Een groter terras op een warme dag? Soms mag het!

12 december 2019 | Tanne van Wissen

De herfst is inmiddels in volle gang, de winter is in zicht en zelfs de jaarwisseling laat niet lang meer op zich wachten. De zomer lijkt alweer lang geleden. Dat betekent niet dat we niet kunnen terugblikken. Graag zelfs! De afgelopen zomer kende de warmste dagen ooit gemeten. Ook de terrassen profiteerden van dit warme weer en zaten geregeld vol. In sommige plaatsen mochten horecaexploitanten hun terrassen op de warmste dagen groter maken dan op basis van de vergunning mag. Dit dankzij een bijzonder en vaak onbekend stuk beleid: het Tropisch Weer Scenario.

Wat is het?

Het Tropisch Weer Scenario is een scenario waarin wordt bepaald dat het handhaven van voorschriften van terrasvergunningen een lagere prioriteit krijgt. Gemeenten brengen deze prioritering aan als  temperaturen dusdanig hoog zijn dat van de horecaexploitant niet verwacht kan worden dat hij zijn gasten binnen houdt en, zeker in de steden, van mensen niet verwacht kan worden dat ze binnen blijven.

Het is lastig om de regelgeving uniform uiteen te zetten, omdat regels omtrent het Tropisch Weer Scenario van gemeente tot gemeente flink kunnen verschillen. Sommige gemeenten hanteren geen Tropisch Weer Scenario, terwijl bij andere gemeenten de temperatuur minder hoog hoeft te zijn voordat het scenario ingaat. Wat in de ene gemeente mag, betekent dus niet automatisch dat het in jouw gemeente ook mag.

Wanneer geldt het?

Omdat de regels dus kunnen verschillen is het handig navraag te doen bij je eigen gemeente. Om je een idee te geven licht ik een paar gemeenten uit. In de gemeente Utrecht is er bijvoorbeeld voor gekozen dat het Tropisch Weer Scenario alleen kan ingaan tussen 1 mei en 30 september, terwijl in het centrum van Amsterdam geen bepaalde periode in het jaar wordt aangehouden. Het Tropisch Weer Scenario zou daar in theorie ook in december kunnen worden toegepast, als het warm genoeg is uiteraard.

Ook de temperatuurdrempel die gemeenten hanteren verschilt. Hoewel het KNMI spreekt van een tropische dag wanneer het kwik de 30° Celsius bereikt, kan het Tropisch Weer Scenario al eerder in stelling worden gebracht. In Amsterdam geldt het namelijk al vanaf 28° Celsius. In Groningen wordt het scenario in principe al van kracht op dagen waarvoor een weersvoorspelling van 27° Celsius of hoger is afgegeven, maar daar geldt wel de aanvullende voorwaarde dat de horeca-inspecteurs eerst groen licht moeten geven. Soms wordt op de website van de gemeente aangegeven wat de temperatuurverwachtingen zijn en of het Tropisch Weer Scenario van toepassing is. Handig!

Wat mag er dan?

Ook verschilt het per gemeente flink wat er tijdens het Tropische Weer Scenario nu wel of niet extra mag. Voor het idee; een paar voorbeelden. Zo is een veelvoorkomende regel dat terrassen langer mogen openblijven. Terrassen in Amersfoort, waar het Tropische Weer Scenario al vanaf 25° Celsius geldt, mogen tot 02.00 uur openblijven en in Groningen zelfs tot 03.00 uur.

Een ander voorbeeld is het toestaan van het ‘uitwaaieren’ van het terras. Dit betekent dat extra tafels en stoelen bij het vergunde terras kunnen worden geplaatst. Bij het bieden van deze mogelijkheid zal de gemeente doorgaans wel regels geven die de verkeersveiligheid en de doorgang op de stoep waarborgen. Ook lees je wel dat het uitwaaieren van het terras niet onbeperkt is, of dat het Tropisch Weer Scenario niet tot gevolg heeft dat het terras gesplitst mag worden. Voldoe je niet aan die voorwaarden, dan kan mogelijk alsnog handhavend worden opgetreden.

Ook horecaexploitanten zonder een terras kunnen baat hebben bij het Tropisch Weer Scenario. Als de temperaturen dusdanig stijgen, mag bijvoorbeeld een snackbar zonder terras toch een paar stoelen naast de deur op de stoep zetten. Ook in deze situaties moet het natuurlijk mogelijk blijven voor voetgangers om gebruik te maken van de stoep en moet een verkeersonveilige situatie worden voorkomen.

Op naar de zomer

Voordat je besluit om op een zeer warme dag je terras uit te breiden is het verstandig om regels binnen je gemeente na te gaan. Mocht jouw gemeente geen Tropisch Weer Scenario hebben en lijkt het je wel een goed idee, dan kan deze winter misschien een goed moment zijn om daarover met mede-ondernemers en de gemeente het gesprek aan te gaan. Wellicht kun je dan in de zomer van 2020 wat extra gasten van het mooie weer laten genieten.

Deze bijdrage is geschreven door Tanne van Wissen (zie foto). Zij is werkzaam bij Catch Legal, dat bestaat uit een team van gedreven juristen. Op het gebied van horeca bezit Catch Legal veel expertise en op dit vlak staan ze horecaondernemers dagelijks bij. Meer info: www.catchlegal.nl

Klik hier voor de overige bijdragen van Catch Legal

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wet- en regelgeving Coronacrisis
Overheid schept duidelijkheid over regels horeca per 1 juni

Hugo de Jonge heeft namens het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een brief verzonden naar de voorzitters van de verschillende veiligheidsregio's. In de brief worden aanwijzingen voor de coronamaatregelen gegeven. Ook voor de horeca. Hieruit blijkt bijvoorbeeld ook dat de exploitan...

Achtergronden
Ter overname aangeboden: Restaurant de Waard Heesch

Restaurant De Waard te Heesch is al meer dan 22 jaar een bekende in de regio. Voor de familie is de tijd aangebroken om het pand en de exploitatie aan te bieden. Hans Rombouts: “Het is voor de horeca een bovengemiddelde periode voor een onderneming op één plek." Bedrijfsg...

Personeel Coronacrisis
5.000 horecamedewerkers roepen hulp FNV Horeca in sinds sluiting horeca

Sinds de lockdown van de horeca van 16 maart jl. hebben 5.000 horecamedewerkers zich bij FNV Horeca gemeld met vragen en verzoeken om hulp. De meeste vragen gingen over welke rechten en plichten zij hebben sinds hun werklocatie gesloten is. Daarnaast ziet de vakbond een stijgende vraag naar informat...

Bier
Swinkels Family Brewers komt versneld met Swinckels’ 0.0%

Swinkels Family Brewers komt versneld met Swinckels’ 0.0%, een nieuw alcoholvrij bier, en brengt deze exclusief naar de horeca. Swinckels’ Superior 0.0% Beer is een uitgesproken, fris en verfijnd alcoholvrij bier. De brouwer voegt hiermee nog een alcoholvrij bier toe aan haar uitgebreide...

Coronacrisis
Laat ons jouw horecazaak zien: ben jij al 'coronaproof' ingericht?

Na een verplichte sluiting van 10 weken mag de horeca aanstaande maandag dan eindelijk weer open. Terrasstoelen worden uit het plastic gehaald, tapsystemen worden schoongemaakt en alle reserveringen worden keurig in tabellen opgenomen. De horeca is klaar voor een herstart. Hoewel de mogelijkheden...

Coronacrisis
Realtime countdown tot opening horeca 1 juni, 12 uur

Het aftellen is begonnen! In onderstaande countdown timer zie je exact hoe lang het nog duurt totdat je de deuren van je horecazaak en terras weer mag openen. Heel veel succes! ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: