Een groter terras op een warme dag? Soms mag het!

12 december 2019 | Tanne van Wissen

De herfst is inmiddels in volle gang, de winter is in zicht en zelfs de jaarwisseling laat niet lang meer op zich wachten. De zomer lijkt alweer lang geleden. Dat betekent niet dat we niet kunnen terugblikken. Graag zelfs! De afgelopen zomer kende de warmste dagen ooit gemeten. Ook de terrassen profiteerden van dit warme weer en zaten geregeld vol. In sommige plaatsen mochten horecaexploitanten hun terrassen op de warmste dagen groter maken dan op basis van de vergunning mag. Dit dankzij een bijzonder en vaak onbekend stuk beleid: het Tropisch Weer Scenario.

Wat is het?

Het Tropisch Weer Scenario is een scenario waarin wordt bepaald dat het handhaven van voorschriften van terrasvergunningen een lagere prioriteit krijgt. Gemeenten brengen deze prioritering aan als  temperaturen dusdanig hoog zijn dat van de horecaexploitant niet verwacht kan worden dat hij zijn gasten binnen houdt en, zeker in de steden, van mensen niet verwacht kan worden dat ze binnen blijven.

Het is lastig om de regelgeving uniform uiteen te zetten, omdat regels omtrent het Tropisch Weer Scenario van gemeente tot gemeente flink kunnen verschillen. Sommige gemeenten hanteren geen Tropisch Weer Scenario, terwijl bij andere gemeenten de temperatuur minder hoog hoeft te zijn voordat het scenario ingaat. Wat in de ene gemeente mag, betekent dus niet automatisch dat het in jouw gemeente ook mag.

Wanneer geldt het?

Omdat de regels dus kunnen verschillen is het handig navraag te doen bij je eigen gemeente. Om je een idee te geven licht ik een paar gemeenten uit. In de gemeente Utrecht is er bijvoorbeeld voor gekozen dat het Tropisch Weer Scenario alleen kan ingaan tussen 1 mei en 30 september, terwijl in het centrum van Amsterdam geen bepaalde periode in het jaar wordt aangehouden. Het Tropisch Weer Scenario zou daar in theorie ook in december kunnen worden toegepast, als het warm genoeg is uiteraard.

Ook de temperatuurdrempel die gemeenten hanteren verschilt. Hoewel het KNMI spreekt van een tropische dag wanneer het kwik de 30° Celsius bereikt, kan het Tropisch Weer Scenario al eerder in stelling worden gebracht. In Amsterdam geldt het namelijk al vanaf 28° Celsius. In Groningen wordt het scenario in principe al van kracht op dagen waarvoor een weersvoorspelling van 27° Celsius of hoger is afgegeven, maar daar geldt wel de aanvullende voorwaarde dat de horeca-inspecteurs eerst groen licht moeten geven. Soms wordt op de website van de gemeente aangegeven wat de temperatuurverwachtingen zijn en of het Tropisch Weer Scenario van toepassing is. Handig!

Wat mag er dan?

Ook verschilt het per gemeente flink wat er tijdens het Tropische Weer Scenario nu wel of niet extra mag. Voor het idee; een paar voorbeelden. Zo is een veelvoorkomende regel dat terrassen langer mogen openblijven. Terrassen in Amersfoort, waar het Tropische Weer Scenario al vanaf 25° Celsius geldt, mogen tot 02.00 uur openblijven en in Groningen zelfs tot 03.00 uur.

Een ander voorbeeld is het toestaan van het ‘uitwaaieren’ van het terras. Dit betekent dat extra tafels en stoelen bij het vergunde terras kunnen worden geplaatst. Bij het bieden van deze mogelijkheid zal de gemeente doorgaans wel regels geven die de verkeersveiligheid en de doorgang op de stoep waarborgen. Ook lees je wel dat het uitwaaieren van het terras niet onbeperkt is, of dat het Tropisch Weer Scenario niet tot gevolg heeft dat het terras gesplitst mag worden. Voldoe je niet aan die voorwaarden, dan kan mogelijk alsnog handhavend worden opgetreden.

Ook horecaexploitanten zonder een terras kunnen baat hebben bij het Tropisch Weer Scenario. Als de temperaturen dusdanig stijgen, mag bijvoorbeeld een snackbar zonder terras toch een paar stoelen naast de deur op de stoep zetten. Ook in deze situaties moet het natuurlijk mogelijk blijven voor voetgangers om gebruik te maken van de stoep en moet een verkeersonveilige situatie worden voorkomen.

Op naar de zomer

Voordat je besluit om op een zeer warme dag je terras uit te breiden is het verstandig om regels binnen je gemeente na te gaan. Mocht jouw gemeente geen Tropisch Weer Scenario hebben en lijkt het je wel een goed idee, dan kan deze winter misschien een goed moment zijn om daarover met mede-ondernemers en de gemeente het gesprek aan te gaan. Wellicht kun je dan in de zomer van 2020 wat extra gasten van het mooie weer laten genieten.

Deze bijdrage is geschreven door Tanne van Wissen (zie foto). Zij is werkzaam bij Catch Legal, dat bestaat uit een team van gedreven juristen. Op het gebied van horeca bezit Catch Legal veel expertise en op dit vlak staan ze horecaondernemers dagelijks bij. Meer info: www.catchlegal.nl

Klik hier voor de overige bijdragen van Catch Legal

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Interview Longread
Mens, Bedrijf & Visie: Peter Hein van Mulligen (CBS)

In de rubriek Mens, Bedrijf & Visie portretteert de redactie van De CaféKrant vooraanstaande personen in en rondom de horecabranche. De coronacrisis dendert als een donderwolk door de sector. In deze rubriek zetten we de mens, de visie en het bedrijf centraal. In deze aflevering een ge ...

Drinks
Talkshow voor foodies: De Nederlandse “Sherry Show”

Geïnspireerd op de bekende dagelijkse talkshows, start de door Europa gefinancierde campagne voor beschermde oorsprongsbenaming Sherry wijnen op de Nederlandse markt met een exclusieve “Sherry Show”. Deze dynamische kick-off wordt live uitgezonden vanuit de Balie in Amsterdam op ...

Corona
Fieldlab Cafés van start

Het Fieldlab evenement voor de horeca is gisteren van start gegaan in Utrecht. Vijf cafés in de Domstad doen mee aan het proefevenement, waarbij TNO kijkt of en hoe de gasten en het personeel zich houden aan de maatregelen en afspraken. Het proefevenement duurt tot en met aanstaande zaterdag ...

Interview Longread
Deze café-eigenaar verkoopt nu tapasboxen, bierpakketten en chocolade

Roy Spekhorst is eigenaar van Pelle’s in Deurningen, een dorp dat ligt onder de rook van Hengelo. Spekhorst houdt de moed erin tijdens deze coronacrisis en heeft allerlei initiatieven ontplooid om de boel draaiende te houden: “E-commerce wordt voor ons nu steeds belangrijker; wie had dat ...

Columns
Column: Met Pasen de terrassen open werd het duidelijk niet. Joh!

En dan zeggen: “Ze horen alleen wat ze willen horen." Of: ”Als er iets uitlekt, betekent het niet dat het al zo besloten is." Ja, dat weten wij uiteraard inmiddels ook wel! Maar neem dan eens een goed besluit. "Ja, maar we zeggen toch steeds 'als, als, als' erbij? ...

Achtergronden Branded Content
Wise: het platform voor het boeken van een werkplek in de horeca

Vanaf de heropening kunnen horecaondernemers laptopgebruikers in de eigen zaak reguleren en ontvangen met Wise. Via het innovatieve platform bieden horecaondernemers werkplekken aan (thuis)werkers. Zo kunnen werkgevers, werknemers, freelancers en ondernemers geschikte werkplekken vinden, boeken en b ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: