Het horeca coronawoordenboek

8 mei 2020 | Thijs Jacobs

Het coronavirus waart al enige tijd rond in ons land en de genomen maatregelen hebben in economische, maatschappelijke en medische zin hun sporen nagelaten. Gelukkig levert de situatie ons wel iets op: een uitbreiding van ons vocabulaire. Na de kreditecrisis en de klimaatcrisis hebben we nu de coronacrisis, dat ons de volgende tien woorden heeft geleverd die - met enige fantasie - van toepassing zijn op de horeca:

1. Buffetangst

Waar hotelgasten en bezoekers van feesten en partijen voorheen zonder enige schroom in een rij stonden voor het buffet, kan die aanblik menigeen vandaag de dag vervullen met afschuw. Sterker nog: het is niet gewenst en niet toegestaan om zo dicht op elkaar te staan. Heeft het buffet zijn langste tijd gehad en ontstaat er bij de horecagast ‘buffetangst’? We zullen het zien.

2. Break-even-economie

De horeca heeft het zwaar. We mogen straks wel weer open, maar de maatregelen zorgen ervoor dat de omzetten van voor de coronacrisis onmogelijk behaald kunnen worden. We stellen daarom voor de anderhalvemetereconomie om te dopen tot de ‘break-even-economie’.

3. Terrasbingo

Tijdens de coronacrisis is de ‘balkonbingo’ een hype geworden. De balkons van zorgcentra waren goedgevuld tijdens dergelijke evenementen, dus waarom zou je zo’n bingo niet op je terras kunnen organiseren na 1 juni? We bereiden ons voor op de opmars van de terrasbingo!

4. Lockdownkilo’s

Met name de bediening zal straks merken dat de lockdownkilo’s zwaar wegen als er weer gewerkt mag worden. Gelukkig mogen we (als het goed is) straks weer open en worden de lockdownkilo’s er binnen de kortste keren weer afgelopen. Dat iedereen op het terras of in een horecazaak zo ver van elkaar af moet zitten, helpt daarbij natuurlijk wel een handje!

5. Raamzwaaien

Tijdens de coronacrisis werd er veel ‘geraamzwaaid’, omdat fysiek contact niet mogelijk was. De gelukkigen die straks een tafeltje hebben weten te bemachtigen in een kroeg, restaurant of lunchroom kunnen vanaf daar lekker parmantig raamzwaaien naar degenen die geen toegang hebben weten te krijgen. Lekker puh!

6. Quarantie

Je neemt quarantaine en vakantie, trekt de twee woorden samen en krijgt ‘quarantie’. Tijdens de zomerquarantie zitten de Nederlandse hotels, B&B’s, campings en vakantieparken straks mutjevol met mensen die op quarantie zijn. Ze mijden fysiek contact en nabijheid, maar vieren wél lekker vakantie, ehm, quarantie.

7. Kuchscherm

Wat een lelijk woord, we kunnen er niets anders van zeggen. Toch is het kuchscherm één van de ‘essentials’ tijdens de coronacrisis, want het beschermt personeel van winkels (en straks misschien ook horecapersoneel) tegen coronakuchers, alhoewel de meeste mensen vanwege hun hoestschaamte angstvallig zullen proberen een nies, hoest of kuch binnen te houden.

8. Anderhalvemeterpolitie

Kijk maar uit, lieve horecaondernemers. De anderhalvemeterpolizei komt straks je café, hotel of restaurant controleren op naleving van alle regels. Achtung bitte!

9. Voetgroet

Wanneer gasten in je horecazaak elkaar weer zien na al die tijd, doen ze niets liever dan elkaar een knuffel geven. Maar ho, dat mag helemaal niet! De voetgroet is een uitkomst, misschien kun jij alvast oefenen, zodat je al je gasten straks zwierig kunt verwelkomen met je voet. Misschien moet je er dan wel op letten dat je dan geen legerkisten aantrekt, want die zijn bikkelhard.

10. Niesnis

Heb jij al een niesnis of coronacorner in je zaak? Nee? Maak er dan als de wiedeweerga eentje, want waar moeten je gasten anders in hemelsnaam gaan niezen?

 

 

Wekelijks twee keer het meest actuele restaurantnieuws in je mailbox? Schrijf je via deze link in voor de nieuwsbrief!

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Economie
Horeca 22.00 uur dicht, maximaal dertig gasten binnen

De horeca is verplicht om vanaf dinsdag 29 september de deuren om 22.00 uur te sluiten. Vanaf 21.00 uur mag er niemand meer naar binnen. In publieke ruimtes mogen nog maar maximaal 30 mensen samenkomen. In de buitenruimte gaat landelijk een maximum van 40 personen gelden voor bijeenkomsten. Daarbij ...

Economie
"Horeca 22.00 uur dicht, maximale groepsgrootte naar 30"

Tijdens de persconferentie van vanavond zal premier Mark Rutte bekendmaken dat de horeca iedere dag verplicht om 22.00 uur de deuren zal moeten sluiten. In publieke ruimtes mogen nog maar maximaal 30 mensen samenkomen. Dat geldt dus ook in restaurants. Daarbij wordt het personeel niet meegerekend. D...

Nice 'n Easy
Convenience: van café tot 'dark kitchen' en sterrenrestaurant

Of je convenience- of gemaksproducten gebruikt in de keuken is vaak afhankelijk van het type restaurant waarin je werkt en welke volumes je draait. We benaderden verschillende chefs die in uiteenlopende restaurants werken en zij vertellen je meer over hoe zij werken. Peter Postma is chef-kok en m...

Food trends
De Dessertclub creëert eerste zoete bitterbal van Nederland

Het eerste dessert only pop-up restaurant van Nederland, de Dessertclub, krijgt wegens het grote succes een vervolg. Op 1 oktober opent het restaurant opnieuw haar deuren in Apeldoorn met een compleet nieuw 7-gangen menu. De Dessertclub heeft daarvoor een bijzondere versie van een typisch Nederlands...

Drinks trends
Consument kiest voor bewustere drinks sinds de lockdown

Met dank aan de crisis waarin we ons nog steeds begeven, maken consumenten steeds bewustere keuzes. Maar hoe uiten de consumententrends van nu zich eigenlijk? Het is niet gek te concluderen dat de afgelopen periode en de situatie waarin we ons bevinden diepe sporen hebben achtergelaten. Niet alleen ...

Columns
Column: Het kanten randje van gastvrijheid

“Ah! Ge zijt nen nieuwe zeker, van hier verderop?” zei de man met een vrolijk gezicht tegen me. Ik stond me te vergapen aan de enorme hoeveelheid soorten bier, dat had ik nog nooit gezien. Allemaal verschillende flesjes, met kleurrijke etiketten. De ene nog mooier dan de andere. Het had ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: