Column Richard Moerkerk: Het rookt in Amsterdam

Auteur: Richard Moerkerk
Column Richard Moerkerk: Het rookt in Amsterdam

We vergeten met z’n allen nogal eens te genieten van alles wat we binnen handbereik hebben. Voor het prachtige landschap gaan we naar Frankrijk, met - in dezelfde adem genoemd - een frisse tegenzin. Want Frankrijk is inderdaad een prachtig land, maar jammer dat er Fransen wonen… Voor lekker eten gaan we naar Italië, dat is daar zo puur en wordt tenminste nog door ‘Nonna’ klaargemaakt. En in Spanje genieten we van de costa’s. Logisch, want Torre del Mar klinkt toch veel sexier dan Domburg?!

Interessant is de vergelijking met fotografie. Je gaat namelijk anders naar de wereld kijken als je regelmatig door de lens van een fotocamera kijkt. Als je een beetje oefent met foto’s maken worden je beelden scherper en het onderwerp komt steeds mooier in beeld. Op dit moment is het gras groener bij de buren. En sterker nog; we zijn heel erg hard bezig om de focus op die buren te blijven leggen. De gemeenteraad van Amsterdam is voornemens om de toeristenbelasting te verdrievoudigen! Het idee is dat daardoor toeristen afgeschrikt worden om de stad te gaan bezoeken en dat daardoor overlast door toeristen af zal nemen. Maar niets is minder waar natuurlijk. De toerist zal zich in de omliggende gemeentes vestigen en vanuit daar het bezoek aan Amsterdam brengen. Neem ze het maar eens kwalijk…

Erik-Jan Ginjaar, de CEO van Postillion Hotels, heeft een manifest geschreven over de uitwerking van de plannen van de Amsterdamse gemeenteraad. In zijn manifest staan twaalf bezwaren tegen de voorgenomen belastingverhoging. Een ervan is dat door de onbetaalbare tarieven de zakelijke gast voor congressen en events zal uitwijken naar andere steden. Terwijl dat nou precies de gast is die je wél in het hotel, restaurant en café wilt hebben.

Jaren geleden, aan het begin van de zogenaamde bierrevolutie, werd er in heel Nederland bijna niets anders dan pils gebrouwen. Het aantal brouwerijen was op twee handen te tellen. Andere smaakjes dan pilsener, een bockbier in het seizoen of een verdwaalde tripel moest geïmporteerd worden. En die import van bierstijlen als India Pale Ale is wat de omslag in ons bierlandschap op gang heeft gebracht. Niet alleen het bier kwam aan wal, ook de interesse in vergeten bierstijlen. De populariteit van I.P.A.’s, farmhouse ales en kettlesours is naar Europa terug gewaaid vanuit Amerika. Nu de Nederlandse brouwmeesters ook dat soort bieren van hoge kwaliteit kunnen brouwen, is de noodzaak om bier te importeren vanuit de USA er niet meer. Daarnaast, en misschien nog wel belangrijker, blijven we historische bierstijlen herontdekken.

Vorige week is er een, in Amsterdam gebrouwen, Grodziskie gepresenteerd. Grodziskie is een van oorsprong Poolse bierstijl, gebrouwen met 100% op eikenhout gerookte tarwe. Dat gerookte schrikt misschien een beetje af. Maar ik kan verzekeren dat dit bier erg verfrissend en doordrinkbaar is. Al helemaal met een bescheiden alcoholpercentage van 3.3%. Het bier is verrassend goed in balans. Natuurlijk wordt er niet alleen in Amsterdam goed bier gebrouwen. In heel Nederland zijn er brouwerijen te vinden die er toe doen. Als het om goed bier gaat kunnen we op vakantie in eigen land. Poesiat & Kater, de Amsterdamse brouwerij die de Grodziskie brouwde, zet ermee wel weer een vergeten bierstijl op de kaart. Misschien is het een idee dat Erik-Jan een glas Grodziskie drinkt met de beleidmakers van Amsterdam, bij de brouwerij natuurlijk. Hij kan dan zijn oplossingen voor de toeristenoverlast aandragen. En tegelijkertijd kunnen de gemeenteraadsleden met eigen ogen zien wat voor moois wij binnen handbereik hebben. Wellicht dat de rook wat optrekt.

Blijf op de hoogte!

Eén keer per week het actuele en relevante cafénieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Overig nieuws