FNV: Al 2.000 personen zeggen 'nee' tegen cao-resultaat

17 november 2017 | Roy Spijker

Drie jaar lang is er geen cao in de horeca. Nu ligt er een onderhandelingsresultaat tussen KHN en CNV Vakmensen. Leden van CNV krijgen slechts zes dagen de tijd om aan te geven of zij akkoord gaan met het onderhandelingsresultaat. Het lijkt erop dat alles op stel en sprong geregeld moet worden. Leden van CNV kunnen tot en met zondag 19 november hun stem uitbrengen.

Als de leden van CNV instemmen met het onderhandelingsresultaat is een nieuwe cao voor de horeca een feit. Bij een positieve stemuitkomst van de CNV leden is er voor de komende twee jaar een cao vastgesteld waar alle horecamedewerkers aan vastzitten. Wij vertrouwen erop dat leden van CNV inzien dat het geen goed onderhandelingsresultaat is en verstandig zullen stemmen.

Een cao moet zorgen voor een eerlijke, fijne werkomgeving
Een cao moet bijdragen aan een eerlijke en fijne werkomgeving met fatsoenlijke en redelijke arbeidsvoorwaarden. Ook moet een cao bijdragen aan een positief beeld van de sector, zodat mensen hier graag willen werken en medewerkers ook willen blijven werken in de horeca.
De cao van drie jaar geleden was al niet rooskleurig en met het resultaat dat er nu ligt brengt dat nog meer verslechteringen met zich mee. In onze vorige berichtgeving hebben wij al enkele gevolgen uit het cao-resultaat omschreven, zoals een minimale loonsverhoging van 1% per jaar, geen overurentoeslag en geen feestdagencompensatie. Dit was nog niet alles:

Leerlingenlonen gaan in 2018 omlaag
In de oude cao horeca werden leerlingen ingedeeld in de loonschaal van hun functie en werd het loon van de loonschaal gekoppeld aan een hoger jeugdloonpercentage. In het onderhandelingsresultaat wordt het leerlingenloon losgekoppeld van de loonschalen en worden de jeugdloonpercentages 5 tot 10 procent lager. Leerlingen worden beloond volgens het wettelijk minimum (jeugd)loon. Dit is geen stimulans en investering om jongeren naar een aantrekkelijke branche toe te trekken.

Werkgevers krijgen meer ruimte als het om min- en plusuren gaat
- Minuren worden niet in januari verrekend, maar werkgevers krijgen straks 6 maanden de tijd. Het gevolg is optimale flexibiliteit voor de werkgever. Medewerkers die, vaak buiten hun schuld om, minuren hebben opgebouwd zijn de dupe. Ook duurt het langer voordat minuren geheel vervallen.
- Een werkgever krijgt geen 13 weken, maar 6 maanden de tijd om plusuren te compenseren. Meer ruimte en flexibiliteit voor de werkgever en de medewerker heeft minder kans op uitbetaling van overuren. De overurentoeslag wordt verlaagd van 150% naar 100%.

Seizoens- en invalkrachten zorgen voor meer onzekerheid
- De horeca sector wordt een seizoensbedrijf. In het cao-resultaat worden twee nieuwe vormen van onzeker werk geïntroduceerd. De seizoens- en invalskracht. Beide vormen bieden weinig zekerheid en garantie op vast werk voor medewerkers. De medewerker heeft weinig rechtsbescherming en er ontstaat een grote afhankelijkheid van de medewerker ten opzichte van de werkgever.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Drinks Marketing
Wat doe jij met Wereld Whisky dag?

Op vrijdag 27 maart vieren wij met z’n allen ‘Wereld Whisky Dag’. De dag waarop wij onze tulpvormige glazen uit de kast halen, halfvol schenken om vervolgens te proosten met elkaar. Overal op de wereld vinden er evenementen plaats, ook in Nederland dus. Dit evenement kun je zelf or...

Amsterdam Opening
Coffeecompany opent nieuw filiaal aan Bos en Lommerplein

Coffeecompany opent in mei zijn deuren aan het Amsterdamse Bos en Lommerplein. Het is de eerste nieuwe huurder sinds het plein in handen is van Propertize. De koffieketen betrekt het pand van 133 vierkante meter aan de rechterkant van de trap die vanaf de Bos en Lommerweg naar het plein toe leidt. ...

Video
Op reportage: Eetcafé De Poort

Net buiten het centrum van Utrecht staat het gezellige eetcafé De Poort. Iedereen die in Utrecht woont kent dit café en komen er ook regelmatig. De Poort zorgt voor een uniek huiskamergevoel waar je kan uitrusten, bijkletsen en lekker eten en drinken. "Onze naam komt doordat ...

Bier Brouwerijen
Vier brouwerijen sluiten zich aan bij Nederlandse Brouwers

Brouwerij Two Chefs Brewing, Kompaan Dutch Craft Beer Company, Brouwerij Noordt en Brouwerij Duvel Moortgat Nederland zijn per februari 2020 lid bij Nederlandse Brouwers. Hiermee telt de vereniging Nederlandse Brouwers voortaan veertien leden, die samen ruim 95 procent van de bierproductie in Nederl...

PUZO bar opent haar deuren in Amsterdam

PUZO maakt uitsluitend gebruik van duurzame producten van hoogstaande kwaliteit. Geen junkfood, maar fusion recepten bereid met natuurlijke ingrediënten. Zo puur mogelijk, zonder onnodige extra’s. Goed voor jou en de wereld om je heen. PUZO’s zijn driehoekige rijstpakketjes met daa...

Columns Bier
Column Richard Moerkerk: Vader Jacob ...

Het mooie aan bier is dat het verweven zit in veel van ons dagelijks leven. Bijvoorbeeld in (straat)namen, kinderliedjes of uitdrukkingen in de Nederlandse taal. Metten zijn ochtendgebeden van monniken. Het woord stamt af van het Latijnse matutinus, dat ‘ochtend’ betekend. De metten z...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: