West-Vlaamse biertradities in de kijker

17 maart 2016
West-Vlaamse biertradities in de kijker

Met Rondje Roodbruin plaatsen Westtoer (Toerisme Leiestreek) en vier brouwerijen de biertradities in de kijker. Op zondag 24 april 2016 zetten de brouwerijen
De Brabandere in Bavikhove, Omer Vander Ghinste in Bellegem, Rodenbach in Roeselare en Verhaeghe in Vichte de deuren gratis open voor het grote publiek. Met de derde editie van 'Rondje Roodbruin' brengen de initiatiefnemers een eerbetoon aan de roodbruine bieren uit de Leiestreek.

*Rijke tradities*
"De West-Vlaamse bieren staan aan de top van het hedendaagse gastronomisch aanbod. Wereldwijd worden onze bieren fel geprezen. Op eigentijdse wijze ondersteunt Westtoer de rijke tradities. Er hangen ook enkele unieke verhalen vast aan de streekbieren. Het evenement Rondje Roodbruin is een perfect voorbeeld van hoe het brede publiek kan kennis maken met onze biertradities", aldus Franky De Block, gedeputeerde en voorzitter Westtoer.

*Europese erkenning*
In 2011 dienden de brouwerijen Rodenbach (Roeselare), Omer Vander Ghinste (Bellegem), De Brabandere (Bavikhove) en Verhaeghe (Vichte) een dossier in bij de Europese Commissie om een Europese erkenning te bekomen voor hun roodbruine bieren. Dit is een categorie bieren van gemengde gisting, met zure en lichte smaak. De belangrijkste hiervan zijn Rodenbach, Vanderghinste Oud Bruin, Petrus Oud Bruin en Duchesse de Bourgogne. Om die roodbruine bieren in de kijker te zetten, organiseren de vier brouwerijen in samenwerking met Toerisme Leiestreek op zondag 24 april de derde editie van Rondje Roodbruin.

*Met de bus van brouwerij naar brouwerij*
Op 24 april stellen de vier brouwerijen van 10u tot 18 uur hun deuren gratis open voor het grote publiek. Elke bezoeker kan de bieren degusteren en kennis maken met het unieke verhaal van elke brouwerij. Om verantwoord te kunnen proeven wordt er gezorgd voor gratis busvervoer tussen de verschillende brouwerijen. Daarnaast kunnen de fietsers met de knooppunten van het pas vernieuwde Fietsnetwerk Leiestreek de verschillende locaties perfect met elkaar combineren.

*Pocket roodbruin*
Tijdens Rondje Roodbruin zullen bezoekers voor het eerst kunnen kennis maken met de nieuwe pocket in het kader van de roodbruine bieren die Toerisme Leiestreek gemaakt heeft. De pocket, die in het Nederlands, Frans en Engels verkrijgbaar is, bundelt het permanente 'roodbruine' aanbod. Dat gaat van 'roodbruine' fietsroutes op het nieuwe Fietsnetwerk Leiestreek tot recepten. Ook de komende jaren wil Toerisme Leiestreek hier verder op inspelen.

~Thijs Jacobs~

Overig nieuws