Biermarkt daalt met ruim een kwart

16 december 2020 | redactie

In november is de bierverkoop met 25,8% een stuk lager dan in november vorig jaar. Dit ondanks een lichte stijging in de thuisconsumptie van bier. Die nam met 7,5% toe. De grootste daling zit nog steeds in de horeca. Die nam met 92% af, als gevolg van de COVID-maatregelen.

Brouwers in de problemen

De Vereniging Nederlandse Brouwers maakt zich grote zorgen over de brouwerijen die op dit moment het hoofd maar met moeite boven water kunnen houden. Directeur Lucie Wigboldus: “De klappen bij de brouwers zijn gigantisch. Alle brouwers moeten hun kosten drastisch reduceren om hun voortbestaan te garanderen. Veel brouwerijen zijn voor een groot deel van hun omzet afhankelijk van de horeca. Daar is de situatie helemaal uitzichtloos. Daar maak ik me grote zorgen over”.

Steun aan de horeca

Nu de overheid ook de horecafaciliteiten in hotels heeft gesloten, is de situatie nog nijpender geworden. Steun vanuit de overheid is hard nodig. Het aanvullende pakket voor de vaste lasten is goed, maar helaas ontoereikend. De brouwers doen wat ze kunnen voor hun horecarelaties. Per brouwer verschilt wat ze kunnen doen omdat bij veel brouwers ook het water aan de lippen staat. Ze schelden huren (deels) kwijt in het geval van verhuur door de brouwer, stellen afdrachten uit en halen bierfusten kosteloos retour. Ook zoeken brouwers, samen met banken, naar financiële oplossingen voor de lange termijn. We rekenen erop dat de overheid snel met duidelijke kaders komt voor een post-COVID-19 periode, waarin de horeca weer verantwoord open kan. Dat biedt ons allemaal wat meer perspectief.”

De Vereniging Nederlandse Brouwers hoopt ook dat mensen tijdens de feestdagen de horeca blijven steunen door afhaalmaaltijden te bestellen en hiervan te genieten met een mooi glas bier. Op deze manier genieten we weliswaar op een andere manier maar zorgen we, op een verantwoorde manier, toch voor gezellige en fijne momenten.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Interview Longread
Mens, Bedrijf & Visie: Peter Hein van Mulligen (CBS)

In de rubriek Mens, Bedrijf & Visie portretteert de redactie van De CaféKrant vooraanstaande personen in en rondom de horecabranche. De coronacrisis dendert als een donderwolk door de sector. In deze rubriek zetten we de mens, de visie en het bedrijf centraal. In deze aflevering een ge ...

Drinks
Talkshow voor foodies: De Nederlandse “Sherry Show”

Geïnspireerd op de bekende dagelijkse talkshows, start de door Europa gefinancierde campagne voor beschermde oorsprongsbenaming Sherry wijnen op de Nederlandse markt met een exclusieve “Sherry Show”. Deze dynamische kick-off wordt live uitgezonden vanuit de Balie in Amsterdam op ...

Corona
Fieldlab Cafés van start

Het Fieldlab evenement voor de horeca is gisteren van start gegaan in Utrecht. Vijf cafés in de Domstad doen mee aan het proefevenement, waarbij TNO kijkt of en hoe de gasten en het personeel zich houden aan de maatregelen en afspraken. Het proefevenement duurt tot en met aanstaande zaterdag ...

Interview Longread
Deze café-eigenaar verkoopt nu tapasboxen, bierpakketten en chocolade

Roy Spekhorst is eigenaar van Pelle’s in Deurningen, een dorp dat ligt onder de rook van Hengelo. Spekhorst houdt de moed erin tijdens deze coronacrisis en heeft allerlei initiatieven ontplooid om de boel draaiende te houden: “E-commerce wordt voor ons nu steeds belangrijker; wie had dat ...

Columns
Met Pasen de terrassen open werd het duidelijk niet. Joh!

En dan zeggen: “Ze horen alleen wat ze willen horen." Of: ”Als er iets uitlekt, betekent het niet dat het al zo besloten is." Ja, dat weten wij uiteraard inmiddels ook wel! Maar neem dan eens een goed besluit. "Ja, maar we zeggen toch steeds 'als, als, als' erbij? ...

Achtergronden Branded Content
Wise: het platform voor het boeken van een werkplek in de horeca

Vanaf de heropening kunnen horecaondernemers laptopgebruikers in de eigen zaak reguleren en ontvangen met Wise. Via het innovatieve platform bieden horecaondernemers werkplekken aan (thuis)werkers. Zo kunnen werkgevers, werknemers, freelancers en ondernemers geschikte werkplekken vinden, boeken en b ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: