Dossier : Horeca & Recht

28 mei 2020 Wet- en regelgeving Horeca & Recht
Slecht levensgedrag, definitief oordeel in zicht?

Het openen van een restaurant gaat niet zomaar. Los van alle praktische zaken moeten de nodige vergunningen worden aangevraagd, waaronder in veel gevallen een exploitatievergunning op grond van de (algemene) plaatselijke verordening en een Drank- en Horecawetvergunning. Hierbij stuit men doorgaans o...

22 april 2020 Wet- en regelgeving Horeca & Recht
Open blijven of deuren sluiten bij afwezigheid leidinggevende?

Aan de aanwezigheid van een leidinggevende in een horecabedrijf zijn regels verbonden. Aan de hand van een op de praktijk gebaseerde casus neem ik je mee in de gevolgen bij het niet voldoen aan deze regels (wanneer de horeca straks weer open is). Mike is eigenaar van Café Mike, een klein m...

24 december 2019 Wet- en regelgeving Horeca & Recht
Sluiten die tent!

De burgemeester kan op grond van de Opiumwet panden sluiten als een verboden middel van daaruit wordt verkocht, afgeleverd of verstrekt dan wel daartoe aanwezig is. Wordt een handelshoeveelheid (hard)drugs aangetroffen (of de middelen die nodig zijn om de drugs te vervaardigen) dan kan de burgemeest...

12 december 2019 Wet- en regelgeving Horeca & Recht
Een groter terras op een warme dag? Soms mag het!

De herfst is inmiddels in volle gang, de winter is in zicht en zelfs de jaarwisseling laat niet lang meer op zich wachten. De zomer lijkt alweer lang geleden. Dat betekent niet dat we niet kunnen terugblikken. Graag zelfs! De afgelopen zomer kende de warmste dagen ooit gemeten. Ook de terrassen prof...

22 november 2019 Wet- en regelgeving Horeca & Recht
Viswinkel of horeca, wie begrijpt het nog?

Een harinkje aan de staart of een lekker bakje kibbeling, wie houdt daar nou niet van? Een Hollandse traditie of niet, niet overal is het toegestaan een vettig visje met uitjes en zuur te kopen en direct op te eten. Dat volgt uit een handhavingstraject dat is gestart tegen The Seafood Shop aan de Le...

29 oktober 2019 Wet- en regelgeving Horeca & Recht
Sigaretten op het terras gaan in rook op

De term 'rookvrije generatie' vliegt je tegenwoordig om de oren. Op steeds meer plekken is het verboden om te roken en bovendien wordt de roker steeds meer dwarsgezeten door allerlei maatregelen, zoals het verhogen van de accijnzen op sigaretten. Waar het vroeger heel gewoon was om in de tre...

7 oktober 2019 Wet- en regelgeving Horeca & Recht
Kansspelautomaten in het café; een korte uitleg

Liever reguleren dan verbieden. Dat is in een notendop wat de wetgever al sinds het begin van de twintigste eeuw moet hebben gedacht over kansspelen. Van een kleurrijke en lichtgevende gokkast in het café meer of minder kijkt niemand op, maar dat daarachter een berg aan regelgeving schuilgaat...

17 september 2019 Wet- en regelgeving Horeca & Recht
Geen quotum meer voor specialistische Aziatische koks

Op 16 april 2019 heeft minister Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) bekendgemaakt dat er per 1 oktober 2019 een einde komt aan het quotum dat is opgelegd in de bijzondere regeling voor het verkrijgen van een werkvergunning voor specialistische Aziatische koks. De tijdelijke regeling, die nu ...

27 augustus 2019 Wet- en regelgeving Horeca & Recht
De nachtmerrie van de horeca-exploitant

Gedurende de warme nacht van 8 juli 2017 was het niet alleen de temperatuur die oververhit raakte. Kort na sluitingstijd barstte voor een Rotterdamse club een ernstige vechtpartij los. Deze vechtpartij was zo ernstig, dat het zelfs een dodelijk slachtoffer te betreuren had: een nachtmerrie voor de s...

5 augustus 2019 Wet- en regelgeving Horeca & Recht
Beetje dimmen alstublieft!

Het is hartje zomer en dat betekent dat ook het terrasseizoen in volle gang is. Hopelijk zit je terras lekker vol en is het zo nu en dan erg gezellig. Goed voor de zaken, maar wellicht zijn omwonenden hier minder blij mee. Zij kunnen immers geluidhinder ervaren van jouw gasten. Gericht op het tegeng...

15 juli 2019 Wet- en regelgeving Horeca & Recht
Restaurants proppen zich vol

Niet alleen in Amsterdam, maar ook in bijna alle andere drukke toeristensteden zijn ze niet te missen: proppers. Medewerkers van de horecagelegenheid benaderen voorbijgangers en proberen hen te verleiden om hun zaak binnen te gaan. Een gratis drankje of een 3-gangen deal, de proppers halen alles uit...

25 juni 2019 Wet- en regelgeving Horeca & Recht
Horecaexploitant, gedraag je!

Wie bedrijfsmatig alcohol mag schenken, komt een bepaalde verantwoordelijkheid toe. Althans, dat vindt de wetgever. Als leidinggevende van een kroeg of als slijter moet je in staat zijn om klanten op de naleving van de waarden en normen van de Drank- en Horecawet aan te spreken. Kennelijk is dat nie...

4 juni 2019 Wet- en regelgeving Horeca & Recht
Niet alleen de lakens worden (wit)gewassen in Amsterdams hotel

Als je een exploitatie- of DHW-vergunning aanvraagt, controleert het bestuursorgaan onder andere je ‘integriteit’. Als hij daaraan twijfelt, is er misschien wel een reden om je aanvraag af te wijzen. Voor de zekerheid kan het bestuursorgaan je aanvraag ter controle doorsturen naar het La...

13 mei 2019 Wet- en regelgeving Horeca & Recht
Van Drank- en Horecawet naar Alcoholwet; wat betekent dit voor jou?

Omdat de tijd niet stilstaat en de ontwikkelingen op het gebied van winkel- en horecaconcepten zich blijven opstapelen, is de regering van mening dat vele bepalingen uit de huidige Drank- en Horecawet achterhaald zijn. Dat klopt ook wel: de basis van deze wet stamt uit 1964 en ondanks vele wijziging...

24 april 2019 Wet- en regelgeving Horeca & Recht
Door werkzaamheden schade geleden?

Wegafzettingen en opengebroken straten: de resultaten kunnen gunstig zijn, maar de periode van de werkzaamheden is vervelend. Niemand vindt het leuk een blokje te moeten rijden. Als horecaondernemer heb je er wellicht wel eens last van gehad. Maar waar dit voor je gasten ‘gewoon vervelend&rsqu...

2 april 2019 Wet- en regelgeving Horeca & Recht
Mag je zomaar terrasverwarming plaatsen?

Nu de zon alweer regelmatig is te zien, de strandtenten zijn opgebouwd en het terrasseizoen in veel Nederlandse gemeenten weer van start is gegaan, stromen de terrassen weer vol. Veel mensen vinden het heerlijk om buiten te zitten, maar in het voorjaar koelt het vaak nog snel af en lang niet iedere ...

13 maart 2019 Wet- en regelgeving Horeca & Recht
Detailhandel of horeca; klein verschil, grote gevolgen

Steeds meer gemeenten krijgen te maken met de dunne lijn die in enkele gevallen detailhandel van horeca scheidt. Dat deze lijn dun is, blijkt uit de stijgende hoeveelheid aan zaken die bij de rechter worden voorgelegd waarin specifiek de vraag wordt gesteld: is mijn zaak aan te merken als horeca- of...

Laad meer items

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: