FNV Horeca: afbouw steunmaatregelen leidt tot vertrek vakkrachten uit horecasector

28 oktober 2020 | Redactie

De gisteren verstuurde Kamerbrief over de aanvullingen op het steun- en herstelpakket, alsmede het persmoment van het Kabinet van gisteravond zorgen voor grote onrust in de horecasector. FNV Horeca vindt het onvoorstelbaar dat het Kabinet gisteravond aangeeft dat er nog te weinig resultaten zijn om conclusies uit te trekken qua benodigde ‘draconische’ coronamaatregelen, maar wel tussen neus en lippen laat doorschemeren dat de horeca nog vier weken extra gesloten blijft.

Door hiaten in de steunmaatregelen, zoals de afbouw van de NOW-3 naar 80% van eerst maximaal 90%, zullen horecawerkgevers met oplossingen komen om hun bedrijf draaiende te houden die niet altijd in het voordeel van medewerkers zijn en op termijn juist kostenverhogend werken.

Niet het risico bij de medewerkers neerleggen

Werkgevers zullen zich genoodzaakt voelen om maatregelen te nemen die druk leggen op de arbeidsvoorwaarden van werknemers. FNV Horeca bestuurder Edwin Vlek: “De overheid ziet het in deze steunmaatregelen bijna als iets vanzelfsprekends dat medewerkers ook hun portie moeten bijdragen, bijvoorbeeld door het inleveren van uren, loon of genoegen nemen met geen of een lagere transitievergoeding.”

FNV Horeca verwacht dat vakkrachten, de medewerkers die op dit moment de horeca nog overeind houden, de sector massaal gaan verlaten. Deze tendens is al in gang gezet. Los van de leegte die zij voelen doordat dat zij hun passie en vakmanschap door de sluiting van de horeca niet kwijt kunnen, heeft de onzorgvuldige en onduidelijke communicatie vanuit de overheid over de toekomst van de sector een grote impact op hen.

Max Broers, kok in Zeeland: “De eerste week dat je verplicht thuis zit voelt als een gewone vrije week waarin je je sociale contacten oppakt waar je anders geen tijd voor hebt. En daarna komt het dubbele gevoel: je houdt van je werk en wilt aan de slag maar dat kan niet. Hoe lang gaat dit duren en moet ik over een tijd op zoek naar ander werk? Ik maak me zorgen over de economische gevolgen voor de horeca: wij hier in Zeeland hebben deze zomer nog een redelijke omzet kunnen draaien, maar hebben ook veel moeten inleveren. Ook de collega’s die midden in de stad in een kroeg werken hebben het zwaar. De horeca verdient meer steun!“

De uitstroom van vakkundige medewerkers naar andere sectoren zorgt er voor dat er op korte termijn nieuwe vakkrachten opgeleid moeten worden. Dit kost de overheid én sector veel geld. Edwin Vlek: “We moeten juist deze mensen aan de sector binden en dat gaat met deze nieuwe steunmaatregelen niet lukken. We roepen de overheid op om de steunmaatregelen juist verder aan te vullen en niet af te bouwen. 100% sluiting is 100% vergoeding.”

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Achtergronden
11 jaar geleden in De CaféKrant: Jazzcafé Wakker in Eemnes

De CaféKrant bestaat dit jaar 15 jaar. Om dit 'porseleinen jubileum' kracht bij te zetten, besteden we iedere week aandacht aan een interview of achtergrondverhaal uit de rijke historie van De CaféKrant. Dit keer reizen we terug naar 2010. We bezochten Jazzcafé Wakker ...

Interview Corona
Fieldlab Cafés: ''We kunnen weer doen waar we goed in zijn''

Stefan Elvers (links op de foto) is een van de gelukkige caféondernemers die deel mogen nemen aan Fieldlab Cafés in Utrecht. "Nou ja, het is helaas maar voor vier dagen, dus van korte duur." De eigenaar van Ubica is wel blij om weer wat te kunnen doen: "Het is gewoon pra ...

Interview Longread
Mens, Bedrijf & Visie: Peter Hein van Mulligen (CBS)

In de rubriek Mens, Bedrijf & Visie portretteert de redactie van De CaféKrant vooraanstaande personen in en rondom de horecabranche. De coronacrisis dendert als een donderwolk door de sector. In deze rubriek zetten we de mens, de visie en het bedrijf centraal. In deze aflevering een ge ...

Drinks
Talkshow voor foodies: De Nederlandse “Sherry Show”

Geïnspireerd op de bekende dagelijkse talkshows, start de door Europa gefinancierde campagne voor beschermde oorsprongsbenaming Sherry wijnen op de Nederlandse markt met een exclusieve “Sherry Show”. Deze dynamische kick-off wordt live uitgezonden vanuit de Balie in Amsterdam op ...

Interview Longread
Deze café-eigenaar verkoopt nu tapasboxen, bierpakketten en chocolade

Roy Spekhorst is eigenaar van Pelle’s in Deurningen, een dorp dat ligt onder de rook van Hengelo. Spekhorst houdt de moed erin tijdens deze coronacrisis en heeft allerlei initiatieven ontplooid om de boel draaiende te houden: “E-commerce wordt voor ons nu steeds belangrijker; wie had dat ...

Corona
Fieldlab Cafés van start

Het Fieldlab evenement voor de horeca is vandaag van start gegaan in Utrecht. Vijf cafés in de Domstad doen mee aan het proefevenement, waarbij TNO kijkt of en hoe de gasten en het personeel zich houden aan de maatregelen en afspraken. Het proefevenement duurt tot en met aanstaande zaterdag ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: