Drie op de vijf horecamedewerkers overwegen ontslag te nemen

Auteur: redactie
Economie Ondernemen 15 mei 2024
Drie op de vijf horecamedewerkers overwegen ontslag te nemen

Uit recent onderzoek blijkt dat 60 procent van de horecamedewerkers overweegt om van baan te wisselen of hun huidige baan op te zeggen. Dit onderzoek is uitgevoerd in april 2024 door Quinyx, voorloper in AI-gestuurde software voor personeelsbeheer. Het percentage is ruim verdrievoudigd ten opzichte van vorig jaar, toen overwoog nog 18 procent van de horecamedewerkers om hun baan op te zeggen.

De resultaten tonen een duidelijke behoefte aan betere compensatie en werkomstandigheden. De belangrijkste redenen voor medewerkers om een baanwissel te overwegen zijn:

  • Een hoger salaris (49 procent)
  • Het gevoel van onderwaardering door de werkgever (30 procent)
  • Geen doorgroeimogelijkheden (29 procent)
  • Werkomgeving niet prettig vinden (10 procent)
  • Het gevoel van stress op het werk (10 procent)

“De horecabranche moet dringend actie ondernemen om de waardering en de werkvoorwaarden van hun personeel te verbeteren,” zegt Quinyx-CEO Erik Fjellborg. "Het bieden van flexibele werktijden en betere carrièremogelijkheden kan helpen het personeelsverloop te verminderen en de betrokkenheid te verhogen."

Jonge werknemers overwegen een baanwissel het vaakst

Jongere horecamedewerkers tonen een grotere bereidheid om van baan te wisselen, zo geeft 64 procent van de leeftijdsgroep 18 tot 24 jaar dit aan. Bij medewerkers boven de 54 jaar is dit aanzienlijk minder (33 procent).

Inzet werknemers verhoogt door hoger salaris en doorgroeimogelijkheden

De redenen die horecamedewerkers noemen om hun baan op te zeggen, komen overeen met de redenen als die juist hun betrokkenheid op hun werk zouden vergroten. 62 procent geeft aan dat hun inzet vergroot zou worden bij een hoger salaris en voor 22 procent geldt dit als er betere doorgroeimogelijkheden zouden zijn. Daarnaast vergroten een flexibeler werkrooster (19 procent) en een minder stressvolle werkomgeving (23 procent) de betrokkenheid op het werk.

Overig nieuws