5.000 horecamedewerkers roepen hulp FNV Horeca in sinds sluiting horeca

27 mei 2020 | Thijs Jacobs

Sinds de lockdown van de horeca van 16 maart jl. hebben 5.000 horecamedewerkers zich bij FNV Horeca gemeld met vragen en verzoeken om hulp. De meeste vragen gingen over welke rechten en plichten zij hebben sinds hun werklocatie gesloten is. Daarnaast ziet de vakbond een stijgende vraag naar informatie over hoe het horecawerk veilig en gezond gedaan kan worden als restaurants en terrassen op 1 juni hun deuren weer mogen openen. FNV Horeca adviseert werknemers om vóór de opening samen met hun werkgever alle bedrijfsprocessen fysiek door te nemen op veiligheidsrisico’s en afspraken te maken hoe deze te pareren.

Veel vragen over veiligheid op de werkvloer

Ondanks dat werkgeversorganisatie Koninklijke Horeca Nederland een horecaprotocol heeft opgesteld met voorschriften voor de verschillende processen binnen een horecabedrijf per 1 juni a.s., leven er bij medewerkers toch veel vragen. Zij popelen om weer aan de slag te gaan, maar dat moet wel veilig kunnen. Want hoe weet je bijvoorbeeld of de gast bij het checkgesprek bij binnenkomst de waarheid spreekt en wordt het gesprek niet een formaliteit? Hoe gaat de controle en naleving van de regels plaatsvinden en door wie? En ben ik verplicht om binnen 1,5m te bedienen en is dat het wel veilig?

Neem vóór 1 juni samen bedrijfsprocessen door op veiligheidsissues

Edwin Vlek, sectorbestuurder FNV Horeca: “Het belangrijkste advies dat wij horecamedewerkers op dit moment geven is om vóór 1 juni samen met hun werkgever alle processen, handelingen en situaties binnen het bedrijf stap voor stap door te nemen en afspraken te maken hoe mogelijke veiligheidsrisico’s efficiënt aan te pakken en wie daarbij welke taak heeft. Zowel in het belang van de gasten, het personeel als het bedrijf. Ik ben ervan overtuigd dat werkgevers – die eindverantwoordelijk zijn voor de gang van zaken in het bedrijf - de betrokkenheid en creativiteit van hun medewerkers in deze opstartfase zeer zullen waarderen. Een goede voorbereiding is het halve werk!”

Veiligheid medewerkers moet topprioriteit zijn

Omdat het niet in het horecaprotocol is opgenomen adviseert FNV Horeca medewerkers - die de richtlijnen moeten handhaven - om om aanvullende trainingen te vragen om dit werk overtuigend én voor ieders veiligheid te kunnen doen. Een gast onder invloed laat zich bijvoorbeeld niet zomaar iets opleggen. FNV Horeca verwacht van werkgevers dat zij - in situaties waar de veiligheid in het geding is of kan zijn – accuraat optreden ter bescherming van de veiligheid en gezondheid van hun medewerkers. Dit moet topprioriteit hebben.
 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Amsterdam Café
Nedstede koopt vastgoed en exploitatie café De Vergulde Gaper in de Jordaan

Nedstede heeft het vastgoed en de exploitatie van café De Vergulde Gaper gekocht. Het beroemde café ligt middenin de Jordaan, aan de Prinsenstraat 30, op de hoek van de Prinsengracht. De Vergulde Gaper is geliefd onder zowel Amsterdamse locals als toeristen, niet alleen vanwege zijn...

Tech Coronacrisis
Horecaplatform Nocto biedt oplossing voor de anderhalvemetersamenleving

De horeca behoort tot één van de industrieën die zwaar getroffen is door COVID-19. Na 81 dagen gesloten te zijn geweest, mocht de horeca 1 juni weer open. Verschillende regels moeten dan wel worden nageleefd. Terwijl ongeduldig wordt gewacht op versoepelingen, komt Rotterdamse sta...

KHN Coronacrisis
Clubs & Nightlife bedrijven pleiten voor heropening per 1 augustus

De versoepelingen die vanaf vandaag ingaan, bieden voor veel sectoren weer enige ruimte om te ondernemen, maar voor de Clubs & Nightlife bedrijven is er nog steeds geen perspectief; zij moeten tot tenminste 1 september de deuren gesloten houden. Dit is niet langer uit te leggen. In Den Haag word...

Wet- en regelgeving Coronacrisis
Bezorgen van drankpakketten door horeca mag niet meer

Vanaf woensdag 1 juli mogen horecaondernemers in de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid geen drankpakketten, met daarin licht alcoholische dranken, meer bezorgen, zo lezen we op de website van De Gelderlander. Tijdens het hoogtepunt van de coronacrisis werd er voor de horeca een uitzondering gemaakt, m...

Drinks Achtergronden
Nederlanders drinken steeds vaker caloriearme frisdranken

Uit de jaarlijkse monitoringscijfers van de Nederlandse vereniging Frisdranken, Waters, Sappen (FWS) blijkt dat frisdrankproducenten voorlopen op de afspraken uit het Nationaal Preventieakkoord. Staatssecretaris Paul Blokhuis meldde vorige week in een brief aan de Tweede Kamer dat de industrie al in...

Economie Coronacrisis
Horeca positief over omzetverwachting, vooral logiesverstrekkers positief gestemd

In juni waren er voor de tweede maand op rij minder ondernemers in de op consumenten gerichte branches pessimistisch over de verwachte omzet, personeelssterkte en het economisch klimaat dan een maand eerder. Na het afkondigen van ingrijpende maatregelen tegen het coronavirus, werd in april per saldo...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: