12 tips om energie te besparen in het café

18 maart 2021 | Thijs Jacobs

De horeca heeft het zwaar en moet op de uitgaven letten. De energierekening verlagen is dan zeer wenselijk, maar liefst staat daar op korte termijn geen grote investering tegenover. Hoe pak je dat aan? We hebben gezocht en gevonden: we presenteren je een lijstje met energiebesparingstips voor ondernemers met een klein budget.

Radiatorfolie is een dunne folie die je tegen de buitenmuur achter de radiator plakt. Hierdoor gaat er minder warmte verloren en kun je besparen op je energiekosten, omdat er minder warmte naar buiten ontsnapt. Met een kleine investering (enkele tientjes) kun je een leuk bedrag op jaarbasis besparen. Dat is snel verdiend.

Tochtbestrijding

Die klassieke cafés deden het zo slecht nog niet met zo’n dik en zwaar gordijn bij de toegangsdeur. Maar ook op andere plekken kan tocht en vocht een pand binnenkomen. Tochtstrips zijn een eenvoudige oplossing voor tocht en vocht. In oude gebouwen zitten namelijk veel kieren en naden, die je met tochtstrips makkelijk kunt dichten. Hierdoor bespaar je energie en voelt je zaak een stuk warmer aan. Check alle kozijnen, maar ook kieren bij de meterkast en de brievenbus, maar ook bij leidingen of het kruipluik. Ook de aansluiting tussen de vloer en de gevel kan een boosdoener zijn.

Ledlampen

Veel ondernemers hebben hun gloei- en halogeenlampen al vervangen door ledlampen. Een ledlamp is namelijk 85 procent zuiniger dan een conventionele gloeilamp en verdient zich daarom snel terug. Je kunt dus flink energie besparen door ledlampen aan te schaffen. Kijk wel of je dimmers, als je die hebt, wel werken met ledverlichting. Er zijn tegenwoordig ook handige 3-standen ledlampen, je hebt in dat geval geen dimmers nodig.

Sluit tussendeuren

Tussendeuren staan vaak onnodig open, waardoor warmteverlies optreedt. Deurdrangers zorgen ervoor dat een deur automatisch sluit en ze zijn betrekkelijk goedkoop en eenvoudig te installeren.

Zet de thermostaat lager

Met de verlaging van één graad kan een huishouden al 90 euro per jaar besparen. Voor een horecazaak kan de besparing nog hoger uitvallen, zeker wanneer je de thermostaat zo instelt dat de temperatuur lager schakelt wanneer je zaak gesloten is. Het niet of minder verwarmen van een ongebruikte ruimte is ook een goede mogelijkheid.

Kook verstandig

Kook altijd met een deksel op de pan en gebruik zo weinig mogelijk water. Zonder deksel gebruik je namelijk drie keer zoveel energie. zuigen ook de warme lucht uit de keuken, dus laat deze niet te lang (onnodig) aanstaan. De oven zet je liefst niet naast de koelkast of vriezer, want dat heeft een nadelige invloed op je energieverbruik.

Interieur en verlichting

Wanneer je lichte kleuren gebruikt voor het interieur van je horecazaak, kun je wel 15 procent besparen op je verlichting. Weinig gebruikte ruimtes kun je voorzien van een bewegingssensor. Het dimmen van verlichting levert minder besparing op dan velen denken: als je dimt tot 50 procent van de oorspronkelijke hoeveelheid licht, dan verbruikt de lamp nog 75 procent van het oorspronkelijke vermogen.

Ventileren

Vroeger ging luchtverversing in een pand vanzelf, meestal via naden en kieren. In moderne, en vaak kierdichte, gebouwen gebeurt dat minder en is daarom andere ventilatie nodig. Er moet via een systeem schone lucht aangevoerd worden. Voor de gezondheid van je personeel en je gasten is dit beter voor de gezondheid, vooral voor mensen met last van allergieën. Door slim te ventileren kun je het energieverlies zo klein mogelijk houden. Welke stappen dat zijn hangt af van het soort ventilatie in jouw pand: heb je natuurlijke ventilatie, mechanische afvoer of balansventilatie? Ventileer ook de kruipruimte en plaats folie voor vochtdichte afsluiting van de bodem. Laat zeker ook ernstige vochtdoorslag of lekkages snel repareren; dat vermindert vochtproblemen die je voor hoge kosten kunnen stellen omdat er reparaties nodig zijn.

Thermostaat

Een kleine investering die veel op kan leveren… Installeer een programmeerbare thermostaat, zodat de verwarming niet aanstaat terwijl dat niet nodig is. Er zijn tegenwoordig ook al thermostaten te koop die op afstand in te regelen zijn. Wel zo handig!

Ontluchten en bijvullen

Je kunt klein onderhoud aan de cv-ketel en het warmtesysteem eenvoudig zelf doen. De radiatoren ontluchten (wanneer de radiatoren tikken) of de cv bijvullen (wanneer de verwarming niet goed op temperatuur komt) zijn betrekkelijk eenvoudige handelingen.

Radiatorventilator

Met een radiatorventilator kun je een besparing tot wel dertig procent bewerkstellingen. Je ervaart minder temperatuurschommelingen en de ventilator is in een handomdraai te plaatsen. Bovendien is de investering niet hoog en is het energieverbruik zeer laag. De ventilatoren zijn geschikt voor zowel radiatoren als convectoren.

Zonnepanelen

Nederland telt inmiddels zo’n 12 miljoen zonnepanelen. Niet alleen de verlaging van je energiekosten, maar ook de duurzame uitstraling van je bedrijf zijn factoren om mee te nemen in je overweging om ze op je dak te plaatsen. Als je meer energie opwekt dan je verbruikt, krijg je zelfs geld terug op de jaarafrekening. Wanneer je niet de middelen hebt om zonnepanelen aan te schaffen en te laten installeren, dan bieden veel bedrijven leaseconstructies aan, waardoor je een vast maandbedrag betaalt. Een voordeel van leasen is, dat het onderhoud wordt gedaan door de leverancier. Een omvormer gaat bijvoorbeeld tien tot vijftien jaar mee en deze wordt kosteloos vervangen door de aanbieder tijdens de looptijd van het contract. Let wel op de kwaliteit van de zonnepanelen, want zonnepanelen met een hogere kwaliteit leveren meer op, waardoor de terugverdientijd korter wordt.

Blijf op de hoogte

Iedere week twee verhalen op het gebied van energie. Houd de mailbox goed in de gaten en schrijf je hier alvast in om de nieuwsbrief te ontvangen.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Interview Longread
Mens, Bedrijf & Visie: Peter Hein van Mulligen (CBS)

In de rubriek Mens, Bedrijf & Visie portretteert de redactie van De CaféKrant vooraanstaande personen in en rondom de horecabranche. De coronacrisis dendert als een donderwolk door de sector. In deze rubriek zetten we de mens, de visie en het bedrijf centraal. In deze aflevering een ge ...

Drinks
Talkshow voor foodies: De Nederlandse “Sherry Show”

Geïnspireerd op de bekende dagelijkse talkshows, start de door Europa gefinancierde campagne voor beschermde oorsprongsbenaming Sherry wijnen op de Nederlandse markt met een exclusieve “Sherry Show”. Deze dynamische kick-off wordt live uitgezonden vanuit de Balie in Amsterdam op ...

Corona
Fieldlab Cafés van start

Het Fieldlab evenement voor de horeca is gisteren van start gegaan in Utrecht. Vijf cafés in de Domstad doen mee aan het proefevenement, waarbij TNO kijkt of en hoe de gasten en het personeel zich houden aan de maatregelen en afspraken. Het proefevenement duurt tot en met aanstaande zaterdag ...

Interview Longread
Deze café-eigenaar verkoopt nu tapasboxen, bierpakketten en chocolade

Roy Spekhorst is eigenaar van Pelle’s in Deurningen, een dorp dat ligt onder de rook van Hengelo. Spekhorst houdt de moed erin tijdens deze coronacrisis en heeft allerlei initiatieven ontplooid om de boel draaiende te houden: “E-commerce wordt voor ons nu steeds belangrijker; wie had dat ...

Columns
Met Pasen de terrassen open werd het duidelijk niet. Joh!

En dan zeggen: “Ze horen alleen wat ze willen horen." Of: ”Als er iets uitlekt, betekent het niet dat het al zo besloten is." Ja, dat weten wij uiteraard inmiddels ook wel! Maar neem dan eens een goed besluit. "Ja, maar we zeggen toch steeds 'als, als, als' erbij? ...

Achtergronden Branded Content
Wise: het platform voor het boeken van een werkplek in de horeca

Vanaf de heropening kunnen horecaondernemers laptopgebruikers in de eigen zaak reguleren en ontvangen met Wise. Via het innovatieve platform bieden horecaondernemers werkplekken aan (thuis)werkers. Zo kunnen werkgevers, werknemers, freelancers en ondernemers geschikte werkplekken vinden, boeken en b ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: