U heeft gezocht op : administratie

23 juli 2019 Achtergronden
Belastingtips voor startende horecaondernemers

Het is zomervakantie. Dat betekent drukke tijden voor veel horecaondernemers. Voor een deel van hen is dit het eerste zomerseizoen. Ook voor startende ondernemers is het belangrijk om de administratie goed bij te houden, ondanks alle zomerdrukte. Een goede administratie geeft niet alleen inzicht ...

10 juli 2019 Achtergronden Financieel
Startende ondernemer in de horeca: is de btw-aangifte al vakantieklaar?

De zomervakantie is in een deel van Nederland officieel gestart. Ook veel startende ondernemers gaan er binnenkort tussenuit. Voor hen is het belangrijk om naast alle vakantievoorbereidingen ook te zorgen dat zij uiterlijk woensdag 31 juli de btw-aangifte en -betaling over het tweede kwartaal indien...

12 juni 2019 Columns Starten in de horeca
Over horecaheldinnen en periodieke perikelen

Vorige week was ik bij een bijeenkomst. Een zaal vol met hoteliers en restaurateurs. Allemaal mensen met een ‘trackrecord’ in de hospitality en bezieling voor hun vak. Een bijeenkomst met fijne sprekers waarbij een panel van deskundigen naar voren werd geroepen om vragen te beantwoorden....

24 april 2019 Wet- en regelgeving Horeca & Recht
Door werkzaamheden schade geleden?

Wegafzettingen en opengebroken straten: de resultaten kunnen gunstig zijn, maar de periode van de werkzaamheden is vervelend. Niemand vindt het leuk een blokje te moeten rijden. Als horecaondernemer heb je er wellicht wel eens last van gehad. Maar waar dit voor je gasten ‘gewoon vervelend&rsqu...

28 februari 2019 Achtergronden Interview Longread
Achtergrond: het imagoprobleem van de Videma

De Videma staat bij veel horecaondernemers slecht te boek. En dat is niet verwonderlijk, aangezien de private licentiewaakhond - op papier een stichting – in het recente verleden een spoor van falende bewindsvoering heeft achtergelaten. Belangenverstrengeling en ‘bad governance’. H...

20 februari 2019 Achtergronden KHN
Gezondheid en horeca: kleinere porties en minder zout

73 procent van de horecaondernemers is volop bezig om zijn aanbod van eten en drinken gezonder te maken. Dat doen ze door het gebruik van dagverse, lokale producten, vloeibare vetten, minder zout en door meer vegetarische gerechten op de menukaart aan te bieden. Dat blijkt uit onderzoek van KHN. D...

17 januari 2019 Economie
Horecaondernemers verwachten voorzichtige groei in 2019

De horeca groeit dankzij een ‘gouden mix’ van economische expansie en een grotere toestroom van toeristen, plus het goede weer in een groot deel van 2018. De omzet in de branche neemt al ruim vijf jaar elk kwartaal toe. De verwachting is dat in 2019 het oplopende personeelstekort echt...

5 januari 2019 Interview Longread
Interview Ruk en Pluk Amsterdam: "Verbouwen? En al die herinneringen dan?"

Waar geknoopte kleedjes op tafel liggen, waar de foto’s van overleden eigenaars en gasten de wanden sieren, waar de chips en bitterballen nog gratis weggegeven worden, daar voelt Amsterdam-Oost zich thuis. In café Ruk en Pluk aan de Linnaeusstraat komt jong en oud een biertje halen na h...

19 december 2018 Wet- en regelgeving Horeca & Recht
Evenement organiseren, simpel of niet?

Toen ik kortgeleden met een leuk gezelschap over een kerstmarkt wandelde, kon ik het niet laten er even bij stil te staan. Dit soort initiatieven kunnen de lokale (horeca)ondernemers namelijk een flinke ‘boost’ geven. Winkeliers en horecaondernemers slaan dan ook steeds vaker de handen i...

13 november 2018 Wet- en regelgeving Amsterdam
Ministerie sluit horecazaken vanwege arbeidsmarktfraude

Vervalsing van loonstroken, het tewerkstellen van vreemdelingen zonder vergunning, sjoemelen met arbeidstijden en onderbetaling. De Inspectie SZW constateerde deze overtredingen bij diverse horecaondernemingen in de Amsterdamse binnenstad. Ook bij hercontroles bleek er geen verbetering te zijn. In s...

11 oktober 2018 Columns Starten in de horeca Ondernemen
Column: hoeveel tijd besteed jij aan zaken die werkelijk impact maken?

Wij hebben een dynamisch beroep. In de horeca is het hollen of stilstaan, op het juiste moment pieken, maar ook plannen. Zelf heb ik het altijd lastig gevonden om vanaf een drukke werkvloer direct achter mijn bureau te gaan zitten om mijn administratieve taken op te pakken. Vaak zat ik een kwartier ...

10 oktober 2018 Wet- en regelgeving Achtergronden
Startende horecaondernemers onbekend met aftrekposten

Veel startende ondernemers zijn niet op de hoogte van de aftrekposten waarvan zij gebruik kunnen maken. Zo weet 1 op de 3 startende ondernemers niet welke autokosten zij zakelijk kunnen aftrekken. Ook heeft 4 op de 10 ondernemers niet gecheckt op welke aftrekposten zij recht hebben. Dit blijkt uit o...

12 september 2018 Columns Starten in de horeca Ondernemen
Column: hoe je te wapenen tegen personeelstekort?

‘Ondernemersvertrouwen positief ondanks oplopend personeelstekort’, staat er te lezen in de laatste kwartaalcijfers van het CBS. Natuurlijk is er reden voor optimisme. De omzetten stijgen wederom en gasten zijn gewillig om geld te investeren in vertier. Toch is er geen ruimte voor eufori...

18 juli 2018 Overheid Financieel
Lage btw-tarief gaat van 6% naar 9%

Het kabinet wil het lage btw-tarief verhogen van 6% naar 9%. Deze verhoging geldt per 1 januari 2019. Het is van belang dat ondernemers zich in 2018 al voorbereiden op de tariefsverhoging. Het nieuwe tarief heeft impact op: de administratie; de prijzen van goederen en diensten; de factur...

19 juni 2018 Interview Advertorial
Kok op vakantie dankzij keukenmanagementsysteem

De kok kan eindelijk weer eens op vakantie. Niet omdat hij de keuken sluit, maar vanwege de vlekkeloze keukenoperatie, mogelijk gemaakt door een systeem dat het keukenmanagement stroomlijnt. De meeste chefs die ermee werken willen niet anders meer, merkt Arjan Mul op. Arjan is dealer van unTill K...

4 mei 2018
Teun van Essen: van theatermaker tot succesvol horecaondernemer

Theatermaker Teun van Essen is het levende bewijs dat je geen bartype hoeft te zijn om een succesvol cafébedrijf op te zetten. Met Miles, Jackson, Shots en Brel voegde hij de afgelopen tien jaar steeds iets nieuws toe, waarvoor Amersfoorters van de bank af komen. “Theater en horeca ligg...

14 maart 2018 Achtergronden Interview
Exclusief interview Ad Schaap, De Beren: “Onze franchisenemers komen in een gespreid bedje terecht”

De Beren, typisch Rotterdams, maar tegenwoordig in heel Nederland een ‘household name’. Ad Schaap is een Rotterdamse horecalegende en sinds 1999 staat hij aan het roer van de restaurantketen die niet alleen een transformatie heeft ondergaan, maar ook qua aantal vestigingen enorm aan de w...

29 december 2017 Wet- en regelgeving
Bredase kroegbaas wint rechtszaak tegen AB InBev

Kroegbaas Corné Segeren heeft na een jarenlange juridische strijd een rechtszaak gewonnen van AB InBev. Dat schrijft BN De Stem. De inzet van de rechtszaak was 15.000 euro. Segeren nam in 2009 café D'n Heilige Antonius over in de binnenstad van Breda. het pand is eigendom van AB...

6 december 2017 Wet- en regelgeving Bezorgen
Deliveroo vraagt politiek om passende wetgeving voor platformeconomie

Bezorgingsplatform Deliveroo vraagt de politiek om passende wetgeveving voor de platformeconomie. Dat laat het bedrijf weten in een persverklaring. Volgens Deliveroo kiezen steesd meer mensen ervoor om on demand- of in een platformeconomie te werken, omdat dit flexibel en goedbetaald werk is. In...

6 december 2017
Mkb positief over 2018; naast groei toch nog enkele zorgen

Uit onderzoek van Reaal blijkt dat ruim de helft van de ondernemers, uit het midden- en kleinbedrijf (mkb), verwacht dat de Nederlandse economie in 2018 zal verbeteren (53%). Ruim een derde verwacht dat het ongeveer hetzelfde zal blijven (35%).Ondernemers liggen echter wel regelmatig wakker van de z...

5 december 2017 Wet- en regelgeving
Belastingdienst helpt startende ondernemers in de horeca

Het aantal nieuwe horecagelegenheden is de afgelopen vijf jaar flink gegroeid. Om ondernemers met een bedrijf jonger dan drie jaar te helpen, voert de Belastingdienst de campagne ‘Een goede start is vooruitzien’. Bij deze campagne is er speciale aandacht voor startende ondernemers in de ...

14 november 2017 Economie
SRA: Financiële gezondheid van de horeca is sterk verbeterd

De financiële gezondheid van de horeca is sterk verbeterd en de meeste ondernemers in de branche gaan voor het komende jaar uit van een verdere groei. Horecaondernemers rekenen in 2018 op een omzetstijging van 5 procent en een toename van de winst met zo’n 4 procent. Verder is de kredietw...

17 oktober 2017
Rutte III over payroll in de horeca

In de horeca wordt veel gewerkt met payrolling. Het is dus goed mogelijk dat u dat als horecaondernemer ook doet. Payrolling neemt u veel werk uit handen en biedt flexibiliteit als het gaat om inzet van personeel. Dat is heel praktisch in een arbeidsintensieve branche waarin veel gebruik wordt gemaa...

2 augustus 2017 Achtergronden Ondernemen
Uitbreiding: Zo begin je een tweede zaak (en een derde, of vierde...)

Wat is nog aantrekkelijker dan een goedlopende zaak? Twee goedlopende zaken! Maar of je nu een formule kopieert of een compleet nieuwe zaak opent: zorg eerst dat zaak één op rolletjes loopt. Anders kopieer de fouten uit zaak één naar zaak twee, waarschuwt horeca-accountan...

29 juni 2017 Bier Achtergronden
Grote fraudezaak met bier

De opsporingsdienst van de Belastingdienst heeft een inval gedaan in totaal acht bedrijfspanden. De actie werd in gang gezet vanwege een fraudezaak met bier. Er zijn drie verdachten in beeld, die merkloos bier verkochten als Heineken- en Amstelbier. Op de website van RTL Nieuws lazen we dat een m...

28 juni 2017 Achtergronden Ondernemen
Kosten besparen met een goede boekhouding

Boekhouden, dat doe je toch voor de fiscus? Dat is wat vooral beginnende ondernemers denken. Maar ervaring leert dat een goede registratie goud waard is. Kloppende cijfers zijn niet alleen voer voor belastinginspecteurs, maar bieden ook een schat aan informatie voor de ondernemer. Twee horeca-accoun...

16 juni 2017 Interview
Interview: Café Het Veulen, Den Bosch

Bijna een kwart eeuw runde Wiggert Mes café Het Veulen in Den Bosch, een eeuwigheid in het land van de natte horeca. Met hard werken, een passie voor speciaal bier en een beetje geluk groeide Het Veulen uit tot een volwassen borrelcafé met een een eigen bier: Veulen Blond. Het wordt gebrouwen onde...

21 april 2017 Wet- en regelgeving
Arrangementen: voorkom problemen met de btw

"Geniet van een 3-gangenmenu inclusief uitgebreid dessertbuffet en consumpties voor slechts € 34,50. U heeft keuze uit wijn, bier of frisdrank." Een mooie aanbieding, maar wat doet u met de btw? DOWNLOAD GRATIS DE LAATSTE EDITIE VAN DE RESTAURANTKRANT Wanneer u als restaurantond...

11 april 2017 Achtergronden
Slim! Boekhouden: Het grootboek als gids voor de ondernemer

Jimmy Croymans en Marjan van Dijk, Cafe 't Ponton, Kampen Vloeroppervlak - 40 m2 Terras - 120 m2 Prijs pils (vaasje) - € 2,60 Aantal personeelsleden - 5 Doelgroep/publiek - Vaste borrelgasten bruincafé en toeristen "Onze kasboekhouding doen we in Excel. Daarin voeren we ...

31 maart 2017 Interview
Khalid Oubaha: 'Je moet oppassen dat je geen brandweerman wordt'

Concept Café Arnhem Het pand waarin nu Café Arnhem is gevestigd, bestond vorig jaar nog uit twee kleine bruine cafés. Nu staan er gebloemde fauteuils met een print van een stilleven uit het Rijksmuseum,  glimmende barkrukken en hangen er artistieke foto?s aan de muur. ?Dit is een zaak waar ik...

3 maart 2017
Horeca & de verkiezingen: PvdA

Op 15 maart zijn de Tweede Kamerverkiezingen. In aanloop naar deze verkiezingen heeft de redactie een vijftal stellingen bedacht over zaken die op dit moment spelen binnen de Horeca. Deze stellingen hebben we voorgelegd aan zes partijen die aan kop gaan volgens de peilingwijzer. Dit zijn PVV, VVD, D...

13 december 2016
Welke eisen stel je aan een horecakassa

Een goede kassa neemt een ondernemer werk uit handen. De boekhouding, het voorraadbeheer, belastingcontroles: alles wordt makkelijker met een geavanceerd systeem. Het kan zelfs fraude voorkomen en onregelmatigheden aan het licht brengen. Goed om op te letten bij de keuze van een nieuwe kassa. Hor...

27 juni 2016 Café Bier Achtergronden
Op bezoek bij 'bierwalhalla' Belgisch Café De Pintelier, Groningen

Caféondernemer Eric Harder is wat je noemt een echte kastelein. Vol enthousiasme en gedrevenheid vertelt hij over zijn grote passie voor bier en herinnert hij zich de ene na de andere bijzondere en grappige anekdote uit zijn jarenlange loopbaan als kroegeigenaar. Pilot van Jupiler “...

23 juni 2016 Café Bier
"Het aanbod van speciaalbier explodeert"

Caféondernemer Eric Harder is wat je noemt een echte kastelein. Vol enthousiasme en gedrevenheid vertelt hij over zijn grote passie voor bier en herinnert hij zich de ene na de andere bijzondere en grappige anekdote uit zijn jarenlange loopbaan als kroegeigenaar. Pilot van Jupiler “...

15 juni 2016 Cocktails
Nederlandse Bartenders Club (NBC) begint aan een nieuw hoofdstuk

De Nederlandse Bartenders Club (NBC) begint aan een nieuw hoofdstuk. Op woensdag 8 juni 2016 werd tijdens de jaarlijkse ledenvergadering een nieuw bestuur aangesteld, bestaande uit vijf ‘shakers’ ...

23 februari 2016
Vraag naar uitzendkrachten groeit

De vraag naar uitzendkrachten is ook in de eerste weken van 2016 sterk gegroeid. Dat blijkt uit cijfers die brancheorganisatie ABU vandaag heeft gepubliceerd. 15 procent meer werkgelegenheid In de eerste vier weken van dit jaar nam de werkgelegenheid voor uitzendkrachten met 15 procent toe ten ...

22 februari 2016
Column: leegstand betekent het einde van de horeca

Met het verdwijnen van de grote winkelketens in de Nederlandse binnensteden is er bij lokale politici een grote drang ontstaan om de leegstand op te vullen met horeca. Het is maar de vraag of dat verstandig is… Misschien kun je de binnenstad beter teruggeven aan de bewoners of de huurprijzen van...

11 november 2015
Moet je digitale kassagegevens bewaren?

Op de vraag 'Moet je als horeaondernemer digitale kassagegevens bewaren?' is het antwoord 'ja'. Digitale detailgegevens uit een kassa moeten bewaard blijven, zodat de Belastingdienst een efficiënte controle kan uitvoeren. Dit zegt de Hoge Raad in een recente uitspraak. Belangrijk is dat de onderne...

28 september 2015

Een Maastrichts café heeft afgelopen vrijdag de stadswachten beboet. De auto stond behoorlijk lang voor het terras van kaffee 't Perrepluke, en de caféondernemer deelde prompt een boete uit. Op Facebook deelde het café een foto van de boete. Vijftig euro, alstublieft! De stadswachten mogen v...

19 juni 2015
Verbeter de veiligheid van je café

Veiligheid zou bij alle horecaondernemers voorop moeten staan. Veiligheid voor personeel en gasten uiteraard, maar bij het begrip veiligheid wordt ook vaak gedacht aan inbraak- en diefstalpreventie. Nog te vaak bereikt ons het nieuws dat een caféondernemer van zijn omzet wordt beroofd terwijl dit ...

11 mei 2015
De 20 beste inkooptips

Inkopen. Het is misschien niet het leukste onderdeel van je bedrijfsvoering, maar het is wel heel erg belangrijk. Om het je wat makkelijker te maken, verzamelen we speciaal voor jou de beste inkooptips. Doe er je voordeel mee! 1. Vooruitbetaalde bonus Leveranciers bieden soms een vooruitbetaal...

7 april 2015
Horeca Enschede toch niet 24 uur open

In Enschede mogen de horecazaken aan de Oude Markt en in enkele omliggende straten toch niet 24 uur per dag open zijn. Het college van B&W wil een aanpassing van het eerdere besluit van de gemeente Enschede. Na overleg met betrokken partijen, zoals politie, horecaondernemers en bewoners van de bin...

25 november 2014
Hulp bij allergenenwetgeving

De bemoeizucht van de overheid zit velen niet lekker, en zeer zeker horecaondernemers hebben reden tot klagen. Ergernis 'numero uno' is op dit moment de allergenenwetgeving die op 13 december ingaat. Een draak van een wet. Vroeger hoorde je niemand over allergieën en nu lijkt inmiddels de halve b...

3 november 2014
Warme temperaturen stimulans voor horeca

In 2015 zullen de marktsectoren voor het tweede jaar op rij groeien. De industrie en transport sloegen door de exportgroei al eerder het groeipad in. Nu vertonen ook binnenlands georiënteerde sectoren plusjes. Meer vertrouwen bij consumenten en producenten, de aantrekkende woningmarkt en langzaam...

3 oktober 2014
Storytelling op de 60e BBB

Het gebruik van streekproducten en ingrediënten uit de eigen regio zet als trend onverminderd door. Storytelling – het vertellen van het verhaal achter het gerecht of ingrediënt - wordt daarbij steeds belangrijker. Want de moderne horecabezoeker wil weten waar zijn of haar eten vandaan komt en...

22 juli 2014
Gratis allergenen-iconen als download

De nieuwe regelgeving op het gebied van allergenen gaat op 13 december in, maar veel horecaondernemers zijn hier nog lang niet klaar voor. Door het gratis beschikbaar stellen van allergenen-iconen hoopt Stichting Horeca Onderwijs op een uniforme implementatie van de allergenenwetgeving. Met de gra...

12 juli 2014
Betaalt u straks 80% belasting op onkostenvergoedingen?

In 2015 worden er grote veranderingen in de loonbelasting en het arbeidsrecht doorgevoerd. Als horecaondernemer zijn dat zo ongeveer de laatste dingen waar u zich mee bezig wilt houden. Misschien heeft u alle rompslomp rond belastingen en arbeidsovereenkomsten wel uitbesteed. Maar als de regels ni...

15 april 2014
Aansprakelijkheid voedselallergie bij horecaondernemer

De aansprakelijkheid met betrekking tot voedingsintolerantie en voedselallergie ligt vanaf 13 december 2014 bij de horecaondernemer. Als u, als horecaondernemer, geen goed allergenenbeleid heeft ingevoerd, dan bent u niet meer verzekerd bij eventuele letselschade of aansprakelijkheidsstelling. We ...

3 april 2014
Gratis tips van Cashr - De ideale kassa

Uitbaters van cafés en restaurants weten precies hoe zij gasten een fijne middag of avond moeten bezorgen. Vaak is het voeren van een administratie echter niet de grootste passie. Toch zijn orde en duidelijkheid in uw bedrijfsvoering niet geheel onbelangrijk. Als dat niet klopt, kan de continuït...

10 maart 2014
Horecanota Rotterdam onder de loep

Rotterdam heeft zich ten doel gesteld de aantrekkelijkheid van de stad te verbeteren. De horeca maakt daar een wezenlijk onderdeel van uit. Wij nemen een aantal punten onder de loep. In de Horecanota 2012-2016 zien wij bijvoorbeeld dat het vergunningstelsel eenvoudiger is geworden en administrati...

25 februari 2014
Belastingtips voor horeca

Eerder gingen we al dieper in op BTW in de horeca. Nu een aantal praktische tips die je op het goede belastingspoor zetten. We gaan er niet al te diep op in, maar de genoemde onderwerpen geven stof tot nadenken. Alles wit Wanneer er zwart gewerkt wordt binnen het bedrijf, kun je de gemaakte ko...

6 januari 2014
Horeca krijgt eigen crowdfund-platform

De Horeca krijgt een eigen crowdfunding platform. Horeca Crowdfunding Nederland schiet de Nederlandse horeca te hulp bij het aantrekken van kapitaal. Het platform vormt een oplossing voor de naar eigen zeggen volledig opgedroogde kredietverstrekking aan de horecasector. Eigen platform Het plat...

4 december 2013
10 tips bij inkopen

Op zoek naar informatie en advies? De redactie van uw vakblad heeft voor u tien tips geselecteerd die u kunt gebruiken bij uw inkopen. Een goede inkoop en voorraadbeheer zijn belangrijk en daarom helpt de redactie u graag bij het ondernemen. Tip 1 Leg eens een lijst aan van al uw leveranciers...

6 november 2013
Horeca verdient minste loon van het land

'Spiegeltje, spiegeltje aan de wand, met welk beroep verdien je het minst in Nederland?' Horecawerknemers zullen het antwoord wel weten. In de branche geldt niet voor niets het gezegde: "Werken in de horeca; je hebt een rijk leven, maar rijk word je er niet van". 24.565 euro bruto Het Nationaa...

3 november 2013
BTW in de horeca

De belasting Toegevoegde Waarde (BTW) heeft (per 1 januari 2019) verschillende tarieven: 21%, 9% en 0%. Welk tarief u moet toepassen, hangt af van het soort goederen of diensten. Lees alles over BTW in de horeca in het volgende artikel en gebruik de speciale horeca-calculator. Bijzondere gevallen...

23 oktober 2013
Trofee voor populairste uitgaansplekken

Voor de tiende keer zijn de Nightlife Awards uitgereikt aan de populairste uitgaansgelegenheden van Nederland. Nieuw dit jaar is de verkiezing van de populairste Vlaamse uitgaansgelegenheden. De Nightlife Awards zijn populariteitsprijzen die zijn toegekend op basis van drie meetinstrumenten. ...

19 september 2013
Wie wint de Nightlife Awards?

Op 22 oktober worden voor de tiende keer de landelijke Nightlife Awards uitgereikt aan de populairste uitgaansgelegenheden van Nederland. Het publiek en het onderzoek van DVJ Insights bepalen de winnaar. Voor België geldt dat er veertig uitgaansgelegenheden zijn genomineerd, waar uitsluitend het...

7 mei 2013
Een (succes)vol eetcafé? Zo moet het!

In de horeca wordt het geld niet met het eten verdiend, zegt men dikwijls. Wie kent er niet de gevleugelde horecaspreuk ‘Ze eten me arm, maar drinken me rijk’? Klopt die wijsheid anno 2013 nog? Steeds meer cafés zetten namelijk in op het serveren van eten. Terecht, want eetcafés doen het bet...

2 mei 2013
Premiedifferentiatie: kans of risico?

Met ingang van 2006 geldt in een aantal sectoren met cyclische werkloosheid een differentiatie in de sectorpremie. Ook voor het sectorfonds Horeca algemeen geldt deze premiedifferentiatie. De hoogte van de premie is afhankelijk van de overeengekomen duur van de dienstbetrekking met de (tijdelijke...

13 maart 2013
Handig: 10 tips bij inkopen doen

De inkopen doen: soms tijdrovend, soms in een oogwenk gepiept. Goede inkoop is belangrijk. Uw zaak zou niet kunnen draaien zonder de inspanningen van uw leveranciers en producenten. Belangrijk De ene leverancier ziet u mogelijk dagelijks voor de dagverse producten, de ander kwam slechts eenmaal...

4 maart 2013
Crowdfunding in de horeca (3/6)

Crowdfunden kan via een georganiseerd platform, maar u kunt het ook zelf organiseren. Wat zijn op hoofdlijnen de voor- en nadelen van deze beide varianten? In het derde artikel in de reeks zetten we dit uiteen. Administratieve rompslomp Indien u zelf een crowdfunding-traject via obligaties gaat ...

28 januari 2013
P&F: Vergoedingen en de WKR (3/6)

De werkkostenregeling, oftewel de WKR genaamd, bestaat inmiddels alweer bijna twee jaar. Hoe zit het ook alweer met de WKR? Over verplichte deelname, vergoedingen en vrijstellingen. Van vrijwillig naar verplicht In de jaren 2011, 2012 en 2013 is deelnemen aan de WKR nog een vrije keuze, maar d...

21 januari 2013
P&F: Vast of flexibel personeel? (2/6)

Na de redelijke zomer met veel sportevenementen en de gezellig drukke feestdagen in december is personeelsplanning in de komende wintermaanden uiterst belangrijk. Personeelsbestand Daarbij hangt het donkere zwaard van Damocles genaamd 'de crisis' ook nog eens boven uw hoofd… Menig horecaondern...

17 januari 2013
Kassakeurmerk voor Reeleezee

Reeleezee is in het bezit gekomen van het keurmerk Betrouwbaar Afrekensystemen. De Internet Kassa voldoet aan het keurmerk. Het doel is om het toezicht op kassasystemen te intensiveren. Directe koppeling De Internet Kassa is een fysiek afrekensysteem. De kassa wordt aangesloten op het internet z...

14 januari 2013
P&F: Inlenersaansprakelijkheid (1/6)

In zes artikelen behandelen Robert van de Rest en Roland van Gessel van Mazars Accountants en Belastingadviseurs actuele onderwerpen op het gebied van personeel en financiën. Het eerste artikel gaat over inlenersaansprakelijkheid. Inlenersaansprakelijkheid alleen in de bouw... Toch niet in de ...

8 januari 2013
Douane en Belastingdienst tegen fraude

Wellicht niet de eerste exposanten waar je aan denkt bij de Horecava, toch zijn ook de Douane en de Belastingdienst aanwezig op de vakbeurs. Ze maken ondernemers bewust van accijns- en kassafraude. Oneerlijke concurrentie Zo heeft de Douane een meldpunt opgericht voor accijnsfraude. Wanneer een ...

31 december 2012
Tip 21: Administratie vrije dagen op orde

De laatste dag van 2012... Wij voorzien u met 21 eindejaarstips voor uw horecaonderneming. Vandaag de laatste. Tip 21: Zorg dat de administratie van de vakantiedagen klopt. Verplichte opname na half jaar Zorg ervoor dat u de administratie van de vakantie-uren van uw werknemers op orde heeft. Sin...

28 december 2012
Tip 20: Check het uitzendbureau

Nog een aantal dagen en 2012 zit erop. Wij voorzien u daarom met 21 eindejaarstips voor uw horecaonderneming. Tip 20: controleer het uitzendbureau op hun registratieplicht. Controle verplichte registratie Leent u personeel in van bijvoorbeeld een uitzendbureau of een detacheringsbureau? Let er d...

18 december 2012
Tip 12: Zorg voor een rittenadministratie

Het einde van het jaar 2012 komt snel in zicht. Wij voorzien u daarom met 21 eindejaarstips voor uw horecaonderneming. Tip 12: Zorg voor een rittenadministratie. Sluitende administratie Rijdt u in een auto op naam van uw onderneming en wilt u onder de winstbijtelling van 14%, 20% of 25% uitkom...

11 december 2012
Tip 7: Kan administratie vóór 2005 weg?

Het einde van 2012 nadert met rasse schreden. Wij voorzien u daarom met 21 eindejaarstips voor uw horecaonderneming. Tip 7: Kijk of oude administratie weg kan. Check of uw administratie van vóór 2005 weg kan De wettelijke bewaartermijn voor de administratie is zeven jaar. De administratie over...

5 december 2012
Tip 3: Bereid werkkostenregeling voor

Het einde van 2012 nadert met rasse schreden. Reden genoeg om u te voorzien met 21 eindejaarstips voor uw horecaonderneming. De derde tip gaat over het voorbereiden op de werkkostenregeling. Wacht niet tot laatste moment Het jaar 2013 is het laatste jaar waarin werkgevers nog kunnen kiezen voor ...

3 december 2012
De strijd tegen illegaal bier

Staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) en Cees-Jan Adema, directeur Nederlandse Brouwers, hebben een Memorandum of Understanding (MoU) getekend om illegale import van bier uit het buitenland tegen te gaan. Accijnsregels naleven Het doel van dit contract is om de import van bier, waarover ge...

23 mei 2012
Nieuwe Drank- en Horecawet aangenomen

Het wetsvoorstel voor aanpassing van de Drank- en Horecawet is door de Eerste Kamer aangenomen. De nieuwe Drank- en Horecawet treedt per 1 januari 2013 in werking. Gezien het feit dat de wijziging van de huidige Drank- en Horecawet al sinds 2005 loopt, vindt KHN het goed dat er nu eindelijk duide...

11 april 2012
Cijfers worden helder met HorecaManager

Om meer geld te verdienen in minder tijd heeft u betrouwbare, tijdige en leesbare informatie nodig om te kunnen managen. De online tool HorecaManager helpt hierbij. Informatie bundelen Zonder administratie en registratie is er geen inzicht, geen structuur en controle. HorecaManager maakt adminis...

19 januari 2012
Kolibrie nieuwe partner KHN

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is een samenwerking aangegaan met Kolibrie Horeca Payrolling. De vereniging ziet het salarisadministratiebedrijf vanwege de "kwalitatieve, transparante dienstverlening" als geschikte partner voor haar leden. In de horeca wordt steeds meer gebruik gemaakt van payrol...

14 december 2011
'Inzicht geeft betere bedrijfsresultaten'

Frank Veldhof, werkzaam bij het bedrijfschap Horeca en Catering in Zoetermeer, pleit voor een collectieve deelname aan de Bedrijfsvergelijking Horeca. Ruim 43.000 horecaondernemingen telt Nederland. Al deze bedrijven ondernemen op hun eigen manier. Iedere ondernemer vindt zijn eigen zaak uniek. N...

7 december 2011
Kamer beslist snel over bedrijfschappen

Het bevorderen van de mate van professionaliteit in de horeca. Dat is al meer dan een halve eeuw het doel van het bedrijfschap Horeca en Catering. Juist in deze tijd essentieel, zegt directeur van het schap Wolter Spaink. "Innovatie en technologische mogelijkheden brengen horeca verder" Spaink:...

9 november 2011
Hells Angels langer vast afpersing uitbater

De drie Hells Angels die vastzitten op verdenking van afpersing, wapenbezit en drugshandel, mogen nog veertien dagen in hechtenis gehouden worden. De mannen zouden betrokken zijn bij de afpersing van een Arnhemse uitbater, die onder bedreiging afstand deed van zijn belangen in het bedrijf. Ond...

8 november 2011
Vacatureaanbod sinds lange tijd in de min

Het online vacatureaanbod in de horeca en toerismesector is hard onderuit gegaan volgens de Monster Employment Index. Vanaf mei 2010 steeg het aanbod juist structureel, ondanks de seizoensinvloeden. In oktober 2011 stond het aanbod voor het eerst weer in de min. Sterke daling Die maand liet e...

21 september 2011
KHN over Prinsjesdag: 'let op en innoveer'

Ondernemers binnen de horeca moeten meer innovatief en oplettend zijn. Ondanks de bezuinigingen gaan de lasten voor ondernemers eerst wat oplopen. De eerder vertoonde trend van lichte tekenen van economisch herstel zet niet door een de vrije bestedingsruimte van consumenten blijft daarom onder dr...

22 augustus 2011
Interview: René Keehnen

Een oud pand uit 1902 aan de Rotterdamse kade langs de Maas. Wie wil daar nu geen horeca-etablissement? Eigenaar René Keehnen wel. Heel graag zelfs. Hoewel hij geen enkele horeca-ervaring had, nam hij de zaak over nadat de vorige eigenaar overleed. “Ja, een uit de hand gelopen grap kun je zeggen....

21 juli 2011
'Horeca slordig met tijden vakantiekracht'

Werkgevers gaan vaak slordig om met de regels voor werk- en rusttijden bij vakantiewerk door kinderen en jongeren. Tijdens controles van de Arbeidsinspectie bleek meer dan de helft van de gecontroleerde ondernemingen in de horeca zich niet te houden aan de werktijden voor kinderen. Nieuw rapport ...

19 april 2011
Keurmerk voor afrekensystemen opgericht

Het merendeel van de producenten en leveranciers van afrekensystemen in Nederland – waaronder Van Hessen - hebben onlangs de intentieverklaring ‘Het Betrouwbare Afrekensysteem’ ondertekend. Ook de directeur-generaal van de Belastingdienst, Peter Veld, ondertekende het document. Met deze verkla...

14 april 2010
Kassafraude bij horecazaak

Een man en een vrouw van in de veertig zijn aangehouden op verdenking van belastingfraude met geprepareerde kassa's. De kassa in het horecabedrijf van de vrouw kwam van een bedrijf uit Almere dat kassa's zou produceren die een deel van de inkomsten niet registreren. Hierdoor konden gebruikers makkel...

26 januari 2010
Pilot gezamenlijke facturering Buma en Sena van start

Videma start een pilot bij 150 horecaondernemers die de auteursrechtelijke vergoeding voor zakelijk gebruik van televisie en de muziekvergoeding voor Buma en Sena op één factuur belast krijgen. De horecaondernemers ontvangen begin april een rekening waarop de verschuldigde jaarafdracht aan de drie...

27 november 2009
Kolibrie en Heineken Brouwerijen slaan handen ineen

Kolibrie Horeca Payrolling en Heineken Brouwerijen zijn vanaf augustus 2009 een bijzonder partnership aangegaan. Kolibrie mag zich partner noemen van het StarBusiness Programma van Heineken Brouwerijen. Relaties van Heineken Brouwerijen die deelnemen aan dit bijzondere spaarprogramma kunnen sparen v...

23 maart 2009
Totaalverbod alcohol onder zestien op komst

In België komt er een wet die een totaalverbod voorziet op de verkoop van alcohol aan jongeren onder de zestien jaar. Dat heeft federaal minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) beslist. Het verbod zou ingaan vanaf 2010. Volgens De Standaard staat het verbod al in een gezondheidswet die ...

1 januari 2009
Echtheid en volledigheid van identiteitsbewijzen

Kopieert u alle bladzijden van het paspoort van uw werknemers? Of alleen de eerste? De afgelopen tijd zijn werkgevers regelmatig geconfronteerd met controles op echtheid en volledigheid van identiteitsbewijzen. Het niet kopiëren van alle pagina's van de identiteitsbewijzen vormt een formeel gebr...

1 januari 2009
Alle paspoortpagina’s kopiëren

Kopieert u alle bladzijden van het identiteitsbewijs van uw werknemers? Of alleen de eerste? De afgelopen tijd zijn werkgevers regelmatig geconfronteerd met controles op echtheid en volledigheid van identiteitsbewijzen. Het niet kopiëren van alle pagina's van de identiteitsbewijzen vormt een forme...

Laad meer resultaten

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: