Vrouwen binnen horeca sneller aan de top dan mannen

18 juli 2012
Vrouwen binnen horeca sneller aan de top dan mannen

Uit onderzoek naar de succesfactoren van topvrouwen binnen de gastvrijheidsindustrie blijkt dat vrouwen sneller dan mannen carrière maken.

Het onderzoek is uitgevoerd door Jenny Sok in opdracht van de Hotelschool Den Haag.

*Succesfactoren*
Doel van het onderzoek is het identificeren van de succesfactoren waarmee vrouwen in de horeca de top behalen. Zes factoren zijn van groot belang: motivatie, ambitie, sociale eigenschappen, competenties, persoonlijkheid en externe factoren.

*Positieve benadering*
Jenny Sok: “Vaak wordt in onderzoek naar vrouwen in hoge posities de nadruk gelegd op barrières, zoals het zogenaamde ‘glazen plafond’. Ik wilde juist kijken naar positieve factoren die wellicht kunnen worden versterkt.”

*Sneller, maar toch ingehaald*
In het onderzoek wordt ook gekeken naar de verschillen tussen mannen en vrouwen aan de top. Zo blijkt dat mannen er langer over doen om op een hoge positie terecht te komen. Vrouwen beklimmen de bedrijfsladder sneller, maar worden op een gegeven moment wel ingehaald door de mannen.

*Onverschillig*
Een ander verschil is dat mannen vaak het gevoel hebben dat ze meer moeten werken aan hun sociale vaardigheden. Opmerkelijk is dat vrouwen aan de top vaker te maken krijgen met vooroordelen en discriminatie, maar dat ze zich daar weinig van aan trekken.

*Award*
Het artikel dat zij over dit onderwerp schreef met coauteurs Rob Blomme, Debbie Tromp en Jaap van Muijen is onlangs beloond met de Outstanding Author Contribution Award bij de Emerald Literati Network Awards for Excellence 2012.

~Frank Lindner~

Overig nieuws