Verdwijnt het café?

21 mei 2014
Verdwijnt het café?

Terwijl de economie langzaam weer uit het dal klimt en de totale horecasector voorkomend jaar weer een klein plusje verwacht (0,5% groei), blijven de vooruitzichten voor de cafébranche uiterst somber. Al
jaren staat de vraag onder druk en ook komend jaar gaat de branche verder de min in. Fundamentele veranderingen in het
consumentengedrag zijn hier mede debet aan en dwingen de cafébranche om uiterst creatief te worden in het verleiden van haar gasten.

*Perspectief*
Cafés worden al jaren geconfronteerd met een structurele daling van de vraag. Ook voor dit jaar wordt een verdere krimp verwacht van het volume. Ten opzichte van 2013 zal de vraag ruim 3% dalen. Jarenvan laagconjunctuur hebben er toe geleid dat de consument kritischer is ten aanzien van zijn uitgaven
en minder besteedt in de natte horeca. Veel ondernemers weten hun omzet hooguit op peil te houden door prijsverhogingen door te voeren. Aangezien ook de kosten structureel stijgen, leiden deze prijsstijgingen niet tot een verbetering van het rendement. Tegelijkertijd bereikt het prijsniveau een kritisch punt waarbij de consument het café definitief de rug toe keert. Toenemende regelgeving heeft eveneens een negatief effect op de vraag. Ondertussen neemt het aanbod maar mondjesmaat af; de branche blijft nieuwe ondernemers trekken die altijd al gedroomd hebben van een eigen horecazaak.

*Concurrentie branchevreemde partijen*
Ook de concurrentie vanuit andere, branchevreemde partijen neemt toe. Denk aan de vele nieuw geopende koffiebars of de loungebars in hotels. Voor veel ondernemingen blijft het daarom een kwestie van overleven. Over het algemeen is het sentiment voor 2014 negatief.

*Toekomst*
De prognose voor de komende jaren is negatief. Aanbod en vraag sluiten niet meer op elkaar aan. Een deel van de ondernemingen verdient structureel te weinig en hen ontbreekt het aan een goed toekomstperspectief. Dit leidt de komende jaren onherroepelijk tot een verdere afname van het aantal cafés.

~Bron: Branchebarometer Rabobank, mei 2014~

~Thijs Jacobs~

Overig nieuws