Bier drinken en herrie maken

17 januari 2014
Bier drinken en herrie maken

Ik geef het ruiterlijk toe: in de laatste columns heb ik me weleens pessimistisch uitgelaten over randverschijnselen zoals lokale overheden, klagende buren en het aanvragen van onnozele
vergunningen. Niet geheel onterecht overigens, maar er zijn talrijke positieve aspecten en leuke ontwikkelingen binnen de cafébranche die vaak onbelicht blijven, dus dit keer een positief verhaal over inventieve café-eigenaren en positieve kroegervaringen. Afgelopen weekend bijvoorbeeld; we traden met de Matt Jacobs Band op in Café Die Twee in Wervershoof en dat werd een avond om niet gauw te vergeten.

*Bier zuipen en herrie maken*
Wat een sfeer, wat een mooie locatie en wat een professionele ondernemer. Het café had voor de gelegenheid een heus ‘Blues Fest’ georganiseerd; voor de gelegenheid hadden we ditmaal een voorprogramma dat het publiek op aanstekelijke wijze opwarmde voordat we de tent op zijn kop gingen zetten. De zanger van deze band riep meer dan eens: ‘’Dit is het mooiste dat er is: bier zuipen en herrie maken!’’ Het publiek beaamde dit met volle overgave en het was al snel duidelijk dat we op deze avond de versterkers voluit open konden gooien en alle remmen los konden gaan. Hetgeen geschiedde.

*Alvast in de stemming*
Deze kroegbaas organiseert de optredens normaal gesproken in de zaal achter de kroeg, maar dit keer mocht het voorprogramma de kroeg alvast in de stemming brengen. Om elf uur waren wij aan de beurt. Volgens planning zouden we tot een uur ’s nachts optreden, maar opgezweept door een enthousiaste menigte, klonken de laatste noten pas om half drie. Wij doen ook niet kinderachtig natuurlijk: wanneer de sfeer er goed in zit, spelen we graag wat langer door. Net als een kroegbaas die een topavond heeft en wat langer open blijft. Regels zijn er om gebroken te worden, nietwaar?

*Motorclub op bezoek*
Echte fans. Ze zijn er nog. De week hiervoor speelden we in Alkmaar, in café De Spoorzoeker. Ook een zaak die iedere week wat leuks programmeert voor de gasten. Ook hier was het publiek door het dolle heen. Niet verwonderlijk dat enkelen van hen hun gezicht ook in Wervershoof lieten zien. Ook de mannen van motorclub de Gringos uit Medemblik waren van de partij; bij deze motorclub traden we vorig jaar al eens op en ze waren ons gelukkig niet vergeten. Wij waren de Gringos ook niet vergeten overigens; wanneer heb je nu een live striptease act op het podium terwijl je aan het optreden bent? Wij bewaren warme herinneringen aan deze avond, dat geloof je vast.

*Helmond de gekste!*
Natuurlijk stuiten we regelmatig op aparte figuren en vreemde situaties. Enkele weken geleden traden we op in Helmond. Eindhoven de gekste? Echt niet! In Helmond kom je nog mensen tegen die tegen de bar aan kotsen en direct daarna weer een pils bestellen. Echt waar. We rolden bijna van het podium af van het lachen, wat een vogel was die man die deze prestatie leverde. Voor de bardame is dat wat minder natuurlijk, die mag de boel weer opruimen aan het eind van de avond. Toch was ook dit optreden super; je kon duidelijk zien dat de kroeg nieuw publiek aan zich wist te binden door het boeken van een band. Publiek dat bovendien de volgende keer weer terug komt, gasten die wat te besteden hebben en ook anderen vertellen hoe leuk het is in jouw zaak.

*Veranderen loont*
Wie niets verandert, zal ook nooit nieuwe gasten binnenhalen. Daar ben ik stellig van overtuigd. Het boeken van een band is een leuke mogelijkheid, maar het binnenhalen van een motorclub bijvoorbeeld ook. In Café Die Twee werd de achterzaal ook gebruikt als thuisbasis voor een lokale motorclub. Natuurlijk levert dat een leuk centje op en creëer je binding met deze doelgroep. Bovendien hoef je voor die mannen heus niet bang te zijn; de baarden en tattoos doen je heus geen kwaad. Ik zou eerder bang worden van een man in pak van de Voedsel- en Warenautoriteit of zo’n griezel met een blauwe envelop. Die zijn veel en veel erger. Bovendien zijn deze mannen met baarden veel gezelliger, drinken ze meer en stuwen ze de omzet. Dit weekend mogen we naar Den Haag om prachtige country en americana te spelen met Rene Meijer & Friends, volgende week naar Amersfoort en Alkmaar. Dat belooft weer wat.

"~Thijs Jacobs~":mailto:thijs.jacobs@uitgeverijps.nl

Overig nieuws