherry wijnen op de Nederlandse markt met een exclusieve “Sherry Show”. Deze dynamische kick-off wordt live uitgezonden vanuit de Balie in Amsterdam op ...

Corona
Fieldlab Cafés van start

Het Fieldlab evenement voor de horeca is gisteren van start gegaan in Utrecht. Vijf cafés in de Domstad doen mee aan het proefevenement, waarbij TNO kijkt of en hoe de gasten en het personeel zich houden aan de maatregelen en afspraken. Het proefevenement duurt tot en met aanstaande zaterdag ...

Interview Longread
Deze café-eigenaar verkoopt nu tapasboxen, bierpakketten en chocolade

Roy Spekhorst is eigenaar van Pelle’s in Deurningen, een dorp dat ligt onder de rook van Hengelo. Spekhorst houdt de moed erin tijdens deze coronacrisis en heeft allerlei initiatieven ontplooid om de boel draaiende te houden: “E-commerce wordt voor ons nu steeds belangrijker; wie had dat ...

Columns
Met Pasen de terrassen open werd het duidelijk niet. Joh!

En dan zeggen: “Ze horen alleen wat ze willen horen." Of: ”Als er iets uitlekt, betekent het niet dat het al zo besloten is." Ja, dat weten wij uiteraard inmiddels ook wel! Maar neem dan eens een goed besluit. "Ja, maar we zeggen toch steeds 'als, als, als' erbij? ...

Achtergronden Branded Content
Wise: het platform voor het boeken van een werkplek in de horeca

Vanaf de heropening kunnen horecaondernemers laptopgebruikers in de eigen zaak reguleren en ontvangen met Wise. Via het innovatieve platform bieden horecaondernemers werkplekken aan (thuis)werkers. Zo kunnen werkgevers, werknemers, freelancers en ondernemers geschikte werkplekken vinden, boeken en b ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: