Goed nieuws: Fieldlab Cafés 14 april van start in Utrecht

31 maart 2021 | Redactie

Horecaondernemers kunnen niet wachten om hun gasten weer te verwelkomen. Daarom wordt er van woensdag 14 tot en met zaterdag 17 april een Fieldlab Cafés georganiseerd in Utrecht. Vijf cafés in de Utrechtse binnenstad doen mee aan het gecontroleerde experiment, waarbij TNO kijkt of en hoe de gasten en het personeel van het café zich houden aan de maatregelen en afspraken. Gasten en medewerkers die mee willen doen aan het Fieldlab Cafés moeten vooraf aan een aantal basisvoorwaarden voldoen. Iedereen moet een negatief coronatestbewijs kunnen overleggen. Voor de gasten geldt bovendien dat ze moeten reserveren om mee te kunnen doen.

Reserveren kan vanaf volgende week woensdag 7 april via de website fieldlabcafes. Burgemeester Sharon Dijksma: "Samen – uiteraard op 1,5 meter – naar een café, het klinkt als iets uit vervlogen tijden. De inzichten die met deze proef in Utrecht worden opgedaan, zijn van belang voor de heropening van cafés in heel Nederland. Dat is een belangrijk lichtpunt voor alle horeca-ondernemers én hun gasten."

Verantwoord openen

TNO zorgt voor gedegen begeleiding van het experiment, die in nauwe samenwerking tussen de Rijksoverheid, Koninklijke Horeca Nederland, Horeca Alliantie, GGD regio Utrecht en de Gemeente Utrecht plaatsvindt. De resultaten van het onderzoek worden door TNO vastgelegd in een rapport. Deze kennis wordt gebruikt om te bekijken of en hoe cafés en kroegen weer veilig en verantwoord open kunnen. Deze praktijktesten zijn ondersteunend aan – en dus geen voorwaarde – voor heropening. De vijf cafés deelnemende cafés zijn Hofman, de Beurs, Ubica, VinVin en ’t Oude Pierement. Alle horecazaken liggen in de Utrechtse Binnenstad. Hier is om praktische redenen voor gekozen. Pieter Honing, voorzitter KHN Utrecht: "De Fieldlab Cafés Utrecht is iets positiefs in deze tijd. We zijn heel blij om een bijdrage te kunnen leveren vanuit onze stad en zo te laten zien hoe onze cafés op een veilige en verantwoorde manier open kunnen. We zijn er meer dan klaar voor!"

Mensen die graag naar het café gaan tijdens het Fieldlab kunnen vanaf volgende week woensdag een afspraak maken via fieldlabcafes.nl. Er kan een tijdsslot van 1,5 uur of 3 uur worden gereserveerd. Vooraf testen op corona is verplicht, dit kan bij de XL teststraat van de GGD regio Utrecht, locatie Jaarbeurs. Jaap Donker, directeur Publieke Gezondheid GGD regio Utrecht: "Wij zijn er voor het beschermen en bevorderen van de publieke gezondheid. Met onze expertise dragen wij graag bij aan het bieden van een veilig en gezond perspectief. Ook ondernemers en hun gezinnen die het nu zo lastig hebben, verdienen daarbij onze aandacht."

Op de foto: Niko Arwanitidis en Stefan Elvers van Ubica, een deelnemend café in Utrecht

Blijf je graag op de hoogte?

Eén keer per week het actuele en relevante cafénieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Interview Longread
Mens, Bedrijf & Visie: Peter Hein van Mulligen (CBS)

In de rubriek Mens, Bedrijf & Visie portretteert de redactie van De CaféKrant vooraanstaande personen in en rondom de horecabranche. De coronacrisis dendert als een donderwolk door de sector. In deze rubriek zetten we de mens, de visie en het bedrijf centraal. In deze aflevering een ge ...

Drinks
Talkshow voor foodies: De Nederlandse “Sherry Show”

Geïnspireerd op de bekende dagelijkse talkshows, start de door Europa gefinancierde campagne voor beschermde oorsprongsbenaming Sherry wijnen op de Nederlandse markt met een exclusieve “Sherry Show”. Deze dynamische kick-off wordt live uitgezonden vanuit de Balie in Amsterdam op ...

Corona
Fieldlab Cafés van start

Het Fieldlab evenement voor de horeca is gisteren van start gegaan in Utrecht. Vijf cafés in de Domstad doen mee aan het proefevenement, waarbij TNO kijkt of en hoe de gasten en het personeel zich houden aan de maatregelen en afspraken. Het proefevenement duurt tot en met aanstaande zaterdag ...

Interview Longread
Deze café-eigenaar verkoopt nu tapasboxen, bierpakketten en chocolade

Roy Spekhorst is eigenaar van Pelle’s in Deurningen, een dorp dat ligt onder de rook van Hengelo. Spekhorst houdt de moed erin tijdens deze coronacrisis en heeft allerlei initiatieven ontplooid om de boel draaiende te houden: “E-commerce wordt voor ons nu steeds belangrijker; wie had dat ...

Columns
Met Pasen de terrassen open werd het duidelijk niet. Joh!

En dan zeggen: “Ze horen alleen wat ze willen horen." Of: ”Als er iets uitlekt, betekent het niet dat het al zo besloten is." Ja, dat weten wij uiteraard inmiddels ook wel! Maar neem dan eens een goed besluit. "Ja, maar we zeggen toch steeds 'als, als, als' erbij? ...

Achtergronden Branded Content
Wise: het platform voor het boeken van een werkplek in de horeca

Vanaf de heropening kunnen horecaondernemers laptopgebruikers in de eigen zaak reguleren en ontvangen met Wise. Via het innovatieve platform bieden horecaondernemers werkplekken aan (thuis)werkers. Zo kunnen werkgevers, werknemers, freelancers en ondernemers geschikte werkplekken vinden, boeken en b ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: