U heeft gezocht op : roken

10 januari 2019 Columns
Column: anderen leren wat jij hebt geleerd

Een van mijn beste vrienden is general manager bij een restaurantketen. Ik ken hem al dik 25 jaar en wij hebben menig horeca-avontuur samen beleefd. Gepokt en gemazeld in de horeca, zo zou je hem kunnen omschrijven. Hij is weer een goede vriend en familie van de hoofdtrainer van een voetbalclub i...

7 januari 2019 Wet- en regelgeving Horeca & Recht
Alcohol schenken aan meerderjarigen. Dat mag (niet)

Vragen jouw medewerkers bij elke bestelling van een alcoholhoudende drank het legitimatiebewijs van de koper zodat zijn of haar leeftijd kan worden gecontroleerd? Waarschijnlijk niet. Het is ook niet altijd noodzakelijk om een legitimatiebewijs te vragen. Toch is het als werkgever van belang om bewu...

20 december 2018 Interview Ondernemen Longread
Interview: De Drie Wijzen uit Oost openen 19 horecazaken in ruim 10 jaar

In het pand waar het allemaal begonnen is, Maxwell aan het Beukenplein in Amsterdam-Oost, druppelen Piet van der Graaf, Jason Berg en Riad Farhat binnen. Een vaderlijke knuffel voor de gastheer, bezoekende gasten worden begroet met een lach, een stevige hand en een knipoog, de jassen gaan uit, koffi...

19 december 2018 Wet- en regelgeving Horeca & Recht
Evenement organiseren, simpel of niet?

Toen ik kortgeleden met een leuk gezelschap over een kerstmarkt wandelde, kon ik het niet laten er even bij stil te staan. Dit soort initiatieven kunnen de lokale (horeca)ondernemers namelijk een flinke ‘boost’ geven. Winkeliers en horecaondernemers slaan dan ook steeds vaker de handen i...

18 december 2018 Wet- en regelgeving Achtergronden
Vijf jaar campagne NIX18: normverandering op gang in de horeca

Op 1 januari is het precies vijf jaar geleden dat de leeftijdsgrens voor roken en drinken werd verhoogd naar 18 jaar. In deze periode is er veel veranderd, ook in de horeca. Omdat het rookverbod al ruim 10 jaar geleden werd ingevoerd, zien horecaondernemers vooral een normverandering bij alcohol. De...

17 december 2018 Columns Achtergronden
Column: niet zeuren, maar veranderen

We drinken steeds minder alcohol en eten minder vlees. Ook suikerhoudende dranken, zoals frisdranken en vruchtensappen, gaan minder vaak over de toonbank. Dat is geen aanname, maar een harde realiteit: het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft het voedingspatroon tussen 2007 en ...

27 november 2018 Wet- en regelgeving Horeca & Recht
Een beschonken horeca-exploitant kan de DHW-vergunning verliezen

Toen op 16 juli 2018 om 01:45 uur drie politieagenten een Puttens café binnenkwamen, was het voor de horeca-exploitant even schrikken. Normaal gesproken zijn voor sluitingstijd (01:00 uur) de laatste gasten de deur uit en wordt er schoongemaakt, maar deze avond was de ‘sluitborrel&rsquo...

23 november 2018 Wet- en regelgeving KHN
KHN ondertekent Preventieakkoord: Rookruimten pas vanaf 1 juli 2022 verboden

In oktober liet KHN-voorzitter Robèr Willemsen het al doorschemeren, vandaag wordt het officieel bekrachtigd. De rookruimtes in de horeca mogen tot 1 juli 2022 open blijven. Dat staat in het het Nationaal Preventie-akkoord. In dit akkoord staan maatregelen die een groot aantal partijen gaa...

20 november 2018 Wet- en regelgeving Columns
Roken op het werk

Lange tijd was het heel gewoon dat niet alleen gasten in een café rookten, maar ook dat de barman een sigaretje opstak terwijl hij zijn gasten van een drankje voorzag. Dat beeld is veranderd. Wat zijn ook alweer de regels omtrent roken op of rondom het werk? De werkgever heeft de wette...

13 november 2018 Wet- en regelgeving Amsterdam
Ministerie sluit horecazaken vanwege arbeidsmarktfraude

Vervalsing van loonstroken, het tewerkstellen van vreemdelingen zonder vergunning, sjoemelen met arbeidstijden en onderbetaling. De Inspectie SZW constateerde deze overtredingen bij diverse horecaondernemingen in de Amsterdamse binnenstad. Ook bij hercontroles bleek er geen verbetering te zijn. In s...

8 november 2018 Awards Onderwijs
Top 10 Beste Leerbedrijf Horeca bekend

Op woensdag 7 november heeft SVH de Top 10 van de wedstrijd Beste Leerbedrijf Horeca bekendgemaakt. Nadat de nominatieronde op vrijdag 12 oktober werd gesloten, hebben leerlingen, docenten en leermeesters hun leerbedrijven kunnen beoordelen tijdens de beoordelingsronde. De tien hoogst geëindigd...

19 oktober 2018
De oplossingen voor lastige medewerkers

Met regelmaat krijg ik een vraag van een werkgever wat hij kan doen met een medewerker als er iets niet meer lekker loopt in de arbeidsrelatie. Dat kan van alles zijn: de werknemer gaat zijn eigen gang, trekt zich weinig van werkafspraken of collega’s aan, maakt fouten, meldt zich te pas en te...

16 oktober 2018 Achtergronden
Top 10 brandoorzaken bij bedrijven

Menselijk handelen is de belangrijkste oorzaak van bedrijfsbranden in Nederland. En daarmee is het één van de grootse bedreiging van de bedrijfscontinuïteit in het midden- en kleinbedrijf. Dat constateert verzekeraar Reaal, na een analyse van brandoorzaken bij bedrijven. De verzek...

11 oktober 2018
Bijna 15.000 horecaprofessionals bezochten BBB Maastricht 

De 64ste editie van horecavakbeurs BBB Maastricht trok bijna 15.000 horecaprofessionals uit Nederland, België en Duitsland naar MECC Maastricht. De ruim 400 exposanten, die samen alle horecasegmenten vertegenwoordigden, waren zeer tevreden met de opkomst en de kwaliteit van de bezoekers. Een gr...

26 september 2018 Interview Longread
Horecaondernemer Bas Hoebink: ''De horeca moet een betere werkgever worden''

Bas Hoebink startte zo’n zes jaar geleden met zijn restaurant – De Firma – in Nijmegen. Inmiddels vallen er drie Nijmeegse horecazaken onder zijn onderneming ‘Het Hoofdkwartier Horeca' en heeft hij in Wijchen, samen met zijn compagnon, een vierde horecazaak: Italiaans res...

6 september 2018 Koffie & thee Internationaal
Starbucks arriveert in Milaan, Italië

Starbucks Reserve Roastery opent in het historische postkantoor aan het Piazza Cordusio en is de eerste locatie van Starbucks in Italië, met plannen om meer cafés te openen vanaf eind 2018. Ontworpen als een eerbetoon aan de Italiaanse espressocultuur die Howard Schultz 35 jaar gelede...

16 augustus 2018 Personeel
Alles over de opbouw van loonkosten

De bezetting in de horeca verandert. Waar vroeger duidelijk een lunchpiek tussen half een en half twee was, komen de gasten tegenwoordig de hele dag over de vloer. Daarom is er een spreiding van personele bezetting nodig, liefst gebaseerd op kennis over de bezetting van je zaak. Technologische hulpm...

2 augustus 2018 trends
De Mocktail verklaard; nieuwe terrastopper

Minder suiker, minder calorieën, maar wel meer beleving en een luxere uitstraling. Met frisdranken kun je alle kanten op en misschien wordt deze zomer wel de zomer van de mocktail. Een moderne benaming voor een cocktail zonder alcohol. Blijkbaar niet alleen maar iets voor zwangere vrouwen en be...

25 juli 2018 Bier
Swinkels Family Brewers gaat samenwerking aan met lokale craftbrouwers

Swinkels Family Brewers kondigt met trots een strategische samenwerking aan met brouwerijen Maximus uit Utrecht en Oersoep uit Nijmegen. Dit betekent dat Swinkels Family Brewers de distributie gaat doen voor de bieren van beide brouwerijen in horeca, supermarkten en slijters. De brouwerijen blijven ...

19 juli 2018
IJsblokjes kunnen voedselvergiftiging veroorzaken

Met de heerlijke zomerse temperaturen draaien ijsblokjesmachines in de horeca overuren. Niet zo gek natuurlijk, ijsblokjes zijn een welkome én koele toevoeging aan ieder drankje. Niets zo onschuldig als ijsblokjes, toch? Dat is niet helemaal waar. IJs is namelijk het vergeten voedsel als h...

2 juli 2018 Wet- en regelgeving Achtergronden
NVWA deelde voor tien miljoen aan boetes uit

De NVWA heeft sinds de invoering van het rookverbod in de horeca (1 juli 2008) voor meer dan tien miljoen euro aan boetes uitgeschreven. Er werden in die periode ruim 20.500 boetes en waarschuwingen gegeven, zo blijkt uit gegevens van de NVWA. De naleving is verder toegenomen, ook bij kleine caf&...

21 juni 2018 Achtergronden Internationaal
Achtergrond: het rookverbod in een internationale context geplaatst

In Nederland is onder horecaondernemers onrust ontstaan over het voornemen van staatssecretaris van VWS, Paul Blokhuis, om roken op terrassen te verbieden. Is die ophef wel terecht? In andere landen gaat men namelijk nog een stapje verder om roken te ontmoedigen. We zetten een aantal praktijkvoorbee...

31 mei 2018 Wet- en regelgeving Overheid KHN
KHN: voorstel om roken op terras te verbieden is betutteling ten top

Vandaag, donderdag 31 mei, gaf staatssecretaris van VWS, Paul Blokhuis, op NPO Radio 1 aan dat hij roken op het terras wil verbieden. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) vindt dit betutteling ten top. Mensen die roken (en dat is ongeveer 25% van alle Nederlanders boven de 18 jaar!) zijn natuurlijk va...

30 mei 2018 Wet- en regelgeving Overheid
Amsterdam is hufterig gedrag zat

Vanaf donderdag worden mannen tussen de 18-34 jaar uit Nederland en het Verenigd Koninkrijk met de campagne Enjoy & Respect nadrukkelijk aangesproken op gedrag dat in Amsterdam niet wordt getolereerd. Een groot deel van deze doelgroep komt in het weekeinde naar Amsterdam om te feesten, te dri...

18 mei 2018 Wet- en regelgeving
KHN: overheid moet horeca tegemoet komen in tijd of geld bij verbod rookruimten

Op 6 april jl. kondigde staatssecretaris Blokhuis van VWS aan dat hij rookruimten in de horeca over 2 jaar wil verbieden. Uit een enquête die door bijna 2500 leden van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is ingevuld, blijkt dat een verbod grote impact heeft. Horecaondernemers zien bij een verbo...

14 mei 2018 Columns Blog
Column: gesubsidieerde staatshoreca

In Utrecht zijn veel horecaondernemers niet blij met de gesubsidieerde horecabedrijvigheid in TivoliVredenburg. Het gesubsidieerde podium zou een cultureel podium moeten zijn in de ogen van de horecaondernemers, maar er worden nu ook hiphop- en housefeesten georganiseerd. Bovendien staat er een terr...

4 mei 2018
Teun van Essen: van theatermaker tot succesvol horecaondernemer

Theatermaker Teun van Essen is het levende bewijs dat je geen bartype hoeft te zijn om een succesvol cafébedrijf op te zetten. Met Miles, Jackson, Shots en Brel voegde hij de afgelopen tien jaar steeds iets nieuws toe, waarvoor Amersfoorters van de bank af komen. “Theater en horeca ligg...

4 mei 2018 Ondernemen
Tweedehands horecaspullen veilen: zo gaat het in z'n werk

Apparatuur, belachelijk duur. Een nieuwe professionele combisteamer kost al snel een slordige 8000 euro. Bedragen die niet elke ondernemer even heeft liggen. Er zijn alternatieven. Huren tegen een veel te hoog dagtarief of kopen via een veiling, maar dan online welteverstaan. De veiling wordt steeds...

30 april 2018
Ruim 300 feestgangers doen beroep op meldpunt ‘Koninklijke Katers’

Er werd bemoedigend toegesproken, meegekermd en flink wat gratis katervoer uitgedeeld; zo’n 300 bellers deden afgelopen zaterdag op 28 april tussen 11:00 en 13:00 uur een beroep op Deliveroo’s meldpunt ‘Koninklijke Katers’. Desbetreffende feestgangers hadden flinke (emot...

19 april 2018 Columns Blog
Column: einde rookruimte

Cafés bevinden zich in zwaar weer en staatssecretaris Blokhuis, de man die als wethouder in de gemeente Apeldoorn eerder al een persoonlijke vete uitvocht met de leveranciers van gokkasten, wakkert de storm aan. Natuurlijk, het is een rechter die bepaalde dat rookruimten in de horeca binnenko...

30 maart 2018 trends Wijn
Duurder, gezonder en duurzamer; dit zijn de wijntrends van 2018

Bosbranden, vorst in de grond en extreme droogte. Het wijnjaar 2017 is voor de druif op een catastrofe uitgelopen. Waar in voorgaande jaren werd gegrepen naar een alternatief gebied als de productie in bijvoorbeeld Spanje wat tegenviel, voelt nu de hele wijnwereld de klap van de bijzonder lage oogst...

30 maart 2018 Interview Interieur
Routing: nadenken over elke centimeter

Hij zag zichzelf nog staan, midden in een bouwval. Denkbeeldig de koekenpan in de hand, kijkend naar waar ooit de keuken zou moeten verrijzen. Daar de saladiere, daar de vaatwasser, dan daar de steamer en daar de pitten. De routing van de keuken kreeg in zijn hoofd gestalte. Alles moest strak na de ...

23 maart 2018 Wet- en regelgeving Internationaal
Oostenrijks parlement schrapt rookverbod in de horeca

Waar in Nederland de regelgeving over roken in de horeca steeds strenger wordt, hebben ze in Oostenrijk een wat andere drastische maatregel getroffen. Er mag weer gerookt worden in de horeca, zo meldt de Belgische website Knack.be. Het conceptvoorstel om alle horecazaken volledig rookvrij te maken, ...

14 maart 2018 Columns Starten in de horeca Ondernemen
Drugsgebruik tijdens bedrijfsuitje: welke arbeidsrechtelijke sancties zijn er?

Een Chef Bediening op een (hotel)schip had drugs gebruikt tijdens een bedrijfsuitje. Zijn werkgever was daarvan niet gediend en plaatste deze werknemer in een lagere functie, met een daarbij behorend lager salaris. Deze degradatie en salarisverlaging hielden bij de rechter stand. Het stond vast dat ...

22 februari 2018 Columns Starten in de horeca Ondernemen
Juridisch: BV en toch persoonlijk aansprakelijk?

Als horecaondernemer gaat u risico’s niet uit de weg. Maar het is natuurlijk wel fijn als u ze kunt beperken. Een mogelijkheid om te zorgen dat zakelijke schulden niet verhaald worden op uw privévermogen is het ondernemen via een BV. U richt een BV op en daar bent u dan aandeelhouder...

15 februari 2018 Wet- en regelgeving KHN
KHN stuurt brandbrief naar staatssecretaris VWS over verbod rookruimten in de horeca

De uitspraak van het gerechtshof Den Haag van 13 februari jl. betekent kort gezegd dat, op basis van een WHO-verdrag, rookruimten in horeca-inrichtingen niet langer zijn toegestaan. Dat zorgt voor grote onrust bij veel horecaondernemers, want de uitspraak heeft grote impact op de gastvrijheid e...

12 februari 2018 Economie Achtergronden
CBS: relatief meeste faillissementen in de horeca

Het aantal failliet verklaarde bedrijven is opnieuw gestegen. In januari 2018 zijn er 5 bedrijven meer failliet verklaard dan in december 2017, meldt het CBS. In december steeg het aantal faillissementen met 17. De meeste faillissementen in januari zijn uitgesproken in de handel. Ontwikkeling...

22 januari 2018 Bier Achtergronden
Tekort aan bourbonvaten zorgt voor problemen vatgerijpte whiskeybieren

Door de wereldwijde grote populariteit van Bourbon whiskey is de productie van vaten niet meer te volgen. De prijs per vat is daardoor de laatste jaren meer dan verdubbel naar ruim $200,-. Vanwege de hoge vatprijs en populariteit van bourbon kiezen destilleerders ervoor om Bourbon steeds langer te l...

21 december 2017 Wet- en regelgeving OTA's KHN
KHN zet machtsmisbruik online platforms op politieke agenda

Op donderdag 21 december 2017 organiseerde Koninklijke Horeca Nederland (KHN) een actie tegen het machtsmisbruik van online platforms, zoals Booking, Expedia, Iens en Thuisbezorgd. KHN-voorzitter Robèr Willemsen ging in gesprek met Tweede Kamerleden en overhandigde hen een pizza met een flink...

13 december 2017 Economie Faillissement
November: relatief meeste faillissementen in de horeca

Het aantal failliet verklaarde bedrijven is gedaald. In november 2017 zijn er 8 bedrijven minder failliet verklaard dan in oktober, meldt het CBS. Deze daling volgt op stijgingen in september en oktober. De meeste faillissementen in november zijn uitgesproken in de handel en relatief de meeste in ...

8 december 2017 Drinks Achtergronden
Klacht tegen campagne 'Neuken Liqueur'

Nee, het is geen 1 april-grap. STIVA en SpiritsNL dienen gezamenlijk een klacht in tegen Neuken Liqueur bij de Reclame Code Commissie. De naam Neuken Liqueur in combinatie met de wijze waarop geadverteerd wordt achten STIVA en SpiritsNL in strijd met de Reclamecode voor Alcoholhoudende dranken (RvA....

22 november 2017 Personeel KHN
KHN: nieuwe cao horeca een feit

KHN is samen met CNV Vakmensen een nieuwe cao voor de horeca overeengekomen. Ruim 80% van de achterban van CNV Vakmensen steunt dit resultaat. De nieuwe cao horeca gaat per 1 januari 2018 in en loopt tot en met 31 december 2019. KHN vindt het een goede zaak dat er vanaf komend jaar weer een cao voor...

17 november 2017 Economie
'Winstwaarschuwing' voor MKB ondernemers

Bij de huidige groei van het midden- en kleinbedrijf in Nederland is een “winstwaarschuwing” op zijn plaats. Dat staat in het jaarbericht 2017, de ‘Staat van het MKB’ van het Nederlands Comité voor Ondernemerschap en Financiering. Door toenemende krapte op de arbeidsma...

14 november 2017 Personeel
FNV: Vakkrachten in de horeca krijgen droge boterham met deze cao

De afspraken die KHN en CNV Vakmensen hebben gemaakt voor de nieuwe cao in de horeca, zijn niet goed voor de hardwerkende horecamedewerkers en de gehele branche. Met maar 1% loonsverhoging per jaar doe je de mensen in deze sector te kort. Marco Bouma, sectorbestuurder FNV Horeca: “Deze cao ...

14 november 2017 KHN
Nieuwe cao voor de horeca

De cao-delegatie van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) heeft met CNV Vakmensen een onderhandelaarsakkoord bereikt voor een nieuwe horeca cao. De nieuwe cao gaat per 1 januari 2018 in en heeft een looptijd van twee jaar. Voor medewerkers in de horeca betekent dit dat het loon in 2018 en in 2019 omho...

6 november 2017 Bier Achtergronden
Wereldrecord bier drinken tijdens hardlopen verbroken

Corey Bellemore. Onthoud die naam, want vanaf nu staat hij wat betrfet topprestaties in het rijtje van Usaine Bolt, Tyson Gay en onze Dafne Schippers. Bellemore (een Canadees) wist in een recordtempo vier biertjes achterover te slaan tijdens het rennen van de Beer Mile. Snelle tijd De athleet ...

29 september 2017 KHN
KHN: overleg nieuwe horeca cao gestart

KHN voerde gisteren, 28 september 2017, met FNV Horeca en CNV Vakmensen de eerste ronde onderhandeldelingen over een nieuwe cao voor de horeca. Medio en eind oktober vinden de tweede en derde ronde van de cao-onderhandelingen plaats. Inzet KHN Voor KHN is het uitgangspunt bij de cao-onderhande...

20 september 2017 Events
Horecabeurs Gastvrij Rotterdam groeit in omvang

Gastvrij Rotterdam kijkt terug op een uitermate succesvolle vijfde editie waarin opnieuw tal van records zijn gebroken. Met 400 exposanten en 150 prestigieuze wedstrijden, uitreikingen, proeverijen en demonstraties konden de 12.736 bezoekers zich drie dagen lang in Rotterdam Ahoy oriënteren op ...

11 september 2017 Economie
Relatief meeste faillissementen in de horeca

Het aantal failliet verklaarde bedrijven is verder gedaald. In augustus 2017 zijn er 39 bedrijven minder failliet verklaard dan in juli, meldt het CBS. Het aantal faillissementen bereikte het laagste niveau in deze eeuw. De meeste faillissementen in augustus zijn uitgesproken in de handel, relatie...

31 augustus 2017 Economie
Omzet horeca stijgt bijna 2 procent in tweede kwartaal

De omzet van hotels, restaurants en cafés steeg in het tweede kwartaal van 2017 met bijna 2 procent ten opzichte van het vorige kwartaal, meldt het CBS. De omzet van de horeca neemt al ruim vier jaar onafgebroken toe. Het volume, het aantal consumpties en overnachtingen, steeg met ruim 0,5 pr...

30 augustus 2017 Rotterdam
Horeca Rotterdam is blij met anti-terreurmaatregelen

De Horeca in Rotterdam is blij met de maatregelen die de gemeente heeft genomen om terassen in de stad te beveiligen tegen een terroristische aanslag. Woensdagochtend maakte burgemeeste Aboutaleb bekend dat dat er op de Witte de Withstraat, de Meent en de Coolsingel fysieke maatregelen genomen worde...

1 augustus 2017 Wet- en regelgeving Columns
Je goed recht: wijziging van arbeidsvoorwaarden, wijs?

Een dienstverband is geen garantie om onder bepaalde voorwaarden tot aan de pensioengerechtigde leeftijd inkomen te ontvangen. Arbeidsvoorwaarden kunnen echter niet zomaar worden gewijzigd Onlangs behandelde de Rechtbank Amsterdam de volgende zaak. Een werknemer heet een dienstverband waarbij op ...

6 juli 2017 Awards
’t Badhuys Vlieland Beste Strandpaviljoen 2017

Op donderdag 6 juli 2017 werden in strandpaviljoen De Waterreus in Scheveningen de winnaars bekendgemaakt van de verkiezing Beste Strandpaviljoen 2017. Grote winnaar was ’t Badhuys op Vlieland, onderdeel van Westcord Hotels van horecaondernemer Harry Westers. Paal 14 in Katwijk is de Beste Nie...

6 juli 2017
Bavaria investeert fors in Palm 

Bavaria investeert fors in het bekende biermerk Palm. Zo moderniseert Bavaria de Palm-brouwerij in Steenhuffel voor een bedrag van 20 miljoen euro. Daarnaast krijgen de verschillende Palm-bieren een nieuwe uitstraling en steekt Bavaria extra energie in de marketing van Palm. Het tekent het vertrouwe...

5 juli 2017 Wet- en regelgeving Achtergronden
Sigarettenautomaten verdwijnen uit de horeca

Behalve speciaalzaken moeten verkooppunten zoals supermarkten en tankstations in de toekomst alle rookwaren uit het zicht hebben. De maatregel beschermt jongeren tegen de verleiding om te gaan roken. Maar het is ook belangrijk voor mensen die al met roken zijn gestopt, of willen stoppen. Dat is d...

30 juni 2017 Vis
Nog meer weetjes over mosselen

Eerder plaatsten we al eens een lijstje met 7 misverstanden over mosselen. Omdat het mosselseizoen weer is aangebroken, hebben we wat onderzoek gedaan en presenteren we je een lijst met de meest nuttige weetjes over mosselen. Dichte mosselen gewoon eetbaar Het is een misvatting dat je geslote...

31 mei 2017 Economie
Omzet horeca groeit met 3 procent in eerste kwartaal

Reactie KHN Voorzitter Robér Willemsen van Koninklijke Horeca Nederland is tevreden met de cijfers. Toch plaatst hij een kanttekening . “We zitten als branche nog steeds in de lift, dus dat is mooi. Maar we moeten de CBS-cijfers, die vandaag verschenen, iets nuanceren: we zien ook me...

12 mei 2017 Tech
Succesvol adverteren via Adwords en Facebook, deel 5

Maarten Dries houdt zich met zijn bedrijf Modation bezig met succesvol online adverteren. In deze reeks artikelen doet hij uit de doeken hoe een succesvolle online campagne wordt vormgegeven. Voor de horeca is het immers ook belangrijk om goed gevonden te worden, maar daar hangt een kostenplaatje aa...

5 mei 2017 Tech
Succesvol adverteren via Adwords en Facebook, deel 4

Maarten Dries houdt zich met zijn bedrijf Modation bezig met succesvol online adverteren. In deze reeks artikelen doet hij uit de doeken hoe een succesvolle online campagne wordt vormgegeven. Voor de horeca is het immers ook belangrijk om goed gevonden te worden, maar daar hangt een kostenplaatje aa...

21 april 2017 Wet- en regelgeving
Arrangementen: voorkom problemen met de btw

"Geniet van een 3-gangenmenu inclusief uitgebreid dessertbuffet en consumpties voor slechts € 34,50. U heeft keuze uit wijn, bier of frisdrank." Een mooie aanbieding, maar wat doet u met de btw? DOWNLOAD GRATIS DE LAATSTE EDITIE VAN DE RESTAURANTKRANT Wanneer u als restaurantond...

14 april 2017
Rookvrije terrassen in opkomst?

Het kon niet langer uitblijven: er is nu in Nederland ook een rookvrij terras. Milène Hoving, eigenaresse van Café-Restaurant ­Amsterdam (in Amsterdam) vond het namelijk heel apart dat de lucht in de zaak frisser was dan buiten op het terras. In het Parool deed ze haar verhaal over...

5 april 2017 Wet- en regelgeving Overheid KHN
KHN wil maatregelen tegen stijging gemeentelasten

Koninklijke Horeca Nederland wil maatregelen nemen tegen de gemeentelijke lasten. Uit onderzoek van het Centrum voor Onderzoek van Economie van Lagere overheden (COELO) blijkt dat de gemeentelijke lasten voor ondernemers in 2017 weer fors stijgen. Volgens KHN blijkt uit de cijfers dat de macronorm, ...

20 maart 2017 Events Brood
Bakkersvak trok ruim 7700 bezoekers en gaat verhuizen

Een zonnig Autotron in de vroege ochtend. Om zeven uur staan de eerste leveranciers al voor de deur om verse producten te bereiden. De deegmachines beginnen te draaien en rond half acht verspreidt zich een overheerlijke geur van ambachtelijk gebakken brood. Er ontstaat geroezemoes in de hal en in de...

17 maart 2017 Bier Achtergronden Festival
Cafés kleuren groen tijdens St. Patricks Day

Het is 17 maart en dat houdt in dat Ieren over de hele wereld St. Patrick’s Day vieren. Inmiddels krijgt het feest steeds meer een internationaal karakter, waar ook Nederlandse cafés aan meedoen. Tijdens St. Patrick’s Day eren de Ieren St. Patrick, de beschermheilige van het l...

13 maart 2017 Bier
Hertog Jan komt met nieuwe Radler: Bastaard

Hertog Jan Bastaard is een premium Radler die volledig gebrouwen is. Niet alleen het Pilsener, maar ook de vruchtenlimonade is gebrouwen met biergist. Met de introductie van Hertog Jan Bastaard betreedt de Arcense bierbrouwer een segment dat niet perse bekend staat om ambacht en vakmanschap. Daar wi...

20 februari 2017 trends Bezorgen
Nederlandse eetgewoontes veranderen door restaurant-bezorging

De leefstijl van Nederlanders is aan het veranderen. Dat is misschien nog wel het beste te merken aan de drie vaste maaltijden per dag: ontbijt, lunch en avondeten. De vaste patronen worden doorbroken. Neem nou de lunch - de boterham met kaas - die achter het bureau of tijdens een wandelingetje buit...

16 februari 2017 Café KHN
KHN: Polsbandjes voor leeftijdscontrole jongeren tijdens carnaval

Het wordt een hele klus om tijdens carnaval te controleren of een geschminkte tiener niet stiekem een biertje probeert te bestellen. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) promoot daarom bij haar leden een systeem van polsbandjes, waarmee vooraf de leeftijd van de jonge gasten wordt vastgesteld. In veel...

1 februari 2017
Horeca in grootschalig complex in nieuw Delfts stadsdeel

Michel Kolenbrander van Born2Brand was in het team verantwoordelijk voor het programma en het concept waarmee Smit’s Bouwbedrijf BV | Vink Bouw Nieuwkoop BV de tender voor het kopgebouw, Antoni, aan het Stationsplein in Delft gewonnen hebben. Op een centrale plek in Nieuw Delft, wordt ruimte g...

25 januari 2017 Economie Achtergronden
Aantal contactloze betalingen in Nederland fors gestegen

Elektronisch betalen is in 2016 onverminderd sterk gegroeid: het totale aantal pinbetalingen steeg met 10,6 procent en met iDEAL is 27,3 procent vaker betaald. Het aantal contactloze betalingen is in 2016 bijna vervijfvoudigd tot 630 miljoen betalingen. Afgelopen december was 23,5 procent van all...

21 december 2016 Wet- en regelgeving
Ongewenst gedrag, en dan?

Het roken van een joint onder werktijd, werken onder invloed van alcohol, controversiële uitingen op social media of onwenselijk gedrag naar collega’s of gasten. Werkgevers worden met regelmaat geconfronteerd met minder wenselijke gedragingen van werknemers. Hoe daar mee om te gaan? Aan d...

20 december 2016 Wet- en regelgeving
'Disfunctioneren moet bewezen worden, aannemelijk maken is onvoldoende'

Als een werknemer zijn taken niet goed uitvoert of de gestelde resultaten niet behaalt, kan dit een reden voor de werkgever zijn om de arbeidsovereenkomst te willen ontbinden. Het ontslaan van een werknemer op grond van disfunctioneren is onder het nieuwe ontslagrecht beslist niet makkelijk. Het is ...

13 december 2016 Café Interview
Interview: Muziekcafé de Paap is een begrip

Anouk werd er ontdekt, net als Kane en Di-rect. Wie weet speelt deze week in Muziekcafé de Paap wel weer een nieuwe ontdekking de sterren van de hemel. De programmering is in handen van Ferry van Coesant, die het café al twintig jaar runt. De ondernemer heeft niet alleen een neus voor ...

7 december 2016 Awards Bier
Winnaars lekkerste huisbier van Nederland bekend

Marckensteijn Saison van De Drie Koningen in Groede (categorie licht) en Bitterzoet van Café Broer en Zus in Beverwijk (categorie zwaar) zijn verkozen tot Lekkerste Huisbier van Nederland 2016. De 6-koppige jury proefde maandag 5 december alle ingezonden brouwsels in de Jopenkerk in Haarlem. ...

22 november 2016 Bier
Belgisch bier wordt misschien cultureel werelderfgoed

Er bestaat een grote kans dat het Belgisch bier als immaterieel cultureel werelderfgoed zal worden erkend. Unesco, de culturele organisatie van de Verenigde Naties, neemt tijdens een samenkomst in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba een definitieve beslissing. Op die vergadering zullen zevenende...

17 oktober 2016 Wet- en regelgeving Achtergronden
Geen ontslag vanwege roken van joint

Restaurant Crazy Kitchen in Amsterdam heeft volgens de kantonrechter ten onrechte een werknemer ontslagen. De werknemer stak een joint op onder werktijd en werd op staande voet ontslagen, aldus AT5. De kantonrechter oordeelde dat het ontslag onterecht was. Het ontslag zou niet voldoende zijn uitg...

13 oktober 2016 trends Ontbijt
De opkomst van ontbijtcafés

Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Daarom is het best gek dat stadscentra gevuld zijn met restaurants en lunchzaken, maar dat er haast geen gespecialiseerde horecagelegenheden zijn voor ontbijt. Goed nieuws: daar komt verandering in! Onze horecatrendwatcher verkende de 'breakfa...

13 oktober 2016 Wet- en regelgeving Achtergronden
Je Goed Recht: Proeftijd… Smaakt het?

Maarten van Opijnen is advocaat, gespecialiseerd in arbeidsrecht. Als horecaprofessional heb je te maken met personeel en op de werkvloer kom je de meest uiteenlopende situaties tegen, zowel positief als negatief. In deze bijdrage wordt de proeftijd besproken. In arbeidsovereenkomsten is vaak een...

13 oktober 2016 Columns Bier
Column Fiona de Lange: Help, bockbierinnovatie!

Nederland staat bekend om innovatie als het om bierbrouwen gaat. Wij zijn niet gebonden aan brouwtradities uit het verleden. Juist dit zorgt er nu ook voor dat er zoveel verschillende nieuwe biersmaken en -variaties op de markt komen en dat speciaalbier groeit als nooit tevoren. Is het echter niet z...

21 september 2016 Events
Gastvrij Rotterdam breekt alle records

De horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam kijkt terug op een zeer succesvolle 4e editie waarin tal van records zijn gebroken. Met 360 exposanten en 140 programma onderdelen kwamen de 10.584 bezoekers ogen en oren te kort. Zowel het bezoekersaantal oversteeg eerdere edities, alsook het aantal vierkante me...

15 september 2016 Wet- en regelgeving
Rechter staat rookruimten in de horeca toe

Roken in speciale rookruimten in horecagelegenheden blijft toegestaan. De rookruimten gelden als uitzondering op het rookverbod dat geldt in Nederlandse cafés en restaurants. Dat bepaalde de rechtbank in Den Haag gisteren in de zaak die was aangespannen door belangenbehartiger Clean Air Nede...

14 september 2016 Food Opening
Deli XL opent nieuwste Foodyard in Amsterdam

De hoofdstad, waar horeca hoogtij viert, was voor groothandel Deli XL de meest logische locatie om haar succesvolle Foodyard-concept naar uit te breiden. Op maandag 12 september werden de eerste sessies gehouden in Foodyard Amsterdam. Marketingmanager Horeca Laurens Claassens...

6 september 2016 Koffie & thee
SMIT&DORLAS lanceert culinair koffieconcept Single Estate Koffie

Dit is andere koffie, daarmee maakt SMIT&DORLAS duidelijk dat het koffieconcept Single Estate Koffie een nieuwe weg van de koffiebrander laat zien. Naast de vertrouwde blends is er ruimte gemaakt voor uitgesproken koffiesoorten met een specifieke herkomst. De jarenlange ervaring van de brande...

2 september 2016 Wet- en regelgeving Achtergronden
Wet DBA: driekwart overeenkomsten afgekeurd door Belastingdienst

Een kwartaal na de lancering van de nieuwe Wet DBA als vervanging van de VAR blijkt de toetsing van zzp-contracten een bloedbad te zijn. Slechts een zeer klein aantal (17 procent) van alle ingediende contracten is goedgekeurd. Een groot aantal procedures is tussentijds afgebroken en meer dan de h...

23 augustus 2016 Café Bier
Jupiler lanceert slim bierviltje: glas nooit meer lang leeg!

Uit onderzoeken blijkt dat het moeten wachten op een verse nieuwe pint een van de grootste irritaties in de horeca vormt. Met name tijdens deze warme dagen, waarbij de terrassen vaak overbevolkt zijn, blijkt het soms heel moeilijk voor terraslopers om te zien wie er al weer toe is aan een ‘ref...

16 augustus 2016 Economie
Ondernemers verwachten meer investeringen in derde kwartaal

Het ondernemersvertrouwen is ook aan het begin van het derde kwartaal positief, zo blijkt uit een publicatie van het CBS. De stemmingsindicator van ondernemend Nederland is nu meer dan tweeënhalf jaar positief. Ondernemers in de groothandel en bouwsector hebben het meeste vertrouwen in de eco...

12 augustus 2016 Economie
Nederlandse economie groeit door

De Nederlandse economie groeide in het tweede kwartaal van 2016 met 0,6%. Daarmee zit Nederland flink boven het Europese gemiddelde van 0,3%. Goed nieuws voor de horeca. Ten opzichte van het tweede kwartaal van 20...

3 augustus 2016 Café
Vermoedelijk brandstichting in Apeldoorns café

Dinsdagnacht is er brakuitgebroken in café De Zon aan de Arnhemseweg in Apeldoorn. Daarbij raakte de gevel zwaar beschadigd. Mensen die boven het café wonen, konden het pand op tijd verlaten. De woningen boven het café lijken verder ongeschonden gebleven. De brand ontstond r...

26 juli 2016 Economie
Omzet horeca stijgt harder in Nederland dan in EU

De omzet van de Nederlandse hotels, restaurants en cafés is de laatste jaren sterker gestegen dan gemiddeld in de Europese Unie. Na het uitbreken van de kredietcrisis daalde de horecaomzet in Nederland juist meer dan in de rest van de EU. Inmiddels ligt de horecaomzet zowel in Nederland a...

22 juli 2016 Koffie & thee
Omzetgroei van Starbucks afgezwakt

Starbucks heeft de winst en omzet vergroot in het tweede kwartaal van het gebroken boekjaar 2014/2015. In Nederland is de omzetgroei evenwel afgezwakt ten opzichte van eerdere periodes, blijkt uit de donderdag gepubliceerde kwartaalcijfers. Het concern wist de groei te realiseren dankzij een grot...

8 juli 2016 Economie
Relatief meeste bedrijven failliet verklaard in de horeca

Het aantal failliet verklaarde bedrijven is gestegen. In juni 2016 zijn er 38 faillissementen meer uitgesproken dan in mei, meldt CBS. De stijging volgt op drie maanden met een daling. De meeste faillissementen in juni zijn opnieuw uitgesproken in de handel. Dalende trend Het aantal uitg...

6 juli 2016 Drinks
Jongeren roken en drinken minder, maar gebruiken meer lachgas

Cafés verkopen wel alcoholische dranken, maar geen lachgas. Nu de jongeren massaal naar het lachgas grijpen als genotmiddel, is het wachten op de eerste lachgascafés. Gekkigheid natuurlijk, maar de jeugd heeft een nieuw soort genotmiddel on...

27 juni 2016 Café Bier Achtergronden
Op bezoek bij 'bierwalhalla' Belgisch Café De Pintelier, Groningen

Caféondernemer Eric Harder is wat je noemt een echte kastelein. Vol enthousiasme en gedrevenheid vertelt hij over zijn grote passie voor bier en herinnert hij zich de ene na de andere bijzondere en grappige anekdote uit zijn jarenlange loopbaan als kroegeigenaar. Pilot van Jupiler “...

23 juni 2016 Café Bier
"Het aanbod van speciaalbier explodeert"

Caféondernemer Eric Harder is wat je noemt een echte kastelein. Vol enthousiasme en gedrevenheid vertelt hij over zijn grote passie voor bier en herinnert hij zich de ene na de andere bijzondere en grappige anekdote uit zijn jarenlange loopbaan als kroegeigenaar. Pilot van Jupiler “...

22 juni 2016
Clean Air Nederland wil rookruimtes helemaal afschaffen

Clean Air Nederland (CAN) wil dat rookruimtes in de horeca volledig worden afgeschaft. De belangenbehartiger voor niet-rokers start morgen een rechtszaak tegen de Nederlandse staat hierover. Internationaal Volgens CAN druist de aanwezigheid van rookruimtes lijnrecht in tegen alle afspraken die N...

1 juni 2016
Omzet horeca 7 procent hoger

In het eerste kwartaal van 2016 hebben hotels, restaurants, snackbars, lunchrooms en cafés 0,7 procent meer omgezet dan in het voorgaande kwartaal, meldt CBS. Dit is toe te schrijven aan gestegen prijzen. Het volume, het aantal consumpties en overnachtingen, daalde iets. Binnen de horeca steeg de...

19 mei 2016
Eetcafé Uffie is failliet

Eetcafé Uffie's in Zutphen is failliet. De Engelse gastropub is na amper een jaar al onsuccesvol gebleken. Er wordt inmiddels wel gewerkt aan een doorstart. Over het faillissement Dinsdag is het faillissement door de rechtbank uitgesproken; het faillissement zou aangevraagd zijn door een pay...

2 mei 2016
Moederdag is een goede dag voor de horeca

Op zondag 8 mei 2016 worden Nederlandse moeders massaal in het zonnetje gezet. In aanloop naar Moederdag deed Couverts.nl onderzoek onder ruim 400 Nederlanders. Maar liefst 91% van hen is van plan om dit jaar Moederdag te vieren. Een goede 36% van de mensen doet dat door haar mee te nemen naar een...

28 april 2016 Lunch
Starbucks boekt meer omzet en winst

Starbucks heeft zijn omzet in het tweede kwartaal van zijn gebroken boekjaar zien toenemen tot bijna vijf miljard dollar. Dat is een groei van negen procent ten opzichte van vorig jaar. China Ook de winst van de koffieketen steeg, van ruim 495 naar 575 miljoen dollar. Vooral in China groeide S...

25 april 2016 Diner
Geen nieuwe rookruimtes vanaf 2017?

Geen nieuwe rookruimtes binnen de horeca vanaf begin 2017. Het is een wens van ChristenUnie-Kamerlid Carla Dik-Faber. Ze noemt de toename van de rookruimtes ‘zorgwekkend’. Eén op de vier In 2009 had één op de tien horecagelegenheden een rookruimte, inmiddels is dat één op de vier, ald...

23 april 2016
KHN wil dat rookruimtes blijven

Carla Dik-Faber, Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie, wil dat er met ingang van volgend jaar geen nieuwe rookruimtes in de horeca bijkomen. Volgens KHN op zijn zachtst gezegd een ‘raar’ voorstel. KHN-voorzitter Toon Naber: “Sinds de invoering van het rookverbod in de horeca op 1 juli 2008, ...

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: