Verwarring rondom witbier en weizenbier

21 juni 2016 | Fiona de Lange

De afgelopen maanden heb ik aan heel wat medewerkers van horecazaken masterclasses gegeven over bier en food. De basis van een goede combinatie begint bij het kennen van je bier. Ken jij het verschil tussen wit- en weizenbier? Ernaar vragen leert dat 90 procent van de horecaondernemers antwoordt dat een weizenbier een tarwebier is en een witbier niet. Helaas niet juist, want beide bieren zijn tarwebieren.

Wat zijn de verschillen?
Een witbier is een Belgisch type bier met roots in het Middeleeuwse hertogdom Brabant. Later is dit bier door Pierre Celis nieuw leven ingeblazen. Een weizenbier is een Duits type bier waarbij de oorsprong in het Zuid-Duitse Beieren ligt. Beide bieren zijn bovengistend. Ook daar is nog weleens verwarring over. Het belangrijkste verschil is dat in Belgisch witbier toevoegingen worden gedaan zoals koriander en sinaasappelschillen; iets dat in Duitsland door het van kracht zijnde Reinheitsgebot niet is toegestaan. In de Duitse weizenbieren gebruikt de brouwer meer dan 50 procent tarwemout, terwijl in Belgisch witbier ongemoute tarwe wordt gebruikt. Een heel belangrijk en laatste verschil is het gebruikte gisttype. In de Duitse bieren geeft deze veel fruitige aroma’s zoals banaan of perzik. In Belgisch witbier vind je deze aroma’s niet terug.

De geur bepaalt de smaak
Het is duidelijk dat er grote verschillen bestaan tussen deze twee in eerste instantie gelijklijkende biertypen. Zo’n 80 procent van de smaak van een bier wordt bepaald door de geur. En daar zit tussen deze twee bieren een wereld van verschil. Een bierliefhebber kan een Belgisch witbier erg lekker vinden om de kruidigheid, terwijl het Duitse type bier niet zo goed in de smaak valt door het vaak krachtigere zuurtje of de zoete, fruitige aroma’s.

De citroen? Niet doen!
Een citroen hoort niet in bier. In de eerste plaats al omdat de schuimkraag door de schil en het zuur direct als sneeuw voor de zon verdwijnt. In de tweede plaats omdat de smaak van het bier compleet verandert en vooral de citroensmaak zal domineren. Als een bierliefhebber ernaar vraagt en per se citroen wil, kun je dit uiteraard serveren. Voeg het nooit op voorhand toe aan het bier. Het is net zoals alvast suiker in de koffie doen. Laat het aan de gast over! 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

KHN
KHN reageert op maatregelen: "Te veel nadruk op horeca"

De Koninklijke Horeca Nederland begrijpt dat, als het aantal besmettingen toeneemt, de overheid maatregelen moet nemen om die groei een halt toe te roepen. Echter verbaast het de brancheorganisatie dat de horeca telkens het boetekleed aan moet trekken. Op de website reageert KHN op de genomen maatre...

Coronacrisis
Download de corona checklist

Horecagasten worden vanaf 10 augustus dringend verzocht hun contactgegevens achter te laten om bron- en contactonderzoek makkelijker te maken bij een eventuele uitbraak. Download hier de checklist om uit te printen. Horecaondernemers zijn verplicht contactgegevens aan hun gasten te vragen, gasten zi...

Achtergronden
Zo kom je de hitte in de horeca door

Op sommige plekken in Nederland zal het kwik deze week oplopen tot een kleine 36 graden. Horecaondernemers nemen massaal maatregelen om de week zo koel mogelijk door te komen. Met deze acht tips helpen we je een beetje op weg. 1. Cliché, maar misschien wel de belangrijkste: zorg dat j...

Coronacrisis
Kabinet trekt teugels aan in strijd tegen corona

Horecazaken moeten vanaf maandag 10 augustus de namen en contactgegevens van gasten registreren. Dat maakte premier Rutte zojuist bekend tijdens zijn persconferentie. Het coronavirus is bezig aan een opmars. Om die opmars tegen te gaan is contact- en brononderzoek noodzakelijk, zo stelt de premier. ...

Opening
Café Restaurant Soesterdal: all-electric

Op de voormalige vliegbasis Soesterberg is een ingetogen en duurzaam horecapaviljoen gerealiseerd, bestaande uit een café restaurant met terras, omringd door een natuurlijk speelbos en diverse speelplekken. Café Restaurant Soesterdal ligt aan de bosrand, met een weids uitzicht over ...

Economie Tech
Met Tikkie Check supersnel en eenvoudig afrekenen in horeca

Voor iedereen die op het terras of in een restaurant na een drankje of maaltijd snel en zonder tussenkomst van personeel de rekening wil betalen, biedt Tikkie Check vanaf nu de mogelijkheid in een handomdraai contactloos af te rekenen. Het enige dat je hoeft te doen, is de camera van je smartphon...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: