Beetje dimmen alstublieft!

5 augustus 2019 | Tanne van Wissen

Het is hartje zomer en dat betekent dat ook het terrasseizoen in volle gang is. Hopelijk zit je terras lekker vol en is het zo nu en dan erg gezellig. Goed voor de zaken, maar wellicht zijn omwonenden hier minder blij mee. Zij kunnen immers geluidhinder ervaren van jouw gasten. Gericht op het tegengaan van geluidhinder zijn er daarom geluidregels waar jij je als horecaondernemer aan hebt te houden. Wellicht weet je hier al het een en ander van af, maar ben je ook bekend met het ‘schreeuwverbod’? Het schreeuwverbod heeft nog niet zo heel lang geleden zijn intrede gedaan en kan directe gevolgen hebben voor jouw bedrijfsvoering. In dit artikel zal ik er meer over vertellen. Ik zal ook nog even kort ingaan op  andere relevante geluidregels.

Het ‘schreeuwverbod’

Het bestemmingsplan geeft aan welke gebruiksmogelijkheden er zijn voor een perceel. Deze gebruiksmogelijkheden zijn afgestemd op de omgeving. Het bestemmingsplan kan daarbij ook voorwaarden verbinden aan een bepaald gebruik, waardoor beter met de omgeving rekening wordt gehouden. Het hebben van een terras is een bepaald gebruik en daarom is het goed mogelijk dat in het bestemmingsplan regels aan het hebben van een terras zijn verbonden. Zo is het gebruikelijk dat een terras alleen wordt toegestaan wanneer een geluidwerende terrasafscheiding wordt geplaatst.

Minder gebruikelijk maar wel actueel door een recente uitspraak van de hoogste bestuursrechter is het ‘schreeuwverbod’. Deze uitspraak ging over een bestemmingsplan dat was vastgesteld door de gemeente Beesel (Limburg). Volgens dit bestemmingsplan is op een bepaald perceel een horecabedrijf met een terras toegestaan. Het punt van geschil was of dit gebruik voldoende is afgestemd op de omgeving (het woon- en leefklimaat van omwonenden). ‘Ja’ zei de gemeente Beesel, ‘nee’ zei een aantal omwonenden.

De bestuursrechter stelt de gemeente Beesel in het gelijk. Daarbij kent de bestuursrechter gewicht toe aan een bepaalde voorwaarde in het bestemmingsplan voor het hebben van het terras. Deze voorwaarde houdt in dat de exploitant het personeel instrueert luid schreeuwen van bezoekers te voorkomen en dit actief tegen te gaan. Bijvoorbeeld door bezoekers hierop aan te spreken en bij herhaling van het terras te verwijderen. Zie hier het schreeuwverbod.

Nu is het wel zo dat in lang niet alle bestemmingsplannen een schreeuwverbod is opgenomen. Wanneer dit wel het geval is, dien je er ook naar te handelen. Dat kan bijvoorbeeld door een duidelijke instructie op te stellen voor personeel en gasten. Treed dan ook vooral op wanneer gasten het te bont (dreigen) te maken. Wanneer het schreeuwverbod wordt overtreden, wordt het perceel in strijd met het bestemmingsplan gebruikt en daartegen zal in beginsel handhavend worden opgetreden.

Activiteitenbesluit

De geluidregels uit het Activiteitenbesluit zijn, naast eventuele bestemmingsplanregels, altijd van toepassing. In artikel 2.17 van deze regeling is een tabel te vinden met de maximale toelaatbare geluidsniveaus voor uw onderneming.  

Uit de tabel volgt bijvoorbeeld dat de gemiddelde geluidsbelasting op de gevel van een nabijgelegen woning tussen 19.00 en 23.00 uur niet meer dan 45 dB(A) mag bedragen. Indien gedurende deze uren gecontroleerd wordt, zal de inspecteur een aantal metingen doen en vervolgens aan de hand van een gemiddelde bepalen of het geluidsniveau wordt overschreden.

Bij een geluidsmeting wordt overigens alleen stemgeluid meegerekend voor zover dat afkomstig is van een overdekt en/of verwarmd terras of vanaf een terras op een binnenplaats. Dit omdat het anders feitelijk onmogelijk wordt om een (klein) terrasje aan de openbare weg te hebben.

De gemeentelijke verordening

Naast het Activiteitenbesluit zijn er vaak gemeentelijke regels gericht op het tegengaan van geluidsoverlast. Deze regels zijn te vinden in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) of Horecaverordening en gelden als aanvulling op de regels uit het Activiteitenbesluit. Zo wordt in de gemeentelijke verordening vaak sluitingstijden voor terrassen opgenomen. De sluitingstijden kunnen ook nog eens verschillen afhankelijk van het seizoen en de dag van de week. Daarbij is het gebruikelijk dat op basis van de gemeentelijke verordening een terrasvergunning nodig is en dat aan zo’n terrasvergunning specifieke geluidsvoorschriften (in het kader van bewaren van de openbare orde) worden verbonden.

Slot

De belangrijkste geluidregels zijn op een rijtje gezet. Het verdient aanbeveling dat je in het bestemmingsplan kijkt om na te gaan of je met een schreeuwverbod te maken hebt. Je kan dan ook de benodigde maatregelen nemen. In het Activiteitenbesluit zijn algemene geluidsvoorschriften te vinden die voor alle horecaondernemingen gelden. Heb je een overdekt en/of verwarmd terras of ligt het terras op een binnenplaats, let dan extra goed op hard stemgeluid. Om helemaal up-to-date te zijn dien je de gemeentelijke verordening te raadplegen en jouw terrasvergunning te controleren op specifieke geluidsvoorschriften. Wanneer het echt te lawaaiig wordt op het terras is er wellicht ook een snellere oplossing: “een beetje dimmen alstublieft!”

Deze bijdrage is geschreven door Tanne van Wissen. Zij is werkzaam bij Catch Legal, dat bestaat uit een team van gedreven juristen. Op het gebied van horeca bezit Catch Legal veel expertise en op dit vlak staan ze horecaondernemers dagelijks bij. Meer info: www.catchlegal.nl

Klik hier voor de overige bijdragen van Catch Legal

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Tech
Het rendement van e-mailmarketing wordt zwaar onderschat

Mocht je in het huidige tijdperk als marketeer in de horeca werken, dan moet je van veel markten thuis zijn. Natuurlijk moet je bijhouden wat andere partijen doen. Dit nog naast kennis van sociale media tot aan search engine marketing. Het vak van marketeer wordt steeds lastiger en de concurrentie i...

Koffie & thee Internationaal
Wist je dat we vandaag in koffiestaking zijn?

Tik de gast die een koffie bestelt vandaag maar op de vingers, want de Eerlijke Koffiestaling is een feit. Op het werk en in de horeca drinken we dagelijks veel kopjes koffie. Weinig mensen zijn zich echter bewust van de problematiek die schuilgaat achter de koffie. Om bewustwording ten aanzien van ...

Awards
Nederlandse biersommeliers in top 50 op het WK Biersommelier

Op het WK voor biersommeliers in Rimini (IT) zijn de drie deelnemers van het Nederlandse team alle drie in de top 50 geëindigd. Nog niet eerder deed er een Nederlands team mee met de prestigieuze competitie. Het WK wordt elke twee jaar gehouden. Dit jaar ging de winst voor het eerst naar een vr...

Bier Interview Longread
Bierkenner Thomas Wijns over tapverlies en speciaalbieren

Welk bier heb je op de tap? Natuurlijk het ‘gewone’ pils, want dat is de nummer één en lekker doordrinkbaar, maar steeds vaker zien we dat cafés het aantal tapkranen uitbreiden om aan de vraag naar andere bieren te kunnen voldoen en ook restaurants hebben een steeds ...

Video
Video: spoken nemen café over

In dit café in Nottingham, dat ook nog eens op een oud gevangenisterrein staat, waren geesten rond. En dat terwijl Halloween aanstaande is. De eigenaar van de bar besloot de videobeelden eens goed te bekijken toen er op een dag flessen en eten op de vloer werden aangetroffen. De avond ervo...

Columns Blog
Grijp eerst dat laaghangend fruit

Horecamensen houden van knallen. Een mooie avond draaien met je team waarbij alles klopt. Waar de service soepel loopt, de gasten happy zijn en een goede omzet wordt gedraaid. Horecamensen vinden stille momenten in de zaak echter een gruwel. Wachten op klandizie en ‘wortelschieten’ is...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: