U heeft gezocht op : Werkgever

20 oktober 2020 Financieel Ondernemen
3 vragen over loon van horecapersoneel

Werken in de horeca is in vele opzichten niet te vergelijken met een standaard '9-tot-5-baan’. Daarom spelen er ook vragen over de loonbelasting die in andere sectoren niet of minder aan bod komen. Te denken valt aan de volgende vragen: Moet een werkgever fooien van zijn personeel aange ...

19 augustus 2020 Interview Coronacrisis
"Anderhalve meter afstand is in de horecakeuken lastig te realiseren"

FNV Horeca lanceerde op 1 juni het 'meldpunt corona' voor horecamedewerkers die klachten hadden over de werksituatie. We vroegen ons af of er veel meldingen zijn binnengekomen en of de anderhalve meter binnen de horeca, en met name in de keuken, wel werkbaar is. Edwin Vlek, sectorbestuurder ...

27 mei 2020 Personeel Coronacrisis
5.000 horecamedewerkers roepen hulp FNV Horeca in sinds sluiting horeca

Sinds de lockdown van de horeca van 16 maart jl. hebben 5.000 horecamedewerkers zich bij FNV Horeca gemeld met vragen en verzoeken om hulp. De meeste vragen gingen over welke rechten en plichten zij hebben sinds hun werklocatie gesloten is. Daarnaast ziet de vakbond een stijgende vraag naar informat ...

20 april 2020
FNV Horeca betreurt berichtgeving KHN over afbreken overleg

FNV Horeca en CNV Vakmensen betreuren ten zeerste dat Koninklijke Horeca Nederland (KHN) heeft aangegeven het overleg met hen te staken. FNV Horeca en CNV Vakmensen hebben met KHN maar eenmaal formeel overleg gevoerd de afgelopen periode. Dit overleg ging vooral over de maatregelen om uitstel van de ...

20 april 2020 KHN Coronacrisis
KHN staakt overleg met vakbonden

De afgelopen periode heeft Koninklijke Horeca Nederland (KHN) gesprekken gevoerd met de vakbonden CNV Vakmensen (CNV) en FNV Horeca (FNV) over tijdelijke maatregelen met betrekking tot flexibiliteit en verlofdagen. In deze gesprekken heeft KHN aangekaart dat alle financiële druk nu uitsluitend ...

15 maart 2020 Economie Achtergronden Coronacrisis
FNV Horeca: overheid neem je verantwoordelijkheid en steun de horeca

De gevolgen van het Coronavirus zijn op dit moment overal in het land merkbaar. FNV Horeca wil dat de overheid snel en adequaat handelt richting de horecasector. In de horeca ondervinden veel bedrijven, die afhankelijk zijn van toerisme, direct de gevolgen. Nu ook gasten uit eigen land steeds min ...

3 maart 2020 Achtergronden
Overtredingen bij schoonmaak horeca in Maastricht

Bij een controle door de Inspectie SZW bij elf horecaondernemingen in Maastricht, werden vermoedelijk bij tien bedrijven overtredingen geconstateerd als het gaat om de schoonmakers. Vier horecabedrijven hadden een schoonmaakbedrijf ingehuurd, de zeven anderen hadden eigen schoonmakers in dienst. ...

28 februari 2020 Achtergronden Internationaal
Coronavirus: checklist en veelgestelde ondernemersvragen. Wie betaalt de rekening?

In Nederland loopt het aantal besmettingen met het coronavirus op. Volgens experts is er nog geen reden tot paniek, maar wat heeft de internationale uitbraak van het virus voor impact op de Nederlandse horeca en logiesverstrekkers? Het RIVM en KHN hebben de meest gestelde vragen en antwoorden ove ...

10 januari 2020 Wet- en regelgeving Achtergronden
Training Wet arbeidsmarkt in Balans: voorkom fouten en beheers kosten

Het zal u niet ontgaan zijn: de horeca heeft nog geen duidelijk beeld over de impact van de Wet arbeidsmarkt in Balans (‘WAB’) op hun onderneming. Naar schatting gaat de nieuwe wet de horecasector tientallen miljoenen per jaar kosten. Daarnaast blijken veel ondernemers bang te zijn dat z ...

12 november 2019 Wet- en regelgeving
Loondoorbetaling bij ziekte en re-integratie wordt duidelijker

Veel werkgevers in de horeca hebben moeite met de verplichting om het loon door te betalen van zieke werknemers. Ook zijn zij verantwoordelijk voor de re-integratie, al zijn zij zich daar vaak niet van bewust. Om werkgevers te ontzorgen, komt er per 1 januari 2020 een nieuw pakket aan maatregelen ...

4 november 2019 Economie KHN
Mark Rutte bespreekt pijnpunten met horecatop; OTA's, WAB en toerisme

De Nederlandse horecatop verzamelde zich gisteren in Den Haag. Niet op het Malieveld om te demonstreren, maar in het Mauritshuis om te discussiëren over de toekomst van de branche. Samen met premier Mark Rutte werden de uitdagingen besproken tijdens het allereerste Meesterwerkevent van de Konin ...

17 september 2019 Wet- en regelgeving
Geen quotum meer voor specialistische Aziatische koks

Op 16 april 2019 heeft minister Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) bekendgemaakt dat er per 1 oktober 2019 een einde komt aan het quotum dat is opgelegd in de bijzondere regeling voor het verkrijgen van een werkvergunning voor specialistische Aziatische koks. De tijdelijke regeling, die nu ...

1 augustus 2019 Wet- en regelgeving
Nieuwe wetgeving komt horeca duur te staan

In 2020 gaan de prijzen in de horeca opnieuw omhoog, mede door de aanstaande invoering van de nieuwe Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB). Die wet beoogt vaste contracten aantrekkelijker te maken. Dat blijkt uit een rapport van ABN AMRO. Werkgevers die veel flexibele werkvormen aanbieden, krijgen te ...

15 juli 2019 Interview Longread
Interview: de mooiste strandtent van Nederland

Strandpaviljoen De Staat viert deze zomer haar tienjarig bestaan. Jeroen Kuiper is de trotse eigenaar van deze ultieme ‘strandhotspot’ op Scheveningen, die vooral door locals wordt bezocht. Toeristen bezoeken de boulevard, wie de drukte wil vermijden en wil genieten van één ...

8 maart 2019 Personeel
Zo word je een onweerstaanbare horecawerkgever

Verwarrend, al die termen als ‘employer branding’, ‘employer journey’, ‘agile’ en ‘management tools’. Toch zal de horeca met haar tijd mee moeten. Er is simpelweg een gebrek aan gewone voorbeelden en bruikbare handvatten om een onweerstaanbare werkgeve ...

28 januari 2019 Awards Personeel
Dit café is mogelijk de beste werkgever van Nederland

De medewerkers van Nederland hebben gesproken. Zij riepen deze organisaties uit tot de Beste Werkgever per branche van 2018-2019. Dat heeft Effectory bekend gemaakt op basis van haar jaarlijkse Beste Werkgevers onderzoek. Dit zijn de Beste Werkgevers per branche: Profit: vanHaren, Den Hartogh, ...

7 januari 2019 Wet- en regelgeving
Alcohol schenken aan meerderjarigen. Dat mag (niet)

Vragen jouw medewerkers bij elke bestelling van een alcoholhoudende drank het legitimatiebewijs van de koper zodat zijn of haar leeftijd kan worden gecontroleerd? Waarschijnlijk niet. Het is ook niet altijd noodzakelijk om een legitimatiebewijs te vragen. Toch is het als werkgever van belang om bewu ...

7 januari 2019 Achtergronden KHN
Eerste landelijke open dag voor de horeca op 21 mei 2019

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) maakte vandaag – tijdens de start van de vakbeurs Horecava – bekend dat zij samen met de Nationale Horecadag de eerste landelijke open dag organiseert voor de horeca. Doel is om er samen voor te zorgen dat zoveel mogelijk horecaondernemers op 21 mei 201 ...

20 november 2018 Wet- en regelgeving
Roken op het werk

Lange tijd was het heel gewoon dat niet alleen gasten in een café rookten, maar ook dat de barman een sigaretje opstak terwijl hij zijn gasten van een drankje voorzag. Dat beeld is veranderd. Wat zijn ook alweer de regels omtrent roken op of rondom het werk? De werkgever heeft de wette ...

19 oktober 2018 Wet- en regelgeving
De oplossingen voor lastige medewerkers

Met regelmaat krijg ik een vraag van een werkgever wat hij kan doen met een medewerker als er iets niet meer lekker loopt in de arbeidsrelatie. Dat kan van alles zijn: de werknemer gaat zijn eigen gang, trekt zich weinig van werkafspraken of collega’s aan, maakt fouten, meldt zich te pas en te ...

16 oktober 2018 Personeel Achtergronden
Onderzoek personeel & horeca: 'De horecaondernemer heeft geen plan'

‘’Het moet een familie zijn’’, ‘’ludieke wervingsfilmpjes helpen’’ en ‘’duidelijke communicatie is alles’’. Bovenstaande uitspraken komen van horecamanagers en -ondernemers. Kortom: elke ondernemer of manager die ik spreek heeft ...

26 september 2018 Interview Longread
Horecaondernemer Bas Hoebink: ''De horeca moet een betere werkgever worden''

Bas Hoebink startte zo’n zes jaar geleden met zijn restaurant – De Firma – in Nijmegen. Inmiddels vallen er drie Nijmeegse horecazaken onder zijn onderneming ‘Het Hoofdkwartier Horeca' en heeft hij in Wijchen, samen met zijn compagnon, een vierde horecazaak: Italiaans res ...

31 augustus 2018 Events Personeel
FNV Horeca organiseert event voor horecaprofessionals

Horecamedewerkers krijgen onvoldoende mogelijkheden om zich (verder) te ontwikkelen in het horecavak. De huidige cao stimuleert werkgevers wel om aandacht te besteden aan de persoonlijke ontwikkeling van hun medewerkers, maar in de praktijk blijkt dat concrete acties uitblijven. FNV Horeca vindt het ...

29 augustus 2018 Bier Personalia
Lieselotte Kruf nieuwe directeur Dommelsche Bierbrouwerij

Lieselotte Kruf (33) start per 1 september als directeur van de Dommelsche Bierbrouwerij in Dommelen. Ze volgt Olivier Declercq op, die per 1 september start als Europees directeur Logistieke Support bij AB InBev in Leuven. De Dommelsche bierbrouwerij is met 190 werknemers één van de g ...

16 augustus 2018 Personeel
Alles over de opbouw van loonkosten

De bezetting in de horeca verandert. Waar vroeger duidelijk een lunchpiek tussen half een en half twee was, komen de gasten tegenwoordig de hele dag over de vloer. Daarom is er een spreiding van personele bezetting nodig, liefst gebaseerd op kennis over de bezetting van je zaak. Technologische hulpm ...

26 juni 2018 Wet- en regelgeving Columns
Personeel: let op bij verbetertrajecten en ontslag

Een werknemer is sinds 1998 in dienst bij een restaurant in de functie van ‘medewerker bediening’. Tussen januari en december 2015 is het functioneren van werknemer meerdere keren als ‘onvoldoende’ beoordeeld. Op 17 februari 2016 hebben werkgever en werknemer een gesprek geha ...

20 juni 2018 Wet- en regelgeving Columns
Fooien: dit zijn de regels

In de horeca zijn fooien een gebruikelijk fenomeen. Stond er voorheen een fooienpot zichtbaar op een centrale plek, bijvoorbeeld receptie of bar, tegenwoordig worden fooien vaak via de bankpas/creditcard gedaan. De geschiedenis van fooien gaat ver terug. Niettemin is de term 'fooi' in de ...

23 mei 2018 Columns Ondernemen
Functioneren en disfunctioneren: wat kan en moet een werkgever?

Elke werkgever kampt vroeg of laat met een medewerker die het in het functioneren laat afweten. Van een werkgever wordt verwacht een gedegen verbeterplan op te stellen en met de medewerker te doorlopen. Een verbeterplan kent duidelijke doelen, een reële termijn waarbinnen de doelen moeten zijn ...

24 april 2018 Achtergronden
FNV Horeca en Huis van Eemnes sluiten cao

FNV Horeca heeft een akkoord bereikt met het Huis van Eemnes voor een bedrijfs-cao. Het bestuur van Stichting Huis van Eemnes is zeer tevreden met het resultaat: “Samen met FNV Horeca is de bedrijfs-cao voor het Huis van Eemnes opgesteld. We zijn trots op het resultaat dat zowel een stimuleren ...

18 april 2018 Columns Ondernemen
Rijden onder invloed met bedrijfsauto. Ontslag?

Niet alleen gasten gaan na het nuttigen van alcohol achter het stuur zitten, ook medewerkers uit de horeca maken zich daar weleens schuldig aan. De gevaren zijn bekend, alcohol en verkeer horen niet samen. Een ongeluk zit in een klein hoekje, of in dit geval, op een parkeerterrein. Een chef-kok u ...

19 maart 2018 Wet- en regelgeving Columns
Pas op met toezeggingen, het is geen gebakken lucht…

Werkgever en werknemer zijn een nul-urenovereenkomst overeengekomen voor de duur van zes maanden en daarmee tot 28 oktober 2015. Zo’n anderhalve maand voor het einde van het dienstverband ontvangt de werknemer een gespreksverslag waarin te lezen is dat de arbeidsovereenkomst zal worden verleng ...

14 maart 2018 Columns Ondernemen
Drugsgebruik tijdens bedrijfsuitje: welke arbeidsrechtelijke sancties zijn er?

Een Chef Bediening op een (hotel)schip had drugs gebruikt tijdens een bedrijfsuitje. Zijn werkgever was daarvan niet gediend en plaatste deze werknemer in een lagere functie, met een daarbij behorend lager salaris. Deze degradatie en salarisverlaging hielden bij de rechter stand. Het stond vast dat ...

9 maart 2018 Economie
Grootste horecawerkgever van Ameland en FNV Horeca sluiten cao

FNV Horeca heeft een akkoord bereikt met Harold van Workum, eigenaar van Van Heeckeren Groep en tevens bestuurslid van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) Afdeling Ameland voor een bedrijfs-cao. De beweegredenen van de grootste horecawerkgever op Ameland zijn duidelijk: “Een werkgever moet goed ...

23 februari 2018 Columns Ondernemen
Hoe ga je om met drugs op de werkvloer?

Alcohol en inmiddels ook drugs komen frequent voor binnen de horeca. Niet alleen gasten nuttigen het een en ander, personeelsleden soms net zo. Een aantal jaren geleden was er een serveerster, werkzaam in een hotel op Aruba, die in haar vrije tijd cocaïne had genuttigd. De dag erop moest zij ee ...

5 januari 2018 Personeel Interview
Interview Ricardo Eshuis, SVH, deel 2: 'Over tien jaar is alles horeca'

Hoe is het gesteld met de arbeidsmarkt en de opleidingsbehoeften in de horeca anno nu? Dat vroegen ze zich af bij Stichting Vakbekwaamheid Horeca. Dus is SVH samen met KHN op zoek gegaan naar een antwoord op deze vraag. Wij spraken met Ricardo Eshuis, directeur van SVH, over het onderzoek 'Arbei ...

1 december 2017 Personeel
Horeca in top 3 populairste bijbanen van 2017

Meer jongeren hebben een bijbaan. Bovendien beginnen ze steeds eerder met hun eerste bijbaan. Een bijbaantje bij een supermarkt, in de horeca of in de retail is het populairst onder de Nederlandse jongeren. Dit blijkt uit het Bijbanen Onderzoek 2017 van dienstverlener CV ster, die 63.371 cv’s ...

17 november 2017 Personeel
FNV: Al 2.000 personen zeggen 'nee' tegen cao-resultaat

Drie jaar lang is er geen cao in de horeca. Nu ligt er een onderhandelingsresultaat tussen KHN en CNV Vakmensen. Leden van CNV krijgen slechts zes dagen de tijd om aan te geven of zij akkoord gaan met het onderhandelingsresultaat. Het lijkt erop dat alles op stel en sprong geregeld moet worden. Lede ...

14 november 2017 Personeel
FNV: Vakkrachten in de horeca krijgen droge boterham met deze cao

De afspraken die KHN en CNV Vakmensen hebben gemaakt voor de nieuwe cao in de horeca, zijn niet goed voor de hardwerkende horecamedewerkers en de gehele branche. Met maar 1% loonsverhoging per jaar doe je de mensen in deze sector te kort. Marco Bouma, sectorbestuurder FNV Horeca: “Deze cao ...

13 oktober 2017 KHN
Geen vooruitgang geboekt bij tweede ronde cao-onderhandelingen

Donderdag 12 oktober 2017 was de tweede ronde van de cao onderhandelingen. Met de opstelling van FNV Horeca gaat het volgens de KHN onderhandelingsdelegatie niet lukken om snel het huidige KHN Model Arbeidsvoorwaardenreglement (AVR) om te zetten in een nieuwe horeca cao die voor iedereen in de horec ...

1 september 2017 KHN
KHN reageert op CBS Kwartaalmonitor

De horeca had een goed tweede kwartaal in 2017. De omzet groeide met 9,1% ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. Van het eerste naar het tweede kwartaal groeide de omzet met 1,8% (gecorrigeerd voor het seizoen). Dat blijkt uit de CBS Kwartaalmonitor horeca van 31 augustus 2017. KHN reagee ...

1 augustus 2017 Wet- en regelgeving Columns
Je goed recht: wijziging van arbeidsvoorwaarden, wijs?

Een dienstverband is geen garantie om onder bepaalde voorwaarden tot aan de pensioengerechtigde leeftijd inkomen te ontvangen. Arbeidsvoorwaarden kunnen echter niet zomaar worden gewijzigd Onlangs behandelde de Rechtbank Amsterdam de volgende zaak. Een werknemer heet een dienstverband waarbij op ...

27 juli 2017 KHN
Onderhandeling nieuwe horeca-cao na de zomer van start

Het Landelijk Bestuur van Koninklijke Horeca Nederland geeft toestemming om met FNV Horeca en CNV Vakmensen te gaan onderhandelen voor een nieuwe horeca-cao. Dat heeft de KHN woensdagavond bekend gemaakt. Voor de KHN is het arbeidsvoorwaardenreglement uitgangspunt voor de onderhandelingen. De afg ...

31 mei 2017 Economie
Omzet horeca groeit met 3 procent in eerste kwartaal

Reactie KHN Voorzitter Robér Willemsen van Koninklijke Horeca Nederland is tevreden met de cijfers. Toch plaatst hij een kanttekening . “We zitten als branche nog steeds in de lift, dus dat is mooi. Maar we moeten de CBS-cijfers, die vandaag verschenen, iets nuanceren: we zien ook me ...

8 maart 2017 Wet- en regelgeving Columns
Je Goed Recht: Aanzeggen, hoe zit dat ook alweer?

Een werkgever moet een tijdelijke arbeidsovereenkomst tegenwoordig aanzeggen. Wat wil de wetgever daarmee nou precies? Een maand voordat een arbeidsovereenkomst (met een duur van 6 maanden of langer) eindigt, moet een werkgever de werknemer schriftelijk mededelen of hij de arbeidsovereenkomst gaat v ...

21 december 2016 Wet- en regelgeving
Ongewenst gedrag, en dan?

Het roken van een joint onder werktijd, werken onder invloed van alcohol, controversiële uitingen op social media of onwenselijk gedrag naar collega’s of gasten. Werkgevers worden met regelmaat geconfronteerd met minder wenselijke gedragingen van werknemers. Hoe daar mee om te gaan? Aan d ...

20 december 2016 Wet- en regelgeving
'Disfunctioneren moet bewezen worden, aannemelijk maken is onvoldoende'

Als een werknemer zijn taken niet goed uitvoert of de gestelde resultaten niet behaalt, kan dit een reden voor de werkgever zijn om de arbeidsovereenkomst te willen ontbinden. Het ontslaan van een werknemer op grond van disfunctioneren is onder het nieuwe ontslagrecht beslist niet makkelijk. Het is ...

14 december 2016 Achtergronden
In de horeca wordt het meest gelachen!

Goede koffie (of thee) op ons werk vinden we belangrijk. Niets nieuws onder de zon. Maar wat we nog belangrijker vinden op ons werk: lachen. Uit onderzoek van zorgverzekeraar Aevitae, uitgevoerd door Ruigrok Netpanel blijkt dat 87% van de werknemers het (zeer) belangrijk vindt om tijdens het werk te ...

11 november 2016
Je Goed Recht: De collectieve arbeidsovereenkomst (cao), lekker makkelijk?

Veel werknemers vallen onder de (na-)werking van een cao, ook in de horecabranche. Hoe zit het nu met bepalingen uit een cao? In hoeverre kun je daarvan afwijken en moet je bepalingen handhaven wanneer werkgever en werknemer beiden afwijking wensen? Onlangs is er een interessante uitspraak gedaan ...

11 november 2016 Wet- en regelgeving
Regelgeving: hoe zit dat met stagiair(e)s?

Een stagiair of stagiaire. Moet je die betalen of is dat vrijwillig? En dan de loonheffing en de aansprakelijkheid. We vertellen je er meer over. Het antwoord is simpel: je bepaalt zelf of je een stagiair(e) betaalt voor de verrichte werkzaamheden. Er is geen enkele verplichting daartoe. Een sta ...

14 oktober 2016 Wet- en regelgeving Columns
Je goed recht: verborgen camerabeelden...

Veel bedrijven maken gebruik van camera’s, bijvoorbeeld ter beveiliging van personeel, klanten of goederen. Hoe zit het eigenlijk met gebruik van een verborgen camera? Eind april 2016 heeft de rechtbank Rotterdam uitspraak gedaan in een kwestie met een verborgen camera. Hier volgt een korte ...

13 oktober 2016 Wet- en regelgeving Achtergronden
Je Goed Recht: Proeftijd… Smaakt het?

Maarten van Opijnen is advocaat, gespecialiseerd in arbeidsrecht. Als horecaprofessional heb je te maken met personeel en op de werkvloer kom je de meest uiteenlopende situaties tegen, zowel positief als negatief. In deze bijdrage wordt de proeftijd besproken. In arbeidsovereenkomsten is vaak een ...

3 oktober 2016 Economie
Werkgelegenheid reisbranche stijgt

De werkgelegenheid in de reisbranche is afgelopen jaar gestegen met maar liefst 10% tot ruim 16.000 medewerkers. Dat blijkt uit de onlangs geactualiseerde cijfers van het Reiswerk Dashboard. De cijfers zijn gebaseerd op jaarlijkse arbeidsmarktonderzoek dat Reiswerk uitvoert in de reisbranche. Het is ...

30 augustus 2016
Hoe zit dat eigenlijk? Geen aanzegging en toch geen aanzegboete

Sinds 1 januari 2015 moet de werkgever een werknemer die werkzaam is op basis van een arbeidsovereenkomst voor 6 maanden of langer, schriftelijk inlichten over het wel of niet voortzetten daarvan. Deze schriftelijke aanzegging dient de werknemer uiterlijk een maand voordat het dienstverband eindigt, ...

10 augustus 2016 Food
Resultaten uit studie over F&B-sector gepubliceerd

De resultaten uit de Edelman Trust Barometer 2016-resultaten voor de voedsel- en levensmiddelenindustrie zijn recentelijk gepubliceerd. Deze resultaten maken deel uit van de Edelman Trust Barometer 2016. Begin dit jaar zijn daarvoor de algemene resultaten gepubliceerd. Recentelijk is er een substudi ...

5 juli 2016 Wet- en regelgeving
Horecabedrijven en detailhandel betalen 5,5 miljoen euro boete

Ruim 20% van de geïnspecteerde horecabedrijven en de detailhandel leven de wet niet goed na. Illegale tewerkstelling, onderbetaling en te lang werken zijn de overtredingen die de Inspectie SZW constateert. Het onderzoek betrof 1.914 horecaondernemingen en 1.326 detailhandels. In totaal is voor ...

29 juni 2016 Personeel
Iris Wulffraat nieuwe voorzitter van KHN Rotterdam

Iris Wulffraat is vanaf 27 juni de nieuwe voorzitter van KHN Rotterdam. Iris Wulffraat is mede-eigenaar van Eetcafe Opa in de Witte de Withstraat en is sinds 2014 al actief als algemeen bestuurslid van KHN Rotterdam. Iris Wulffraat volgt Robèr Willemsen op. Willemsen is gekozen tot landelijk ...

27 juni 2016 Wet- en regelgeving Achtergronden
Serveerster morst wijn op kleding gast. Wie is aansprakelijk?

Serveerster morst wijn op kleding gast. Wie is aansprakelijk? Het komt vrij vaak voor. Een bedieningsmedewerker morst wijn op de kleding van één van je gasten. Wie is er aansprakelijk om de schade te vergoeden? De medewerker of de werkgever? We spraken hierover met Lianne Hoorntje e ...

21 april 2016
Minimumjeugdloon in stappen afgeschaft

Het minimumjeugdloon wordt in stappen afgeschaft vanaf 21 jaar. Jongeren gaan een volwaardig salaris ontvangen. Ook heeft het kabinet met coalitiepartners en sociale partners overeenstemming bereikt over aanpassingen van de Wet werk en zekerheid (Wwz). Het totale pakket met arbeidsmarktmaatregelen ...

5 april 2016
Heeft een werknemer recht op fooi?

Volgens het etymologisch woordenboek van Van Dale is fooi van oorsprong drinkgeld, later afscheidsgeschenk. In de horeca is het min of meer gebruikelijk om een fooi te geven. Het Gerechtshof Amsterdam heeft zich vrij recent uitgelaten over de aanspraak van een werknemer op (een deel van de) fooi. H ...

12 januari 2016
2015: 22 procent minder faillissementen

Vorig jaar zijn in Nederland 6303 bedrijven failliet gegaan, een daling van 22 procent ten opzichte van 2014. In 2015 gingen 1756 edrijven minder failliet dan een jaar eerder. Dat blijkt uit de gegevens van bedrijfsinformatiespecialist Graydon. De meeste faillissementen vonden plaats in de groot- ...

15 december 2015
Checklist aannemen van personeel

Wellicht ken je de uitdrukking: 'Ik wens je veel personeel'. Iemand veel personeel toewensen zou zoveel betekenen als dat veel personeel gelijkstaat aan het hebben van veel zorgen en ellende. Ook hier geldt het credo ‘beter voorkomen dan genezen’. Hoe voorkom je de ‘zorgen en ellende’ d ...

17 november 2015
Arbeidsongeschiktheid: Hoe zit het met doorbetalen?

Een werknemer heeft tijdens arbeidsongeschiktheid wegens ziekte gedurende maximaal 104 weken recht op doorbetaling van het loon. De wet schrijft voor dat de werkgever in beginsel verplicht is om gedurende deze periode 70 procent van het maximum dagloon* door te betalen, maar in de arbeidsovereenko ...

7 oktober 2015
Hutten beste werkgever horeca

Hutten is de Beste Werkgever van Nederland binnen de branche ‘Horeca, recreatie en toerisme’. Dit is de uitslag van het werkgeversonderzoek van Effectory en Intermediair. In de overall lijst van beste werkgevers met meer dan 1000 medewerkers staat Hutten op de vijfde plaats. Vorig jaar bezette ...

6 oktober 2015
Ontslag bij disfunctioneren. Hoe zit het?

Op de nieuwe ‘menukaart ontslagrecht’ staan acht verschillende gerechten: de ontslaggronden. Dit zijn: i) bedrijfssluiting/ bedrijfseconomische omstandigheden, ii) 2 jaar ziekte, iii) regelmatig ziekte, iv) disfunctioneren, v) verwijtbaar handelen of nalaten, vi) gewetensbezwaren, vii) verstoor ...

15 september 2015
KHN hekelt hoge werkgeverslasten horeca

Op Prinsjesdag presenteerde het kabinet zijn plannen en bijbehorende begroting voor 2016. KHN ziet de werkgeverslasten weer toenemen. Alweer een lastenstijging. Sinds 2007 zijn die werkgeverslasten al met meer dan 20 procent gestegen. Verder blijft herziening van de Wet werk en zekerheid uit én m ...

20 juli 2015
Arbeidsrecht op de schop

Wist je dat er onlangs heel veel veranderingen zijn geweest op arbeidsrechtelijk gebied, en er binnenkort nog veel meer gaat veranderen? Hieronder vind je puntsgewijs een opsomming van de veranderingen, met een korte en heldere uitleg. Doe er je voordeel mee! Wist je dat... "...vanaf 1 januari ...

16 juli 2015
Bijbaantje in de horeca populair

Gedurende deze zomervakantie gaan 1 miljoen jongeren aan het werk om wat bij te verdienen. Dat zijn meer jongeren dan tijdens de vorige zomervakantie. Vooral de horeca is populair, zo blijkt uit het jaarlijkse Vakantiewerkonderzoek van FNV Jong. Ander baantje Jongeren zijn opvallend vaak op zo ...

29 juni 2015
Raak wegwijs in de nieuwe regels

Per 1 juli 2015 zorgt de Wet Werk en Zekerheid (Wwz) ervoor dat mensen met tijdelijke contracten meer rechten krijgen, het ontslagrecht eerlijk wordt en mensen die gaan werken vanuit de WW netto meer overhouden. Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is verheugd dat de nieuwe regels ...

19 juni 2015
Scholingsplicht voor werkgevers horeca

De Wet Werk en Zekerheid (WWZ) introduceert per 1 juli 2015 de scholingsplicht voor werkgevers. Zij zijn voortaan verplicht om werknemers opleidingen en cursussen te laten volgen om hun ontwikkeling garant te stellen. Beroepsvereniging Hospitality Sales & Marketing Association International (HSMAI ...

10 juni 2015
Veranderingen regels ontslag en arbeidscontracten

Op 1 juli 2015 veranderen de regels over (tijdelijke) arbeidscontracten. Zo worden de mogelijkheden om lang op meerdere tijdelijke contracten te werken, beperkt. In maximaal 2 jaar mogen werkgever en werknemer maximaal 3 tijdelijke contracten afsluiten, daarna moet een volgend contract een vast co ...

28 mei 2015
Wet werk en zekerheid: nieuwe regels

Vandaag start de campagne over de nieuwe Wet werk en zekerheid. Die is bedoeld om mensen te informeren over de nieuwe regels die op 1 juli 2015 ingaan. Aantal tijdelijke contracten beperken Door de Wet werk en zekerheid worden de mogelijkheden om lang op tijdelijke contracten te werken, beperkt ...

4 maart 2015
Vraag naar gezonde lunch groeit

Ruim de helft (58%) van de Nederlandse werkgevers doet er niets aan om gezond eten op de werkvloer te stimuleren. Dit terwijl 36 procent van de werknemers aangeeft dit wel te willen. Zeeuwse werknemers hebben het meest behoefte aan een alternatief voor de kroket. Bijna de helft van de Zeeuwen zegt ...

17 februari 2015
Nieuwe cao recreatie ligt op tafel

Vandaag, dinsdag 17 februari 2015, hebben FNV Recreatie en werkgeversorganisatie Recron een onderhandelingsresultaat bereikt voor een nieuwe cao voor de Recreatie. Nu de horeca nog. Loonsverhoging De cao gaat in met terugwerkende kracht van 1 juli 2014 en loopt tot 1 juli 2016. Belangrijkste p ...

5 januari 2015
Wwz: betere rechtspositie flexwerkers

Op 1 januari trad een aantal veranderingen, die met de Wet werk en zekerheid (Wwz) van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in het arbeidsovereenkomstenrecht en de Werkloosheidswet worden aangebracht, in werking. Het doel van de veranderingen is onder meer om de rechtspositie van fl ...

12 december 2014
Visie voor gastvrijheidseconomie

Gisteren heeft de voorzitter van het topteam Gastvrijheidseconomie, Theo Ruijs, de eindrapportage ‘Actieagenda’s en sleutelprojecten’ overhandigd aan minister Kamp. Op uitnodiging van de minister heeft het topteam samen met de sector een visie voor de gastvrijheidseconomie ontwikkeld. In ...

23 oktober 2014
Personeel. Wat zijn je rechten?

Als werkgever of werknemer is het noodzakelijk je rechten en plichten te kennen. Op 3 november is je kans om bij te leren op de Makro Horecadag. Vaak zijn afspraken of regels niet duidelijk, of is er een geschil dat voorkomen had kunnen worden. Hoogste kostenpost Maarten van Opijnen is advocaat ...

15 oktober 2014
Toilet vaak gebruikt voor sociale functie

Op 15 oktober is het weer Global Handwashing Day: de dag waarop de wereld stilstaat bij het belang van goede handhygiëne. Na een toiletbezoek de handen wassen is eenieder aan te raden , maar wist je dat er zich op het toilet méér afspeelt? Dit jaar vestigt Tork, merk van SCA, wederom aandacht o ...

25 juli 2014
Wetgeving personeel per 2015

In de horeca werkt veel 'flexibel personeel'. Per 1 januari 2015 gaat de nieuwe wet Werk en Zekerheid van kracht. Met verstrekkende gevolgen voor zowel werkgevers als werknemers. En dan met name de tijdelijke contracten en uitzendkrachten krijgen te maken met veranderende wetgeving. Heb je reg ...

16 april 2014
Horecamedewerkers verdienen weinig

Het gemiddeld bruto uurloon voor horecamedewerkers bleef in 2013 ongeveer gelijk en kwam uit op €10,40. Het loon daalde vorig jaar met €0,10 (-1%). Vergeleken met andere werknemers, verdienen horecamedewerkers fors minder. Dat blijkt uit de derde Loonwijzer/Monsterboard Wage Index, een rapport ...

10 april 2014
Controles op misstanden horeca

De Inspectie SZW start deze maand met gerichte inspecties in de detailhandel, horeca en land- en tuinbouw. Vooral bedrijven die al eerder in de fout zijn gegaan, kunnen een bezoek verwachten. In de detailhandel, horeca en land- en tuinbouw is nog vaak sprake van onderbetaling, illegale tewerkstel ...

4 februari 2014
Deur overleg horeca-cao zit potdicht

Werknemersorganisaties FNV Horeca, CNV Vakmensen en de Unie hebben Koninklijke Horeca Nederland (KHN) op 21 januari een uitnodiging verstuurd voor cao-overleg. KHN heeft aangegeven dat zij deze uitnodiging tot overleg afwijst. Onderwerpen In de uitnodiging stonden volgens de bonden geen conc ...

30 november 2013
Helft horecawerknemers wil andere job

Bijna de helft van medewerkers in de horeca en detailhandel (afgerond 47 procent) zou wel van werkgever willen veranderen. Dat blijkt uit analyse van additionele data uit het Nationaal Salarisonderzoek dat Intermediair en Nyenrode Business Universeit hebben uitgevoerd, en waar de redactie beschikk ...

21 november 2013
De brouwer tegen de ondernemer

Onlangs heeft het gerechtshof in Den Haag een belangwekkende uitspraak gedaan over een probleem dat zich vaak voordoet bij horecaondernemers. Een brouwerij heeft een horecapand verhuurd aan een horecaondernemer. In de huurovereenkomst is afgesproken dat de horecaondernemer zal zorgen voor goed on ...

1 mei 2013
Sociale media op werk, wie kijkt mee?

Sociale media, zoals Twitter, Facebook en LinkedIn, zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijkse leven. De sociale media spelen ook een steeds grotere rol in arbeidsrechtelijke relaties. Het gebruik van sociale media door werknemers kan gunstig uitpakken voor een bedrijf (naamsbekendheid, recla ...

28 januari 2013
P&F: Vergoedingen en de WKR (3/6)

De werkkostenregeling, oftewel de WKR genaamd, bestaat inmiddels alweer bijna twee jaar. Hoe zit het ook alweer met de WKR? Over verplichte deelname, vergoedingen en vrijstellingen. Van vrijwillig naar verplicht In de jaren 2011, 2012 en 2013 is deelnemen aan de WKR nog een vrije keuze, maar d ...

31 december 2012
Tip 21: Administratie vrije dagen op orde

De laatste dag van 2012... Wij voorzien u met 21 eindejaarstips voor uw horecaonderneming. Vandaag de laatste. Tip 21: Zorg dat de administratie van de vakantiedagen klopt. Verplichte opname na half jaar Zorg ervoor dat u de administratie van de vakantie-uren van uw werknemers op orde heeft. Sin ...

6 december 2012
Tip 4: Wel of geen werkkostenregeling?

Het einde van 2012 nadert met rasse schreden. Reden genoeg om u te voorzien met 21 eindejaarstips voor uw horecaonderneming. De vierde tip gaat over de betekenis van de werkkostenregeling (WKR). Wel of geen WKR? Maak uw keuze Tot en met 2013 geldt een overgangsperiode waarin het u vrijstaat om ...

28 november 2012
Meldpunt faillissementsfraude horeca

FNV Horeca opent een meldpunt om fraude bij faillissementen in de horeca aan te kaarten. De vakbond heeft dit gedaan, omdat ze de afgelopen periode steeds meer signalen hierover heeft ontvangen. Faillissementsfraude Als een werkgever bankroet gaat en er een nieuwe exploitant is die de zaak overn ...

8 februari 2012
KHN op weg naar een nieuwe cao horeca

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) ziet de horeca vernieuwen. Meegaan in verbeteren en verduurzamen. Dat geldt ook voor arbeidsverhoudingen. Investeren in personeel dat het ook wil verdienen. Voor kwaliteit betalen. Dat moet meer omzet per werkende opleveren. Geen discussies over werkende die tel ...

23 januari 2012
Razendsnel profileren via LinkedIn (6/6)

In zes artikelen staan Edith Scholte en Menno Beker van Socialmediaworkshops.nl stil bij de kansen van Social Media voor de horeca. In dit laatste artikel belichten de Social Media-watchers de mogelijkheden van LinkedIn, het grootste zakelijke sociale netwerk ter wereld. Drie miljoen Nederlande ...

24 augustus 2011
Horeca kent laagste loonkostenstijging

'Als werknemer in de horeca heb je een rijk leven, maar rijk word je er niet van'. Een veelgehoorde spreuk binnen de branche die dankzij cijfers van het CBS nu als harde realiteit mag worden bestempeld. In de afgelopen tien jaar stegen de loonkosten in de horeca het minst van alle sectoren in Nederl ...

21 juli 2011
'Horeca slordig met tijden vakantiekracht'

Werkgevers gaan vaak slordig om met de regels voor werk- en rusttijden bij vakantiewerk door kinderen en jongeren. Tijdens controles van de Arbeidsinspectie bleek meer dan de helft van de gecontroleerde ondernemingen in de horeca zich niet te houden aan de werktijden voor kinderen. Nieuw rapport ...

6 augustus 2010
Werken in het café

De gemeente Enschede is gestart met een proef waarbij 200 ambtenaren één dag in de week niet van 9 tot 5 op kantoor hoeven te zitten. Flexwerken noemt men dat. Werknemers hebben flexibele werktijden en mogen werken waar ze willen. Thuis, in het café of elders. ''Mensen blijken thuis productiever ...

13 maart 2009
Alternatieve rookruimtes zijn bespreekbaar

Nu minister Klink heeft aangegeven dat alternatieven voor de afgesloten rookruimte in de horeca wel degelijk bespreekbaar zijn, komen leveranciers van luchtverversingssystemen en de stichting Red de Kleine Horeca Ondernemer (KHO) op korte termijn met oplossingen. Zij voelen zich bovendien gesteund d ...

1 januari 2009
Past u het Fooienbesluit toe?

Over fooien die werknemers krijgen hoeft de werkgever in beginsel geen belasting in te houden, als in het brutoloon geen rekening is gehouden met de fooien. Voor de horeca geldt echter een specifieke regeling. Deze was voorheen opgenomen in het Fooienbesluit; sinds 2005 in de Uitvoeringsregeling loo ...

1 januari 2009
Recht op deeltijdarbeid?

Stel dat een vrouwelijke fulltime medewerker minder wil gaan werken omdat zij moeder is geworden. Moet u daar zomaar mee instemmen? De wet Arbeidsduur geeft werknemers het recht in deeltijd te werken. Een werkgever moet in principe zowel een verzoek om vermindering als om uitbreiding van de arbeidsd ...

1 januari 2009
Echtheid en volledigheid van identiteitsbewijzen

Kopieert u alle bladzijden van het paspoort van uw werknemers? Of alleen de eerste? De afgelopen tijd zijn werkgevers regelmatig geconfronteerd met controles op echtheid en volledigheid van identiteitsbewijzen. Het niet kopiëren van alle pagina's van de identiteitsbewijzen vormt een formeel gebr ...

1 januari 2009
Specificatie vaste kostenvergoeding volstaat niet

De huidige krapte op de horeca-arbeidsmarkt beweegt horeca-ondernemers er wel eens toe nieuwe potentiële medewerkers te ‘motiveren’ met een ‘aardige’ vaste onkostenvergoeding, naast het reguliere loon. Deze onkostenvergoedingen staan niet altijd in verhouding tot de daadwerkelijke zakelijk ...

1 januari 2009
Alle paspoortpagina’s kopiëren

Kopieert u alle bladzijden van het identiteitsbewijs van uw werknemers? Of alleen de eerste? De afgelopen tijd zijn werkgevers regelmatig geconfronteerd met controles op echtheid en volledigheid van identiteitsbewijzen. Het niet kopiëren van alle pagina's van de identiteitsbewijzen vormt een forme ...

Laad meer resultaten

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: